Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC ventilátor szabályozás
Lapozás: OK   6 / 14
(#) doomkiller válasza rammeradrian hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Nem hiszem mert csak 5 ohm -os. Számítógéptápból van igaz? Mert nekem is van itthon elfekvőbe egy pár darab.
(#) rammeradrian válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

igen PC tápból van. És akkor honnan szerezhetek olyat ami alkalmas?
(#) prinx válasza rammeradrian hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Sztem csak venni kellene ugysem drága mert én 50Hufért vettem 22KOhmosat!!!
Ezért ugy kondolom az egyszerübb lenne!
Én is ma veszek 2,2Kohmosat mert a 10 K os sok sajnos a vezérléshez!
(#) prinx válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Hello az lenne a kérdésem ha ezt kapcsolást ugy oldanám meg mint ami itt az oldaloon található LM317 T kapcsolás ugy müködne???
(#) doomkiller válasza prinx hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Itt van a kapcsolás az LM317T -hez.
(#) prinx válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Ezt meg is csináltam ezen a módon meg lehet csinálni a BD241C vel?
(#) doomkiller válasza prinx hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Én még nem csináltam az LM317T- vel venti szabályzást csak tranzisztorral, a tranyós verzióhoz nem kell ennyi alkatrész. Nem tudom, hogy működne e ha az IC helyére tranyót raknál.
(#) prinx válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

És milyen a trayós stabilizálás?
udnál fel tenni kapcs rajzot a tranyóhoz?
(#) doomkiller válasza prinx hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Nem tudom, hogy tranzisztorral lehet e feszültséget stabilizálni én még nem hallottam róla.
(#) prinx válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Szerintem félre értettél mert nem tranyós stabilizálást szeretnék csak hasonló tematikában akarom meg csinálni a bd 241C kapcsolást mint ami az IC vel van!
Nem a stabilizáláson van a hangsúlky hanem az NTC kpcsoláson hogy müködne ugy - e?
Az ic helyére beteszem a bd 241c tranyót! Ezt igy gondoltam !
Csak azt nem tudom hogy müködne e ?
(#) doomkiller válasza prinx hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Azt én sem tudom, hogy működne e. De próba cseresznye, de csak óvatosan nehogy legyen.

Köszönöm azért a segitségedett!
(#) doomkiller válasza prinx hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Találtam még 1 kapcsolást tranzisztorral benne van a kapcsolási rajz is meg a nyák rajz is. A potméter értékét nem tudom.
(#) thomas79 hozzászólása Máj 16, 2010 /

Sziasztok! Már egy hónapja próbálgatom én is a venti szabályozást(potival)
De mikor már kimarattam a nyákot, az egyik villanyszerelő ismerősöm adott 1 ventit (tápba való 12cm), meg mellé egy fordulatszám szabályzót ami hömérsékletváltozás alapján szabályozza magát
beépítettem a tápba, azóta csendes táp lett az amúgy mezei tápból. Az alkatrész 1 méregdrága (elcsattant) tápból származott. Szeretnék még ilyet, de inkább csinálni! segítségeteket várom!
(#) prinx válasza thomas79 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Nekem ez a ventiszabályzó van! Elég jól müködik de ha hőfok szabályzóval akarod akkor rakj be egy NTC-t a poti helyére! Bővebben: Link

Köszi a segitséget!
(#) thomas79 válasza prinx hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

köszi a segítséget!
(#) urh hozzászólása Jún 6, 2010 /

Sziasztok
lenne egy olyan kérdésem hogy tudok bekötni PC ventilátor elé egy 3 lábú potmétert?
Ugy hogy az rendesen működjön és ne legyen holt játéka a potméternek (ez alatt azt értem hogy van ahol szabályozza de van ahol már nem )

Mindenféle külön áramkör és egyéb dolog nélkül

Előre is köszönöm
(#) rammeradrian válasza urh hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Szia!
Sehogy. Mert a poti elég a ventillátor által felvett áram hatására.( ezért van hogy nem szabályoz) VAGY azért nem szabályoz mert túl nagy az ellenállása. Javítsatok ki ha tévedek.
(#) thecyrus válasza urh hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Tessék én ezt használom!
(#) doomkiller válasza rammeradrian hozzászólására (») Jún 7, 2010 / 1

Hali! Így van, ezért kell a vezérlés mert nem tudom melyik potméter bír el 0,2-0,3A -t. Esetleg ha van régi Fekete-Fehér Videoton TV-d annak az alaplapján van kb 2-3Cm átmérőjű huzalpotméter a sorkimenő trafó mellett, azzal talán megtudnál hajtani 1 ventilátort.

DSC00126.JPG

(#) sunraw hozzászólása Aug 12, 2010 /

Üdv!
Találtam egy ilyen kapcsolást: ezt De nem tudom, hogy az R1 thermistornak mit tegyek be. Az adatlap ezt írja: RL2010-54.1K-138-D1, de ezt itthon sehol nem lehet beszerezni. Ha valakinek van ötlete, azt megköszönném.
(#) pucuka válasza sunraw hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Akármilyen 100 k/25 C fok termisztor jó lesz. Az eredeti. Például
(#) sunraw válasza pucuka hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Köszi Szépen!
(#) R4v3n hozzászólása Szept 3, 2010 /

Üdv! Én megépítettem a kapcsolási rajzok között talált pc tunning ventilátor szabályzót. Egyetlen egy problémám van vele: rádugom a tápra és akárhogytekerem a pótmétert a ventilátor is maxon van és az összes led világít.( Ha minimumra teszem a pótmétert természetesen leáll ventilátor és nem világítanak a ledek.)
Tehát nemtudok fokozatot állítani. Nem tudjátok mi lehet esetlen a hiba? előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Szia!
Biztosan 10kohm-os a szabályzó potmétered? Lehet, hogy nagyobb az ellenállása, és azért nem szabályoz.
(#) R4v3n válasza kadarist hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Igen már megnéztem és annyi. A kapcsolást is már vagy 6szor átnéztem:S nem tudom mi lehet a baj:S
(#) R4v3n válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Most kipróbáltam a PC-n és szabályzás nélkül működik csak, ha minimumra rakom a pótmétert szikrázik egyet és kikapcsol a gép:S fogalmam sincs mi a baj:S
(#) bviktor hozzászólása Szept 16, 2010 /

Sziasztok

Egy 12v-os pc ventit szeretnék egy potméterrel szabályozni.Olyasmit olvastam hogy a sima poti nem jó hanem teljesítmény poti kell hozzá.Pontosan milyet kell keresnem a ventihez.Az ára most nem lényeg és kis vezérlések építésével sem kívánok foglalkozni.A legegyszerűbb megoldás a poti csak nem tudom mik a megfelelő paraméterek amit vásárláskor figyelembe kell venni.
(#) bbalazs_ válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Elegge ugy hangzik, mintha a potmeter (rovid o-val!) egyik vege es a sweeper a tap/fold vonal ket ellentetes vegen lenne. Amig nincs minimumon, van valamekkora ellenallas, gondolom melegszik is, de ahogy a minimum fele viszed, ott ramehet a sweeper az egyik lab femjere es ott rovidzarat okoz, szerencsere a PC tap leold azonnal.

Melyik az a kapcsolas, ami alapjan epitetted?
Következő: »»   6 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem