Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1052 / 2208
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
Ki kell lépnem, jöttek hozzám.
(#) joepapa hozzászólása Aug 28, 2010
ez a gerjedés 1 mikrosec/div azaz kb 3,5-4 mikrosec periódusidővel...
azóta visszatettem a túl kemény tápot, azaz csak 47mikro 56 ohm sorosan majd megint 47 ohm majd 56 ohm sorosan és jönnek a nagyobb pufferek...de ugyanaz...megmértem ugyanazt a jelet beküldve tök ugyanaz az erősítés és a max kivezérelhetőség is, kicsit félre van munkapontozva mert alul előbb vágja be a fejét a sinus..igaz lehet az éterből jön az alapjel amire berezeg
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Aug 28, 2010
ok próbálom de csatolok egy képet 1 mikrosec/div en a gerjedés ilyen:

DSC_6797.JPG
    
(#) joepapa hozzászólása Aug 28, 2010
1kHz négyszög A időalap 500mikrosec B időalap 5 mikrosec osztásonként:

gerjedős 5 ohmal zárva és nem gerjedős 5 ohmal zárva...ha 5 ohmal le van zárva sehogysem gerjed semelyik most hogy ismét kemény tápon van....hm..

de nyitott trafóval a gerjedős beleng...ott hallod ha bekapcsolva rádugod lehuzod rádugod a hangszórót akkor pattan mint egy tranyos ha kis DC van a kimenetés, mert épp amikor rádugod leáll a gerjedés...
(#) joepapa hozzászólása Aug 28, 2010
ha a NVCS nem a rajzon szereplő 1kohm párh 4n7 hanem 10nano akkor gerjedékenyebb, ha nincs rajt kondi azaz csak 1k val van NVCS akkor ilyen az 1kHz négyszögem
(#) joepapa hozzászólása Aug 28, 2010
és nyilt hurok azaz NVCS megszűntetve mindkét fokozat ugyanolyan.
(#) joepapa hozzászólása Aug 28, 2010
azaz jól saccolom, hogy a negativ visszacsatolás gerjeszti vissza azaz ezen a frekin pont fázist fordít a cucc, lehet pont a trafo pont itt, a fokozattel együtt és pozitivvá válik...

ha bekerül a NVCS bekerül a túllövéses lengés ha beteszek egy 4n7 et a NVCS ellenállás hátára akkor nincs lecsengés csak kicsit ha 10nanot akkor semmi lecsengés de evvel a leggerjedékenyebb is egyben...

azaz ez a trafó jobban viszi ezt a frekit...


mégiscsak primer oldali szívókör kellene?

de ami leállítja az a 3nano 100kOhm párhuzamosan a primeren de ez már magasátvitelt csökkent hangfrekis sávban!

nyilt hurokban meg jó? hm...csökkentett NVCSt próbálok pl 1kilo helyet 2-5 kilot, 1 nanoval a hátán...
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Aug 29, 2010
-Hát ha ez 1Khz visszacsatolatlanul, akkor ott komoly bajok vannak, ilyen rossz trafókat nem lehet tekerni ( ekkora tetőeseés nem lehet, az 1 kHz-nek azért mindenhogyan jónak kellene lenni, az sem nem nagy, sem nem kicsi frekvencia), félhangerőn nézed ?
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Aug 29, 2010
Idézet:
„ezt nem értem, hogyhogy atrafo összekötözgetése problémás? probáltam felcserélt szekunderkivezetésekkel és primer kivezetésekkel is, azaz ellenfázisban bekötve a pri és a szek oldalt is. (minusz szor minusz az plussz)
(ha csak az egyik azaz vagy primer vagy szekundert fordítom meg akkor természetesen gerjedne mert a NVCS PVCS lenne.

Csak az egyik oldalt (vagy primert, vagy szekundert) kell megfordítani, ha a hurok visszacsatolás miatt gerjed, ha mindkettőt megfordítod értelemszerűen ugyanúgy gerjedni fog tovább. A szekundernél nem szabad megfeletkezni a testelésről (lehet rosszul értelmezem, de azt veszem ki a leírásodból, hogy együtt fordítottad a primeren és a szekunderen a vezetékeket). (amúgy a primer osztások sorbakötözgetésére gondoltam)
(#) joepapa hozzászólása Aug 29, 2010
Természetesen nem ellenfázisban van a NFB bekötve nem attól gerjed, ezt már írtam is az elején... Primer-Szekundert együtt fodítomtam meg ez már csak olyan műszaki magyarázat nélküli dolog, mint ahogy az is miért szól szebben egy mérés alapján szarabb erősítő (csöves) mint egy makulátlan mérési eredményű (tranyós)...Bár erre van magyarázat, a termikus torzítás adja a válasz több mint felét a maradék....hát majd rájön más.

Amúgy az erősítőm sikerült, irtam is, csak törölték a hsz-t.

A megoldás a trafókban volt, és nem szívókörös tinikeléssel oldottam meg, mert ha a tető lyukas és beesik az eső akkor sem lavórt kell tenni, hanem a tetőt megcsinálni, itt meg a gerjedés okát megszüntetni.

Ha a 2 primer roszul lenne kötözve akkor nem is jönne ki jel , illetve nagyon kevés a szekunderen mert a két primer kioltaná egymást, azaz a különbségükből lenne egy nagyon kis je a szekunderen erről szó sincs.

Egyszóval hihetetlen hangú lett az EL84 SE.

Egyszer talán teszek fel képet a megoldásról, de nem írom le mégegyszer. Mert szemmel is látni lehetett.

Köszi a segítséget, bár itt azt mondták lassan kell építeni, a te segítségeddel legalább 3 heti olvasást kerültem el azaz pár perc alatt hoztam a 3 hetet, ötleteid alapján. Köszönöm.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Aug 29, 2010
1kHz négyszög az se nem nagy se nem kicsi?
Szerintem meg 1kHz tökéletes négyszög az mindkettő:
1.mélyátvitel-tetőesés
2.felfutás-magasátivel
Azaz ha egy jellel vizsgálhatnék csak egy hangfrekis erősítőt akkor az az 1kHz négyszög lenne.
(#) dragon073 hozzászólása Aug 29, 2010
Sziasztok !
Segítsetek nekem kicsit ha kérhetem .
Mi a különbség a 6p3S és a 6p3SZ között ?
Köszönöm a segítséget
Gábor
(#) dragon073 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 29, 2010
Szia !
Köszi szépen , nem találtam semmi különbséget .
Gábor
(#) Bassmester válasza dragon073 hozzászólására (») Aug 29, 2010
Mivel nincs is ...
Alapesetben cirill betűvel van írva a 6P3SZ (6P3SZ-E), mert ez egy orosz cső.
Magyarul "SZ", angolul csak "S"
(#) hgy válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 30, 2010
Csak annyit fűznék hozzá, hogy a szokásos orosz jelölésekkel elletétben a 6P3SZ-E NEM a 6P3SZ (orosz 6L6G) ipari változata. Egy teljesen más cső, tehát a 6P3SZ-E (vagy 5881WXT) NEM azonos a hagyományos és utángyártott régi 5881-el, vagy néha ahogy hirdetik a 6L6-GC-vel.
(#) joepapa hozzászólása Aug 30, 2010
6L6 tetrodaként és triódaként mekkora impedanciát szeretne a kimenő primerjének SE ben?
(#) joepapa válasza hgy hozzászólására (») Aug 30, 2010
Ráadásul a csövem nekem is orosz azaz 6p3sz vagy 6p3sz-e?...hm...otthon megnézem melyik, szóval a gond, hogy a kimenők csak 8 ohmos szekunderre vannak tkerve, nincs leágazva a 4 ohman a triangle zephyr eim, pedig 4 ohmosak.

TETRODA tetrodaként megy SE ben, ha triodás modban kötném azaz segédrács anódra akkor ugyanaz a trafo ami most a 8 ohmos hangfalat primerre 5k ohmra transzformmálja azaz a 4 ohmot 2k5 re evvel elillesztve megy, de ha triodának kötném lehet ezt a 2k5 öt jobban tolerálná...

A konkrét gond a 4ohmos műteherrel a négyszöge túllövéses, és 4 ohmra "túl" terhelve keményebb a hangja az amúgy 8 ohmon verhetetlen erősítőnek.

Szkóppal 3 Ohmos műteherrel a NVCS-n faragtam addig amíg a túllövést megetettem a megfelelő kondiértékkel, de még felfutási időt nem rontottam el, a NVCS-t növeltem, aztán megint tüske eltüntetés, és végül jó lett, de most is igazából egy félreillesztett módban megy és NVCS vel hoztam helyre a hibát (azaz a likas tető alá lavór van téve)

A kimenők úgy néznek ki hogy 4 szek párhuzamosan 3 pri sorosan, nincs infóm mekkora milyen stb (tolnai vason van)

Esetleg a 3 pri tekrenc kint hozzáférhető végei közt 33 vagy 66 százaléknál (ha 3 egyforma pri tekrenc van sorbakötve) kötnék vissza a 6l6 segédrácsra, olyat szabad? Van ilyen? SE és mégis ultralineár? Ha van ilyen evvel csökkenne a cső belső ellenállása? Vagy a triódának kötéssel, és így ugyanavval a kimenővel nem 8 ohmos hangfal hanem 6, vagy 5-4-3 ohmos lenne neki a szíve választottja?

Lehet bődületes hülyeség, csak egy ötlet. (2-3 hete csövezem csak)
(#) joepapa válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 30, 2010
CSÖVES vs. SILICIUM egyenírányítás kérdés:
Sokan emlegetik, hogy csövesnek jobb a hangja, azaz a csövesben a csöves jobb (az anódkésleltetésben tuti, de a hangja is jobb?)

A másik "probléma" a 6L6 SE-m el, hogy a hely miatt nem fért fel a 2db anót tekercs a táptrafóra...vagy más okokból, de nincs 2 tekercs csak 1 és sima SI diódás GRAETZ a táp, aztán RC teg, eszembe jutott, és most elolvasva a topic elejét pont az ötletem le is van itt rajzolva, hogy mi lenne, ha a lüktető DC-t átzavarnám egy egyencsövön?
(#) djhans válasza joepapa hozzászólására (») Aug 30, 2010
Az késleltetné az anódfesz kialakulását. De egyébként egy kicsivel gyorsabban fűtenek fel az egyencsövek mint a végcsövek az én megfigyelésem szerint. És esne rajta egy kis fesz is. Ami hol jó, hol nem. Akkor jó ha van bőven tartalék.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Aug 30, 2010
Anélkül, hogy el akarnám dönteni a kérdést.....a BEAG 057-esébe szilíciumdiódák egyenirányítanak (egy tekercsről graetz.be kötve), mai szemmel nézve nincs elkényeztetve puferrel sem (graetz utáni 64 µF-ról mennek az EL 34-ek anódjai), egyutas a rácselőfesz (igaz, 2db 100uf szűr, köztök 4,7 K-val), nem lehet balanszírozni a rácselőfeszt. Anódfesz késleltetéssel sem foglalták a szűkös helyet a dobozban. Egy deka brummot sem lehet felfedezni a hangszóróban és elképesztően jó hangja van (monóban is élmény hallgatni vele bármilyen stílusú zenét, sodró, dinamikus megszólalása van, mélyben is megvan neki a sodrása, kiegyenlített élő hangképet produkál, pedig a mélyfrekis négyszög teteje erősen eső).- Hát ebbe mindenesetre bevált a szilícium is (bár nem tudom milyen lenne csöves vagy csöves fojtós táppal, de aki meghallja ezt az emberbarát hangot, nem is nagyon töri a fejét ilyesmin (sajnos nekem nincsen, de van nálam egy pár, ami most az (szintén ideiglenesen nálam állomásozó) ASC-Prometheusokkal van összeházasítva)).
(#) nikolatesla hozzászólása Aug 30, 2010
Hali!
Egy kérdésem lenne mára.
GU50-ből OTL-t lehet-e építeni?
És ha igen akkor kapcsolási rajzott mellékeljetek már.

köszi
(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Aug 31, 2010
6P3SZ eim vannak 6N9SZ el maghajtva, dupla trióda egy csatornára, kapcsirajz nincs, ebben az erősítőben csak a NVCS-t variáltam mert 4 ohmos tehelésen volt tüske az 1kHz fel-lefutóélen. 8 Ohmon tökéletes.

Ezért kérdezem, a 8 Ohmra tekert trafó (ninics4 Ohmos kivezetés) 4 Ohmra terhelve a cső fele impedanciát lát ez mit okoz?

Ha triódaként menne a tatróda akkor lehet bírná a kissebb anódköri impedanciát?

Mert úgy néz ki tetródának kötve és fele impedanciával terhelve kics NVCS vel túllövéses, de nem leng egy fikarcnyit sem még 1 et sem csak egy felfutó él szélességű tüske és már stabil is a tető.
(#) bakos13gab válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 31, 2010
Hát ha engem kérdezel, szerintem nem. Egyrészt ha lenne ilyen, a google csak kidobna valamit, másrészről túl nagy a belső ellenállása.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Aug 31, 2010
Nagyon okosakat irsz , kézenfekvő de mégsem jutott eszembe...Igaz 3 éve volt de az ilyen hsz okat pirosbetüsre vagy piros hátteresre kellene alakítani, hogy aki okosodni vágyik mint én és rászánja magát a 30 000hsz elolvasásra az könnyen tudja keresni az értelmeseket, mint ez volt a mélyátvitelről. Tömör velős és igaz is.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Aug 31, 2010
Ez csak egy nyitott szekunder mellett volt ennyi? vagy a szekunderre mit tettél 4-8 ohmos műterhelés?

STRUBI IRTA:"Megmértem a képkimenő primer induktivitását 14,5 Henry volt. Ettől aztán rögtön kavarhatnékom támadt, mert RL=Omega*L=2*Pi*f*L, ez pedig 50Hz-en RL=6,28*50 *14,5=4553 (Ohm)"


Azaz ha egy kimenőtrafóra a készítő 5k:5Ohmot írt akkor ezen mit ért? Ha a kimeneten 5 Ohmos műteher van akkor az N1:N2 ^2 áttranszformálja 5kOhmra a primer részen azaz SE ben a cső ezt látja reaktív munkaellenállásként? És mi van az egyenáramú munkapontal? az A osztály miatt nem féltápra kellene beállítani a végcső anódját, nem? Vagy ez hol igaz? Alsó határfrekin 1kHz sinusszal? DC ben?...tudom mérnem kellene, de nem otthon vagyok.

Ha badarságot kérdezek bocsi, de én csak párszáz órája csövezek agyi-processzoridőben mérve, a tranyós tudás pedig inkább zavar mint segít.
(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Aug 31, 2010
Most itt artok:
http://elektroncso.hu/cikkek/otr.php

akkor ezek szerint az Ra hoz (esetemben gondolom 5k az EL84 se Ra ja méretezve 5k a trafom primerje ha a kimenetén 5 ohm van)

Ezt az alsó határfrekiig tudja?
(#) joepapa hozzászólása Aug 31, 2010
Szóval:

Az mindig is tiszta volt, hogy egy tekercsre fizikailag jellemző az L, legyen ez a tekercs egy kimenőtrafó primer tekercse a kész trafóval eggyütt, de ekkor a szekunder csak lóg a levegőben azaz ott sincs, ez az Lp ?

j x omega x L is világos, azaz DC ben rövidzár, illetve csak az ohmos rész van frekit emelve egyenes arányban nő az impedancia, mert az ohmos rész (réz) állandó de rá derékszögben ott a reaktív rész és pitagorasszal az eredmény nő, mivel az ohmos tag kicsi, ezért közel a reaktv rész adja az impedanciát.

De mi van a menetszám négyzet arányos szekunderkörről történő impedanciával amit áttramszformál?

Ez párhuzamosan kapcsolódik a primer tekercs önálló impedanciájával? Ha jól gondolom igen.

De a szekunderköri impedanciát minden frekin menetszám négyzettel transzformál át? Vagy mi az alsó határfrekije a trafónak ahol ez él?

Vagy ez mindegy, mert alsó frekin (DC-hez közel közel) 1Hz en már a trafó primerének önálló (induktívitásából-és a frekiből és a réz ohmos tagból)számolható igen alacsony impedanciája a meghatározó...

Azaz az a lényeg, hogy alsó frekin a primer önálló impedanciája ne legyen kevesebb mint a cső katalógusadataiban szereplő Ra (ajánlott terhelő impedancia)? ? ?

Itt akadok el.

DC ben tuti nem működik mert nincs változás nincs indukció nincs "trafó" csska a "primer réz"
(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Aug 31, 2010
(#) walter válasza joepapa hozzászólására (») Aug 31, 2010
A kimenő- cső illesztése váltakozó áramulag "A" osztályban kell ,legyen, nem DC-ben.
Az alsó határfrekvencián kell azt az impedanciát adni a kimenőnek ami a cső munka ellenállása, így lenne AC-ben A osztályban. Azaz az 5Kohm legjobb esetben 20Hz körül jó. A réz veszteség tudtommal a dinamikát is rontja.
A link alapján tudsz mindent, nem igazán értem a kérdéseid költőinek tűnnek.
(#) istvan3 hozzászólása Aug 31, 2010
Sziasztok.
Van egy regent 30 as erősítőm, amiben 2 db EL34 cső van. Már úgy kaptam kézhez, hogy az egyik törött volt.
Azt szeretném kérdezni, hogy 6P3S csővel nem e lehetne helyettesíteni, miven azokból van itthol, és EL34 et nehezebb szerezni és drágább is. Szeretném egy jobban hozzáértő tanácsát is meghallgatni. A kapcsolási rajzot mellékelem.

reg30.gif
    
Következő: »»   1052 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem