Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni Tőletek, hogy az EL90 cső valóban megegyezik-e a 6AQ5-el? Én triódába kötve szeretném használni, 6AQ5 akad egy-kettő a fiókban, de az EL90 triódakarakterisztikája (Lorenz) jobban tetszene... Vagy ez csak "optikai csalódás"??? Köszönettel: 6C4C
Szia!
Valóban megegyezik a kettő. Több forrás is megerősíti ezt a tényt.
Köszönöm a segítséget, akkor csak optikai csalódás lehet az eltérőnek látszó triódakarakterisztika, bátran próbálkozok a 6AQ5-el
Valaki meg tudná mondani, hogy az EC 360 csőnél, a 6,3V fűtés párhuzamosra kötött fűtőszálakra vonatkozik, vagy sorosra? Jelenleg sorosan van rajta a 6,3V, szól így is, de csak halványan izzik. Ha kipróbálom párhuzamosan akkor nem fog kiégni a fűtése?
Parallel: 6,3V / 1,9A Serial: 12,6V / 0,95A.
Oké, köszi szépen
Akkor 12V-os fűtést csinálok neki.
Szia!
Kösd össze az f-el jelzett 12,6V-os kivezetéseket, és akkor 6,3V-ról is táplálhatod a csöved a közös "f" és az "fm" lábakon keresztül. Bővebben: Link
Igen, köszi az ötletet, mindenképpen kipróbálom. Jelenleg a két "f" lábon van a 6,3V. Kapcsolótápot csináltam hozzá, a fűtéstekercsem az 1 menet 0,2x12 mm-es szalaghuzal. Szerintem csinálok a trafóra (ETD42) egy 2 menetes fűtőtekercset is, a 12 V nak, aztán majd azt használom amelyik jobb lesz. Egy kicsit macerás volt eltalálni az áttételt, mert stabilizálatlan DC-ről megy a fűtés és az anód is, de harmadik nekifutásra sikerült
Sziasztok,
öreg rádió restaurálásához keresek EM4 varázsszemet. Nem tudtok eladót, esetleg nincs valakinek? köszönöm f
De van! Kellene valami hasonló cucc cserébe, mert nincs sok sajnos Nem kell működőképesnek lennie, de valaminek pótolni kell a lyukat
Sziasztok Fórumozók!
Abban a reményben, hogy hogy valakinek még hasznos lehet, ajánlom magamat: Elektroncső katalógus: - infó és letöltés: http://www.pozsarzs.hu/tubes/tubes.html - képernyőfotó: kép Elektroncső lábkiosztás kereső: http://labkiosztas.pozsarzs.hu Webshop, folyamatosan bővülő kínálattal: http://webshop.pozsarzs.hu Elektroncsövek, régi, de nem használt potik, kondik stb. Esetleg bannercsere: http://www.pozsarzs.hu/link.html
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni 1 cső beazonosításában. Szerintem egy pentóda. Nagyon hasonlít a PL500-ra csak egy kicsit vastagabb és nagyobb. Sajnos semmi felirat nincs rajt. Képet csatoltam. Jobbról PY500A, balról TAF3 és TAF7. A másik kérdés ezekkel kapcsolatos. Tungsram gyártotta bárium csövek. Ezek mire szolgálnak? Jó réginek tűnnek. Elvileg a fűtésük jó. A TAF 7 elég zörgős mintha szét lenne hullva a belseje és a műanyag foglalat féle amibe van az is elég szépen lafog rajt. Vajon mit érnek ezek a csövek? Szüksége van valakinek ilyenre? Tudok építeni velük valamit? Szép napot!
A PY500A mellett az valószínű hogy PL509-es cső!
Üdv!
Valószínű hogy rockersracnak van igaza és PL509 a vastag cső típusa. Az nem PY83!!! hanem PY500A ami a vastag cső mellett van. Akkora mint a PL500. Kicsit kavarodást okozott gondolom hogy PY500A van a képen és a PL500 hoz hasonlítottam a nagy csövet. De ha jól emlékszem a PL500 és a PY500A ugyan akkora. Azt tudtam hogy öregek a TAF ok de hogy ennyire Ha valakinek kellenek a TAF-ok akkor eladóak!!! Köszönöm a segítséget!
Igen, jobban megnézve valóban 500-as és 509-es. A felirat is látszódik. Bocs. A Munkácsy Color-ban voltak ilyen csövek.
A PL-t nagyfeszültségű generátorhoz (Tesla-tekercs) vagy ha még lenne egy, akkor csöves erősítőben is lehetne használni.
Mindkét cső, egy nem túl meredek, kiskapacitásokkal rendelkezik, RF, KF célokra készítették, a TAF (AF) 3 szabályozható erősítőként, TAF (AF) 7 lineáris erösítőnek. Ezek, a régi nagyszuper készülékek RF előerősítő, és AGC vel szabályzott KF csövei voltak.
Lehetne használni esetleg egy hangerősítő középső fokozataiként, ALC szabályozással, mikrofonerősítőben.
Van egy 5S045T típusú elektroncsövem, de nem találok hozzá sehol adatlapot. Annyit tudok róla, hogy közvetlen fűtésű pentóda. SE monoblokkban akarom felhasználni.
A jelenlevők közül ismeri valaki ezt a csövet?
Nagy vonalakban: GU81. Kontrasztosabban meg mindjárt előszedjük a kisokost!
Nem biztos, hogy jó ötlet, C osztályú adótetróda 60 MHz ig.
1 - g1, 2 - g3, 3 - f, 4 - g2, 5 - fm, 6 - f, 7 - a, (csúcs bal), 8 - g2 (csúcs jobb) f - 12V 8.5 A, S - 5.5 mA/V, Ic - 3.5 A, Max adatok: f - 60 MHz, Ua 3 kV, Na 450 W Typ: 10 MHz ig, Ua - 3 kV, Ug2 - 500 V, -Ug1 - 300 V, Ia 450 mA, Ig2 - 200 mA, Ig1 - 20 mA, Ni - 9 W, No - 950 W Ezt találtam.
Nálam a kisokos elsunnyogott a hűvös oldalon
78 as kis tungsram katalógus, sajnos elég szűkszavú.
A GU81, 81M az 5S045T-1 re hasonlít, legalábbis bekötés szerint.
Máshol is kompatibilisnek emlegetik őket, lehet benne akkor valami…
Neked egy kisjelű pentódára van szükséged. Könnyen beszerezhető típusok többek között az EF83, az E180F, valamint az 1Ж24Ь.
Az E betűs csövek 6,3V fűtőfeszültséget és pár száz mA-nyi fűtőáramot igényelnek. Az F betű a kis jelű pentódára utal. Viszonylag alacsony anódfeszültség (15-30V) mellett is szépen "szólnak". Az 1Ж24Ь telepes rádiókba lett kifejlesztve. Mindössze 12mA fűtőáramot igényel 1,2V-on, úgyhogy egy ceruzaakksival fűtve napokig hallgathatod. Hátránya viszont, hogy 50V-nál kezd éledni, így ha telepes táplálást akarsz min. 6db sorbakötött 9V-os elemre lesz szükséged. (A régi időkben erre 67,5V-os anódtelepeket használtak.)
A különbözőséget csak a foglalatra értettem. más a foglalata az 5S045T nek, és az 5S045T-1 nek. Az utóbbi foglalata egyezik meg a GU81 és 81 M -el.
Az adatok is egy kissé eltérnek, de ezek olyan robosztus csövek, hogy nem igazán számítanak, bőven beleférnek a gyártási szórásba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |