Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Mivel nem folyik egyenáram a trafón keresztül, nem szükséges légrés.
Nem folyik egyenáram? Miért? A két anódon pont ellenfázisban van ugyanaz a jel, nem akar kiegyenlítődni a trafón keresztül?
Ellenfázisban csak AC szempontból lehet .
DC szintek ha egyformák az anódokon , akkor nem kell rés . Bár én nem hiszem , hogy DCszint tartósan egyforma lehet a két anódon ..
Az a 20w jól hangzik
![]() ![]()
Attól függ, hogy hány darabot vettél...
Akár tovább is adhatod nekem... ![]() Na jó, az előbb belinkelt kapcsoláshoz nem kell légréses, de ha 2db ilyen csöved van, akkor más kapcsolásokkal, csinálhatsz belőlük SE-t /2x5W/, avagy csövenként PP-t /18-20W/, vagy 2 csövenként PP-t /40W/, vagy az előző kapcsolást.
Szia!
Mérd le a trafó külméreteit, abból meg lehet saccolni! (oldalsó oszlopok vastagsága, vasmag lemezelési vastagsága...) szagnyelven oszlopszélesség, és pakettvastagság...
Ha lemérném álltalad okosabb lehetnék
![]()
Nem Ecopityu által lennél okosabb, hanem attól, hogy az EI, (de ált. az M tip. is) trafólemezek külső lemeze fele-széles a maglemezrész szélességének.
Üdv!
Helló !
Valaki el tudná magyarázni, hogy a légrés az milyen elven "működik" ? Értem hgy az SE erősítőkön nyugalmi áram folyik át, ami felmágnesezi a vasat és torzításokhoz vezet. Ezért kell a légrés. De akkor nem mágneseződik fel ? Egyáltalán ? Mindenféle vasmagra kell légrés ? "I"-re pl ? A működését nem zavarja a légrés? Ha valaki esetleg jártas a témában... Kösz !
Javasolom, hogy tanulmányozd azBővebben: Link itt letölthető "Híradástechnikai transzformátorok" c. cikket! Marone számára ugyanazt ajánlom!
Üdv!
Kösz szépen !
Van itt egy halom érdekesség, bár a trafós cikket pont nem találtam. E-mail-ra el tudnád küldeni ? Vagy a pontos linkjét ?
Előttem szóló gkari kolléga már rátapintott a lényegre, hogy a szélső oszlop fele olyan széles mint a középső oszlop (már csak azért is, mert a középről induló fluxus a vasban a két szélső oszlopon át záródik, és akkor a középső oszlopnak értelemszerűen olyan vastagnak kell lenni, mint a két szélső együttvéve!)
Tehát a te oldalsó oszlopszélességed (a képek alapján) k.b. 1cm, innentől a középső 2cm, a pakettvastagságod 3cm. Ezekből köv: 2cmx3cm=6cm2. 6cm2-es vassal k.b. 25Hz-ig tudhatja a 15W-ot.
Szia.Szerinted érdemes plusz 5 w -ért ujj trafót tekertettni
![]()
Ha engem kérdeznél - ahogy nem - szerintem mindenképpen!
Nem igazán tudtam belőle kihámozi sokmindent
![]()
A csöves erősítők építése szerintem sosem a teljesítményről, hanem a minőségről szólt.
Ha van a jelenleginél jobb minőségű vasmagod, azt érdemes kimenőnek megteker(tet)ni.
Lesz Piccolo II.
![]()
99%-ig kész a GU50SE. A rezgéscsillapító lábak még hiányoznak róla.
Szép ! látom nem unatkozol .
Ezek szerint már működik , mi a véleményed a hangzásáról így a toroid kimenőkkel ? /Kiváncsi lennék a hangzására/ ![]()
Az milyen cső ami olyan szépen világít? Én is GU50SE-t építek toroid kimenőkkel, de sajnos fele így sem állok még vele.
[OFF]Nem akarok kötöszködni, de szerintem SE-hez nem lesz jó a toroid kimenő! SE-hez légréses kimenő kell! :hide: (tudtommal
![]()
Igen jól tudod teljes mértékben , de ezek szerint még nem tudod amit mi ? a toroidra is lehet ám légrést tenni és szoktunk is ha megkivánja ! ezért tökéletesen jó az se -nek is a toriod .
![]()
Már kb. egy hete megszólalt, viszont csak most jutotam oda, hogy elvégezzem az utolsó simításokat. Meg vagyok elégedve a hangzásával. A mindössze 6cm^2-es vasmagkeresztmetszete ellenére szép "kerek"mélyei vannak.
Ami viszont kicsit zavar, hogy 10 ohmos műterheléssel járatva elég hangosan szólnak a trafók. Egyenlőre csak TV-hez, ill. PC-hez tudom használni. Következő lépés a hangerőszabályzóval és bemenet választóval ellátott előerősítő megépítése lesz, hogy fix kimenőjelű készülékekhez is tudjam csatlakoztatni.
Akkor ma megint okosabb lettem!
![]() ![]() ![]()
Ezt gondold át mégegyszer! Van olyan SE kapcsolás is, amikor egy nagyobb teljesítményű ellenállást (vagy fojtót, de ez most nem ide tartozik, hizs 2 plusz trafót nem láttál) tesznek az anódba, és kondenzátorral csatolják ki a jelet róla egy nem légréses trafóra. Na meg írták, hogy el lett vágva a toroid vasa, hiszen ugyan úgy lehet bele tenni légrést, mint egy SM, vagy SU magba, csak itt fűrészelni kell.
Hangjára kíváncsi lennék (jó értelemben), milyen a toroid kimenős SE, egy PP nekem is készül, de az nem légréses.. Varttina: Szép lett. Bár a toroidok kicsit modernnek tűnnek a csövek mellett, de ez nem baj.
Az egy NG4-es glimlámpa, ami szerintem jobban illik egy csöves végfokra mint egy LED. Egy 1,5 Mohm-os ellenállással van sorbakötve, hogy ne legyen sokkal fényesebb, mint a körülötte lévő csövek. Egyébként a valóságban nem ennyire fényes, az éjszakai kép kicsit túl lett exponálva. A kép 2,5 s záridővel, 3,5-ös rekeszértékkel készült.
A deszkamodellt fél óra alatt összeállítottam, a dobozolás két nap alatt lett kész, a huzalozással és az utolsó simításokkal egy egész hónap ment el.
Köszi. Lehet hogy lenyúlnám ezt a glimm lámpa ötletet, ha nem copyright
![]()
Nem copyrigt, úgyhogy nyugottan használd. Több féle méretben létezik, úgyhogy szinte minden fajta elektroncső mellé megtalálható az optimális típus.
Amit még lehetne LED helyett használni az a DM160-as trióda. Mivel közvetlen fűtésű így felfűtési ideje csupán néhány tized másodperc. Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |