Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   249 / 507
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Aug 25, 2010 /

Legjobban jársz, ha villámgyorsan elfelejted.
"Persze az előallítása kölcségesebb mind egy hagyományos szélgenerátornak"
Igen. Teljesítményarányosan legalább hatszor...
"Minden esetre szép"
Nem ezt mondanád, ha ilyenekből építenének 2-5 MW-os, vagy még nagyobb gépeket, mint ahogy a feltaláló vizionálja.
Számomra 100m magas karcsú oszlop tetején forgó 3 lapát szép. 100 m magasságú, 100 m átmérőjű építmény a videón szereplő változatból. ???
Hát gyanítom, még a sötétzöldek se lennének oda érte, miközben nem tudná az előző teljesítményét se.
(#) westhorses válasza erbe hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Én se azért raktam fel hogy ezt szeretném megépíteni , merthát az eredeti 3-om lapátos szélturbinák a legjobbak! Kísérleteztek mér sokféle típussal de egyik se jött be igazán . És tényleg nincs szebb mikor egy hatalmas szélgenerátort látok és látom hogy termeli az áramot, ezért szeretek Fertőszentmiklós felé menni motorozni onnan jópár darabot látni
(#) Barret válasza westhorses hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Ács és Nagyigmánd rogyásig van szórva szélgenerátorokkal...Többet le sem lehetne rakni
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Ez egy örökmozgó ugye? Mert én úgy tudom hogy az 1 m2-ből kivett energia limitált!(a széltől is függ...) Amit erre igérnek,az magasan a mese kategória. Ne 60 km/ó szélre tervezzenek magyarországon szélgépet!
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Bizonyára, csak ne legyen szélcsend, és a lógerek ne kopjanak ki.
(#) Stewe hozzászólása Aug 26, 2010 /

Elég keményen le lett szólva szegény professzor munkája, pedig nem néz ki kontárnak. Az esztétikán kívül van ellenjavallat, ami miatt mint szélkerék nem jó?
(#) solah hozzászólása Aug 26, 2010 /

sziasztok! a szélgépem ma 180 voltra is felugrott igaz csak 220/7wattos izzoval de az nagyon szépen világitott,meg szépen is forgott.számitogép táppal meg világitott a 12 voltos izzo 55watt.bejött ERBE elmélete köszönöm neki a sok segitséget.még tovább tesztelem mert mondják a hétre a nagyobb szeleket is .az igazi nagy fordulat akkor lenne ha neodium mágnest tudnákbele tenni.tervezem! szerintetek ives vagy jo a téglatest alaku is. még a végén nehogy 220 at temeljek é smár mehetne is a hálozatra na de én nem adnám el az émásznak nem én .
(#) Barret válasza Stewe hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Ugye láttad milyen kicsi gép,és 3 méter magas csak...
Továbbá az első leírt termelési adat 60 km/ó szélre vonatkozik Szerinted mennyi ideig van évente ilyen erős szél? Erre a sebességre adja meg az átlagos teljesítményt 3 méter a teteje a toronynak.Ezt csak hegytetőre érdemes felrakni,mert ilyen alacsonyan csak 1-2 széllökést fog kapni Nem írja,hogy mennyi energiát termel 1 év alatt átlagosan,ami kiszámolható az átlagos szélsebesség,és a gép munkafelülete figyelembe vételével.
(#) Barret válasza solah hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Tudsz szerezni megfelelő méretű íves mágnest?
Szerintem az erővonalak nem követik a mágnes formáját.
Elég nagy átmérőnél nem számít sokat hogy íves,vagy lapos a mágnes homlokfelülete. Amugy meg a neodym. mágnessel rendesen megnő a teljesítménye
(#) giskard hozzászólása Aug 26, 2010 /

A professzor szélgépe szép lehet hogy jó is , de mi benne a viágszabadalom ? Épített egy hosszú Savonius-t.
(#) Stewe válasza giskard hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Szerintem a külső vezető"kerék" ami megkülönbözteti, nem tudom, hogy aerodinamikailag mit ad, a szabadalmi hivatalt mindenesetre sikerült meggyőznie. (Állítólag nem egyszerű.)
(#) juranits válasza Stewe hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Szevasztok!
Az én tudomásom szerint nem magában a függöleges turbinában van a találmány lényege, hanem a terelő lemezek elhelyezésében, formályában , és a körköröségében. Tulajdonképpen az akárhonnan fújó szelet ezek a lemezek fokozzák és a hatásfokát növelik.

Üdv:Sanyi
(#) Stewe válasza juranits hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

A savonius turbina ugyanezt tudja, teljesen érzéktelen a szélirányra, sőt a csavart változatnak az indulása is biztos. A függőleges tengelyű szélgépeknek közös tulajdonsága a kis átmérő, ezzel együtt a kis nyomaték, tehát csak nagy fordulaton tudnak számottevő teljesítményt leadni, vagyis nagy szélsebesség esetén használhatók.. Előnye a hasonló kialakításnak, hogy egymás mellett sokat lehet elhelyezni az uralkodó szélirányra merőleges vonalban, nem foglalnak le néha több tíz méter átmérőjű gömb alakú térrészt. A viharérzékenységük pedig nem számottevő, felhúzható takaróernyővel gyakorlatilag le is lehet állítani. Mechanikájuk egyszerűbb, nincs lapátszög állítás, és nem kell forgatás, szélirányba állítás.
(#) solah válasza Barret hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

szia ! nekem 60x20 as mágnes kellene bele ugy gondoltam ,hogy 40x20x5 öst vagy 20x10x5 ösböl rakom ki a forgorészt .szerinted nem lényeg hogy a téglatest mágnesnél a közeppén lessz 1-2mm-er hézag? a jelenlegi 1.5kg erejü mágnes helyett mennyire érdemes elmenni ugyértem,hogy a 40x20x5-ös mágnesek dbja 22kg-ot bir kell 12db 13ezer-ft körül van.a 20x10x5-ös böl kell 36db,hogy a 12polust kitudjam rakni 3 kell 1 polusra.igy 1 oldalbirna 10 kg -ot és árban 6000ft körül van "csak".elég lenne az olcsobb de gyengébb is?
(#) Stewe válasza juranits hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Ha a külső terelőlapok nagy felületről gyűjtik a "szelet" és torlónyomással jut a járókerékre, az valamit dobhat a hatékonyságán.
(#) solah hozzászólása Aug 27, 2010 /

vigyázzon mindenki 80-100km/h-ás vagy akár felleti széllviharra lehet számitani ma délutántol holnaprais 60km/h-ás széllökésekre is lehet számitani.csak most azt nem tudom teszteljek vagy inkább forditsam ki iránybol a gépezetet.
(#) juranits válasza Stewe hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Szia Stewe!
Azt hiszem hogy ez a legutóbbi megállapitásod a lényeges , valószinűleg a terelő lemezek összeszedik, felerősitik a szél sebességét és ezáltal növelik a hatásosságát. Ezt bizonyitani csak úgy lehetne,ha először ki lenne probálva terelők nélkül és utánna terelő lemezekkel./hát persze ez csak egy elmélet/.Mindenesetre ha mindez igaz és remélem hogy igen én örülők más eredményének is. Csupán azt sajnálom,hogy ezt úgy mond mi egyszerű hobbisták nem igen tudnánk létrehozni persze gazdaságossan.
Üdv:Sanyi
(#) pudding1 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

"tehát csak nagy fordulaton tudnak számottevő teljesítményt leadni..." A függőleges gépek szinte soha nem nagy fordulatú gépek, a vízszintesek sokkal gyorsabbak!
(#) Barret válasza solah hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Ide már megérkezett 17 : 45-kor! (Tata) Elfektette teljesen a lapátkerekemet Tövig nyomta a viharvédelmet!
Az árbóc is belengett 10 cm-t. Ennyi volt,1 nagy lökés,és néhány kicsi. 10 perc alatt elvonult az "előörs" Várom a következő menetet.Remélem csendesebb lesz.
(#) Stewe válasza pudding1 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

A forgómozgás teljesítménye a szögsebesség és a nyomaték szorzata. Ezen még én se tudok változtatni. Ha kicsi az átmérő akkor a fordulatszámnak kell nagynak lennie. Vagy kis fordulat, nagy nyomaték de akkor égig kellene érnie, én pedig a hobbi-lehetőségek között gondolkodom.

Abban teljesen igazad van, hogy a függőleges tengelyű szélgépek kerületi sebessége a szélsebesség közelében van, én ehhez viszonyítottam a kicsit és a nagyot, függően a veszteségektől és az áramlásmódosító elemektől.
(#) Barret válasza solah hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Szerintem több mágnes összerakása nehézkes.
Törtél már el mágnest? Próbáld ki,és illeszd vissza a letört részt! A törésvonal mentén taszítja a másik darabot! Úgy kell összeragasztani őket,hogy taszítsák egymást.Ettől nő a mágnes ereje,összeadódik .
De ehhez nagyon erős és tartós ragasztó kell,vagy csavarozott megoldás. Végül is megoldható,de én a ragasztásban nem bíznék.
(#) Stewe válasza Barret hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Ebben a taszításban teljesen biztos vagy?
A rendezett domének mindenképpen vonzzák egymást, ha egy közönséges rúdmágnest tengelyére merőlegesen törsz el.
A taszítás csak akkor lesz biztos, ha a mágneses erővonalakkal párhuzamos síkban töröd el.
(#) gulyi88 válasza Barret hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Ez így van, és azért van így mert az erővonalak rögtön a felület mentén a legsűrűbbek. Tehát ha hézagot hagyunk a mágnesek között, akkor ott egy rövidebb utat biztosítunk az erővonalaknak (minek menjen át szembe, mikor hamarabb is visszajuthat kiindulási pontjához)
szóval minnél nagyobb a tárcsára merőleges felülete a mágnes pólusnak, annál nagyobb az "erővonal" veszteség.

Tehát teljesen egymásra kell nyoni a mágneseket-> nagy taszítóerő lesz közöttük.

Leszimuláltam 20*10*5 ös mágnesek (4*2db) 5mmes vastárcsa 8mm légrés mágnesek között 2mm
piros vonal mentén az indukcióértékeket a grafkon ábrázolja, látszik hogy a mágnesek közötti résben a B előjelet vált, tehát a rövidebb úton mennek az erővonalak (egy része).
És ez megfigyelhető minden tárcsára merőleges (mágnes) felület mentén.
(#) joco21 hozzászólása Aug 29, 2010 /

Sziasztok.
Az alábbi paramétereket tudja a generátorom terhelt állapotban.
(#) Stewe válasza joco21 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

15 fordulat másodpercenként... 2.5KW leadott teljesítmény mellett imponáló!
(#) Saggitarius válasza Stewe hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

En nem neztem meg meg a technikai reszleteit ennek a szelgeneratornak, csak kisse sokallom a 900-as percenkenti fordulatot. Mekkora szelsebessegnel volt ez?
(#) Stewe válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

18m/s, azaz kb. 65km/h
(#) joco21 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Sziasztok.
900-at nem tud forogni. Kb. 500-nál van a vége terhelt állapotban.
(#) Saggitarius válasza joco21 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Most neztem egy kicsit alaposabban, mivel gyanusak voltak az ertekek. A magyarorszagi atlag szelsebesseg eseteben igen csekely a leadott teljesitmeny 76W. Erdemes foglalkozni vele? Az emlitett max 500-as fordulatnal is 1LE, vagyis 750W, ami nem is olyan rossz, csak eppenelegge magas szelertek szuksegeltetik hozza ami nem is jellemzo az orszagra. A szelterkep szerint keves olyan hely van magyarorszagon ahol az atlag szelertek 6m/s-nal magasabb. Belinkelem a szelterkepet, az magaert beszel:
Bővebben: Link

En szemely szerint nem tartom celszerunek magyarorszagon a szeleromu epiteset hazilag, felteve ha szerencses helyen lakik (de ott mar megepitettek a "nagyok")
(#) Stewe válasza joco21 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Én az értéket a táblázatból vettem jeleztem is, hogy nem semmi!
Következő: »»   249 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem