Fórum témák
» Több friss téma |
Én az elektronikát stabil 5V-ról hajtottam meg.
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi töltő müködik-e, és a KF508-as tranzisztort lehet helyettesiteni egy 2sb1141-el? A 2G2 kondenzátor az 2200µF-os akar lenni?
Sziasztok.
Megépítettem az alábbi kapcsolást, de elsőre nem müködött és az este megálmodtam, hogy mit rontottam el. Ma kijavitottam és tökéletesen müködik. A kérdésem az lenne, hogy hogyan müködik, mert abból nem tanultam semmit, hogy rajz alapján megépitettem.
Köszönöm. Csak azt nem értem, hogy hogyan csinálja azt, hogy amikor eléri a 4.1V-os feszültséget akkor a töltés befejeztéig csökkenti az áramot. Még valami, gondolom a shunt ellenállás az az R2 nem?
Köszönöm. Azt hiszem, hogy értem. Amikor a kimenő feszültség egy kicsit 4.1V fölé emelkedik akkor rögtön több áramot enged át magán a TL431-es igy a föld felé húzva a T1 bázisát? Vagy nem jól értelmeztem.
Sziasztok!
Egy olyan probléma megoldására keresnék li-ion akkutöltő cél IC-t (ha van ilyen egyben), hogy a táplált áramköröm tudjon működni akkuról is és betápról is. Tehát ha van külsö feszültség, akkor arról megy az áramkör és tölt is, ha nincs betáp, akkor pedig az akku táplálja addig az áramkört, amíg vissza nem jön a külső táp vagy le nem merül az akku. A kisütött állapot elérését jobb lenne, ha az IC figyelné és lekapcsolá az áramkört az akkuról, illetve az átkapcsolásnak - akku és betáp között - megfelelően gyorsnak kellene lennie. Ez a két utóbbi feltétel egyidejű teljesítése tűnik problémásnak. Ha nem lenne ilyen cél IC egyben, akkor megoldási javaslatot is szívesen veszek. Köszönöm a segítséget.
Üdv mindenkinek! Szeretnék építeni Li-Ion akkumulátorhoz töltőt. 1300mAh-s akkuhoz. Az lenne a kérdésem, hogy egyszerre csak 1 akkut lehet tölteni, vagy lehet akku "packot" is? (Több akku sorba kapcsolva). Ha lehetne "packot tölteni" valaki tudna adni kapcsolást? Nekem 2-es és 4-es akku "packot" kéne töltenem. Előre is köszönöm!
Több Li akkut párhuzamosan célszerű tölteni,1-1biztosító ellenállást,2,2ohm kötve a pozitív ágba, darabonként.
Igy amikor valamelyik feltöltődik, könnyedén megtudod mérni a feszültségeket,2-3-4db, esetén is.
Köszönöm szépen!
Erről a kapcsolásról kinek mi a véleménye? Megépítette már valaki? A Li-ion akkukat "árammal" vagy "feszültséggel" kell tölteni?
Működik most építettem meg. A lényeg, hogy 4,1 voltot állíts be a kimeneten, nem többet!
Köszönöm szépen! Remek! A 4.1V-ot akkumulátor nélkül kell mérni? Feltételezem az R4, R6 ellenállás osztóval kell belőni a 4.1V-ot. Itt nem kell valami áramkorlátozás? Ez a töltő így ahogy van, hány mAh-s akkukhoz van?
Szétnéztem. Sehol sem lehet kapni BD675-öt. Mivel lehet helyettesíteni? Előre si köszönöm!
Néztem, de mikor megláttam hogy "kifutott tétel" már a tételt meg sem néztem Köszönöm!
Köszönöm! Én is filóztam hogy darlingtonba kellene kötni kettőt. Majd szétnézek mit találok áteresztőnek
Köszönöm! Még valami. Ott van a TL431 alatt az R2 Az 1R5. Feltételezem az a sönt. Annak hány W-os nak kell lennie? Valamint ha valaki tudja hogyan működik az áramkör és leírná, örülnék neki
Azon a söntön max4-500mA áram folyik, efölött a T2 kinyit, zárás felé viszi a darlingtont. Így a feszültségesés sem több rajta max 750mV-nál. Innentől összeszorozva a két maximális értéket megkapod az ellenálláson disszipált teljesítményt, ami egyébként 375mW. Tegyél a biztonság kedvéért 1W-os típust.
A TL 431 osztóellenállásai úgy vannak méretezve, hogy a zöld leden eső feszültséget is beleszámítva a darlington bázisán ~5.3V mérhető, ebből levonva a ~1.3V nyitófeszültséget a kimeneten 4,1V feszültség adódik. Ha valami ok folytán ez a feszültség megemelkedne, a TL jobban kinyit, az R1-en nagyobb feszültség esik, és visszaáll az eredeti állapot.
Szia.
Egyet lapozz vissza és ott Köbzoli elmagyarázta nekem.
Köszönöm hogy szóltál. Elolvastam! De akkor hogyan is működik a kijelzés? A Led 1 az a töltőáram meglétét jelzi. De a LEd2 az mit jelez? Honnan tudom ha kész a töltés?
A LED1 nekem akkor világit ha maximális töltőárammal tölt. A LED2 az akkor világít teljes fényerővel ha a töltés kész, de a töltés egész ideje alatt világít. Onnan tudod, hogy kész, hogy teljes fényerővel világit a LED2, de azért jó az akkuval sorosan kötni egy árammérőt és ha már csak 15mA-rel tölt akkor kész.
Így van, de ez kikövetkeztethető az általam leírtakból is. Jó érzés, ha az emberfia magától rájön a dolgokra.
Köszönöm! Ha az akkut a töltés befejeztével rajtahagyom az áramkörön fogyaszt az akkuból? Már csak valakitől azt kell megtudnom, aki jártas a Li-ion akkuk töltésében, hogy az 1300mAh-s akkut hány Ma-al kell tölteni..
Nagyon minimális fogyasztása lesz, mert a TL feszültségosztóján átfolyik az akku árama, de ez csak néhányszáz uA.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |