Fórum témák
» Több friss téma |
Egyenlőre ennyit tud. Bővebben: Link
Ha össze sikerülne raknom SMD alkatrészekből, egy szubminiatűr sorkimenő trafóval, és egy mobilakksival együtt beépíteném egy kicsiny dobozkába, lenne egy zenélő öngyujtóm.
Hali!Érdekelne a nyák rajz! Úgylátom a tied stereo egy vezérlővel! Megépítettem próbapanelen de nem megy valami baj van mert nem nyomatja a fetet érdekelne a kapcsolás is mert a collector féle panelen összes láb be van kötve az ic-n nem mint a rajzon!
Szia! Ez még így nem sztereó. Ahhoz ugyanis 2 db PWM modulátor kellene. A jobb oldali TO220-as alkatrész nem tranzisztor, hanem kettős dióda, a két trimmerrel pedig két különböző dolgot tudok állítani. A lényeg, hogy két külön tápegységről hajtsd a modulátort és a sorkimenőt, különben könnyen eldurran egy két alkatrész.
A 470pF-os kondenzátort nem raktam be, de anélkül is szépen működik. Mivel a trimmerek nem precíziós, több fordulatos fajták, ezért elég nehéz az áramkört megfelelő frekire és kitöltési tényezőre hangolni. Javaslom, hogy először köss a sorkimenő helyére egy ócska hangszórót, ha azon keresztül hallod a zenét, már jó nyomon jársz. Egyébként a mellékletet az ExpressPCB nevű ingyenes tervező programmal lehet megnyitni.
Hali! A vezérlő áramkört egy pc táp 12V biztosította a primért meg a labortápról küldtem 4A-t tud azzal kéne lenni egy kis ívnek szerintem!
Van frekimérőm mennyire lőted te be? Hol mérted?
A jelenlegi 45 kHz-en szólt a legszebben, az előző példány pedig 108 kHz-en, úgyhogy nagyon alkatrészfüggő a dolog. Egy külön 1 menetes tekercset raktam a sorkimenő magjára azon mértem a frekit. Ez az érték gyakorlatilag mindenütt ugyanannyi az áramkörben.
Van két új tervem, az egyik egy triódára a másik pedig egy katódsugárcsőre hasonlít. A lényeg, hogy a részben plazma állapotú gyertyalángban könnyebben mozognak a töltéshordozók, mint a levegőben.
A forrás és a nyelő elektróda (a FET-ek analógiájára S és D betűvel jelöltem) közé pár 10 kV-ot kapcsolva ionáram indulna el a lángon keresztül. A rácsra ill. az eltérítőlemezekre kapcsolt feszültség hatására megváltozna az ionáram erőssége ill. iránya, amely a felfelé áramló levegőnek adná át mozgási energiájának egy részét.
Na elkészítettem a Collector által tervezett nyákot és jelentem működik Egy nagyfesztrafót már leégettem vele most a második megy vele
Sziasztok!
Régóta terveztem, hogy megépítek egy ilyen plazmahangszórót. Nemrégiben meg is építettem és szépen muzsikál. A tl494-es kapcsolást használtam fel, csak annyi külömbséggel hogy fetnek BUZ11-et használtam (azzal is szépen működik). Viszont itt jöttek a problémák: Eleinte a trafó eredeti prímerjét használtam, de nagyon kicsinek bizonyult az ív ezért megpróbáltam bekeményíteni egy kicsit és rákötöttem a visszacsatoló tekercset, ekkor viszont a trafó allján a nagyfesz kivezetéséről elkezdtek szikrák pattogni a mellette levő 2 lábra ráadásul nem is volt meg az alapfreki sem. Viszakötöttem a prímerre és újból muzsikált. Gondoltam hogy valami baj van ezzel a visszacsatoló tekercsel ezértrátekertem a trafó ferritmagjára 4 menetet, de ugyan az történt. Az a kérdésem, hogy ezellen lehet valamit tenni, vagy nyugodjak bele, hogy csak 1 centis ívem van (az is gyakran megszakad)? Köszönöm a válaszokat! U.I: monitor sorkimenő transzformátort használtam és csak olyanom van.
Sziasztok...
A leírások alapján mindenem ami kellhet a projecthoz van itthon. Sorkimenőm van itthon ,egyet már ki is bontottam egy CRT monitorból.Van még 2 CRT ,és egy régi FF Junost TV-m.Ezeket mind "feláldozom" a cél érdekében! Nem kell "méteres" plazma ,csak működjön. Olvasgattam a TOPIC-ban a hozzászólásokat ,nem tűnik nehéznek. Ha valaki vállalná hogy segít eligazodni és elmondja személyesen mik a buktatók azt megköszönném... Ha valaki vállalja a feladatot küldjön egy PM-et ,és MSN címet cserélünk. (tudom ,azért van a fórum hogy megosszunk mindent egymással, egyszerűen azért szeretném PM-ben megbeszélni a dolgokat ,mert rengeteg "hülye" kérdésem van ,amik igazából engem izgatnak csak.Ami a témához kapcsolódik minden ki lett vesézve) Köszönöm.
Sziasztok gondoltam én is elkészíttetem a plasma hangszórómat itt néhány kép
Üdv. Melyik kapcsolás alapján csináltad? Milyen minőségű a hangja?
A ventillátor nem fújja a plazmát?
Szerintem pont hogy szívja meg az ív is mindig a cooler felé hajlik a képeken (de ez lehet, hogy véletlen) De ezek a hűtök állt. a "zártabb" oldaluk felé fújnak.
Egy angol oldalról van a projekt, http://www.instructables.com/id/Build_A_Plasma_Speaker/step2/Schematics/ a hangja hasonlít inkább egy magas sugárzójú hangszóra, melynek magassága függ az ívhosszától vagyis minél hosszabb az ívhossza annál "mélyebb hangot" lehet vele kicsalni.
Egyébként igaza van tomika1986-nak, hogy a ventil beszívja a plazma ívjét, utólag tetem rá egy nagyobb hűtőbordát a fetre igy nem kelet használnom a ventilt.
Egykor én is hasonlót építettem, ma már ilyen helyre nem raknék FET-et. PL50x csöveket pont ehez fejlesztették ki. Magasabb tápfeszültséget igényel, kicsit több primer menetszámot a sorkimenőn, viszont kárpótol a hangja.
Az én plazmahangszóróm: Monitor sorvégtrafó, Meghajtás: astabil multivibrátor 555ös ic-vel, 48 kHz, 66% kitöltési tényező. A HF jel az 5 ös lábon, egy PC hangszóró végerősítőjéről. A FET a videón egy IRF 730-as, de azt sikerült leégetnem, most egy PC táp FET-jével megy. Tápfesz:16V. A hangja olyan amilyen, ennél valószínűleg nincs egyszerűbb plazmahangszóró kapcsolás Ja meg a szikraköz lehetne valami vastagabb fémből mert a mostani nagyon olvad.
Ja és tudom, a modellvasút trafó nem egy precíz tápegység, de sajna más szabályozható trafóm nincs. Videó
Gratula a hangszóróhoz én a vezérlést Tl494-el oldottam meg, de a tiéd is jó a moduláció nem tudom, hogy az 555-ős lehet varálni. Ezzel lehet behangolni menyire vigye át "a mély hangokat" meg a frekvencia tartományát is. Sajnos én is sikerült néhány fettet a túlvilágra hajtatni, meg egy számítógép tápot, de ez van a tanuló pénzre fogjuk mindezt.
Nagyon ötletes a te kapcsolásod is, gratulálok hozzá, de azért csak óvatosan a nagyfesszel!
Egy ideig én is próbálkoztam 555-el, de aztán feladtam, nem tetszett a hangja. Mellesleg pontosan ugyan ilyen transzformátorom volt, sajnos egy pukkanás véget vetett az életének (leégett) érdekes, hogy akkor éppen nem volt semmi sem rákötve.
555-ös IC-t ilyen helyre még nem próbáltam. Az tartott vissza, hogy az 5-ös lábra adva a hangjelet a frekvencia is modulálódik.
Sziasztok!
Építettünk a barátomal egy félvezetős Tesla tekercset, amellyel szeretnénk hangot kiadatni, lehetőleg úgy, hogy az audiomodulációt létrehozó vezérlőáramkörből kijövő jack-re lehessen dugni bármilyen eszközt (hi-fi, mp4, stb.). Tudjuk már, hogy a tekercs meghajtóáramkörében lévő 555-ös IC hármas lábának és földjének helyére (az IC-t eltávolítva persze) kell a modulált jelet kötni. Ezt már ki is próbáltuk egy jelgenerátor segítségével, amellyel kicsikartunk 440 Hz-es szinusszal egy szép A hangot. Van esetleg valakinek ötlete, vagy kapcsolása a komplett audiomodulációhoz? Ha netán valamelyik témában már volt ilyesmiről szó, akkor elnézést;bár átfutottam a kapcsolódó témaköröket, és én nem jártam sikerrel. Üdv, Boti
Négyszögjellel vezéreld, akkor normálisan fog működni! (MIDI)
Nem teljesen… A "plasma speaker" és a "singing tesla coil" közt vannak alapvető különbségek…
Más hangjuk van, nem?
Teljesen mindegy, mi a meghajtó elve, lényegét tekintve mindegyik plazmahangszóró. Tesláknál 'muszáj' alacsonyfrekvenciás szaggatást is használni, hogy látványos, hosszú szikrák keletkezzenek, ezért ott leginkább csak polifónikus modulációt használnak.
Ez a kérdés bármely teslás topikba is elférne. szepazelet: skori tekercsét csináltad meg?
Igen, 2 Tesla-tekercses topik is van, úgy láttam…
szerintem valami ilyesmire gondolsz!?Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |