Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1062 / 2208
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 12, 2010
Várj gondolkodom...a katódkövetőbe kötött triódánál tuti lehet negatívba a rács a katódhoz képest? csak mert rácsra jöb az Ube és Uk azaz a katódfesz a kimenő fesz, és mivel 1 et erősit azaz semmit, nem lehet, hogy 0V körül kell lennie? Itt nincs osztály itt katódkövetőben megyen, azaz ami be az ki rögtön...és nincs negatív rácselőfesz? Mondom 2 sör után, hogy 1 hónapja láttam először csövet...azaz lehet hülyeség...
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 13, 2010
A katódkövetőnél ugyanúgy negatív rácselőfesz kell, nem az megy ki, ami be.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 13, 2010
Ja gondolkodom tovább, igaz, és az is igaz, ha 130V van a 47kios ellenálláson az 2,7mA áram ami ha a Kirchoff bácsi nem hazudik be is folyik a katódba, vagyi s onnét ki (nézőpont kérdése-egyezményes áramirány pont szemben rajzoljuk a nyilat az elektronmozgással

szóval 47k-t 3x ozom elsőre és mérek.

2,7mA katódáram, az szép volt 100 órán át...ez bejáródott az tuti...
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 13, 2010
Csak nem a rács felől folyik be...2,7 mA sok a 6N9C-nek. Megyek lefeküdni.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 13, 2010
A 47k val sorbakötöttem (mert lusta vagyok kiforrasztani a teszthez, mert mélyen van az alja sorba kapott 300kOhmot ekkor már -1,3V rácselőfeszem van és a 2,7mA katós egyben anódáram csak 0,48mA ami már tuti nagy változást hoz...holnap meghallgatom, most pakolok, alszom...köszi mindent, remélem bejön a hangbeli változás...
(#) joepapa hozzászólása Szept 13, 2010
Annyit még mert itt némán csak szkóppal lehet nézegelődni, meghallgatás holnap DU.
Szóval az eddigi rossz kötésben 6,4W helyett 3,4W a max kakaó 5Ohmos műtehernél 12V PP a rossz kötésnél 16Vpp nél kezdődőtt a bekoppanás...most 12V nál...hm..csak a hangja legyen jó.

A tetrodánál semmit nem változtattam a csúnya közös pontos segrácselőfesz van.
A katód ellenállás is maradt, és most alul felül egyszerre veri be a fejét a sinus. Azaz talán illesztve is van végre.

A sávszélesség nőt, kb nyilthurokban tudja amit eddig 4k7 el visszacsatolva.

Ha pedig bent a NVCS 30Hz 1kHz 18kHz teljesen ugyanaz...18kHz fölött nincs tuti sinusjelem (notebook generátor idáig feszpontos)
Lent meg 20Hz nél van egy sugárnyi csökkenés, amit lehet a noti okoz szintén

Ennek nagyon jól kell szólnia!
(#) joepapa válasza hangszoros hozzászólására (») Szept 13, 2010
Pontosan egy szaggató! (analóg szaggató)

Azt nem értem ha azt írod, hogy egyszerre kell változzon, azaz az arányoknak maradni kell, akkor miért jó a külön táptrafó a segrácsnak? Mert akkor egy tök külön ponton van ami keményebb pont, a puha nagyanódtáphoz képest...
Nem pont akkor maradnak az arányok ha a nagyanódfesz van leosztva?
Azaz esetleg egy PI taggal elöbbről osztok le, de a nagyanód rángatja a tápot az előző PI pontot is csak azt kevésbé, igaz az a pont brummosabb is, de az arámnyaiban változik az Ua hoz képest szerintem.

Ha külön trafó külön táp a segrácsnak akkor szerintem az olyan mintha stabilizált lenne, azaz anodfeszváltozástól független.
(#) joepapa hozzászólása Szept 13, 2010
zóval segédrácsot fogjam meg keményen (kékkel eredeti razon az ötletem), vagy puhább részről menjen a stab (zöldel jelöltem)
De mivel stabos a rajz szerintem tökmindeggy...
Vagy a Zeneres stabolt felejtsem el, és esetleg még a nagyanódnál is puhább pontról menjen?

második rajzom ahol 6L6 anód is látszik.
(#) joepapa hozzászólása Szept 13, 2010
6P3S SE kapcsolásomban a 4k-s primerű kimenőtrafó primerje 3 rétegben van tekerve, és a 6 vezeték ki is van lógatva, azaz 33 és 66 százaléknál van megcsapolás...csúnya dolog lenne ultralineáros megoldással kötni a segédrácsot, mintha PP erősítő lenne?
(#) mark.budai válasza joepapa hozzászólására (») Szept 13, 2010
Nem csak PP-ben szoktuk UL-ba kötni a segédrácsot. És ott is lehet akár az anódra, vagy a tápfeszre is kötni. SE-ben is nyugodtan kötheted UL-ba, ahol jobban tetszik a hangja, értelemszerűen ott hagyod.. Vagy kapcsolhatóra is csinálhatod, de a tetródás, az UL és a triódás kötésnél is más előfesz kell, erre figyelj!
(#) joepapa válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 13, 2010
Köszi, hazamegyek meghallgatom a béna közös pontos segrácsfeszpontosan, és sturbinak hála katódkövető trióda halálba kergetett Ultra Halál Á oszályból visszavarázsolásával eszközölt hangot.

Majd mivel ezen a segrácson problémázom megpróbálom UL, be kötni ahogy a rajzon rajzoltam rózsaszínnel (a rajzon még a 2 ik trióda 47kOhm az már 347kOhm)

H aUL be bekötöm akkor mérjem meg hol vág alul felül műteherrel, és a végcső katódellenállással állítsak be megfelelő negatív vezérlőrács előfeszítést? Így gondoltad ugye?
(#) mark.budai válasza joepapa hozzászólására (») Szept 13, 2010
Igen, így gondoltam. A segédráccsal esetleg tehetsz sorosan 220ohm-1kohmot, leginkább gerjedésgátló szerepe miatt.
(#) joepapa válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 13, 2010
Talán Hangszórós irta nemrég, hogy a puha segrács fogás dinamika vesztést okoz, akkor csak 220 Ohm ot engedek meg vagy hasonló...
Megpróbálom, de csak 16 órakor megyek haza végre meghallgatni mit hozott egy rendes munkapont ...És aztán próbálkozom segráccsal...
Eszembe jutott egy igen eszement megoldás, soros ZENERES Ua csökkentés...Ez már tuti beleszól a hangba, bár ha rakok a legalsó zener alsó pontjára azaz a segrácsra egy 100mikro 400V elkót a hátán 1mikró fólia 1nF fólia akkor már elég stabil pont a segrácsfesz.
És főleg 12V os zénereket fillérekért lehet venni 4-5 db sorban és máris 50-60V al anódfesz alatt vagyok. Csak mert a 6P3S ug2 max 250 V és nekem Ua315V...azaz 100V al lejebb kellene a segrácsnak lennie, az már 8dbZY12 csatonánként, de legalább szétoszlik a disszipáció azaz 3mA x 12V darabonként...
(#) joepapa hozzászólása Szept 13, 2010
Más:

EZ80 pattog az lehet a túl nagy áramtól sacc 90mA majd megmérem, bár konditöltéskor tuti több (2 csatornát visz EL84 SE ben egy EZ80 kb 43mA egy anódáram ++++)
Lehet a toroid nem tetszik neki a 2x40 Ohm rézellenállással, mintah ez nagyon kemény lenne neki vagy az első kondi nagy?

Az első kondit 100mikrórol levettem 30 mikróra aztán 100Ohmal tovább 200mikrora...Az elért anódfesz beterhelve menet közben 230V körüli.

Szóval ha pattog az EZ 80 az tuti valami vagy
egyszerre több katalógus max adat átlépés lehet?

EZ81 et teszek be helyette, de azt sem kellene megölni a torroiddal sorban kössek be puhításnak 100 Ohmokat?

Anódfeszt vesztek, de talán túléli a cső.

Először arra gondoltam mert teljes kondikészlet csere után kezdte, hogy a kondik közt valamelyik átütött, de betettem silicium diódákat és 325V on tartottam egy pár órát az üres táprendszert és semmi, azaz a kondik okésak.
Ha már így volt meg is hallgattam az EL84 SE-met siliciumos egyenirányítással...nem fedeztem fel hirtelen különbséget...milyen hangképbeli változásnak kell történnie a csövesről siliciumra való átkötéskor? Valamit lehet változott, de mintha jobb lenne SI-vel
(#) djhans válasza joepapa hozzászólására (») Szept 13, 2010
Sok neki a 90mA. Nekem is át-áthúzott amikor megszaladt az anódáram egy gerjedés miatt 100mA környékére. Nem lett baja de lett egy pár lyuk a katódon és ott látszik a fűtőszál erősebben. Kell oda az EZ81. Ez már kibírja a 100µF-os kondit tapasztalat szerint (a 80-as meg csak 50-et) Tegyél a toroid szekundereivel sorosan 100-100 Ohmokat. Nagyon sok feszt nem veszítesz vele de az egyencső fellélegzik majd.
(#) bakos13gab válasza joepapa hozzászólására (») Szept 13, 2010
Én azt hiszem, hogy az APX 100-ban valami hasonló stabilizálás folyik, igaz nem pont így. Nézz rá a kapcsolási rajzára, de ez csak egy ötlet.
(#) sturbi hozzászólása Szept 13, 2010
Célegyenesbe értem a 6C33C-SE-vel. Kicsit módosítottam még a tápegységen. 8 ohmra 2*19 W, 6 ohmra 2*18 W, 4 ohmra 2*16 W-a színuszos teljesítménye határon (fél csövekkel kb fele a teljesítmény is, de nem kell miatta más illesztés, vagy árambeállítás, nem lesz féloldalas miatta a vágás, és nem változik a négyszögátvitel jellege sem). Elképesztően jó hangja van (minden hangerőnél). Már csak egy, vagy kettő kettőstrióda kell bele (attól függően, milyen erősítőt csinálok még bele, az új cső(vek) balodalt a hálótrafó előtt lesz(nek), ugyanúgy beépítve, mint a 6N6P-k), mert most 4 V eff körüli meghajtás kell a teljes kivetérléshez (az előerősítőm pont ennyit tud)), és jöhet az öltöztetés. Nagyrészt füstüveg megoldás lesz a trafóknál. A kimenőtrafók előtti deprez műszerek, az ott kiálló kondival egy közös külön kalitkában lesznek (ha benthagyom egyáltalán a nyugalmi áramot mutató deprez-eket). Ha drótlábú kettőstriódákat használok, akkor biztosan SRPP-k mennek még bele, ezesetben azok vagy alulra, vagy a kimenőtrafók és a kalitka közé kerülnek, a hálótrafó előtt akkor valami réztábla lesz, a főbb jellemzőkkel. Az elején lesz valamilyen feliratozás.
A kapcsolási rajzot majd beteszem, ha teljesen kész lesz (ennyit még egy erősítővel sem szívtam (a rossz nyomvonal miatt, nem a meghajtás a kulcs a 6C33C-hez)).

6C33C_SE.jpg
    
(#) Doncso válasza sturbi hozzászólására (») Szept 13, 2010
Nekem csorog a nyálam, egyik titkolt vágyam egy 6C33C. De szívesen meghallgatnám.
(#) sturbi válasza Doncso hozzászólására (») Szept 13, 2010
Gyere el meghallgatni valamikor.
(#) bakos13gab válasza sturbi hozzászólására (») Szept 14, 2010
Hát én elmennék, de messze laksz.
(#) Doncso válasza sturbi hozzászólására (») Szept 14, 2010
Csatlakoznék, az előttem felszólalóhoz.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 14, 2010
Ez nagyon szép cső!
Valami hasonló óriástrióda az álmom nekem is...Lehet pont ez az, ráadásul te kapcsolási rajzot is kifejlesztetted?

A 6P3S SE vel tegnap (ill az már ma reggel éjjel 2 ig bírtam kísérletekkel.

Kezdtem a meghallgatással, a tegnapelőtt éjjeli változtatást (6H9C 2,7mA halálba vezérelt +356mV os Ug ből, felemeltem a katódját 300kOmh sorosan a rajz 47k val) hát javult de még így is hallom a fémes hangot...csak nem annyira mint előtte.

a 300kOhm 4db 1M2 ből volt, meghallgatásos minkapontbeállítás: csípőfogó -1-1db 1M2 majd még -1-1db..a fémes hang tűnik a tér széthúz, túllevegősödik, 1M2 ből5db párh...precízebb pontosabb, de fémesebb is...fülre 3db nál volt optimális..
Fémes hang megvan de kevesebb.

Ez a hang nem is fémes hanem mint amikor porszívócsőbe hallgatsz bele ez talán a pontos hangleírás. A "múúúúcsóóó" az valahogy így szól "múúiúúicshssiúoosció".

Kikötöttem a katódkövetőt azaz az előtte lévő trióda hajtja az olajpapíron át a 6P3S-t.
Megint történt valami, de nem jóbb, inkább színesebb, talán több csöves torzítás irányba ment el, olyan túlmelegedés...de ez csak 1 perc fülre alapján..visszakötöttem mert a porszívócső hang még bent van...

Franc bele, ha már a kezemben a csatolókondi lába bekötöttem a 6P3S rácsot olajpapír csatolóval a potira, azaz csak a végcső...

ÉS OTT A HANG jobban mint triódás fokozattal...

Húppsz, akkor nem is a triódák okozzák...hiszen a trioda a leg...miért is tennék.

6P3S körül csak egy katódellenállás, egy katódkondi egy kimenőtrafó, és a segrács megoldás van..a segrács direkt még a szar megoldás a közös bal-jobb pontos volt.

Katódok közösben jobb+bal semmi (ezt többször bekötöttem semmi változás fülre)

Katódellenállás egy huzalellenállás, átmenő csavarral feltéve, ez mi is?....100-200 menetes 2cm átmérőjű tekercs porcelánon benne egy vékonyka vasmag, a csavar....kell nekem a katódba egy LC kör?...nem megint felcsillant a remény, kihajítottam bele a bevált 50 éves szénréteg, hupsz megint jobb lett, vagy csak más lett ? ? ?

katodkondi ki...hm..más más de porszívőcsöves...
másik katódkondik be-ki-be-ki-be-ki aztán ugyanakkora értékű de más gyártó és 3x os mérettel talán a legjobb, de a porszívóba nem szólt bele, az ellenállás igen, igaz 200 Ohm helyett 220 van benn, hm, lehet nem a minőség hanem az érték azaz Ug1?
330 Ohm még sorban azaz 550Ohm katódban Hasonló változás mint a trióda áramcsökkentésnél, ellenállás kísérlet sorozat 50 Ohmtól 550Ohmig minden, hasonló változás, de nem ez az...
Már a kimenőtrafó átforrasztása az EL84 SE be lebegett a szemem előtt, hátha a kimenők...

BAKKER A BÉNA SEGRÁCSMEGOLDÁS!

Segrácselőfeszítés megoldási kísérletek.

Már 4 órája megy a kísérletsorozat ugyanazt a 3-10 zenei részletet hallgatva, talán ki kelle ne lógati a 3 ikról és 1ns vagy 100mikrosec ideig elengedni, lehet le sem esne, mert maradni akar A HANG!

Költözés a konyhába mert kezdődik az anyátokközt...

UL, be a segrácsot robbanjn a cső, csak egy szép tüzijátékot legalább ha már hangra nem jó!

UL ben a segrács feljebb van mint az anód 6L6 ezt imádja tuti.

Hogy maradjak a fülemnél 5 Ohmos műterhek mindkét csatornára és a hátára a 600 hmos Sennheiser füles, Yamaha 16 bites cd bemenet test cd -k szkóp, multiméter, a műszerész legjobb barátja a Weller...stb kipakol, hopsz 1 órás művelet.

Előszőr vissza a kályhához, azaz a legszarabb állapot visszaállítása, és minden test fél órán keresztül meghallgatása, hogy átszokjak fülesre...A trióda munkapont nem sok vizet zavar a hangba, a 6P3S segrács megoldás, és a munkapontja viszont rengeteget számít, azaz a 6P3S egy nagyon hárklis cső!

Legvégső esetben beteszek egy EL34 et (csek vennem kell 2db ot mert nincs itthon) mert már nagyon kiváncsi vagyok nem-e a 6P3S hangja nekem nagyon CIRILL?!

Sokféle segrácsmegoldás, már nemcsak fülre de szkópra 1kHz négyszögre nézve is.

UL ben amikor segrács 303V on az anód meg csak 296V on (trafó réz ellenálláson esik ennyi DC) egész jó de a négyszög borzalmas a tetején hatalmas lengés sosem csillapodik le, majdnem lefutó élig megy, pedig fülre jó, talán elfedi a grízesség a porszívósságot...

NVCS ellenállás hátára 600piko Orosz Csillámok, megeszik a 80 százalékát a lengésnek, és talán kibújik ismét kicsit a szög a zsákból...

Ug2 fesz leosztása különböző értékekre. Csatornánként külön két hidegített osztó, azaz az osztáspinton ROE 47mikro 350V ok, akkorák mint a 6L6 csak rövidebb, és még 1nF 1000V Fólia, az osztók 47K -s (sok ilyenem van 2W ban) bólaz osztó Ube a tápban elöl KEMÉNY ponton nem nagyanódról hanem előrébb. (ZENERT még mindig nem tettem bele)

Végül is TRIÓDÁBA kötve a G2-öt illetve 216V ra osztva a legjobb a hangja.

NVCS van és a NVCS ellenálláson rajt vannak az orosz csillámok.

A végleges megoldás, mert UL ben nem mertem hagyni, de majd meghallgatom ma délután hangfalon úgyis...ha nem jó így...

Szóval a végleges munkapontok:
A nagyanódfesz 319V, a triódák anódfeszkója a 22k utáni táp 283V
Első trióda rács -1,5V a második azaz a katódkövető -1,44V...a 6P3S sugártetroda Ug2 216V on katódellenállás 220 Ohm amin az Ug1 -12,1 kialakul.
Azaz ezen a 220 Ohmon sacc 55mA folyik, azaz anódáram nagyságrendileg 50mA, egész rendes munkapont a 4k kimenő primer impedanciához, ha jól gondolom.

Jól gondolom?

Na akkor Sin 1kHz (notebook is kipakol éjjel 1 kor)
Egyszerre vág alul felül, de előtte nyúlik csövesen a sinus, talán a "kellemes csöves hangot látom a szkópon", max kivezérlés, azaz kopogáshatár, tapintócsúcsal az első és második triódán megnéztem a sinust nehogy ott torzítson be először (már semmi sem biztos)
Első trióda után a sin hibátlan a második után is, az elsőn torzításig tekerve a hangerőpotit a kimeneten már négyszög van, azaz sokkal kivezérelhetőbb az első, a második trióda után a sinus torzitáshatárig, ez is már a kimeneten a négyszöges állapot, azaz a triódák sokkal többet tudnak kivezérlési tartományban, azaz ez jó.
A kimenet torzításhatárig, az Ug2 visszakötöttem a szar megoldásba a közös pontosra, és a közös ponton mérem a jelet szkópon, szépen rángatta a közös pontot, azaz ez áthallás vagy nem de áthallatszik, azaz nekem áthallás volt, ha torzításig van a kivezérlés a segrácsponton szép fűrész jel vezérelt ráadásul. Azaz segrács vissza a két külön 216V ra.

Kíváncsi vagyok milyen hangja lett ma délután tényleg hallgatnbi fogom estig modosítás nélkül, mert most nagy változások vannak.

Visszapakolás, romeltakarítás fél óra meló, éjjel 2 óra, reggel 6 kor kelés

De azért még egy teszt:
A fülessel a tesztzenéket a CD fejhallgató kimenetén végighallgattam...Úgyanaz mint az erősítő végén 5Ohm al terhelve, azaz talán jó lett, vagy a füles elfedi

Ma délután, vagy este kiderül, ha nem zenén akkor TV nézés közben, mert már bekötöttem a járatás miatt anno a legszarabb állapotban házimozi frontnak, és csak ez szólt, é sa filek alatt is porszívós hangja volt, azaz ha itt beszédhangoknál nem jelentkezik, és a kényes test zenéimnél akkor okés.

Ha jelentkezik akkor UL, vagy EL34.



Még annyit hozzátennék ez a 6P3S azaz lehet minden sugártetróda iszonyat hárklis az Ug2 re, és a munkapontára, míg a triódák elötte szinte egyátalán nem, az EL84 SE ben is lazábban lehet kezelni a dolgot.
Lehet ha minden kötél szakad beteszek ide a kész 6L6 erősítőle 1-1 6P14P-t a csőfoglalatba beleszúrok egy kis csőfoglalatot. És akkor kiderül a kimenőtrafó milyen hangú.
(#) bakos13gab válasza Doncso hozzászólására (») Szept 14, 2010
Haha, nálam lapul egy a fiókban...
Ha gondolod eljöhetsz és rátapaszthatod a füledet...
(#) joepapa hozzászólása Szept 14, 2010
6L6GB datasheet ben találtam egy érdekeset, ami szerint simán mehet triódának kötve, hiszen fel is vették a karakterisztikát.
A "B"-s t pedig csak tudja az OROSZ, nem "E"-s.
Ha jól látom 300V Ua Ug2 nél Ug1 et minusz 22V körülire kell tennem, a katódellenállásall megoldom, kérdés ilyenkor mekkora Ra-t szeretne?

Ezt akkor is megmérem, mit csinál ilyen munkapontban Ra4-5k ra (trafom). Ha jól szól a tegnapi tortúra után.
Mert trióda módban a legbénább első állapotban rendes hangja lett anno.
(#) ticseboy válasza sturbi hozzászólására (») Szept 14, 2010
Alig várom a 6C33C kakpcsolását, mert épp most tettem szert egy párra ezekből a gyönyörüségekből. Ha nem gond én télen utánépitteném!
(#) NagyKrisz hozzászólása Szept 14, 2010
6P3SZ az melyik 6L6 alváltozatnak felel meg szerintetek?
6N2P orosz kettős trióda, mennyire zajos típus? Tudom, hogy közel azonos a ECC83-mal kivéve a fűtését, mivel az csak 6.3V.
Köszi
(#) mayky hozzászólása Szept 14, 2010
Nos egy újabb kísérlet csöves lemezjátszó előerősítő ügyben.EAR834 EAR834 EAR834
(#) nikolatesla hozzászólása Szept 14, 2010
Hali!
Szerintetek jó a kapcsolás?
Saját terv és így nem tudom csak gondolom.
ECC88 meghajtó cső és PL504 vég cső.
100V anód fesszel.

DSC00314.JPG
    
(#) Ricsi89 válasza nikolatesla hozzászólására (») Szept 14, 2010
A meghajtócsőnél a kondit ismét rossz helyre rajzoltad. Azon kívül, hogy mindenhová 100V-ot adsz és nincsenek konkrét értékek, talán jó lehet.
(#) nikolatesla válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 14, 2010
Tudom,hogy nincs konkrét érték mert még nem tudom pontosan csak kb.
Az lehet egy eredeti kapcsolásról szoktam nézni az előfokolt és abban el hibáztam anno...
Én ezt kb 3-4W-re tartom.
Szerinted van ennyi?
Következő: »»   1062 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem