Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA1558Q
Témaindító: Vassjozsef01, idő: Ápr 2, 2008
Témakörök:
Lehet h hülye ötlet, de akkor megcsinálhatnám azt hogy 3 hidalt kapcsolást csinálok, így persze a táp teljesítményét is meg kell növelnem. De így a 4Ohm-os hangszóróknak pont stimmelne.
Vagy két hidaltat ebből az ic -ből centernek egy TDA2005 hidalva a mélynek pedig a linkelt kapcsolás (azt jómagam még nem építettem meg de kacérkodok vele). Lehet ezt fokozni de az alapötleted is eléggé fog szólni. Sőtt akár később is átépítheted.Bővebben: Link
itt is szétnézhetsz ha decoder -eset akarnál.Bővebben: Link
Köszi, ez így még jobb lenne, mert a mély 35W, a többi meg 15W. Mindenképp átgondolom amikor időm lesz a megvalósításával foglalkozni. Így kelleni fog majd legalább egy 250W táp. De a hangzás is tuti h másabb lenne.
Mármint 35W-os és 15W-os hangszórókról beszéltem...
Valakinek valami ötlete hogy miként, honnan, miből szerezhetnék egy legalább 250W-os tápot? Vagy az 5.1-es táplálását az eddig leírtak alapján mivel, miként, hogyan oldhatnám meg?
Azért180 W -os (talán kevesebb is) táp is elég. nemhiszem hogy egyszerre kap jelet ráadásul full kakaón minden csatorna. A fogyasztás összefüggésben van a kivezérléssel. Vannak táp témában nálam sokkal okosabbak itt de ha meg is pufferolod nem kell oda 250W az új teória szerint sem. Nézzél szét valami pc bontóban.
Még volna egy dolog. Ha a hidalt kapcsolást csinálom akkor 2x22W-ot lehet kihozni belőle. Az nem lesz gond ha a hangszóróim csak 15W-osak?
Hát így megint problémába ütköztem, mert így a nem hidaltat kell csináljam, így nem 2x2x22W lesz hanem 4x11W, ami tulajdonképpen a 4ohm-os hangszórók miatt csupán 4x6W. A mélynyomó maradhat a tervhez képest, mert az 35W-os. De ez még csak 4.1, még a centerrel is kéne valamit csinálnom. Ilyen nincs h mindig valami akad!!!
Nem értem mit görcsölsz még...
Fogsz két TDA1558-at. Az egyiket 4*11-re csinálod, a másiknak két csatornáját hidalod a mélynek, a maradék kettőből pedig az egyiket bekötöd a centernek.
Megoldás ez is, de a hangszórók nem lesznek kihasználva még félig sem! A 15W-osak 6W-al, a 35W-os 22W-al müködik majd, s még max-on sem lehet mindezt a torzítás miatt.
Esetleg más TDA-kal nem lehetne megoldani, hogy többet ki lehessen hozni? Valaki tudna segíteni aki esetleg otthon van a tda-k világában?
Köszi. Gondolkoztam én is ilyesmin, h valahogy az áramköri elemek értékeinek változtatásával talán lehetne valamit tenni annak érdekében h a hangszórókra max-on se haladja meg, pl. az én esetemben a megengedett 15W-ot. Csak épp ennyire nem vagyok otthon a dolgokban. (Ezért is teszek fel ennyi, esetleg mások szerint értelmetlen kérdést. Épp ezért szeretném megköszönni azoknak akik türelmesen segítenek!!!)
Ha másképpen nem megy, akkor egy feszültségosztóval csökkentsd a bemenő jelet olyan szintre, hogy max. hangerőnél se jöjjön ki túl nagy teljesítmény az erősítőből. A feszültségosztó lehet egy +trimmerpoti is, az erősítő bemenetén. Úgy látom, ennél a TDA1558-nál nincs túl sok lehetőség az összerősítés beállítására.
Hát gondoltam a feszültségosztóra, de az ic 6V alatt nem müködik. Namost ha én a 12V tápfeszültséget elosztom...
Ne a tápfeszültséget oszd le, hanem a jelet, amit a bemenetére kötsz.
Nem lehetne pl. valahogy az áramot csökkenteni, h a túl nagy teljesítményből ott faragjunk le?
Jaaaaaaa, kezdem kapisgálni h miről is akar szó lenni.
De ahhoz h sokat ne kelljen variálni mit szólnál a TDA2030 -hoz? Az a leírások alapján 14W kimeneti teljesítményre képes.
hali
szerintem, meglehetne úgy csinálni, hogy ugye én ált. hangerőszabályzónak egy 47kohm-os stereo potit használok. ez csak az elmélet lesz: na már most teszem azt neked az erősítőd 22W kimenettel dolgozik de a hangszóród csak a felét bírja el akkor szerintem meglehet úgy csinálni, hogy a 47Kohm-os helyett beteszel egy kb 25kohm-os stereo potit és a poti után meg beteszel egy 25kohm-os sima ellenállást, ergo ha a potit maxra is húzod fel nem "robbantod" fel a hangszóróidat sőt még a torzítása is minimális lesz vagyis amit tenned kell, hogy a 47kohm-os potit megnézed meddig tudod felcsavarni úgy, hogy élvezhető legyen még a hangszóróid hangja, megméred hogy ekkor mennyi az ellenállása a potinak (ez az érték lesz az ellenállásnak az értéke amit majd a potival kell sorbakötni), majd ezt az értéket vond ki a 47kohm-ból és ez pedig a stereo potinak lesz az értéke. lehet, hogy nem szabvány értékek fognak kijönni, ezért annak a közelébe keress majd ellenállást. remélem tudtam segíteni
Segíteni tényleg segít, és jó ötlet. Azt a részt nem igazán értem ahol leírtad h megnézem h a 47Kohm-os potit felcsavarom, stb...
Ha felcsavarom akkor nem füstöl el a hangszóróm? Vagy mielőtt tönkremenne jelentkezik a figyelmeztető torzitás, s elég ha annál az értéknél még megállok és számolgatok?
Teljesen felesleges volt ezen ennyit gondolkodni, ennyit írogatni. Ha nagyobb az erősítőd, mint a hangszóró, akkor nem csavarod fel a hangerőt teljesen, és kész. Legalább lesz dinamikai tartomány. Úgyhogy felejts el minden kimenő teljesítmény csökkentő ötletet, és építs hidalt végfokokat. Sokkal jobb egy 22W végfok-15W hangszóró párosítás, mint egy 11W végfok-15W hangszóró.
Tehát: hallgatod a zenét, szépen csavarod fel a hangerőt. Addig, amíg meg nem hallod, hogy torzít, kopog, tortyog, stb-t csinál a hangszóró, onnan visszatekered kicsit a hangerőt, és lehet hajtani egész nap. Ennyi...
jaja pontosan úgy. ahol már kezd kicsit recsegni meg torzulni megkell állni a csavargatással és lehet mérni meg számolni
persze meglehet oldani parasztba is de mivan ha a gyerek vagy a kisöcsi feltúrja maxra?
akkor vehetsz új hangszórókat. de ha már itt tartunk nekem a boltban azt mondták hogy 22W-hoz egy 60 W-os mélypumpát vegyek de minimum egy 40W-os kell hozzá különben megreccsen az élete meg ha már ezen az elven vagyunk rátehetnénk egy 1000W-os erősítőre is két darab 1W-os hangszórót mondván hogy úgysem kell felcsavarni maxra
Két lehetőség van.
Nem ért hozzá, nem hallja a torzítást: x W-os erősítő, 2X W-os hangszóró. "Ért" hozzá, hallja, ha torzít, gondolkodva használja a rendszert: x W-os erősítő, negyede- fele, vagy ugyanakkora W-os hangszóró. Dinamika, és tartalék csak így lesz az erősítőben, és a legrosszabb az, amikor már vágja a végfok a szinusz tetejét, viszont a hangszóró még simán bírná, de hidd el, le fog égni... Mindenki úgy dönt, ahogy szeretne. Minimum 40W-os hangszóró. Igen, a SAL és MNC kategóriából, mert azt kb. 20W-tal hajtod, és majd kiesik a membrán. Egy érzékeny hangszóróval, valós terhelhetőségi adatokkal a felső sorom értendő... Szerk: Én nem hozzáértő emberek kezére azonnal rácsapok, ha hozzá akarnak érni a hangerőszabályzóhoz... Ez nem olyan dolog, hogy most tessék öcsi, döngess...
és mi lenne ha vegyítené a 2 ötletet? mármint h úgy méretezné a potit meg az ellenállást hogy maradjon benne tartalék is de a hangszóróknak ne legyen annyi?
vagy pedig épít valami hangfal védő kapcsolást azt hiszem van itt is a hobbin de nem tudom hogy milyen hangfalra lett méretezve |
Bejelentkezés
Hirdetés |