Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1055 / 2208
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 2, 2010
Természetesen nem bifiláris abban az értelemben, amit forszírozol, tudod jól mit értettem alatta (együtt tekerve a két szálat, ezt a tekercselési módot bifilárisnak szokás nevezni, mint ahogyan a három szálat együtt pedig trifiláris-nak. A bifilárisan tekert huzalok szembekötésével érjük el az induktivitás mentes állapotot (ahogy írod, pl. huzalellenállásoknál), de mielőtt ezt megtennénk, bifilárisan tekerjük. A kifejezés csak az együtt tekerésre utal, az hogy utána hogyan lesz kötve, illetve ki mit hív bifiláris tekercsnek az már egy másik kérdés (trifiláris tekercsnél hogyan vannak az áramirányok ?).
(#) l48 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 2, 2010
Ebben az esetben a cél szentesiti az eszközt ( nálam szinte mindig) Egy tény , hogy nagyon sok kompromisszumot kell kötni. A kérdés az , hogy a végeredmény csak szobadisz vagy egy igazán vállalható mesterdarab.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 2, 2010
Természetesen jó a számolás, de megfontolások sokasága más számolási módokat is erdményezhet.
(#) sturbi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 2, 2010
Én is akarok még csinálni egy mini Piccolót. Az az alapgondolat, hogy 4 cm-es fába, fektetve minden belemarva, a csövek is fektetve, estleg a hálótrafó lógna ki (lapos philips kimenőim vannak, amik beférnének), aztán alul-felül füstüveg, ami a csöveknél ki lenne furkálva (hálótrafónak kis kiugrással üvegkalitka, aminek a hátulja nyitott), alsó öveg is természetesen lyukacsos a szükséges helyeken. (Ez leginkább csak képzelgés, de hátha valakinek megtetszik a gondolat, és csinál valami hasonlót. ).
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Szept 2, 2010
Nekem TAN-2-es (36 VA-es) hálótrafó van a piccolómba (PCL85 triódás), és többnyire reggel bekapcsolom és csak este 8 körül kapcsolom ki a legnagyobb kánikulában is. Eléggé felmelegszik, elbírna egy 50 W-ost is, de a trafó trópusi körülményekre (is) készült, megbírja (amúgy az erősítő 35-38 W között vesz fel a hálózatból, hálózati fesz-től függően).
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Szept 2, 2010
Nekem a pacsirta hálótrafó eléggé felmelegszik egy óra alatt. Utána már nem lesz melegebb. 2db ECL86 és 2db EZ80 van rajta.
(#) bakos13gab válasza heinrik endre hozzászólására (») Szept 2, 2010
Ha ez megnyugtat, a GU-50 nálam is lilás ködben úszik, főleg bekapcsoláskor. Jó pár oldallal ezelőtt kitárgyaltuk a dolgot. Valaki szerint nagyfrekis gerjedés. de például egy könyv is azt írja, hogy a csőben maradt gáz. Nálam egy idő múlva elhalványul.
(#) mark.budai válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 3, 2010
Legalább tudjuk hogy még úgy-ahogy újak a csövek, ha még van benn az a kékes-lilás fény. Állítólag a 6P3Sz, 6L6-nál mindig megmarad (én ezt hallottam), de majd látom a 6P3Sz PP-mben. Annak viszont örülök, hogy a 6N13Sz-ben is van (mert ez a segédrács körül szokott lenni, itt viszont nincs olyan), mert szép cső már magában, de még az a kék hozzá..
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 3, 2010
Ismét tanultam valamit, a googli ban rákerestem és ott is párhuzamos madzagvezetést rajzolnak, minekünk annoa bifilárist olyan keresztbetekerésnek tanították, azaz rosszul rajzoltuk-tanultuk. Valahogy úgy rajzoltuk, hogy először végigmész balról jobbra, majd szembefordulsz és keresztben fekszenek a szálak az előző rétegre, mint egy diagonal gumiabroncs szálai. Ezért a félreértés. Most már tiszta mi a bifiláris, és ha nem így hanem úgy kötöm a "négy" (négy ha mind a két elemi tekercs mind a két vége külön áll) kivezetést akkor indukciómentesség helyett rendes tekercset kapok. Hogy így kötve mi a előnye azt viszont nem tudom, talán az egy tekercs menetei messzebb kerültek egymáshtól, evvel parazita kapac csökken. Hog ezt ki hallja meg, ki méri ki...De lehet kapásból egy "megmagyarázhatatlan" gerjedés marad el ha így van tekerve, mivel nincs ott (ill jelentősen kissebb) az a helyetesítő kép beli kapacitás. De ez a kapac dolog csak az én tippem.
Ha már lehet szerintem érdemes ilyen módon tekerni.
Mi lenne, ha az egyik primer a másik szekunder tekercs lenne, tudom az átmérők nem egyformák, de a következő réteg pont a fordítottja lenne, így egy nagy tömörségű macerásan tekerhető (robot pontosság) tekercset (trafót kapnánk). (Keresztmetszetben vékony-vastag vékony vastag----felette vastag-vvékony-vastag-vékony. Egzotikus trafó. Lehet ez az Ongaku titka (ez csak vicc volt)

Mivel fórum, nem zilálom szét, egy hsz ban tennék még hozzá a lila kérdéshez. Szerintem nem gerjedés, csak ionizáció. Milyen nagyfreki lenne az? 200MHz es szkópomon (1,7ns felfutású), amivel a pmr 445MHz még detektálható (nem triggelhető, mert a trig kisseb sávszélességű) De ebben a szép lila erősítőben nincs gerjedés.
Illetve nem detektálható, azaz attól még 100GHz en gerjedhet, de kizártnak tartom, hogy ekkora frekin, ill az általam jelezhető 0,5GHz feletti frekin képes lenne berezegni a 6P3SZ. Habár...De nem. Viszont gyönyörű szép.

De legalább ENTERREL szét kell ütnöm, mert egyben senki nem olvasná el, elaludna az első résznél, és az új bekezdés az új bekezdés, mert új téma.

Hol lehet venni spray es Hammerite-t, nekem sötétkék nagyfényű nem kalapácslakk kellene. Kaposvári bobiban volt régen de azóta semmi, csak a kalapácslakkos. Nekem a nagyfényű sötétkék kellene ugy 10 dobozzal, off topic témaban felhasználva.

6P3SZ ek mennyi idő alatt járódnak be, mert állítólag 100 vagy 1000 óra kell nekik, hogy az igazi hangjukat élérjék. Az 1000-ret sokallom, a 100 at keveslem, de 10 hatványára emlékszem egy ismeretlen ismerőssel történt beszélgetésből.
(#) hgy válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 3, 2010
Főként sugártetródák szép kékek. 807-nél is van.
(#) lpcollector válasza hgy hozzászólására (») Szept 3, 2010
A sok zene elmúlasztja ezt is... Az enyémek már nem kéklenek.
(#) pucuka válasza joepapa hozzászólására (») Szept 3, 2010
A "bifiláris" csak annyit tesz, hogy kétszálú. Magyarán, együtt tekersz két szálat, ha szembekötöd induktivitás szegény, ha sorba kötöd szimmetrikus lesz. Ennyi.
(#) mark.budai válasza hgy hozzászólására (») Szept 3, 2010
Azt megnézném, sajnos 807-esem nincs új. De 6P3Sz-t láttam már, az szép kéken világított. Nekem tetszik. Azért a triódára is kíváncsi leszek, az hogy mutat.
(#) joepapa válasza pucuka hozzászólására (») Szept 3, 2010
Amilyen szörszálhasogató vagyok, csodálkozom magamon a szó jelentését nem néztem. Így van ha betonbiztosra hiszek abban amit 15 éve más tanított.
És tényleg bi 2 a filáris meg lehet mazzag...

Hétvégére van pár mérés-átalakítás mérés tervem mint 6l6 mint el84 szinten, csak időm is meradjon rá.

Van 2db vadonás új 100V/4-8 ohm illesztőtrafóm, nem is kicsik sacc EI84 méret, az ha jól tudom csak 1:3 fesz azaz 1:10 imp áttétel ezért kimenőpnek nem jó, de a vas az tuti jó, mert új mert megvan mindene mert tuti légréses. Valószínű az egész rezet le kell rüla tekerni, mert a primer ami kevés , gondolom a 4-8 ohmos szek rész az jó lenne, de tuti az van felül, vagy réteges.
2db teljesen új és egyforma.

Van 10db dobozos PCL84 em eladó 3000Ft Kaposváron. RFT dobozban vannak de jugoszlávok.
Nem hiszem, hogy kisérletezni akarnék velük, bár ki tudja, érdemes PCL84 re erősítőt gyártani, mivel 10db van PP ben szeteoban 2 garnitura és még 2 tartalék, de lehet lenne még 2db valahol.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 3, 2010
Idézet:
„...tuti légréses...”

Azt akartad irni, hogy nem légréses, mert minek lenne, ha a 100 V os rendszert illeszti 4-8 ohmra (a 100 V-os erősítő kimeneti kapcsai között (100 V-os trafó szekundere) nem folyik egyenáram, tehát az illesztőtrafónak nem kell légrés).
(#) joepapa hozzászólása Szept 3, 2010
Igazad van, igen rosszul agyaltam, hogy ez direkt hangtrafó akkor légréses! De igen tényleg tuti nem az hiszen trafót illesztenek.Köszönöm a helyreigazítást, már a 3ik nap alszom 4 órát, kicsit betelt a puffer a fejemben.

Megmértem a fentebb említett 100V-4-8Ohmos illesztőtrafót, a 100V os rész 2 db soros tekercs azaz a két tekercs sorbakötve a primer ide betápláltam a Weller táppot 26,97V AC 50Hz sin (ha a szekunderen rajt a terhelés), a szekunder 2db tekercs melynek 2-2 lába ki van vezetve (szerencsére ez van kívül, azaz le is tudnék tekerni belőle) A felirat szerint 4 Ohm 4Ohm és sorba kötve illesztett 8 Ohmra. Én csak az egyik tekercset mértem szekunderként külön és egy 12V 21W izzót ráakasztotta, hogy valami áram csordogáljon, és ne kamu értéket mutasson a digit multimeter. Szóval így 26,97 V be és itt 2,524V ki azaz 10,68542 a fesz áttétel ami közelítve a menetszám áttétel aminek a négyzete 114,178201 azaz nevezzük 114 es impedancia áttételnek.
Tehát 4 Ohmos tekercsre 8Ohmos hangfalat kötve 913 Ohmra transzformálja át a primerre, azaz a cső ennyit fog látni.

Mivel 2db szekunder tekercs van mi lenne ha párhuzamosan kötném?
Jól gondolom, hogy a hangszóró I áramának fele egyik a fele a másik tekercsen folyna, ha a Kirchoff nem hazudott
A kapocsfeszültségük azonos, azaz Mintha 16 Ohmot kapna egy tekercs, evvel elérném hogy a 8Ohmos hangfalat erre a párh szekunderre kötve a primeren 1k8 látszana?...hm...aludnom kellene, mert lehet badarságot irtam. Vagy ez így van?

1k8 at már rá lehet eröltetni egy EL84 re PCL84 re 6P14P re? SE ben?

Vagy lemezeljem ki, mérjem meg mag nélkül vagy egy vasdarabot dugva a magba aztán tekerjek le 10 menetet a felső szekunderből, aztán számoljak, aztán még le, míg ki nem jön a 4Ohm:5k, aztán papírral kiékelve légréssel rakjam össze?

A megérzésem, hogy így simán bekötve nagy meglepetést okozna.

Megmérem még elalvás elött az EL84 esem kimenő fesz áttételét ugyanígy.
Álmomban is számolok egy kicsit. Holnap belepróbálom így, a hang nem mérési eredmény, és nem is számítási.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Szept 3, 2010
Janikám ! valami hasonlóra gondoltál ?
Ez a pikolóra lesz vagy esetleg valami más csöves gépet is csinálsz .
(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Szept 3, 2010
Igen ez jó nagy hülyeség amit irtam, így átgondolva, mert van a trafó amire ugye primerbe 27V ot kötöttem akkor a két ugyanolyan primer mindeggyikén2,5V van azaz a fesz áttétel és menetszám áttétel 10 körüli, ha a két szekundert párhuzamosan kötöm, csak párhuzamosan kötöttem a két 2,5V ot azaz a trafó ilyen kötésénél is 27V : 2,5V azaz ugyanaz a kb 10 es áttétel. Látszik álmos vagyok.
Viszont a párhuzamosan kötésnél a rézveszteség kevesebb, mert a Kirchoff nem hazudik, fele fele áram azaz fele belső ellenállás azaz rézellenállás, mintha dupla keresztmetszetű lenne, mert hát az is.

Megmértem az EL84 SE kimenőtrafóimat ugyanígy kis terheléssel 27V pri esetén a 4 Ohm feliratnál mindkét trafó 0,6V körüli a szekunderen, de ezekszerint inkább 8K, mint 5k, ha primeren egy 4Ohmos szek terhelés van.
Vagyis ez a 8k igaz lehet 50Hz en de lent 20Hz en ez 5k mert söntöl a primer tekercs alacsony freki miatt a képbe kerülő reaktanciája. Amúgy megmértem mechanikailag is EI82 es mag ami 2,5cm es lemez középen és 2,6cm vastagságban van lemezelve azaz 6,5 négyzetcentiméteres.
Akkor ezért tudom NVCS vel mélyre vinni, irtó mélyre.
Viszont meg kellene próbálnom EL84 katodkondi növelést 1000mikrora, vagy fel, és Úgy NVCS nélkül.

Úgy nem lehet trafót mérni, hogy a szekunderre ráteszem a kívánt műterhelést 4 vagy 8 Ohmot és a primerre kötök 27V 50Hz sin váltot (Weller táp) és mérem a feszt áramot a primeren? U/I és ez már egyből impedancia lenne 50Hz re.
Már csak erősítőbe kell tenni és megküldeni sinus generátorral ,és szintén Up Ip-t mérni 20Hz en 1kHz en 10kHz en 20kHz en. És levonhatnék következtetéseket. Lehet holnap meg is teszem. Sin gen helyett notebook virtuál 20Hz től 18kHz ig szép sinust tud, erre mérésre elég.
A bibi, hogy mivel mérek 1kHz en 10kHz en 18kHz en , mert a multiméterrel itt AC-t mérni nem pontos, mert tulkompenzált, ha jól sejtem 50Hz re van beállítva, az effektív érték. Igaz, hogy lehet az U és az I mérés eredménye is ugyanannyira megy el és az arányuk így is számítható. ezt talán jól gondolom?
(#) tube_dani hozzászólása Szept 3, 2010
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Egy csöves erősítőt szeretnék építeni, ECC85+ECL86 SE+EM84 lesz benne. vannak csöveim, kimenőtrafóm és az ECL kapcsoláshoz trafó (fűtés + anódfesz.)
A csövek és a trafók egy régi rádióból származnak. A trafó üresen 301V-ot ad le, a végfok üzem alatt 265V-ról megy. A rádió feliratai alapján 220V-on 50W a rádió a teljesítménye.

a gondom a következő: a végfok 265Vról, az ECC85-ös előfok 185Vról, az EM84-es varázsszem 250Vról megy. Minden tápfeszültséget 265Vról szeretnék használni előtét ellenállással. Ezeknek az ellenállásoknak a számításában szeretnék segítséget kérni.

Az ECC85 adatlapja alapján az anódáram 250V-on 10mA, ami azt jelenti, hogy 2,5 Watt. A kapcsolás tápegysége szerinti rajzon ha kiszámoljuk az R3 12kohm előtét alapján, akkor az anódáram 185V-on 2,083mA, ami alig 0,4 Watt. Melyik a helyes?

Hogyha ezt a trafót a végfokon kívül terhelem ezzel az előfokkal, egy EM84 varázsszemmel és a hozzá tartozó BF245C-re épülő előfokkal, akkor fog-e jelentősen csökkeni a feszültség?

Köszönöm a türelmeteket!
(#) sturbi válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 3, 2010
Az ECC 85 nem kell, mert az ECL86 triódája eleget erősít a pentódájának (az ECL 86-ban lévő trióda kb. az ECC83-nak felel meg,csak valamivel jobb attól (inkább ECC808).
(#) tube_dani válasza sturbi hozzászólására (») Szept 3, 2010
Szia!
Ez igaz, de én gitárhoz szeretném ezt megépíteni. Mikor a végfok még a rádióban volt, akkor kipróbáltam és a gitár hangszedője nem hajtotta meg annyira a csövet, h az valamennyire szóljon is. Multieffekttel kipróbáltam úgy persze szólt. Tehát mindenképp kell elé egy előfok. Szerintem.
(#) sturbi hozzászólása Szept 3, 2010
Lenne egy-két kérdésem valakihez aki szokott szűrőket is számolni.
100 Hz-re akarok rezonancia szűrőt csinálni az újragondolt, újraépítendő 6C33C SE-mhez. van egy Murata 0,125 Hy (125 mHy) induktivitású 1,5 ohm dc ellenállású fojtótekercsem (hagyományos lemezelt, kifejezetten profi szerkezet, vastag dróttal). Thomson egyenlettel kiszámoltam, hogy 20 µF-os kondival ez 100 Hz-es rezgőkört alkot. Külön-külön a tekercsre 78,5 ohm, a kondenzátorra 79,6 ohm ellenállást számoltam (100 Hz-re).
Kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy ez így megfelelő jóságú szűrő lesz nekem (olyan 300-400 mA áram fog rajta csordogálni. Ezer éve nem számoltam ilyesmit, jól számoltam egyáltalán ? Nem tudom milyen arányben kellene lenni az induktivitásnak-kapacitásnak, ahhoz hogy a legjobb jóságot kapjuk, csak gondolom, hogy ha egyforma ellenállást képviselnek az illető frekvencián, az lehet talán a legjobb. Ezen kívül persze lesz majd előtte is puffer, és utána egy-egy RC taggal kettéválasztva a két oldal (ez a rezonanciaszűrő csak a 6C33C-ek szűrőjében lesz). A fojtótekercs a képen baloldalt elöl van.

6c33cuv.jpg
    
(#) sturbi válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 3, 2010
Gitárhoz kell előfok valóban, akkor viszont érdemes lenne úgy megcsinálni, hogy az ECC 85 hajtsa az ECL 86 pentódáját, és az ECL 86 triódájából csinálni meg a gitár bemenetet, azért, hogy az első fokozat legyen a legnagyobb erősítésű legkisebb zajú része a kombónak.
(#) walter válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 3, 2010
Szia!
A 265V-ot, ha jól értem terhelten mérted az ECL86- anódján?
Az ECC 85 előtét ellenállása szerintem számítással 7kohm (6,8K) lenne és 1W-os.
(12Kohmmal nem 185V lenne az ECC-nél)
A varázsszemnek 4,7Kohm előtét lenne jó.
A tápegység belső ellenállása úgy 800 ohm lehet,
az előerősítő és a varázsszem kb. még 8-10V-ot venne el a 265V-ból. (Evvel gondoltam a fentieket)
(#) walter válasza sturbi hozzászólására (») Szept 3, 2010
Én sem vagyok nagy matematikus.
Szerintem, ha egyenlőek az impedanciák, akkor a búgófeszültség fele fog lenni a kimeneten, ez sok lenne.
Tudomásom szerint jó érték a 4-5% os búgófeszültség.
Szerintem 470µF jó lenne.
(#) sturbi válasza walter hozzászólására (») Szept 3, 2010
A 20 µF a fojtótekercsen lesz (azzal párhuzamosan), ez alkotja a rezonanciaszűrőt 100 Hz-re (100 Hz-es rezgőkör), a pufferral nincs gondom, csak a rezonanciaszűrőben nem vagyok teljesen biztos.
(#) tube_dani válasza walter hozzászólására (») Szept 3, 2010
Szia!
Ez a feszültségesés már nem kellemes a végfok számára, igaz?
(#) tube_dani válasza sturbi hozzászólására (») Szept 3, 2010
Ebben a változatban hogy kéne variálni a kapcsolást?

végfok a harmadik oldaon lent

előfok
(#) lapose válasza sturbi hozzászólására (») Szept 3, 2010
Szia!

Idézet:
„csak gondolom, hogy ha egyforma ellenállást képviselnek az illető frekvencián, az lehet talán a legjobb.”


Pont akkor van rezonancia, ha Xc és Xl egyenlő egymással. A jóságot az Xl/R képlettel lehet számolni, ha a kondi nem elkó, ilyen tekercs mellett nemigen fog beleszólni a jóságba.

Ami szerintem probléma: Ha jól értettem anódkörbe szeretnéd berakni ezt a szűrőt 100Hz-s brumm kiszűrésére. Akkor viszont elé, és utána is kell egy kellő méretű puffer, mivel a 100Hz az erősítendő sávba esik, és ha nincs jól hidegítve vele fog szólni a hangfrekvenciás képbe(anódköri párhuzamos rezgőkör).

Szerk.: A párhuzamos ellenállás értéket a Xl^2/Rs képlettel tudod számolni.
(#) walter válasza sturbi hozzászólására (») Szept 3, 2010
Az más, én szűrőre gondoltam.
A párhuzamos rezgőkörnek az impedancia növelése lenne a célja?
Szerintem a számításod jó lehet erre a frekvenciára, (de elkót nem használnék)
Következő: »»   1055 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem