Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1057 / 2208
(#) 6C4C válasza sturbi hozzászólására (») Szept 4, 2010
Jó ötletnek tűnik a 100 Hz-es szűrő használata, de az egyenirányítás során magasabb frekis komponensek is keletkeznek, amik könnyedén átszaladnak a szűrőn Szerintem jobb eredményt adna a fojtóbemenetű egyenirányító, igaz, hogy a trafó feszültségét ehhez meg kellene növelni...
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Szept 4, 2010
Maradok a régi, két fojtótekercses verziónál, az a legjobb. Jó lett a rezonanciaszűrőm amúgy, de nem eléggé (kicsi a 0,125 Hy), csak azért akartam váltani mert az új elrendezésben nemigen akart hely keletkezni a két fojtónak, de besuvasztom őket valahova. Annyit váloztatok csak, hogy ezeket is megfejelem egy-egy 385 nF-os kondival, így 150 mA nél oldalanként 1 mV/ osztásban is sima tápom van. Ezek a fojtók 6,8 cm2-es EI vasakon vannak, 150 ohm a dc ellenállásuk, és 6,5 Hy induktivitásuak, 0,35-ös huzallal vannak tekerve. A két oldal ezekkel lesz szétválasztva.
Azért nem veszett kárba ez a nap sem, mert legalább leellenőriztem a multiméterem induktivitásmérését. A 0,125 Hy-s fojtót pontosan mérte, van egy 43 ohm DC-jű elég nagy fojtóm is, azt 4,8 Hy-nek mérte, pedig csak 2,5 Hy (1µF-al ad 100 Hz-es rezgőkört), azokat, amiket felhasználok 7,8 Hy-nek mérte, pedig csak 6,5 Hy-sek (nagy vasnál nem jól mér, minél nagyobb, annál inkább túlméri). LC kezdést nem szeretem, CLC lesz (lényegesen jobb szűrés miatt).
Nem sok a 150 ohm Rdc (150-200 mA-hez) ?, ez miatt is akartam váltani..
(#) p_istvan válasza sturbi hozzászólására (») Szept 4, 2010
Szia!
A multid jól mér, csak más gerjesztésnél mér mint az üzemi viszonyok!
A trafóvasak permeabilitása és ezen keresztül a induktivitása függ a gerjesztéstől (AC és DC) méghozzá igen jelentős mértékben. Nagyon kicsi és nagyon nagy gerjesztésnél is csökken a permeabilitás. Közepes tartományban a legnagyobb.
A multi egész kis jellel mér, ezért inkább kevesebbet mér, mint az a valóságban lesz. De ha az üzem közben kevesebb a tényleges induktivitás az azt jelenti, hogy túl van gerjesztve a vas, pl. fojtónál a túl kicsi légrés.
Komolyabb LC mérőhidak alkalmasak pl. különböző egyenáramú gerjesztéssel mérni.
Bővebben: Link

Üdv. István
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2010
Szia Köbzoli !

Érdekelne, hogy ez a rajz milyen könyvből származik. Ha esetleg djvu-ban is létezik, az totál öröm lenne számomra
Továbbá érdekelnének EC 360 és 6H13C kapcsolások, OTL, SE, PP, meg minden ami ezen csövekkel működik.
A netről már begyüjtöttem pár OTL-t, de kiváncsi lennék pl egy jó kis kimenőtrafós triódás PP-ra is.
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2010
Oké, köszi
Az meg is van, majd mingyá belenézek...
Hát nem tudom hogy azt a 20W/8 Ohm-ot mennyire lehet komolyan venni. Van egy halom teljesítmény triódám és szeretnék egy két használható cuccot építeni belőlük, EC 360-akból pl egy sztereó SE füles erőlködőt, 6H13C-k ből pedig valami kis pár wattos sztereó PP-t. Már van egy pár kisérleti darabom, de még egyik sem érett meg a bedobozolásra, így hát kisérletezek még velük.
(#) sturbi válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 5, 2010
Köszönöm a hozzászólást, érdekes a cikk is. Igaz, hogy a multival, nem az üzemi gerjesztéssel mértem. Az itt leírtak többé-kevésbé ismertek számimra is a múltból.A következtetéseid viszont szerintem nem helytállóak (jelen méréssel kapcsolatban), mivel ellentmondanak a valós, mért eredményeknek (egy ilyen mérésnél, méréstechnikailag, kizárt a mérési hiba (elvi mérési hiba lehet az általad is említett okok miatt, ez viszont ellenkező eredményhez kellett volna, hogy vezessen, ha csak ez az ok), hiszan a multimétert nemigen lehet rosszul ráforrasztani az induktivitásra, és a szkópon is jól látható a rezonancia, az egyenáramra szuperponált 100 Hz-nél).
A rezonancia mérésnél a gerjesztő áramot 30 mA-170 mA-ig változtattam, és az illető paralell kapacitásokkal(kicsinél 20 uF, a középsőnél 385 nF, a nagyynál 1 uF) végig 100 Hz maradt a rezonancia (A fojtók mindegyike gyári, tápegységbe való, nem hinném, hogy a légréselésével probléma lenne).
Miután a multiméterrel mért induktivitás volt a nagyobb (elvileg ennek kellett volna a kisebbnek lenni, mert ekkor légréselt vason, egyenáramú gerjesztés nélkül mértem) többé-kevésbé arányosan a magkeresztmetszettel (és a vas minőséggel, a (6,5 Hy-sek jobb vason vannak), én inkább azt gyanítom, hogy egyrészt a multi nagyobb frekvenciával mér (és ugye vasmagos tekercsnél ez is számít), másrészt kevés a meghajtó impedanciája a nagyobb térfogatú vasakhoz (mert erő is kell a nagy vasnak, hogy ne torzuljon a mérőjel). A 9cm2-es vason (0,5-ös) másfélszer nagyobb induktivitást mért, mint amit rezonancia módszerrel mértem, az 5,76 cm2-es vason (0,3-as) csak 1,18 szor nagyobbat, a kicsi vason egyezőt( itt a meghajtó impedanciát csekélynek tekinthetjük, hiszen a tápegység saját 100 Hz-es brummjáról van szó).
(#) marone hozzászólása Szept 5, 2010
Helló !
Vannak olyan csövek amelyek a 180 V anódfeszt szeretik ?
Mert olyan trafóm lenne, csak azért kérdem.
Illetve előerősítő cső is esetleg.
Kösz !
(#) joepapa válasza walter hozzászólására (») Szept 5, 2010
Tudom, anódkörbe akkor sem tenném (először félreértettem, ol van, azt hittem a kimenőtrafóval sorosan az anódkörben egy hatalmas likat vágva 100Hz en, ahol szakadása párh LC). Aztán láttam a táp fojtó helyett.

Sturbi:
Nem kell átalakítani a 6L6 om, valószínű nem az erősítőben van a hiba.
A 6L6 om tökéletes, off topic dolog okozta a "kemény" hangot.
És épp ezért tökéletes, mert csak evvel az erősítővel voltak ilyen gondok, azaz csak ez mutatja meg mi van elötte, utánna.
A Triangle is egész jó, és a félreillesztés is.
Amin nem jött ki a hiba azt mind eladom
A 6L6 marad így, max a NVCS-t visszalakítom ahogy volt, tüskésre. Vagy nem is kell bele, hamár tetróda.
Nem tudok kapcsolási rajzot, ezt elektromosan készen vettem, csak doboz volt félkész, pár ragsztást, fúrást faragást, azaz csak mech melóm volt vele.
Drága ellenállások túlméretezett tolnai kimenők. EI táp, az egyetlen gyengéje a silicium egyenirányítás, de lehet ácsolok hozzá egy 60W ot elfűtő tápot, nem tudom milyen ötlet egy külön dobozba tenni 8db PY88 at a 220V hálóról tudnék fűteni 8x26V, aztán melléteszem AC ki DC be...csúnya dolog, esetleg ki is szedhetném a táptrafót a 6L6 ból és csak egy agyonárnyékolt fűtésnek szánt trafó lenne benn, esetleg az sem azaz teljesen táp mentes lenne, és egy-vagy két caaton kapná a fűtést az anódfeszt.
Azaz lenne egy külön táp mellé, vagy alá, mert alsó lemeze még úgysincs, és mini méretű végfok ez, egy CD doboz on úgy elfér, hogy jobb-baloldalt van 8cm hely. Tehát rá kellene csavarozni egy nagyobb dobozra amiben a táp van (menyasszonyi torta kinézet). Vagy marad így, mert így is ugyebár a legjobb erősítőm , és ami jó azt nem kell javítani.
(#) joepapa válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 5, 2010
Igen. B/H (pingvin) görbe, ezért is mértem meg azillesztőtrafókat nagyobb fesszel meghajtva mint az első mérésem, hátha még a hiszterézis görbe elején vagyok, de nem ott már ugyanazt adta.
Multiméterrel csak saccolni lehet, a pontos mérés nem létezik, egy mérés nem mérés, mérd meg mikrométerrel, jelöld ácsceruzával, vágd el baltával...nameg eféle dolgok---------ezt modosítanám sturbi hozzászolása miatt erre:
Akkor ez olyan multiméteres túlkompenzációs dolog lehet, mint amikor 1kHz AC feszt-t mérsz multival. De multiméter az saccoló. Nekem is az van
Be kellene ruházni rendes műszerparkba, ha belendül az ember.
Nem tudok gondolkodni most, annyira jól szól.
Csak a zene van.

Ezért is jó az A osztály ha jól sejtem mert nemcsak az aktív elemek vannak az egyenes szakasz közepébe mp-ozva, henem pl a trafóvas is.

Most is szól a 6L6, most már tuti gyengül a lila, de nem ez a nagy változás, hanem az eddig hihetetlen jónak hitt cd player lecserélése. ( A régi CD amúgy komplementer szimm, A oszt. Diff erősítő kapcsolástechnikától mentes! tranyós-al, EL84 SE vel is jó, de a 6L6 nem hazudik.)

El is ment a kedvem más erősítő bekötésétől, és elüldögélnék így egész nap, ha 6L6 zenél.
Valószínű csak trióda lenne ellenfél.

Gyors kiárusítást kell tartanom, triódást kell építeni.

Nézzétek meg az apróimat
(#) klemo86 válasza marone hozzászólására (») Szept 5, 2010
ГИ30 12Ж1Л meghajtással
(#) bakos13gab hozzászólása Szept 5, 2010
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek kapcsolása GU-17-es tetródára?
Most szereztem két darabot és még van itthon egy darab. A börzén egy bácsi, akitől vettem anno GU-50-es csövet, ezt ajánlotta a GU-50-esek meghajtására. erről a neten túl sok mindent nem találtam. Én mondjuk ahhoz, hogy ilyet tervezzek, amatőr vagyok. Próbálkozott ilyesmivel már valamelyikőtök, egyáltalán alkalmas lenne rá ez a cső (SE kapcsolásra gondolok)?

GU-17
(#) klemo86 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 5, 2010
Ez komplett végfoknak is jó, nem GU50-et meghajtani
(#) bakos13gab válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 5, 2010
Igen, olvastam a topic eleje-közepe felé a dologról, de ötlet szintjén elakadt a dolog.
(#) klemo86 válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 5, 2010
Ez nem tűnik rossznak, amúgy nekem is van 4db új, még nem tudom, mi lesz belőle
(#) bakos13gab válasza klemo86 hozzászólására (») Szept 5, 2010
Nekem is tetszik. Az egyetlen gondom a kimenő, ilyen nincs itthon "elfekvőben". Majd meglátom. Az szimpatikus, hogy egyetlen csővel lehet belőle PP.

Engem egyelőre a GU-50-es meghajtó izgat.
(#) p_istvan válasza sturbi hozzászólására (») Szept 5, 2010
Valóban érdekes amit írsz!
Az én tapasztalataim viszont mások voltak,
egy PIC-es rezonancia elven mérő LC mérő projekt kapcsán összehasonlító méréseket végeztem elég sok különféle lemezelt vasmagos induktivitás 1 - 20 H között.
A mérőeszközök egy precíziós LC mérőhíd, egy kommersz MAXWELL multi és egy PIC-es LC mérő voltak.
- A multi kb. 200 Hz-el mér 100-200 mV-os jelszinttel és permanensen mindig a legkisebb értéket mérte függetlenül a vasmag méretétől és hogy légréses vagy sem. legfeljebb az eltérés változó 5 - 20 % között.
- A PIC LC mérő nagyobb de változó gerjesztéssel mér, mivel a feszültség kb. 1Veff de a frekvencia nagyjából 200 Hz és 1000 Hz között változik az induktivitás értékétől.
- A Rhode&Schwarz mérőhíddal először kb. 50Hz 1Veff jelszinttel (a tekercsen mérve) mértem ekkor a nagyobb gerjesztés miatt mindig nagyobbak voltak a mért értékek, de ha a jelszintet csökkentettem, akkor a mért érték egyre közelebb került a multi által mért értékhez.
Úgyhogy lehet igazad van a multimétereddel kapcsolatban...

LCB.JPG
    
(#) walter válasza joepapa hozzászólására (») Szept 5, 2010
"(először félreértettem,)" Először én sem értettem jól.
Szűrőre gondoltam. (Remélem nem vetted "mellre"a kiegészítésem.)
(#) joepapa válasza walter hozzászólására (») Szept 6, 2010
Csúnya is lenne, ha egy nick egy nicktol megsértődne, egy nem létező, csak virtuális térben.

Ilyen trafokat találtam itthon kicsit turkálva a szekrényben, és itt vannak a PCL84 ek amiböl van 10db:
(#) sturbi válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 6, 2010
Nekem is egy maxwell MX 25- valamim van (talán 304). Híddal mérni, már a mérés is egy élmény.
(#) joepapa hozzászólása Szept 6, 2010
Véglegesre kész lett az EL84 SE-m.
Pár munkapont is beirtam a jpg ben a kapcsirajzom.

A kimenő primerjével párh szívókör 2 ok miatt is 2db ból van: 1.feszültség, 2.esetleges átütés, mely esetén 1 épp marad, ezek miatt van a 825 Ohm is sorvan vele, mert 1k2 ig még nem jelent meg gerjedés semmiképp de 3k val már igen. direktben egy 4nF is megenné de így szebb.
A NVCS-t is szűkre húztam elvégre az EI 6,5cm^2 elbírja a kényszerített mélyeket hiba nélkül.

Megpróbáltam viszont trioda modban, hát akkor nem kell a NVCS hihetetlen hangja volt, ugy a 6L6 tól nem tudtam megkülönböztetni, viszont 0,4W eff volt a max amit tudott 5 Ohm os műteherrel, azért Pentódaként 2W az már elég, a 0,4 az olyan esti zenehalgatásra elég, mert ha kicsit fenn a hangerő hiába a szép hang egyszer kétszer maxra kerül és annak nincs szép hangja.
Triódást kell építeni.

Lassan nekiállok a 6L6 teszteknek, megpróbálom azt triódában ha a 6,4W ból maradna 1,5 akkor az nehetne úgy is.

Bár sajnálom mert a 6L6 most is jó, de furdal a...
(#) nikolatesla hozzászólása Szept 6, 2010
Hali!
Szerintetek a linken látható kapcsolás miféle erősítő? Egyáltalán az-e?
Vagy csak az alap bekötés? PL84
(#) Müszi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 6, 2010
Józsikém, hát, nagyon aktivan tevékenykedtél az erősítőn, biztos szép hangja lett a gépezetnek!

Müszi
(#) joepapa válasza nikolatesla hozzászólására (») Szept 6, 2010
Szerintem csak egy szemléletes datasheet, azaz 2k4 Raa. 300mA fűtés, maximum1 MOhm rácselvezető, a 135Ohm pedig gondolom a megfelelő negatív rácselőfeszítést teszi meg megemelve a katódot.
A segédrácsot 170V ra tegyük.

Érdekes mert ez fűtést kivéve El84 szerű cső akkor nekem a segédrácsfesz magasan van?
249V on a 256V os anódon EL84 SE-m ben a 220 Ohm miatt, ezekszerint húzzam le, egy 2k2 vel már jó alacsonyan lenne, mert a 220 Ohmon esett 1V akkor ha jól saccolom 2k2 10V, de ezekszerint 8k2 kellene sacc akkor tolnám le 170V körüli értékre, jól gondolom, a segédrács árama nem változna? dehogynem, de a lényeg növeljem a segédrács R-t 220V ról elsőre 3k ra?
(#) hgy válasza joepapa hozzászólására (») Szept 6, 2010
agyógyszerésmellékhatásainakhatásairólkérdezzemegkezelőorvosátvagygyógyszerészét.
(#) varttina válasza joepapa hozzászólására (») Szept 7, 2010
Az adatlapon lévő paraméterek csupán egy lehetőséget kínálnak fel. El lehet tőle térni.
(#) joepapa válasza varttina hozzászólására (») Szept 7, 2010
Aham, akkor maradok 220 Ohmos beállításnál. De eszembe jutott mikor a gerjedést kerestem próbáltam 3k val is , de nem változott sem a ger, sem az 1kHz es oszcillogramm.

Belekezdek ma szerintem a 6l6 os triodássá alakítás-meghallgatás, majd visszaalakításába.

Bár lehet halasztom, most egy ymaha cd-450 es cd-játékot kellene megjavítani, mert nemigen tud számok közt lépkedni.
off topic dolog melom van pár napig. majd jha szól a cd elkezdem a 6l6 ot, sőt lehet nézelődöm triodás után.

KT88 nagyon tetszik kinézetre, mert hát az optikai élmény is kell.
(#) nikolatesla válasza varttina hozzászólására (») Szept 7, 2010
De ez olyasmi mint az "otl"?
A két kis téglalap amibe a 22 és a 70 van az mit jelent?
Illetve akkor ez használható erősítőnek ebben a kapcsolásban vagy kel elé egy elő erősítő is?
(#) Ricsi89 válasza nikolatesla hozzászólására (») Szept 7, 2010
Ez nem OTL, hanem sima A osztályú beállítás. A kis téglalapokban az aktuális áram érték van beírva mA-ben. És igen kell hozzá előerősítő, mivel ez csak a végerősítő. Ez csak egy alap tesztáramkör szerűség.
(#) nikolatesla válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 7, 2010
Ja köszi!
És ezt hogy lehetne AB osztályban járatni?
Tehát kimenőt is használni.
(#) Ricsi89 válasza nikolatesla hozzászólására (») Szept 7, 2010
Ha kimenőt raksz, ez attól még nem lesz AB osztály. :yes: Ott van az illesztése(a hangszóró négyzetébe írva) 2,4KOhm-os illesztés kell hozzá. Ehhez kell méretezni a kimenőt.
Következő: »»   1057 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem