Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
És ez tényleg Bruce Willis "legbrutálisabb nézése"
![]()
Aki esetleg nem tudna vagy nem akarna még aludni, itt egy örökzöld: Link
![]()
Ez szerintem inkább búbos vöcsök, de tényleg gyönyörű képek.
Egy igen felháborító és igen elgondolkodtató témát szertnék itt ahol elvileg amatőrök és hobbisták vannak jelen(persze a profik mellett), megvitatni!
Történet: Egy ismerősöm fiának kell egy gitárcombót csinálni, s mivel a fiú elektrotechnikusnak tanul, hát jelen szeretne lenni minden fázisnál, a tervezgetéstől a nyákgyártáson át a beültetés élesztés fázisainál is. A fiút érdekli a téma hát jöjjön! Hozzáteszem, hogy az első évvel már végzett ennek a szakmának a tanulásában! Rövid idő után kiderül, hog SEMMIT nem tanítanak nekik. semmi olyat aminek bármilyen haszna lenne abban a tevékenységben amire majd képesítve lesz. Elvileg -bár régen volt már -de mi fizikából legalább annyit tudtunk általános iskola végére, hogy feszültséget, áramerősséget milyen módon kell mérni és ezt kísérletileg meg is csináltuk általános iskolában már azért ohm, kirchkoff(lehet nem jól írom) törvényeit tudni kellett.A fiú beszámolt arról(s láthatóan szertne tanulni édrekli és fogékony is a dolgokra) , hogy szakmai órákon a tanerő "kevés a fizetésem" címszóval semmit nem tanít nekik, és hogy alibi legyen felküldi őket munkaköpenyért de filmet néznek szakmai gyakorlaton. Egy egyszerű nyáktervezési hiba(kimaradt átkötöszakasz) miatt természetesen elsőre nem működött a kapcsolás. Jó mondom keressük meg a hibát! Te hogy kezdenéd? kérdeztem semmi fogalma nem volt róla.(jó sokszor megépítet kapcsolásról volt szó tudtam, hogy aprót hibáztam) logikusan elkezdtem magyarázni neki mit hol miért mérünk ha működne minek mit kéne csinálni ezért hamar megtaláltam a hibát, zt korrigálva a kapcsolás működött is. A fiút ez teljesen ámulatba ejtette és valószínűleg el is gondolkodtata azon amit látott mert tényleg érdekli. Egy vasárnap délelőtt és délután többet látott tanult mint egy év alatt az iskolában. Több dolog kérdőjeleződött meg bennem. 1 A szülő teljes mértékben meg van győződve róla hogy a gyerek az iskolában megkapja a tananyagot a gyerek lusta ha nem ért hozzá. Hát ez nem igy van! Hiába szeretne a gyerek tanulni, ha esélyt sem kap rá ! 2 Ha soha senki nem szól vagy nem mer szót emelni vajon medig mehet ez így tovább? 3. Csodálkozhatunk-e itt a fórumban a sokszor és rettentő ostobán feltett kérdéseken? S vajon ,mi , őszhalántékú emberek akikbe még az "átkosban" verték a minimumot, jót cselekszünk-e ha néhány tanulni vágyó, de még kérdezni se tudó fórumtársunkat esetlek rendreutasítjuk .S adhatjuk-e azt a tanácsot,hogy "nézz olvass utána...",ha a delikvens azt se tudja az elméleti hiányosságai mellett megfogalmazni hogy mit is szeretne. Mindannyian azt hisszük, hogy azt és legalább olyan színvonalon "verik" beléjük, mint belénk verték annó! Attól tartok ez egy olyan minden területre kiterjedő silányosodás már aminek el se tudom képzelni hol lehet a vége. Magamról szoktam vallani mindig rengeteg elméleti hiányosságom van, de a kreatívitás átsegít ezeken. De mi lesz ezekkel az egyébként jóravaló jószándékú srácokkal aki még azt sem tudja (mert nem magyarázták el neki) hogy miért ne mérj árammérésre átdugott multiméterrel feszültséget! a Tinában nem fog elfüstölni a biztosíték! Miután elmagyaráztam gond nélkül megcsinálta és meg is értete! Azt hiszem meg kell kongatni a vészharangot Lehet hogy egyedi esetről számolok be nem tudom az iskola megyeszékhelyen van. De talán jelent valamit, hogy nem tudunk felvenni a villanyszerelő főnők nyugdíbavonulása miatt szakembert középvezetőnek, mert az a tudás ami ehhez kell egyszerűen kihalt. Kiváncsi vagyok ki hogy látja mindezt
Szia.
Sajnos nem egyedi az eseted.Elvileg a magyar oktatási rendszer ugye interdiszciplináris-nak kéne,hogy legyen tehát mindenből egy kicsikét... Na most ahogy írtad: Idézet: „Magamról szoktam vallani mindig rengeteg elméleti hiányosságom van, de a kreatívitás átsegít ezeken” Szegény gyerek,hogy a csudába lenne kreatív,hogyha nem tanítják meg arra,hogyan kell gondolatmenetet futtatni,mert szerintem az a lényeg. Én is ismerek egy pár tanárt, ők is csak leadják az anyagot meg számonkérik ennyi..tisztelet a kivételnek de a gyerekkel már nem igazán foglalkoznak.
Az így "létrehozott szakemberek" készítenek minden vezeték zöld/sárga, "jól lecikcallagozom, elbírja most az a nulhetvenös drót a 25ampert, bekötöm neked erősre a motort" (delta) stb dolgokat. Manapság nincs igény, és fizetőképes kereslet a jó szakik iránt.
Beletrafáltál.Jelenleg villanyszerelőként dolgozom és vettünk fel pár fiatal vill.szerelőt akik most jöttek ki az iskolából.Elképesztő,hogy milyen elméleti hiányosságban szenvednek,hihetetlen.
Kérdeztem,hogy miért nem tudod?Azt válaszolta,hogy a tanár azt mondta,hogy majd a nagybetűs életben kénytelen lesz megtanulni ![]()
Egyik ismerősöm megkért, hogy a kocsmai hűtőszekrényében javítsam meg a neont mert elromlott. Mondom rendben megcsinálom de a fiad nem most végzett véletlenül szakmunkás villanyszerelőként?? ?
Csak legyintett azt inkább hagyjuk... Ez is több okra fejthető vissza. A gyereket nem érdekli+ műhely sepregetés oktatás helyett sajnos ilyen "szakembereket" képzett... Én szakközépiskolában tanultam Híradásipari technikusként. Az osztály 70 százaléka azért járt oda mert Anyu Apu ide küldött... És valóban nem is érdekelte őket. Ezért szegény tanárok is és mi (akiket érdekelt) szenvedtünk mert nem lehetett haladni az oktatással. Nem mondom így is sok mindent sikerült ott sok tudást magamba szívni de amit tudok azt én is Édesapámtól a Hobbielektronika, Rádiótechnika újságokból és otthoni barkácsolásból tanultam. Jelenleg ez az oldal és a tapasztaltabb fórumozók a nagy oktatóim.
De ebben a félelmetesnek azt tartom részemről, hogy a szülő akinek általában lövése sincs a dolgokról, az épp"rossz életkorbaní" lévő kamasz gyereknek nem hisznek éppen, pedig nem minden esetben a gyerek a hunyó! Sarahának igaza van abban, hogy gondolkodni nem tanítanak. Mondtam a fiúnak, hogy én amatőr vagyok és érdekel ez(is) de ha azt akarod, hogy fejlődj sajnos magadnak ell végigseggelned a tanulást mert az oktatódtól te ezt hiába várod.Nem gondolom hogy rossz tanácsot adtam neki. mindenképpen buzdítani fogom arra, hogy kezdjen hobbizni mert semmi másból nem tanul.
Elmagyarázon neki a vegyszereket (nyákmaratás) 2x megmutatom 1x hagyom hogy ő csinálja előttem aztán magára hagyom. (Hidrogénperoxid,sósav) De megtehetem-e ezt? belötyköli a szemébe, vagy beszippogatja a klórgázt stb Matula bácsi mondta Tutajosnak -Megélesítem a bicskát -Azt hittem elég éles! -Ez ? Még a meleg vizet se visz el! -De ha elvágom a kezem? -Minek vágja el tudja hogy éles nem? Idézet: „Manapság nincs igény, és fizetőképes kereslet a jó szakik iránt.” Ha meg van, akkor meg szakit nem lehet találni... Visszatérve mrex felvetésére: Szerintem manapság (sem) az iskolában megszerzett tudás miatt lesz valakiből jó szakember, hanem attól, hogy iskolán kívül, önszorgalomból, kíváncsiságból (ki minek hívja) mennyit olvas utána a dolgoknak.
De ez sajnos máshol sincs másképp. Egy ismerősöm (nő) esti tagozaton most érettségizett. Mondta, hogy ő az informatikát választotta a lehetőségek közül. Mert az ma már nagyon kell hiszen a számítógép olyan alapvető mint az angol wc.
Érettségi előtt 1 azaz egy nappal kérdezte meg tőlem , hogy kell új mappát létrehozni és egy Excel táblát abba lementeni. Majdnem leestem a szék alá a kérdéstől. Bizonyítvány osztásnál nézem a bizit Informatika JÓ ![]()
Szerintem, ha megtalálja a gépen a bekapcsoló gombot, az már elégséges.
![]()
Ebben igazad van de olyan silány alapra nem lehet építkezni amit ezek a fiúk kapnak. Szerintem a szaktanár azért kapja a bérét hogy szakokítson. Trmészetesen teljesen általános a közöny ezt tapasztalom a szakmámban. És egy kamasz fiúkból álló osztály sem egy álom, de a valamit átadni és a semmit átadni között óriási a különbség! Továbbá a teljesen elhibázott tematikát okolom, Mert ha pl egy olcsó de a korosztályt érdeklő holmin tanulnák az alapokat pl általános csináljunk subwoofert akkor biztos az osztály háromnegyede figyelne a na mért nem működik buhera végén pedig lehetne döngetni egy kicsit. Ez valószínűleg nem kerül sokba bár lehet hogy az iskolában még egy valódi multméter sincs
sz_rból pedig sz_rvárat lehet építeni csak!
Darálógép effektus.
![]() Ezekkel az emberekkel elhitetik, hogy valamit tanultak, közben meg mégsem, illetve nem annyit, amire gondolnak, csak töredékét. Sőt, ezt még belekóstolásnak sem igazán lehet nevezni. ![]()
Hehe! Volt főnőköm aki agrármérnöki egyetemet végzett, és ámítástechnikai ismereteket is tanult, fél nap keresett az többszázas excel táblában egy szót, mert nem tudta hogy van benne kereső!
![]() Az adminisztrátor nő, akit azért vettek fel mert ért az ámítógéphez, excelben rákattintott egy új munkalapra, és sírva fakadt hogy oda az egész napi munkája. És ezeknek vizsgájuk, papírjuk van! ![]() Bár kérdeztek már meg engem is, hogy nem kell-e OKJ-s papír 50-ér. szerk: még egyet. Unokatesómnak, akinek szintén papírja van, mutogatok néhány dolgot a gépen. Kérdezi hogy hogy lehet új mappát csinálni. mondom neki hogy, jobb klikk, erre megszólal, azt nem szabad nyomkodni neki azt tanították. ![]()
Múltkor írtam, hogy mi volt kb egy hete, amikor is apám egyik ismerőse hívott minket, hogy egy gépet meg kellene nézni, hogy mi a baja. Ő villanyszerelő, kukkot sem ért hozzá, minden vackot elvállal, megbarkácsolja a segédjével és megy, ahogy megy. Annál a gépnél leégettek 3 trafót, majd hívtak minket, hogy mi lehet a gond. Persze meg is lett a hiba 5 perc után. A trafó utáni graetz híd ment zárlatba és persze, hogy elfüstölte a trafókat. De ehhez már gondolkozni kellene, hogy megnézzék nincs-e valami a trafó után. Utána fél órát tököltek, mert hiányzott egy fázis a gépben és csak 1 hibás biztosíték volt a gond. Ezt meg egy 5-ös csavarral akarták helyettesíteni.
![]() És az ilyen ember megél a munkájából, nem tud semmit, csak összetákolja az adott gépet. Persze biztos nem kevés pénzt kért el érte, de egy hozzáértő lehet fél óra alatt megcsinálta volna az egészet, nem tökölt volna fél napot rajta. Van 1-2 ismerősöm is, aki elektronikát tanult a suliban, nemrég végeztek és van olyan, hogy tőlem kérdeznek alap dolgokat, amit szerintem illendő lenne megtanítani. Nem is tudom pontosan, de vizsgamunka vagy mi volt, egy kit-et kellett összerakni és éleszteni. Persze könnyebb volt, mint a HE találkozón lévő, mert itt előre mindenki megcsinált egyet, és vizsgán is volt minden hozzá, szerintem egy olyan is meg tudta volna csinálni, aki akkor lát először pákát. Múltkor haver hozott egy kit-ből épített mikrofon előerősítőt, hogy gerjed. Megnéztem, tényleg gerjedt, megnéztem a kapcsolási rajzát, betettem valahová(már nem emlékszem pontosan hová) egy hidegítő kondit és egyből ment is. Ő meg csak csodálkozott, hogy honnan tudtam én, hogy azt oda kell rakni. Hát honnan, Tapasztalat. Ez az amit az iskolában nem tanítanak, meg úgy általában semmit. ![]()
Sokuknak lehet, hogy csak 4 libáért van meg a papppír.
![]() Idézet: „Szerintem a szaktanár azért kapja a bérét hogy szakokítson.” Szerintük meg azért, hogy a munkaidejét az iskolában töltse el... Idézet: „Továbbá a teljesen elhibázott tematikát okolom, Mert ha pl egy olcsó de a korosztályt érdeklő holmin tanulnák az alapokat pl általános csináljunk subwoofert akkor biztos az osztály háromnegyede figyelne a na mért nem működik buhera végén pedig lehetne döngetni egy kicsit.” Ezzel egyetértek, motiválni kell a kölköket. Habár egy mélynyomóban több asztalosmunka van, mint elektronika.
elnézést a rossz fogalmazásért subwoofer szűrőre gondoltam és egy erősítőre esetleg mégha olcsó tda 2030 ból lenne akkor is egy kis motiváció! Nagyon könnyű lenne persze mindent ráfogni arra, hogy nincs pénz.(erre sem). Csakhogy itt úgy látom egy nagyon áltzalános minden szakmában jelenlévő problémáról van szó, akkor most azt képzeljétek el, hogy vajon az orvosokat akiki esetleg épp minket kezelnek miért is tanítanák különbül? Na ebben ez a veszélyes. Én csapatban dolgozom, mindegyikünk tanítja a másikat számomra számunkra elképzelehetelen az a mentalitás ami ebből a rendszerből árad ami most van. Épp az említett példa kapcsán.
Nem hiszem, hogy mrex politikai rendszerre célzott volna. De ha témaváltás: ~150 éve élt emberek képeken. Hihetetlen fejlődésen mentünk keresztül azóta. És megfigyelhető a képeken jópár foglalkozás, amely azóta kihalt, és már csak gyártósor műveli valahol Kínában. Emellett ajánlom megtekintésre az övtáska ősét a 2. oldal egyik képén.
![]()
Én is írnék kettő példát erre. Van két jóbarátom is, akik a csepeli székhelyű elektro műszerész szakközép iskolában végeztek. Nem fogod elhinni, de az egyik barátom tavaj átjött, hogy nem kötném e be neki a suzukijába a kék ledes beltéri világítást? Elősször nem értettem, mondom mi van ezzel, hát nem hazudok, a jóisten rá a tanum, el kellett neki magyaráznom, hogy hogyan kell bekötni egy kapcsolót. A másik barátom, azért már okosabb valamelyest e téren, mert őt régebben érdekelte is a téma, egy erősítőt össze tud rakni rajzról, de egy sima graetz puffer tápot önmagától már nem. Ellenpéldaként csak magamat tudom felhozni, nekem nem tanították iskolában az elektronikát, és tényleg nem önteltségből, kizárólag a példa kedvéért mondom, hogy nagyon sokmindent megtanultam az évek során, puszta önszorgalomból , és hogy volt kitől kérdezzek, illetve volt aki válaszolt, azóta, erősítőket, labortápokat. kisebb kütyüket építek, TV-t javítok, illetve sokmás elektronika dolgot, és közben értem is amit csinálok nem csak a kezemet vezetik a mesterek online, persze az én tudásom is rettentő hiányos még, de már észrevettem magamon hogy szépen fejlődök, és az alapok kezdenek megszilárdulni, mostmár elég sok saját ötletem is van, mivel értem is, hogy hogyan működnek az alkatrészek, rész kapcsolások, mondjuk rengeteget köszönhetek a HE-nak, és az internetnek, a sulinak semmit, mert autószerelőnek küldtek sajnos. De a lényegen nem változtat, hogy az iskolákba nevetséges amit tanításnak neveznek. Ez nem tanítás. Tisztelet a kivételnek.
Félek sokat nem lehet tenni ezügyben.
Ismerős a helyzet. Én középiskolában szinte kitűnő voltam az elektronikai szakmai tárgyakból kivéve a műszaki rajzból diszgráfia miatt. 9-10 osztályban volt még tanulás a szakmai tárgyakból. 11-12 osztályos koromban néhány szakmai tárgyból nem volt semmilyen tanulás. Bocsánat amiért nagybetűkkel írom: tizenegyedikben meg tizenkettedikben azokból a tárgyakból ahol nem volt tanulás ott a SEMMITTEVÉSÉRT (?!) kaptunk ötöst. Én ezt tizenegyedikben meguntam és szabadidőmben bementem a 13-14 évfolyamhoz elektronikát tanulni volt osztályfőnököm engedélyével.Igaz csak azokra a tárgyakra amik nekem is vannak és addig amíg az igazgatóhelyettes rám nem szólt.
![]()
Jól mondod, hihetetlen fejlődésen mentünk keresztül, de vajon boldogabban élünk mint ők akkor?
Idézet: „A gyereket nem érdekli+ műhely sepregetés oktatás helyett sajnos ilyen "szakembereket" képzett...” Sajnos nem kevés ilyet láttam. Idézet: „Jelenleg ez az oldal és a tapasztaltabb fórumozók a nagy oktatóim.” Teljesen egyetértek Idézet: „Volt főnőköm aki agrármérnöki egyetemet végzett, és ámítástechnikai ismereteket is tanult, fél nap keresett az többszázas excel táblában egy szót, mert nem tudta hogy van benne kereső!Az adminisztrátor nő, akit azért vettek fel mert ért az ámítógéphez, excelben rákattintott egy új munkalapra, és sírva fakadt hogy oda az egész napi munkája. És ezeknek vizsgájuk, papírjuk van!” ![]() ![]()
Hát, a képekről nem árad a boldogság. Sokkal keményebb volt az élet azért akkoriban. Meg persze más volt az értékrend. Akkor muszáj volt dolgozni. Nem azért, mert úgy lettél valaki, hanem azért, hogy ne halj éhen. Ma meg: kell új mobil, meg autó (persze hitelre), meg MP5 lejátszó... De gyereket azt nem szülünk, mert ha nem tudjuk arany hintaágyban ringatni, akkor az már rossz, és ki tudja, miből futja majd a felnevelésére... (És rosszmájúan hozzáteszem, hogy így a felnőtteknek persze sokkal több pénzük marad, amit magukra költhetnek, és szerintem valahol tudat alatt ez is ott motoszkál, mikor a gyerekvállalásról kell dönteni.) Természetesen ez nem Neked szól Doncso, hiszen tudom, hogy apuka vagy.
Idézet: „Annál a gépnél leégettek 3 trafót, majd hívtak minket, hogy mi lehet a gond. Persze meg is lett a hiba 5 perc után. A trafó utáni graetz híd ment zárlatba és persze, hogy elfüstölte a trafókat. De ehhez már gondolkozni kellene, hogy megnézzék nincs-e valami a trafó után. Utána fél órát tököltek, mert hiányzott egy fázis a gépben és csak 1 hibás biztosíték volt a gond. Ezt meg egy 5-ös csavarral akarták helyettesíteni.” Na ne ez komoly?? ![]() ![]()
Nem tudom elfogadni a semmittevésért ötös intézményét!
Széchenyi szerint egy nemzet nagysága a kiművelt emberfők sokaságában rejlik nemteszem idézőjelbe mert hátha nem pontos az idézet nem akarok még véletlenül se politizálni eszemben se lenne. Az egyéni hozzáállást gondoltam ostorozni inkább ezzel a kis vitaindíitással. Azt, hogy sokszor milyen kevésen múlnak dolgok. Én magam is rengeteget tanulok online el se tudnám képzelni az e-segítség nélküli bütykölést persze nem a legeslső beállítási gondnál rohanok kérdezni ez a másik véglet szerintem. de akár a HE is felfogható egy "szabadegyetemnek" is akár. Önképzés ez jórészt. Az anyagi és alkatrész vonzatát saját magunk álljuk a kollektív tudásból pedik ki-ki meríti amire épp szüksége van .Sok esetben sokkal előbbremutatóbb ez az itt megjlenő képzés mint a hivatalosan "Profi" nak minősített oktatás. az érdemjegy pedig az elkészített készülékek garmada. Arra azért pokolian kíváncsi lennék, hog az itt megjelenők hány százalékának nincs elvileg semilyen szakmai kötödése az elektronikához! Részemről az a következtetés, hogy megpróbálom ezt a fiút felkarolni mert ha azt a csekély tudást ami nekem ebben a táémában felhalmozódott át tudom adni akkor Én magam szerint legalább tettem valami hasznosat is ami nem a saját szórakoztatásom céljából készült.
Ez szó szerint igaz. Apám is fogta a fejét, amikor biztosíték gyanánt előálltak a csavarral. Majd miután nem volt elég hosszú a csavar, apám mondta, hogy inkább ideiglenesen patkolják meg a biztosítékot(bolt már nem volt nyitva akkor, a gép meg kellett) így megcsinálták és láss csodát a gép megy azóta is. :yes:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |