Fórum témák
» Több friss téma |
Kössz a segítséget igy már nekem is megy
Tisztelt Vaszil29
Lenne még egy pár kérdésem ha nem haragszol eddig csak kisebb áramköröket építettem és most fognék hozzá ehez, a motor meghajtó kártyán a rajzon nem tudom milyen alkatrész (T1,T2?T3,T4) illetve ,hogy a 20Mhz kvarc esetében mért 3 kiállás van amikor én csak 2 kiállásosat találtam. Ha hülyeséget kérdezek előre is elnézést kérek. Illetve ,hogy mire szolgál a vezérlőn az USB? Te hogy állsz a teszteléssel?
hasonló a kvarchoz a rezonátor, annak 3 lába van, a középső a föld, bár nem tudom hogy 20MHz-ben rezonátor létezik-e még. Ha kvarcot teszel be akkor viszont a kvarc mindkét lábát kisértékű kondival földre kell kötni, lásd pic adatlap, vagyis 0805 smd kondikat be tudsz forrasztani a kvarc lába és a föld közé.
a T1... valamilyen a motor áramának megfelelően logic level fet, pl IRFL... (vagy PC alaplapból bonthatsz)
Szia!
A "Cr1"- 20Mhz = 20Mhz Rezonátor! Az én típusom ZTT 20.000 itt T1,T2,T3,T4 = IRLZ44N "fet" itt Szóval: Az opto csatis vezérlőnek a lényege az lenne, hogy Galvanikus leválasztása van a vezérlőnek Ha jól megnézed a nyáktervet lárhatod, hogy 2 blokk ra van osztva és a két blokkot az optok kötik össze. Tulajdon képpen ahogy én értelmeztem ez aszt jelenti, hogy a opto vezérlési áramköre (ami 5v körüli) az levan választva a meghajtók vezérlési oldalától amit 12v stabil árammal látol majd el. Ennek előnye, hogy ha bármilyen gond van a meghajtás oldalon, azt leválassza az opto csatoló és nem lessz baja a számitógépednek. USB-ről biztosítod az optoknak a stabil 5voltot, vagy választhatsz külső adaptert a mellette található "5v IN" bemeneten. De a vezérlés meghatásához Plussz 12voltot kell biztosítanod a vezérlő kártya 2- es blokkján található D2 Dióda leőtti bemeneten. Ősszegezve, két tápot fogsz adni a vezérlőnek: egyszer 5v-és egyszer 12v Ja.. Majdnem el is felejtettem. A 12voltos 2blokk áramellátása arra szolgál, hogy a motor meghajtó kártyákat ellássa árammal. szépen lebontva meghajtóként 5v-ra és a logikai áramot biztosítja amiket az optok határoznak meg (step/dir) jelek formájában. Majd ha megvagy 1 meghajtó karival és a vezérlővel, azokat, ha összekötöd az 5 vezetékkel, máris üzemkész az egész. Ott már csak a motorok meghajtási áramát kell biztosítanod "C5" bemeneten ami lehet 12v-24v-ig 1-3A-ig (persze lehet tőbb is a megfelő diódákkal.) Ha esetleg nem így lenne javítson ki egy modi. Ezek a diódák védik is egyben az áramkört Remélem segítettem. Üdv szabi!
üdv.
hétvégén összeraktam egy L297-L298 ic párral egy vezérlőt. teljesen jól működik forgásnál, de álló állapotban nem szabályozza vissza az áramot. ez mitől lehet? van aki ezzel a párral dolgozik? véleményeket kérnék.. és valami tuti kapcsolást...amugy a gyári kapcs alapján készült.. válaszokat előre is köszi..
Sziasztok szeretném megkérdezni hogy valaki megépitette e a 18.-oldalon pako által publikált motor vezérlőt? Elég gyanús nekem a fet hid bekötése.
Ha valaki tud segiteni,nem csak a hiddal kapcsolatban kérem irjon pakot nem érem el.
Szia!
Jó az észrevételed, a H-híd meghajtása elég silány. Amikor építettem az ott közölt verziót, 12V-os volt a tápom, azzal működött. 15V-on viszont már a P-ch FET-eket mindig bekapcsolva tartotta, mivel a meghajtóként használt LM324 nem RailToRail. Ha utánépíted, én is javaslom, hogy a H-hídat korrektebb módon old meg, mint akkoriban én. A lényeg: a programban a PWM kitöltése úgy van korrigálva, hogy álló helyzetben a kitöltés 50%, ez miatt "1 bemenetű" H-híd kell hozzá: logikai 0: egyik irány, logikai 1: másik irány. Priviben kérdezted, van-e nyák terv: nincs, mivel már több mint egy éve folyamatosan fejlesztgetem, javítgatom, így csak össze huzalozva van minden. Mellesleg ez egy nagyon kezdetleges verzió, a létező leg egyszerűbb PID algoritmussal. A mostani vezérlőmben egy darab dsPIC van mindhárom tengelyhez (motorvezérlő családból), ez egyenlőre még nem publikus. Illetve egy tapasztalat a H-híddal kapcsolatban: A legbitangabb FET-ek sem díjazzák az induktív terhelést, minden FET-et kiváltottam 2n3055-el. Így viszont erősebb táp kell neki, a magas bázisáramok miatt. u.i.: Bocs, hogy csak most reagáltam, a héten majdnem minden nap 12 óráztam.
Sziasztok
Lenne egy kérdésem. Tudna valaki egy leírást a CNC gép méreteiről. Vagy olyanra csinálom amilyenre akarom!
Amilyenre csak akarod. Hello. Névjegykártya mérettől a 2*3 méteresig láthatsz megoldásokat. Sőt van egy olyan amely egy busz oldalát fedte le.
Bármilyenre tervezheted, csak döntsd el mit szeretnél vele csinálni! (az tutira meghatározza a méreteket!)
Hello, egy (kettő?) tápegység és egy oszcillátor kell még az órajelnek.
Táp és órajel...és a többi használt láb az szabadon maradhat??
Dehogy. A kívánt feladatnak megfelelően az adatlap ajánlása szerint testre, vagy 5V tápra kötendő! (szabadon ne hagyd, mert az elvileg magas szint, de zavart szed fel)
Köszi a segítséget, nemsokára kipróbálom.
Ajánlani tudnál párhuzamos porthoz elektronikát ami 3 motort tud vezérelni és fel tudom hozzá használni az L297-es áramkört? Lehet PIC-es is.
Nem értem a kérdést. Mi legyen az áramkör feladata? (kösd össze az IC-t az LPT-vel, s kész. (de csak, ha biztos vagy a dolgodban))
Én egy ilyen leválasztást alkalmaztam. A GAL helyett használhatod az L297-est, funkciója ugyanaz. A J1-J4 a motorvezérlő fáziskimenetek, ezek mehetnek az L298-asba.
Mutatok még egy lehetséges megoldást a gép PC nélküli meghajtási lehetőségéről, ez tartalmazza az előbb említett oszcillátort (NE555) ami az L297-es órajelét adja, továbbá az irányváltó kapcsolókat, amelyek az IC DIR bemenetére kötendők
Az áramkör feladata és az elkészült projekt feladata nyákmarás lesz, fog lenni mert még nagyon távolinak tűnik.
Sziasztok!
Van 2 db, a mellékletben szereplő léptető motor hajtásom, motrokkal. Megoldható ezekkel, hogy például egy pc-n rajzolt ábrát lerajzoljon egy papírra?
a cnc-vez képen a P1 lin potenciométer hanyas??
Hello, megoldható.
frecsko: 1MOhmot raktam oda...
Üdv!
A mechanikai részét vágom, de a villanyos része nem tiszta. Ha segítenél, azt megköszönném. üdv.sun
Ok és előre is köszi. Holnap este összeírom mim van pontosan és keresni foglak. üdv.sun
Na elérkezett az amikor elkészült az én vezérlöm is azt épitettem meg amit te de az összekötésnél nem tiszta mi is az a láb hogy enable???
Ugyanis a vezérlö kártyán nincs ez a láb,hova is kössem? Vagy mit takar ez?(gnd?) üdv:lui
Sziasztok!
Mi lehet a gond, hogy a pc tápról hajtott cnc vezérlő 160hz-en rángat minden frekin jó, de ezen rángat.
Óhh... ebbe a gondba én is beleszaladtam
De semmi gond! Le kell húzni a "eneble" (lehetővé tesz)pint 5+volt felé egy 10K ellenállással és már oké is a dolog. "nálam is így van a dolog (Ezt a lábat fogod egy 10K ellenállásall bekötni +5 voltos lábra, ami melette van és a vezérlőböl jön.)
ezt nem értem pontosan, nekem nincs a vezérlő ic-men "enable" láb, és az atx tápon sincs
Fordítsd meg a kontaklencséd!!
A válasz a fotóban rejlik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |