Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Próbáld meg kicserélni a tirisztort ( MCR106? ) Nem is értem miért tesznek bele ennyire érzékeny tirisztort. Nézd meg az 500 pF-ot is, lehet, hogy már nincs is kapacitása. Esetleg, növelhetsz is rajta.
Helló!
Kétoszlopos trafón lévő két primert hogy kell sorba kötni? Simán véget a kezdettel, vagy van valami technikája?
Ha jól látom, akkor ha mindkét oszlop ugyanúgy van megtekerve, akkor a végeket kell összekötni és a kezdetek adják a két véget.
Ha bizonytalan vagy, az első bekapcsoláskor köss egy izzót sorba a primerrel.
Nem igazán.. Ill. lehet hogy nem egyre gondolunk. Ezt a rajzot Erdgab csinálta ha jól emlékszem, és úgy magyarázta a dolgot, hogy képzelj el egy rugót, amit középen kettéhajlítasz, így helyezkednek el a magon a tekercsek.
Tehát nem egy irányban vannak tekerve, de a mag folytonossága miatt -gondolj egy toroidra, mintha kicsit meglapítanád oldalról- mégis megfelelő lesz. Remélem érthető.. most jöttem haza a munkából... Jah, ha másképpen van tekercselve a képen megadottól, nem tudom hogy úgy jó-e, azt majd a nagyok megmondják!
Lehet az lesz. Most is össze van kötve, csak nem tudom ,hogy jól van-e. Erről a trafóról lenne szó, látszik, hogy kis lemezzel van összekötve a két primer és a két tekercs vége van összekötve. Alul a szekundernél viszont gyárilag az egyik vég a másik kezdettel, mint a képen is látszik.
Ha teljesen egyforma a két tekercs, akkor az egyik véget kell összekötni a másik véggel. De ha a primer tekercsnek esetleg több leágazása van, akkor már közel sem biztos az egyforma tekercselés, ilyenkor érdemes izzóval indítani, megelőzve a gondokat.
Igen teljesen egyforma a két tekercs. Egyébként akkor a szekunder rész miért van másképp gyárilag?
Közel sem biztos, hogy az eredeti alkalmazásban a primer és a szekunder is egyformán volt kötve. Lehet, hogy a primer sorba, a szekunder pedig, -ha nagy áram kell- párhuzamosan voltak kötve.
Sziasztok
Így kell kinézni egy tekercsnek. Ha megkezdünk tekercselni egy trafót és annak van két oldala A és B oldal. Az A oldalnak a vége a B oldalnak a kezdetével kell összekötni. Remélem egyértelmű lesz a rajzom.
Köszi a rajzot, nagyon jól mutatja, hogy mi hogy van.
Nincs mit.
Én is úgy jöttem rá, hogy régebben készítettem egy hegesztőt amit kézzel tekertem meg és rosszul kötöttem össze a Kezdet és a Vég kivezetéseket. De most már tudom, hogy hogyan is helyezkednek el.
Próbáltam nagyobb kondit (10nF) ennek már bőven elégnek kellene lennnie, de nem.
Utána kikötöttem az áramvédelmet erre amikor próbáltam volna vele ívet húzni lecsapta a biztit. Egyébként a levegőben tartva a pisztolyt megy a cucc. A fetek a géteket nézve üresben kb 50%-al kapcsolgatnak. Azt, hogy milyen a kitöltés vágáskor, nem tudom. Lehet hogy összenyitnak?
Közben gondolkoztam és arra jutottam, hogy a szekunderen levő árammérő erősítője eredetileg egy CA3140-es műveleti.
Amikor hozzám került ez a gép ki volt forrasztva ez az alkatrész. Freedomocskának köszönhetően sikerült kideríteni a típusát. Itthon nem volt ilyenem ezért betettem egy TLC271-es IC-t. Utána ment is a vágás néhány percig, majd elszállt 2 fet. Az jutott eszembe, hogy ha az áramkorlát nem működik a szekunderen akkor az áram megszalad, mivel áramgenerátorosan megy ugye és az áramot csak a primeren levő áramváltó tudja jelezni, ami meg persze egyből letilt. Ilyen IC-m nincs itthon szeintetek megfeleő lenne helyette ez a TLC271 ? CA3140 TLC271 Más ötletem tényleg nincsen, ha valakien van ne tartsa magában.
Esetleg egy rajzod nincs a plazmavágódról?
A vezérlés részét valamennyire visszarajzoltam, hogy megtudjam hol a hiba.
Valamint a gyújtás részét illetve a relés részt. Ha kell beszkenelem és felrakom, de elöljáróban megjegyzem nem egy mérnöki rajz
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Ez a gép hobbi célra megfelelő lenne otthoni használatra esetleg néha egy-egy nagyon projekt akadna ugy mint vas kapu stb. Előre is köszi http://www.vektor2000.hu/?343,einhell-bt-iw100-blue-inverteres-hege...ci%F3s!
Csak az ára csalogató,de ha szeretsz sörözgetni + cigizni hegesztés közben akkor ................
Szia Erdgab !
Szeretnék kérdezni a Maci 130A géppel kacsolatban. Mivel tisztítottad meg a lakktól az 5,5 mm átrmérő CuZ szekunder sodrat végeit. Tudom, hogy valahol itt van a fórumon, de nem találom. Köszönöm ! Zoli
Késsel.Lekapartam,idegölő meló.Lehet leégetni,forgó drótkefével tisztítani,kromofággal maratni vagy összetört kalmopirinben olvasztott ón golyóban pákával hevíteni,ugyanezt szalicillel is lehet,borzasztó füstje van,valtatni simán lehetne vele s ha nem vigyázol,minden testrészed váladéka egyszerre fog folyni.
Sziasztok, ELEKTROTIG 210 inverteres AWI heg. kapcsolási rajzot tud-e valaki, vagy esetleg hol lehet találni? Nagyon megköszönném.
Igazság szerint, a litzét olyan zománchuzalból kell készíteni, amin a lakk forrasztható. Illetve a páka melegétől lejön és szépen befutja a cin. Egyébként, marad a bicska, megy az, csak csinálni kell. Akkor volna gond, ha sokkal több trafót kellene csinálnod... szóval, türelem...
En haztartasi szalicillel, az amelyiket befottek tartositasara hasznalnak, csinaltam a lakk eltavolitasat, pont a tegnap kerult sor a primer sodrat elkeszitesere, jol lehet vele dolgozni, ajanlom, probald meg Te is, csak a fustjere vigyazz igen kellemetlen.
folyékony gyantába mártod a sodrat végét és az forrasztáskor a hő hatására feloldja a zománcot!
Másik: forró levegő pisztollyal leégeted, de ezt szálanként kell és valamilyen dörzs papírral letisztítod!
Köszönöm a válaszokat !!
Csinálok pár próbát melyik a leghatékonyabb. A primer sodratra tekerjek valamilyen szalagot vagy elég a saját lakk szigetelése a szálaknak. Az áramváltó már kész van, kicsit lassan, de haladok. Még egyszer köszi az infókat!
Holnap remélem nekem is megjön a cucc a vezérlő részhez és összerakom, kipróbálom. Utána ha megkapom a pénzem, akkor rendelem a többi cuccot és építem tovább.
A fojtóhoz használhatok sima réz kábelt? Persze szigetelt. Van pár méter kb 6mm átmérőjű(szigetelést nem számolva) réz kábelem, ha jó lenne hozzá, akkor nem keresgélnék rézhuzalt, amiből sodorhatnák jó vastag sodratot.
Mivel szigetelted le a tekercset? Szép lett, mint egy gyári tekercs. Kellene nekem is valami szigetelő anyag, de itt semmi olyan bolt nincs, ahol ilyesmit árulnának.
Egyébként a HFA15TB60 helyett mit lehetne tenni, mert a lomexben egy ideje nulla darab van készleten.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |