Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   31 / 115
(#) S.Roland válasza vaszil29 hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

Kössz a segítséget igy már nekem is megy
(#) S.Roland hozzászólása Júl 16, 2010 /

Tisztelt Vaszil29
Lenne még egy pár kérdésem ha nem haragszol eddig csak kisebb áramköröket építettem és most fognék hozzá ehez, a motor meghajtó kártyán a rajzon nem tudom milyen alkatrész (T1,T2?T3,T4) illetve ,hogy a 20Mhz kvarc esetében mért 3 kiállás van amikor én csak 2 kiállásosat találtam. Ha hülyeséget kérdezek előre is elnézést kérek. Illetve ,hogy mire szolgál a vezérlőn az USB? Te hogy állsz a teszteléssel?
(#) pipi válasza S.Roland hozzászólására (») Júl 16, 2010 /

hasonló a kvarchoz a rezonátor, annak 3 lába van, a középső a föld, bár nem tudom hogy 20MHz-ben rezonátor létezik-e még. Ha kvarcot teszel be akkor viszont a kvarc mindkét lábát kisértékű kondival földre kell kötni, lásd pic adatlap, vagyis 0805 smd kondikat be tudsz forrasztani a kvarc lába és a föld közé.
a T1... valamilyen a motor áramának megfelelően logic level fet, pl IRFL... (vagy PC alaplapból bonthatsz)
(#) vaszil29 válasza S.Roland hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

Szia!

A "Cr1"- 20Mhz = 20Mhz Rezonátor! Az én típusom ZTT 20.000

itt

T1,T2,T3,T4 = IRLZ44N "fet"

itt

Szóval: Az opto csatis vezérlőnek a lényege az lenne, hogy Galvanikus leválasztása van a vezérlőnek
Ha jól megnézed a nyáktervet lárhatod, hogy 2 blokk ra van osztva és a két blokkot az optok kötik össze. Tulajdon képpen ahogy én értelmeztem ez aszt jelenti, hogy a opto vezérlési áramköre (ami 5v körüli) az levan választva a meghajtók vezérlési oldalától amit 12v stabil árammal látol majd el.
Ennek előnye, hogy ha bármilyen gond van a meghajtás oldalon, azt leválassza az opto csatoló és nem lessz baja a számitógépednek.
USB-ről biztosítod az optoknak a stabil 5voltot, vagy választhatsz külső adaptert a mellette található "5v IN" bemeneten.
De a vezérlés meghatásához Plussz 12voltot kell biztosítanod a vezérlő kártya 2- es blokkján található
D2 Dióda leőtti bemeneten.
Ősszegezve, két tápot fogsz adni a vezérlőnek:
egyszer 5v-és egyszer 12v
Ja.. Majdnem el is felejtettem.
A 12voltos 2blokk áramellátása arra szolgál, hogy a motor meghajtó kártyákat ellássa árammal. szépen lebontva meghajtóként 5v-ra és a logikai áramot biztosítja amiket az optok határoznak meg (step/dir) jelek formájában.
Majd ha megvagy 1 meghajtó karival és a vezérlővel, azokat, ha összekötöd az 5 vezetékkel, máris üzemkész az egész.
Ott már csak a motorok meghajtási áramát kell biztosítanod "C5" bemeneten ami lehet 12v-24v-ig
1-3A-ig (persze lehet tőbb is a megfelő diódákkal.)
Ha esetleg nem így lenne javítson ki egy modi.
Ezek a diódák védik is egyben az áramkört

Remélem segítettem.

Üdv szabi!
(#) S.Roland válasza vaszil29 hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

Köszönöm a válaszod
(#) atox hozzászólása Júl 27, 2010 /

üdv.
hétvégén összeraktam egy L297-L298 ic párral egy vezérlőt. teljesen jól működik forgásnál, de álló állapotban nem szabályozza vissza az áramot. ez mitől lehet? van aki ezzel a párral dolgozik? véleményeket kérnék.. és valami tuti kapcsolást...amugy a gyári kapcs alapján készült.. válaszokat előre is köszi..
(#) pistikeid hozzászólása Aug 11, 2010 /

Sziasztok szeretném megkérdezni hogy valaki megépitette e a 18.-oldalon pako által publikált motor vezérlőt? Elég gyanús nekem a fet hid bekötése.
Ha valaki tud segiteni,nem csak a hiddal kapcsolatban kérem irjon pakot nem érem el.
(#) pako válasza pistikeid hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Szia!
Jó az észrevételed, a H-híd meghajtása elég silány. Amikor építettem az ott közölt verziót, 12V-os volt a tápom, azzal működött. 15V-on viszont már a P-ch FET-eket mindig bekapcsolva tartotta, mivel a meghajtóként használt LM324 nem RailToRail.
Ha utánépíted, én is javaslom, hogy a H-hídat korrektebb módon old meg, mint akkoriban én. A lényeg: a programban a PWM kitöltése úgy van korrigálva, hogy álló helyzetben a kitöltés 50%, ez miatt "1 bemenetű" H-híd kell hozzá: logikai 0: egyik irány, logikai 1: másik irány.
Priviben kérdezted, van-e nyák terv: nincs, mivel már több mint egy éve folyamatosan fejlesztgetem, javítgatom, így csak össze huzalozva van minden.
Mellesleg ez egy nagyon kezdetleges verzió, a létező leg egyszerűbb PID algoritmussal.
A mostani vezérlőmben egy darab dsPIC van mindhárom tengelyhez (motorvezérlő családból), ez egyenlőre még nem publikus.
Illetve egy tapasztalat a H-híddal kapcsolatban:
A legbitangabb FET-ek sem díjazzák az induktív terhelést, minden FET-et kiváltottam 2n3055-el. Így viszont erősebb táp kell neki, a magas bázisáramok miatt.
u.i.: Bocs, hogy csak most reagáltam, a héten majdnem minden nap 12 óráztam.
(#) guliver83 hozzászólása Aug 12, 2010 /

Sziasztok
Lenne egy kérdésem.
Tudna valaki egy leírást a CNC gép méreteiről.
Vagy olyanra csinálom amilyenre akarom!
(#) Medve válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Amilyenre csak akarod. Hello. Névjegykártya mérettől a 2*3 méteresig láthatsz megoldásokat. Sőt van egy olyan amely egy busz oldalát fedte le.
(#) vaszil29 válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 13, 2010 /

Bármilyenre tervezheted, csak döntsd el mit szeretnél vele csinálni! (az tutira meghatározza a méreteket!)
(#) frecsko hozzászólása Aug 14, 2010 /

Sziasztok.
Vettem két stepper motorvezérlő IC-t, a L 297 és a L298N duót. Megépítettem az L297 katalógusából a 2. figurát. Van egy stepper motorkám is hozzá M42SP-4NP, adatlapot sajnos még eddig nem találtam hozzá értelmezhetőt. Mivel tudnám működésre bírni ezt az áramkört??
(#) Medve válasza frecsko hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Hello, egy (kettő?) tápegység és egy oszcillátor kell még az órajelnek.
(#) frecsko válasza Medve hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Táp és órajel...és a többi használt láb az szabadon maradhat??
(#) Medve válasza frecsko hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Dehogy. A kívánt feladatnak megfelelően az adatlap ajánlása szerint testre, vagy 5V tápra kötendő! (szabadon ne hagyd, mert az elvileg magas szint, de zavart szed fel)
(#) frecsko válasza Medve hozzászólására (») Aug 14, 2010 /

Köszi a segítséget, nemsokára kipróbálom.

Ajánlani tudnál párhuzamos porthoz elektronikát ami 3 motort tud vezérelni és fel tudom hozzá használni az L297-es áramkört? Lehet PIC-es is.
(#) Medve válasza frecsko hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Nem értem a kérdést. Mi legyen az áramkör feladata? (kösd össze az IC-t az LPT-vel, s kész. (de csak, ha biztos vagy a dolgodban))
(#) Medve válasza frecsko hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Én egy ilyen leválasztást alkalmaztam. A GAL helyett használhatod az L297-est, funkciója ugyanaz. A J1-J4 a motorvezérlő fáziskimenetek, ezek mehetnek az L298-asba.
Mutatok még egy lehetséges megoldást a gép PC nélküli meghajtási lehetőségéről, ez tartalmazza az előbb említett oszcillátort (NE555) ami az L297-es órajelét adja, továbbá az irányváltó kapcsolókat, amelyek az IC DIR bemenetére kötendők
(#) frecsko válasza Medve hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Az áramkör feladata és az elkészült projekt feladata nyákmarás lesz, fog lenni mert még nagyon távolinak tűnik.
(#) sunraw hozzászólása Szept 5, 2010 /

Sziasztok!

Van 2 db, a mellékletben szereplő léptető motor hajtásom, motrokkal. Megoldható ezekkel, hogy például egy pc-n rajzolt ábrát lerajzoljon egy papírra?

2035 OLD.pdf

(#) frecsko válasza Medve hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

a cnc-vez képen a P1 lin potenciométer hanyas??
(#) Medve válasza sunraw hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Hello, megoldható.
frecsko: 1MOhmot raktam oda...
(#) sunraw válasza Medve hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Üdv!
A mechanikai részét vágom, de a villanyos része nem tiszta. Ha segítenél, azt megköszönném.
üdv.sun
(#) Medve válasza sunraw hozzászólására (») Szept 10, 2010 / 1

Szívesen segítek.
(#) sunraw válasza Medve hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Ok és előre is köszi. Holnap este összeírom mim van pontosan és keresni foglak. üdv.sun
(#) lui3 válasza vaszil29 hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Na elérkezett az amikor elkészült az én vezérlöm is azt épitettem meg amit te de az összekötésnél nem tiszta mi is az a láb hogy enable???
Ugyanis a vezérlö kártyán nincs ez a láb,hova is kössem?
Vagy mit takar ez?(gnd?)
üdv:lui
(#) bernula hozzászólása Szept 13, 2010 /

Sziasztok!

Mi lehet a gond, hogy a pc tápról hajtott cnc vezérlő 160hz-en rángat minden frekin jó, de ezen rángat.
(#) vaszil29 válasza lui3 hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Óhh... ebbe a gondba én is beleszaladtam
De semmi gond!
Le kell húzni a "eneble" (lehetővé tesz)pint 5+volt felé egy 10K ellenállással és már oké is a dolog.
"nálam is így van a dolog

(Ezt a lábat fogod egy 10K ellenállásall bekötni +5 voltos lábra, ami melette van és a vezérlőböl jön.)
(#) bernula válasza vaszil29 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

ezt nem értem pontosan, nekem nincs a vezérlő ic-men "enable" láb, és az atx tápon sincs
(#) vaszil29 válasza bernula hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Fordítsd meg a kontaklencséd!!
A válasz a fotóban rejlik.

válasz.JPG

Következő: »»   31 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem