Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   126 / 563
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Aug 28, 2010 /

Jól van na!:peace: :smoke:
(#) Jackass hozzászólása Szept 1, 2010 /

Üdv

A minap elkezdtem olvasgatni ezt a fórumot az elejétől.
Persze nem olvastam végig mert elég hosszú lett volna a dolog. Végülis sikerült valakinek építeni egy működő eszközt? Meddig jutott a dolog? A mai nap folyamán sikerült belekukkantanom egy masinába és csináltam is róla fotókat. Ha valaki még foglalkozik a témával és kell neki pár kép akkor szívesen teszek fel és talán némi információval is tudok szolgálni.
Röstellem de elfelejtettem megnézni a masina típusát.
Annyit tudok hogy 10től 150A-ig lehetett állítani.

Szép napot!
(#) erdgab válasza Jackass hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Szia!
Kár,hogy nem szakítottál időt a fórum átolvasására,pláne,ha érdekel is.Megtudhattad volna a választ a kérdésedre A képeket és az infót szívesen vennénk,köszönjük.
(#) Cavalier válasza Jackass hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Keress a topikban feltöltött képekre, fileokra, ott találsz megoldást.
Pár hete még fogalmam se volt az egészről, most már gyűjtögetem az alkatrészeket, remélem télen már ívet is lehet csinálni vele, és nem a félvezetőkön belül.
(#) Cavalier válasza erdgab hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Kérdésem lenne a főtrafóval kapcsolatban. (maci) A szekundert 0,4-0,5 körüli zománcozott huzalból csináljam egy jó marékkal összefogva? (vagy 150-180 szál :-o ) Összesodorjam, vagy párzuzamosan menjenek a szálak?
Úgy terveztem, hogy az egyik vége rögtön menne is át a fojtón, és ki a munkakábelhez.
Illetve a fojtó E55-ös légréses magon lesz, azt úgy számoltam, hogy csak 10 menet fér fel rá, úgyhogy kettőt kéne sorba kötnöm, mert így meg kicsi az induktivitás. Meg amúgyis túl lenne gerjesztve. Szerinted így jó lenne?
(#) Jackass válasza erdgab hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Végig fogom nézegetni a képeket Ameddig eljutottam az olvasgatásban és ami meg is maradt a fejemben az az
hogy ki milyen fajtákat látott, hogy az egyiknek a belsejében volt jó nagy trafó vagy csak egy jó vastag tekercs ment a kimenetre. Azt amit én szedtem szét abban volt ez is az is ami látszik is a képeken. A teljesítmény részén MOSFET ek vannak IRFP460 típusúak 12db 3 felé osztva jó nagy hűtőbordákon. A kapcsoló üzemű táp IC az NE5560E és még egy műveleti erősítő van benne LM324N. Gondolom a műveleti erősítővel van megoldva az áramerősség szabályzása. Se TRIAC-ot se tirisztort nem láttam benne. A 4. kép bal oldalán függőleges helyzetben lévő panelon vannak az IC-k. Mellettük egy fesztstab van bent. (Gondolom az IC-knek)
A 2 jó nagy kondi 470µF 400V osak. Amint a képeken is látszik nem egy hatalmas méretű dolog ez. Az első kép alján a nagy hűtőborda alatt egy graetz-híd van.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Remélem tudtam segíteni vele valakinek. Olvastam a korábbaikban hogy egyenárammal elvileg jobban lehet hegeszteni. Jobb lesz a minőség. Itt nem találkoztam nagy diódákkal. Lehet hogy nem is egyen megy kifelé?
(#) Jackass hozzászólása Szept 1, 2010 /

Van még pár kép amit csatolok.
(#) erdgab válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Sodord össze a szálakat,de csak annyira,hogy éppen egyben maradjon,ennek előnye ,sokkal könnyebb tekercselni.A szekundert minden képen meg kell szakítanod,mielőtt a fojtóra menne (dióda,snubber),nem biztos,hogy jó ötlet egyben készíteni el,de rád bízom.A két E65 légréses mag nagyobb helyet foglal mint az U57 magra készült fojtó,hogy milyen lenne (?),nem tudom,nem készítettem ilyen magra fojtót.
(#) Cavalier válasza erdgab hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Tényleg, igazságod van, a végeket könnyebb megpucolni, mint a drót közepét.
E55 lesz az, de csak azért, mert nem találok égen-földön u57-es magot, pedig volt pár kukázott tévéből mentett sorkimenőm. :/ A hely annyira nem kritikus, nem szeretek úgyse túl szűken építkezni.
Akkor majd beszámolok, ha kész lesz, és úgyis tudom, hogy fogok találni u57-et, de csak miután már ez kész, és akkor majd összehasonlítom.
(#) erdgab válasza Jackass hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Ilyen gépet már láttam itt a fórumon,valami Energi 130 forma gép lehet vagy EP systems,fetek végzik a kapcsolást valóban,de a 3, bordán ott fityegnek a BYV52-200 diódák szerintem.Annak idején (#590880) mapityu javított ilyesmit.Ezekben triakot,tirisztort,ne nagyon keress.
(#) Jackass válasza erdgab hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Nem vagyok túl jártas ebben a témában. Amire eljutok a kapcsoló üzemű táp témáig addig még pár témát ki kell tapasztalnom. Remélem azért érnek valamit az általam szolgáltatott információk Sok sikert az építéshez!
(#) zozi83 válasza erdgab hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Szia!
Én is találkoztam már ilyen géppel, 2,5-ös elektródával szinte elnyűhetetlen. És ez még az a típus aminek a vezérlőpanelja javítható, nem az a kerámia izé. 85 kHz körül megy és a főtrafó tekercsei tömör huzalból vannak.
Kicsit belekotyogtam
(#) Master_of_the_web hozzászólása Szept 3, 2010 /

Helló mindenkinek!

A nyáron én is építettem egy hegesztőt, aminek a terveit a maci hegesztőt alapul véve készítettem. Igyekeztem az egészet minél kompaktabbra tervezni, így az egész készülék egyetlen NYÁKon kapott helyet, és ahol lehetett SMD alkatrészeket használtam. A vezérlés egy külön kártyán kapott helyet, mivel a későbbiekben tervezem mikrovezérlővel megvalósítani a szabályzást. Szóval a lényeg az, hogy a maci terveitől pár kisebb dologban tértem el:
-A vezérlő trafó E19 magra készült, amit PC tápból bontottam.
-A hővédelmet kicsit másképp oldottam meg, jelen esetben ez nem lényeges.
-A vezérlő trafót meghajtó és az IGBT-ket lezáró FET-eket PC alaplapról bontottam.
-2(1-1) darab HGTG40N60 típusú IGBT-ket használtam.
-A primer oldalon minden teljesítmény dióda RHRG5060 a szekunder oldalon pedig RHRG75120 típusú.

Szóval a lényeg amiért írok: Tegnapelőtt élesztettem a készüléket. Minden rendesen működni látszott, a jelalakok is jól néztek ki, így hát "élesben" áram alá helyeztem. Ekkor végeztem méréseket kis terhelésekkel, és észrevehetően jól bírta a gép, nem volt semmi melegedés. Ekkor úgy döntöttem, hogy megpróbálok kicsit hegeszteni vele. Finoman ütögettem a pálcát, elég jól szikrázott is. Majd mikor ívet akartam fogni vele, levágta az automatát, és mint később kiderült az IGBT-k átmentek zárlatba.

Szóval olvasgattam ezt a témát és láttam több helyen, hogy HGTG20N60-at javasoltok 2-2 db-ot minden oldalra. Továbbá a 40N60 adatlapján láttam, hogy nem szereti a magas frekit, 30KHz környékén már csak 40A-t bír kapcsolni. Így alaposan alul lett méretezve. Feltételezésem szerint ez volt az oka annak, hogy nagyobb terhelésnél elszálltak. Egyébként semmi más nem ment tönkre, csak a két IGBT. Tegnap rendeltem HGTG20N60A4-et ezúttal 4 db-ot ezeket szeretném ma beépíteni és kipróbálni.

A kérdésem felétek az lenne, hogy szerintetek is ez lehetett a hiba oka, vagy más is lehet a dologban?

Teszek fel pár képet a készülékről, és a szkóppal mért jelalakokról.
(#) Master_of_the_web válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

A szkóppal mért jelalakok. Mindkét igbt gate-jén és a vezérlőtrafót meghajtó FET gate-jén mérve.

+egy kép a vezérlő trafóról.
A trafót meghajtó FET egyébként enyhén melegszik, de ezt elnézem neki, mivel egészen korrekt jelalakokat produkál, ráadásul SMD kivitelű is.

A mérések 5V/div és 10us/div állásban készültek DC csatolással
(#) Tubi56 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Igen lehet más hiba is pl. az áramváltó tekercs, ha fordítva van bekötve! Ezt észre lehet venni, ha kis áramerősségnél érdekes zizegő hangot ad az ív, ha ez így volt, akkor meg kell fordítani! ez csak egy ötlet!
De a fordított áramváltó tekercsnél nagyobb áramerősségre állítod a géped, akkor bizony elszállhatnak az IGBT-k!

A nyomtatott áramkörödnél a fóliák között nagyobb hézagokat kéne hagyni főleg a nagy áramú részeknél!
(#) Master_of_the_web válasza Tubi56 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Köszönöm a válaszod!

A próbánál az áramerősség állító poti nagyjából középen volt. Sajnos nem volt alkalmam meghallgatni, hogy zizeg-e az ív, mivel elszállt még mielőtt rendes ívet fogtam volna.
Most ezúttal jobban vigyázok, először két sorba kötött 24V-os izzóval fogom terhelni, és ránézek szkóppal az áramváltó jelére az IC 3. lábán.
Nem tudom, hogy ilyen kis terhelésnél lesz-e bármilyen értékelhető jel az áramváltó kimenetén, de ha van, gondolom akkor van jól bekötve az áramváltó, ha a vezérlő jellel fázisban lévő tüskéket lehet mérni.

Ami a vezetősávok közti hézagokat illeti, valóban elég kicsi a távolság, a tervezéskor erre nem is nagyon figyeltem. Remélem ez nem fog a későbbiekben gondot okozni. A következő nyák tervezéskor már erre is figyelni fogok.

Még egy kérdés: A +1 IGBT-t valahova el kell helyeznem. Erre a legkézenfekvőbb hely a képen látható. Az egyetlen bökkenő, hogy a fém hűtőfelület egy része lelóg az alu profilról. Vajon még így is elfogadható lesz a hőátadás, vagy találnom kéne neki valami jobb helyet?

igbt_hely.JPG

(#) erdgab válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Tubinak igaza lehet,de én máshol látom a hiba lehetséges okát.Előtte ,még el nem feledem,a fojtóról távolítsd el alulról és felülről az összekötő eredeti fém szerkezetet (rövidre van zárva a mag),nyitott magot nem szoktunk így felfogni,tegyél helyette bakelitból,műanyagból hasonló kialakítású összefogókat.Nem írtál frekvenciát,de az utalásodból 30kHz-re vagy ilyesmire gondolok,azoknak az IGBT-nek ott még jónak kellett volna lenni,az eredetiben 1-1 darab,később 2-2 darab IRG4PC50U volt,azok sem tudtak nagyobb áramot kapcsolni 30-35 kHz frekvencián.Említhetném a 100A gépemet,melyben 2-2 darab BUP304 van és máig hibátlanul üzemel.A jelalakok ellenére kicsinek tartom a PC tápból bontott EE19 magot az EE20 mag keresztmetszete nagyobb,lehet egy hiba oka,ha kevés az átvitelhez.A fetek típusát nem írtad,nem biztos,hogy ide megfelelők,lehet,hogy nem tudják teljesen lezárni az IGBT-ket.Zénert tettél a G lábakra?A főtrafód biztosan jól van szigetelve,nem üthetett át?Nagyon kicsik a távolságok a fóliacsíkok között a teljesítmény fokozatnál,egyetlen kis átütés elég lehet a "kaszás" megjelenéséhez és még a használatból eredő por rá sem telepedett.A hűtéssel lehetnek gondjaid a félvezetők elhelyezése miatt.Hirtelen ennyi jutott eszembe.Sajnálom a történteket.
(#) Tubi56 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Hát elég nagy hőt kell disszipálni jobb lenne, ha teljes felületen feküdne fel!
A hő védelmet termosztát vagy klixont én közvetlenül az IGBT-e tettem, ugyanis van olyan, hogy gyorsabban melegszik fel az IGBT mint ahogy azt át tudná adni a bordának! (Tipp)
A gate trafó meghajtó fetje mekkora áramú? Legalább 5 A legyen! Sima multival hány voltot mérsz az igbt G-E lábai között?
(#) Master_of_the_web válasza erdgab hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Köszönöm a választ!
A fojtóra akkor vágok műanyagból lefogató darabokat, erre nem is gondoltam, csak hát adta magát a helyzet, hogy ha ott van az eredeti lefogatója, miért ne használjam azt. A szkóppal mért jel alapján 33KHz-en jár a gép. Ezt nem tudom, hogy a 40N60 mennyit kéne, hogy tudjon ezen a frekin gyakorlatban, csak az adatlapon feltűnt, hogy elég meredeken csökken a kivehető áram a freki emelkedésével. (Adatlap: 3, oldal, 3. ábra) Az E19-es mag adott volt azért használom azt. AZt hogy tudnám letesztelni, hogy bírja-e az IGBT-k megahajtását? Esetleg kössek egy kondit az E-G lábak helyére gate kapacitást szimulálva, közben figyelve hogy mennyire változik a jel?
A FET-ek típua 20N03. Szerintem azokkal nem lehet gond. Zener természetesen van a gate-en (13V-os). Valószínűleg az fogja meg azt a jó nagy tüskét (túllövést) amit az előtte lévő ellenálláson lehet mérni a négyszögjel elején.
A vezetősávok közti távolság így utólag nézve tényleg kicsi, de bízom benne, hogy semmi sem fog közéjük kerülni ami kárt okozna. Emiatt nem szeretném újra elkészíteni a nyákot, de ha lesz következő, annál biztos, hogy jobban ügyelek erre. Ami a hűtést illeti, még nem tudom mennyire bírja majd elvezetni a hőt az alu profil, majd kiderül ha sikerül üzembe helyeznem. A főtrafó biztosan jól van szigetelve, minden réteg közt van papír szigetelés.
(#) erdgab válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Mindenképpen szimuláld le azt a G kapacitást.Továbbra is kétségeim vannak a fetekkel kapcsolatban,főleg,hogy a trafót meghajtó még kicsit melegszik is.Tényleg meredeken csökken az IGBT-ből kivehető áram,meglepett.
(#) Cavalier válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Ha frankón kész lesz és működik, ajánlom a gemini parkettalakkot (2 komponensű) alkalmazni jó vastagon, akkor nem baj, ha koszos lesz, pók mászik bele, vagy akármi. Amúgy trafók impregnálásához, és mindenféle elektro célra jó cucc, mivel levegő nélkül is megköt, pl. egy trafó közepében.
A nyákot miben tervezted, ha esetleg eagle lenne, akkor érdekelne, ha publikus. (lustaság fél egészség, könnyebb áttervezni magamnak, mint nulláról kezdeni)
(#) Ricsi89 hozzászólása Szept 4, 2010 /

Ismét itt és ismét kérdeznék. Főtrafó elvileg lesz gyári, azzal nem lesz gondom remélem. Fojtóhoz a vas megvan, most a meghajtótrafóról kérdeznék. Mellékelek egy képet. Ez megfelelne meghajtónak? Nem tudom miben volt, így találtam a fiókban. A vasmag E-E magokból áll. Ha a mérete megfelelő lenne, akkor át is tervezném a panelt ehhez és akkor meg is tekerném ezt a trafót.

DSC00157.JPG

(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Idézet:
„Főtrafó elvileg lesz gyár”

???
Idézet:
„Fojtóhoz a vas megvan”

Megtaláltad az U57 magokat?
Szerintem az a trafó kicsit nagy,biztosan találsz a dolgaid közt EE20 vagy EE25 esetleg EI25 magot.Forrás lehet TV,monitor,kapcsoló üzemű tápok paneljai.
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Akkor keresek kisebbet. A főtrafót itt találtam az oldalon, ha jól emlékszem, akkor be is linkeltem. Az eladó szerint tökéletes erre a célra, már ő is épített belőle hegesztőt. Menetszámok ugyanazok, mint ami kell a géphez.
Igen találtam egy pár U57-es vasat valami német színes tv panelján.
Szerk.: találtam egy 28mm széles, 20mm magas és 11mm vastag EI magot. Ez jó lenne?
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Még annyit ,hogy IRF540 jó IRFD120 helyére? Lomexben nincs IRFD120-as készleten.
(#) kralikandras válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Elnézés - ez most melyik gép? bekeveredtem.
(#) Ricsi89 válasza kralikandras hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Ez az erdgab féle 130A-es gép. Kapcsrajz 1-2 oldallal visszább van.
(#) kralikandras válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Köszi!
(#) BarnaPili hozzászólása Szept 4, 2010 /

Sziasztok!
Kicsit megint előreléptem.Lassan már csak a drága félvezetők lesznek hátra,meg a dobozolás.Jó lesz ez így,vagy a NYÁK lap miatt,amire az anódok vannak forrasztva,nagyon közel lesznek a diódák lábai a hűtőbordához,ami a katódokkal van összekötve?
István
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 4, 2010 /

Ott valóban nem tartanak IRFD120 fetet,az IRF540 is jó lehetne,bár én még nem használtam a meghajtásban. Egyszer kényszerből raktam be IRF630 feteket az IRFD120 helyére,de a lehúzó ellenállást módosítani kellett 1k-ról 2,2k-ra.Ha erre vetemednél,mindenképpen jó lenne valami mérést végezni szkóppal,hogy a fetek nyitnak-zárnak é rendesen,nekem erre nem volt módom.Kapirgálj még egy kicsit meghajtó trafó vas ügyben.Kapcsitáp bemeneti szűrőben is lehet találni EE25 magot,igaz nem egy tökéletes vas,de használható,én már tekertem ilyenre.Segédtáp milyen lesz,trafós vagy kapcsoló üzemű?
Következő: »»   126 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem