Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 54
(#) gddr80 válasza Sebi hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Találtam egy 5V-os mobiltelefon töltőt, ami 8,6V-ot ad ki, és ezzel már nem melegszik annyira ( meg lehet érinteni a tokot.). Köszönöm mindenkinek a segítséget, szerintem teszek azért bele egy Zener-t is.
(#) Zed válasza gddr80 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Azt a 8.6V-ot már nem érdemes lejjebb vinni. Ugye terhelés alatt mérted a 8.6V-ot? Ha igen, akkor esetleg még egy közönséges Si diódát tehetsz sorba, de az már sokat nem változtat a dolgon. Zenert viszont ne tegyél, mert akkor nem lesz meg a 8V, pedig legalább annyi kell a 7805-nek.

Sebi: igazad van, erre nem is gondoltam.
(#) Colonel hozzászólása Aug 29, 2010 /

Sziasztok!

Keresek egy HP printerhez való 16/32 V-os tápegységet. Az sem baj, ha nem ahhoz való, csak jó legyen, s kb. tudjon 40 W-ot. A csatlakozóátépítését meg tudom oldani.

Üdv.: Vámosi János
(#) Colonel hozzászólása Aug 29, 2010 /

Sziasztok!

Keresek egy HP nyomtatóhoz 16+32 V-os tápegységet, mely tud legalább 40 W-ot.

Köszi: Vámosi János
Telefon: 30/627 88 91
(#) kadarist válasza Colonel hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Így már biztosan felhív egy tápegység-ügynök.
(#) Hp41C válasza gddr80 hozzászólására (») Aug 29, 2010 /

Szia!

Pontosan azt értettem rajta, hogy amennyiben a fogyasztás nem egy részegység okozza, hanem mondjuk kettő, akkor a kettőt két független 7805 lássa el. Az hővé alakuló teljesítmény nem csökken, de a tokok hőmérséklete igen, mivel darabonként csak a tervelés kb. felét vinnék.

7,5V-os transzformátor: a panelen greatz egyenirányító és szűrőkondenzátor. Udc = Uac *1,414 - (2 * Uf), ahol az Uf a diódán nyitóirányban eső feszültség. Udc = 7,5 * 1,414 - 2*0,8 =8,6V. Amperenként 1000µF / 25V kondenzátor a szűrésre.
(#) petrancs hozzászólása Szept 8, 2010 /

Sziasztok! ...használtam a keresőt, találtam több megoldást, de én javaslatot szeretnék.
Adott egy 155W 24V-os toroid, 8A-es graetz, 2x10000µF 35V puffer kondi, és a kimeneten 36,5V DC feszültség. Egy olyan vezérlőt szeretnék vele táplálni aminek ennyi szűrés elég, ami a problémám: van egy nagyon lényeges kritérium, hogy MAX. 35V DC feszültségnél nagyobbat NEM kaphat!
Hogyan tudnám ezt a 36,5V-ot mondjuk 30V-ra lecsökkenteni, mind emellett pedig 5A-t biztosítani a vezérlőmnek?
(#) lapose válasza petrancs hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Szia!

Pl. Ha disszipatív tápot akarsz, LT1083.
Kapcsolóüzeműre pl. L4970, L4977
(#) petrancs válasza lapose hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

LT1083-84-85 -ből 12V-os a legnagyobb, legalábbis, ahogy rákerestem. Az kevés, legalább 24V szükséges.
Az működne, ha más hasonló fesz. szabályzót, ami kevesebb áramot bír, többet párhuzamosan kötnék?
Gondolom két tökéletesen egyformát nem gyártanak, szóval, hogy mennyire osztoznának meg az is kérdéses.
(#) Zed válasza petrancs hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Idézet:
„Adott egy 155W 24V-os toroid, 8A-es graetz, 2x10000ľF 35V puffer kondi, és a kimeneten 36,5V DC”

Mindenképpen szabályozd le valahogyan a feszültséget, mert ha a puffereid valóban csak 35V-osak, akkor nem tesz jót nekik a 36,5V. Persze ha a trafód terhelve van, le fog esni a feszültsége. Tudni kellene, hogy mennyit esik a trafó feszültsége terhelés hatására és hogy a terhelése állandó-e. Amennyiben ezek az adatok megvannak, el kell dönteni, hogy kapcsolóüzemű vagy disszipatív szabályozás lenne-e inkább megfelelő.
(#) lapose válasza petrancs hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Az LT1083 ugyanúgy működik mint az LM317, csak low-dropout-os. Bővebben: Link

LT1083.pdf

(#) petrancs válasza Zed hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Igen azt szeretném, és ez is lenne az elsődleges kérdésem, hogy hogyan.
Terhelésre 35V körül van. A vezérlő léptetőmotorokat visz, és azok, ha épp nem mennek, akkor alig fogyaszt áramot.
Végül is az is eszembe jutott, hogy visszatekerhetnék a toroid szekunder tekercséből pár menetet.
Minél egyszerűbb megoldás kéne, de sosem foglalkoztam tápok, ilyesmik építésével, és 0 a tapasztalatom ezért fordultam hozzátok!
Disszipatív szabályozás lenne jó.
(#) jporta hozzászólása Okt 22, 2010 /

Sziasztok!

Az a kérdésem, hogyha egy 18V - os tápegységet szeretnék, akkor elég-e nekem egy 230/18-as trafó, vagy inkább válasszak 230/24-eset?
A másik kérdésem a teljesítménnyel kapcsolatos. Baj - e az, hogyha nagyobb teljesítményűt választok, mint kellene. Ha igen miért baj, ha nem miért?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) lapose válasza jporta hozzászólására (») Okt 22, 2010 / 1

Szia!

A váltó 18V egyenirányítva kb. 25V, bőven elég 18V stabilhoz. Nem baj a nagyobb trafó, legalább nem fog melegedni annyira.
(#) kzolt hozzászólása Nov 8, 2010 /

Sziasztok!

Egy db. 1500mAh 1,2V os NiMH akkut szeretnék helyettesíteni valamilyen hálózati tápegységgel. Az akku egy kis villanymotort hajt egy hajnyíró gépben, de hamar lemerül, és állandóan töltögetni kell. Ebben szeretném kérni a segítségeteket.
Köszönöm a válaszokat!
(#) Milan90 válasza kzolt hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Kerss valami alacsony feszű kistrafót, vagy régi telefon töltőt, és arra még egy soros áteresztő stabilizátor. Stabilizátort lerajzoltam, ott van mellékletben. A nagy 1000µF körüli (vagy nagyobb) kimenőkondit ne hagyd ki, a borotva impulzusszerű áramfelvétele miatt van ott (mert az biztosan nem villanymotor).
Puffernek elég párszáz uF.
A kimenő tranyóra tegyél kisebb hűtőbordát!

Kis teljesítményű tranyónak jó lesz:
NPN - BC182,546,548,945
PNP - BC212,556,558
nagy teljesítményű:
BD235,237,241
ezeket mindenhol kapni.
(#) kzolt válasza Milan90 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Itt a kép szétszedett állapotáról. Villanymotor van benne.

1.JPG

(#) Milan90 válasza kzolt hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Érdekes. Motorosat még nem láttam. Többnyire két tekercs felváltva szokta mozgatni a cuccot.

Csináld meg azt a kapcsolást amit csatoltam. Kimenetre meg így nem kell nagy kondi, 100µF bőven jó lesz. Ilyen kicsi motornak telefon töltő is elég, csak ne használj nagy puffert (max 470uF), úgy valamivel kisebb lesz a veszteség.
(#) lapose válasza kzolt hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Szia!

Egy egyszerű LM317-el felépített táp elég neki. Az LM317-nek pont 1.25V a kimenő feszültsége.
(#) Milan90 válasza lapose hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Ó igazad van. Valamiért a 317 eszembe sem jutott, inkább rajzoltam én egyet. Pedig csak egy mondat lett volna. Ugye milyen hülye az ember ha unatkozik ?
((Csak megjegyzés: LM317-em nincs itthon, viszont Videoton függőleges végfokom igen. Abban ingyen ott a BD.))
(#) kzolt válasza Milan90 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /

Köszönöm a válaszokat, neki is látok.
(#) enzo96 hozzászólása Nov 12, 2010 /

azt szeretném megkérdezni, hogy a LPC-20-350 tápon állítható-e a feszültség?
(#) kadarist válasza enzo96 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Ez egy állandó áramú (350mA) tápegység. A feszültségállításnak nincs értelme, mert LED-tápláláshoz való.
(#) jdani hozzászólása Nov 13, 2010 /

Helló. Nekem a mocimba egy szűrt tápra lenne szükségem. Egy PIC vezérel egy kijelzőt, viszont ha nagy gázon jár a motor, megkergül a PIC. Mi lehetne a megoldás?
(#) Morzsika hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok!
Uraim, a következő kérdésben kérném a segítségeteket:
megcsináltam a mellékletben látható nagyon egyszerü tápegységet, de sehogy nem akar stabilként müködni.
Én azt hittem, hogy stabil 6V jön ki rajta, de 7 valamennyi jön ki, igaz a trafó üresen 11-et ad le, 8 helyett, de még egy skálaizzót sem bir el. Én pedig vérnyomásmérőhöz szerettem volna.
Kérem ha tud valki segítsen vagy küldjön egy jobb rajzot!
Előre is nagyon köszönöm!
(#) kadarist válasza Morzsika hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
Most akkor az ellenállások hány ohm-osak is valójában?
(#) Morzsika válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia! 1kilo, 10 kilo
Az volt a rajzon 1R, 10R
lehet hogy rosszul gondoltam
(#) kadarist válasza Morzsika hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Egy ohm, tíz ohm. Az "R" ohm-ot jelent.
(#) Morzsika válasza kadarist hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

ezek szerint nem az arány a fontos??! Köszi! már csak az a kérdés hol lehet 1 ohmot szerezni (nem tudom hol a gépen a jel) 10et még csak talál az ember de 1-et?? nincs huzalom se.
mennyire lehet felmenni az 1-től?? persze a másikkal is utána menve?
(#) Morzsika válasza Morzsika hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

mindig tnul az ember!! kiirtam az omot és ott lett helyete a jel!
ohm
Következő: »»   17 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem