Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ellenállás
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 4, 2005
Lapozás: OK   6 / 16
(#) proli007 válasza kútfúró hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Hello!
Ez nem a hagyományos értelembe vett ellenállás mérés, hanem az örvényáramos roncsolásmentes anyagvizsgálat egyik készülékének más irányú alkalmazásának nézem. És valóban nem az egyszerű problémák közé tartozó eljárásról van szó. A készülékek fizikai megvalósítását, "katonai titokként" kezelik a gyártók.
üdv! proli007
(#) kútfúró hozzászólása Jún 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Mind a hárman rátapintottatok a lényegre, ami miatt elhatároztam magam arra, hogy belinkelem az ötletem.
A free online patents-eket átböngésztem (nagyon sok bejegyzés van borehole logging tool, resistivity, conductivity measuring címszó alatt, ami ide vág), vannak rá utalások, de semmi konkrétum. (az a katonai titok szinte, ahogy említésre került). Az elveket figyelve néha bonyolultnak, néha halálosan egyszerűnek tűnt a dolog. Analóg frekvencia, digitalizált freki, örvényáram, ekvipotenciál mérésen alapuló készülékek stb. mindent találtam a repertoárban. A csöves kütyüktől a chip világáig és ugyan ez merült fel bennem is, hogy a milliós kütyüt szétkapod és kapsz agyvérzést mert egy BFY34-es szintel találod magad szemben. A tudásom az elektronika területén olyan mint az ementáli. Rádió amatőrködtem, híradós katona voltam, egy híradástechnikai műszerész apa mellett nőttem fel. Van amit tudok és sokkal több, amit nem, de leginkább az a massza a több, amiben nem vagyok biztos. Páka volt már a kezemben) Egyszerűbb dolgokat össze is tudok rakni rajz alapján. Amit leírtatok értem 95%-ban, pedig nem ez a szakmám, sőt a nickemből kitűnik, hogy nagyon nem, csak tetszik ez a világ . Nos, a háttér egy laptop lenne a kütyühöz. Jelenleg van egy szonda, amivel mérünk, de az kb. mint a faék olyan egyszerű. spontan potenciált és ellenállást mérünk, ami a mai "zajos világban nem igazán pontos, sőt egyáltalán nem az. Ez az egyik ok a továbblépésre, a másik a kihívás, hogy talán sikerül valami használható cuccot összerakni és nem százezreket kifizetni egy műszerért. A geofizika, mint minden szakma összetett és tág határokat ölel fel. Felszíni Vertikális Elektromos Szondák és a Horizontális Elektromos Szelvényezés eszközei. Hegyekben állnak az elvek e témában. Az én verzióm specialitása és ezáltal magasabb mérce,az hogy nem veszi figyelembe a béléscsövezést. Na most jó belekapkodtam mindenbe, de remélem értettétek mit szerettem volna írni
Köszi a válaszaitokat és a segítő szándékot!

pl.: egy elv a hangfrekis VESZ területről: Bővebben: Link

Ezeréves orosz, nem létező cuccokkal.

És a ma, amit átvinnék a föld alá: Bővebben: Link

Üdv: k.
(#) KTobi válasza kútfúró hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Ha bírod akkor részletezd mit használtok most, az kötve van-e számítógéphez?
Amit szeretnél, függetlenül, hogy most frekvenciaszinten, hogy mivel, a talaj tulajdonság a a mélység függvényében. Ehhez kell egy szerkezet, ami folyamatosan engedi lefelé a szondát. Úgy, hogy a vezérlő tudja az aktuális mélységet. Ehhez kell egy vezérlő, ami számítógéppel kommunikál. Ez valami mikrokontrolleres egység kell, hogy legyen. Ez nem kis kihívás, ha az ember nem jártas a világában. Amit egyszerűen meg bírsz csinálni, az egy berendezés, ami generálja a kívánt frekvenciájú jelet, valamint egy precíz műszeren mutassa a visszavert értéket. Ehhez neked kell még egy "kerékpárkerék", aminek a fordulását át tudod számolni mélységbe, tehát te tudod mekkora mélységben jár éppen. Legegyszerűbb kézzel grafikont rajzolni. Egy elvetemült ötlet, hogy a kerék forgatásával hajtod a papírt, és a tollat pedig a műszerrel mozgatod, ekkor már automata a rajzolás.
A legegyszerűbb volna, készítened egy frekvenciagenerátort (szinuszost) erre a frekvenciatartományra (nem kell nagyon precíz), erre egy teljesítmény erősítőt, és mehet az adó tekercsre. A vevő tekercs jelét egy frekvenciaszűrűn keresztül átengedve, egyenirányítani, és az így kapott átlagértéket pedig műszerrel kimutatni.
Természetesen a frekvenciagenerátort, és a frekvenciaszűrűt egyszerre kellene állítani.
Itt jön a tapasztalat hiánya, hogy ez az állítás miatt jobb volna, ha nem a-b frekvenciaspektrumot kellene tudni, hanem elég volna 10-12 frekvenciát tudnia. Így egy kapcsolóval meg lehetne oldani a frekvencia kiválasztását. További probléma, hogy viszed le a jelet az elektromágnesekre, úgy, hogy ne legyen áthallás az adó oldal vezetéke és a vevőoldal vezetéke között?
Egyelőre ennyi tisztázandó kérdés van.
(#) kútfúró válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
üdv!

Az első linknél csak magát a kapcsolási rajzot akartam bemásolni s jött az egész oldal..
A Zentai Ferenc által írt részben van egy VESZ műszer kapcsi rajza a 70-es évekből.
A másodikban van elektronika szerintem és utalás a talaj ill. rétegek ellenállására is.
Tudom hogy hobby a terület és én még amatőrnek sem nagyon nevezném magam, de már volt egy -két olyan gondolat megfogalmazva, ami megerősített, hogy jól értettem a máshol korábban olvasottakat. Ha pedig nem megy a projekt akkor sincs veszve semmi) Marad a mostani megoldás.

k.
(#) kútfúró válasza KTobi hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Hello!

Jelenleg egy analóg és egy digitális műszerrel (kézi) mérünk.A szonda leenged talpra és húz vissza 0.5m ként mérés.Papíron bejelölés stb. Kint tanyán és pusztán egész jól elboldogulok, de városban már bajos. Ja és ritkán kell használni szerencsére, másból is megtudom állapítani a rétegsort, de ez egy jó mankó.
A cuccos: 100m kábel, a végén ólomdrót kellően elszigetelve és csévélve a szondatestre,földelés. Ahogy írtam faék)
(Ragyogóan átláttad a lényegét a dolognak.A nagyoknál valóban van kerék, számláló, papír. Irkálás már kevésbé, mindent monitorra tesznek, mentenek. . Mint látom ezeket a mechanikus dolgokat én kihagynám, mert csak túlbonyolítják a dolgot. Marad a "húz, méteres jelöléseknél mérés, kézi naplózás", vagy esetleg a pc-én algoritmus és az érték megadásával számol, grafikonoz....
A frekis ötletedet értem és az áthallásos problémát is, általam ismert árnyékolt vezetékek nem alkalmasak erre a feladatra. A kábelnek utána nézek, a geofiz kábelek un. páncél kábelek, lehet árnyékoltak valamely módon. Megpróbálok infót szerezni róla.
(#) proli007 válasza kútfúró hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Hello!
Csak a két példának, köze nincs egymáshoz.
-Az első, egy vétóáramú áramgenerátor, és egy váltóáramú millivoltmérő. Gondolom (nem olvastam el) A generátor által létrehozott feszültségesését mérik valahol a szondák között.. Ezt fel lehet fogni ellenállásmérésnek.
- A második, pedig ahogy gyanítottam egy multifrekvenciás "örvényáramos mérés". Ennek gyors AD-k és komoly feldolgozó szoftver igénye van. (Nem beszélve a szükséges geofizikai elméleti és matematikai tudásról, ami a megalkotásához szükséges.) Ez után, a jel feldolgozó algoritmusok fognak használható eredményt kiszűrni a zavaró jellemzők moslékából. Ha jól látom amplitúdó - fázis és FFT konverziók vannak.

Szóval ebben nem egy egyszerű "BFY" tranyó, hanem inkább egy 32bites DSP ketyeg..
üdv! proli007
(#) kútfúró válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Oks!

Köszi!
Nem ijedtem el a dologtól, olyan agytornának jó a téma, hiszen lényegében a kipattant ötletem óta ezt csinálom csak magamban) De úgy látom nem csak az én fantáziám mozdult meg e téren, hogy vajh mi lehet a földben éppen a belógatott répa mellett) Aaaa répa a karotázs szonda, ne tessenek rosszra gondolni, hogy sapka és egyéb szervek földhöz és bele verésénél tartok már !

Üdv: k.
(#) kútfúró válasza proli007 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Szia!

Nem is mondtam hogy szervesen összetartoznak, csak írtam ,hogy kezdet és vég és az elvek halmazában mik vannak. De bocs ha félreérthetően fogalmaztam.
Amit írtál szintén megerősítése annak amit magam is gondoltam a két linkelt ketyeréről. Kicsit jó az az érzés, hogy mégsem vagyok annyira láma a dologhoz.
A VESZ műszernél valóban mV-kat mérnek és képlettel számolják ki az ellenállás értékeket, de ez csak egyik elvnek szántam a sok közül, mert a felszínen végzik a talajba levert milliónyi szondával. Linkelhettem volna örvényáramú műszert is. Álló, vagy fekvő adó tekercsben gerjesztenek áramot. Igen rövid időre kikapcsolják, milli secundumokat jelent ez. A talaj, egy kondihoz hasonlóan tárolja az áramot, persze halad is benne és a vevő tekercsel mérik a változásokat. Frekvencia váltással, áram növeléssel kilométeres mélységekből is van visszaverődés és mérhető adat. Na nekem nem ilyen kell))
A másodiknak linkelt, komolyabb szerkentyűnél a block diagram alapján próbáltam is az akotó elemek circuit diagramjait összeollózni a netről, jelezték is a találatok ez már nem kispálya!

Üdv: k.
(#) kútfúró válasza proli007 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
ezt elfelejtettem még: mivel láttam nem kis pálya jött az ötlet, hogy hozzátok fordulok itt a fórumon, hiszen fényévekkel többet tudtok mint én..
(#) KTobi válasza kútfúró hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Szia!

Jelenleg akkor a tekercs ellenállását figyelitek? Mert a legegyszerűbb azt kihasználni ami megvan. 100méter nem semmi, itt már minden van. Legegyszerűbbnek találnám, fix frekvenciás szonda készítését. Tehát több szonda legyártását, ami mind fix frekvencián dolgozik. Így mikrofon szerű működést lehetne produkálni. Háromerű kábelen levinni a táplálást, és felhozni a mért jelet. Mivel a mikrofonoknál ez működik, és ha nem is 100méteren, de sokszor 30 méter felett is használják. Elvileg végtelenségig megfelelő, de gyakorlatban kell igazítani a vezető keresztmetszetéhez. A szonda testét műanyag csőből kivitelezni, belerejteni az áramkört, az aljába a súlyt, a tetejére egy felrögzítés, és a kábel csatlakozása, így egy kábellel megoldható. Csak kellene találni megfelelő csatlakozót, ami ekkora mélységben is vízhatlan. A fenti rész az univerzális lenne. Minden fejhez azonos, ott nem gond a csatlakoztatás.
(#) kútfúró válasza KTobi hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Szia KTobi!

Mint írtam faék a cucc, csak tekerve van a drót a szondatestre, a vezeték van szigetelve, hogy ne vizesedjen fel, így nem a "tekercs" ellenállását mérjük, azt egy tömbnek lehet venni, akár cső és lemez is lehetne, de így egyszerűbb a felhelyezés.
No, ezt a fix frekis, több szondás részt nem teljesen értem sajnos. Egy skiccet tennél fel pls. Mit mérünk, hol, mert sejtem a lényeget, de az kevés, teljesen tisztán akarok látni.
Amúgy gyanúsan hasonlít ez amit leírtál az egyik magyar cég által forgalmazott műszerhez. Egy beszélgetésből ami megmaradt: három-4 eres vezetékről volt szó, az egyik munka ér, a szonda teste zárt, a felszíni műszerben van ic, mert "nehezen beszerezhető" Trafó,elmondás szerint kisméretű, cca. 3X3 cm lehet. A pirosan világító kijelzőn megjelenő értékek,már ellenállás értékek. A műszer összekapcsolható minimális átalakítással laptoppal. Hmmm. Na ebből jöjjön ki az ember okosan, mert akármi is lehetne ezek alapján) "A vezető keresztmetszetéhez kell állítani ..." na ez tette gyanússá, mert a beszélgetésben ez is elhangzott, hogy ez itt is megtörténik, ha pl. a kábel minősége változik s pl a másik műszer már más értéket mutatna emiatt!
Szerintem formálódnak a körvonalak a mi kis brainstormingunkban! Valami okos csak kisül belőle!

Üdv és nyugodalmas jó éjszakát mindenkinek!

(A nyavajás sok eső miatt kényszer pihenőn vagyok, ezért tudok e témával foglalkozni most és ad magyarázat, hogy miért nyomulok erősen. Ha javul az idő csak ritkán tudok feljönni.)
(#) kútfúró válasza KTobi hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Most olvasom) akkor: laku noć!
(#) Bell válasza kútfúró hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
A magyar cég által forgalmazott ezek szerint megfelel a Bővebben: Link -ben leírtaknak. Akár tapasztalatszerzés céljából megpróbálkoznék egy ilyet építeni.
(#) Bell válasza kútfúró hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Szerintem egy egyszerű elektronika kell ami mér, egy olcsó encoder ami a mélységet figyeli, aztán egy PIC -es jelfeldolgozó ami USB HID -on át akár közvetlen excelbe beírja a mélység és intenzitás adatokat.
(#) kútfúró válasza Bell hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Szervusz Bell!

Ha a" bővebben: linkben" az egyszerűségre célzol, akkor valószínű a dolog. Sajnos nem láttam a műszert és a szondát sem, telefonon repkedtek az infók és a százezrek. Mivel telefonos volt a történet, nem került leírásra és így emlékezni nem sokra emlékszem. Be-be villannak dolgok. Pl. most az, hogy a látszólagos ellenállás mérés is elhangzott (az meg impedancia manapság ha jól tudom). Valamint a vízszint mérés is opciója a szondának. Ha ezt is tudja, akkor külön külső érzékelőnek is kell lenni a kontakt miatt a szondatesten, vagy ez is valami boszorkányság, rafináltság.
Nem titok ez a kütyü a Geo-Genesis Műszergyártó és Kutató Bt. gyártmánya, az u.n. Univerzális Kerti Karotázs 50, de már nem készül belőle manapság egy sem. Akivel beszéltem kapott egy ilyet hibásan tizen éve és meggyógyította. Hogy eredeti állapotába állította vissza vagy butította nem tudom sajnos.
Írod a mechanikát. Ha nagyon bonyolítja a dolgot esetleg ki lehet hagyni és marad a vizuális, manuális formáció, bár az enkóderek nem verik az eget árban.

Üdv: k.
(#) KTobi válasza kútfúró hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Igen, de adott a probléma, hogy ki írja meg a PIC kódját, ki fejleszt ehhez még egy szoftvert, ami a számítógépen menti az adatokat, grafikont készít, vagy kiküldi excel fileban. No itt a probléma, ezt senki nem csinálja meg ingyen. Aki meg magának megcsinálja, az se valószínű, hogy egy jó szóért megosztja.
Mivel feltételezem nem vagy jártas sem a PIC világában, sem a számítógépes programozásban, így ha lehet mellőzni kellene a számítógépet. Esetleg találsz egy bevállalós hozzáértőt, aki a munkadíjat a saját kíváncsiságára számlázza, különben nem sokkal jöhet ki a gyári alatt.
Holnap megpróbálom levázolni mire gondoltam.
(#) kútfúró válasza KTobi hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Szia KTobi!

Nos tudom mi a PIC és tudom mi az excel és idáig ért a takaró, a programozáshoz nem értek egyáltalán. Mikor olvastam Bell hozzászólását szinte ugyan ez fogalmazódott meg bennem amit leírtál .


Üdv: k.
(#) Bell válasza kútfúró hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Ennek a dolognak a lényege és sarkalatos pontja a jól működő szonda.
Ha korrektül azt jelzi és úgy, ahogyan kell, a jel feldolgozás, tárolás másodlagos kérdés, mondhatnám hab a tortán.
PC oldalon nem feltétlenül kell fejleszteni, mert az USB HID közel ugyanazt nyújtja, mintha bebillentyűznéd az adatokat. Csak ezt a PIC teszi egy analóg jel és az encoder léptetései alapján.
Természetesen ez nem fog vetekedni a több évtized alatt kidolgozott csúcstechnológiákkal, de itt nem is cél.
(#) kútfúró válasza kútfúró hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
Szia KTobi!

Kíváncsian várom a vázlatod. Ahogy elnézem az én szaknyelvemen az ötletem leült, mint az iszap, elektromosan pedig lecsengett a freki

Üdv: k.
(#) eProgress hozzászólása Aug 5, 2010 /
 
Szoasztok! Mekkora ellenálással lehet 12v-ról 8v-ra csökkenteni a feszt?
(#) KBala hozzászólása Szept 5, 2010 /
 
Sziasztok. Valaki eltudná nekem küldeni az ellenálások szinkodját hogy ki tudjam számolni? Kőszőnőm.
(#) KBala válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Kőszőnőm szépen. Erre gondoltam. Nekem megvolt kőnyvbe. Már nincs sajna. Szoftverbe is van ilyen?
(#) KTobi válasza KBala hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Használd a keresőt, valamint nézd meg az oldal menüjében a segédprogramoknál, megtalálod.
(#) blackdog hozzászólása Szept 13, 2010 /
 
Hi all,

Addig már eljutottam, hogy ha pontosan akarok dolgozni akkor jobban járok az 1%-os ellenállásokkal.
Mivel kezdő vagyok még csak most töltögetem a "műhelyem" alkatrészekkel. Eddig 5% és 1% ellenállásaim vannak. Úgy döntöttem, hogy csak 1%-ot veszek ... Vagy rossz döntés?
De hány wattos legyen? Melyik a jobb általános célra 0,4W vagy 0,6W? Belül valami azt súgja 0,6.
(#) gg630504 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 13, 2010 /
 
1 % E96-nak felel meg. 1 ohmtól 1 megohmig 7 dekád, összesen 672 érték van. Általában elég az 1/8, 1/4 watt, de legyen 0.5 wattos is, tehát 2016 fajtánál tartunk. Egy-egy fajtából lehet, hogy több kell, például 10, tehát 20160 darab. 5 forintjával 100800 forint. A nagyobb feladat a tároló rekesz, ha csak az értékek szerint szortírozod, 672 rekesz kell, egy rekeszbe kerülnek a különböző teljesítményűek, de azokat méretük szerint könnyű válogatni. Kell továbbá egy készletnyilvántartó program, hogy tudd, milyen ellenállások fogytak és kell pótolni.
Hasonló a helyzet a kondenzátorokkal is, csak azok egy nagyságrenddel drágábbak. És alig van belőlük 1%-os.
Azután jönnek a diódák, tranzisztorok, integrált áramkörök... Azokat már válogatni kell, mert a gyárban nem teszik.
(#) blackdog válasza gg630504 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Érdekes válasz a kérdésemre.
Nyílván nem akarok minden ellenállásból tartani csak a legáltalánosabból.
Átfogalmazom a kérdést:
Mi a különbség a 0,4W és 0,6W-os ellenállások között?
Menyiket érdemesebb tartani otthon?

Azt ne mondjátok, hogy a különbség 0,2W
(#) Medve válasza blackdog hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Hello, véleményem szerint a gyakorlatban semmi különbség nincs. Ám nagyok ezek, én vagy 1/8-ad W-osakat használok, vagy W-os nagyságrendűeket. Először inkább az 5%-osakat gyűjtsd be, azt mondom. Igy is sok-sok gyufásdobozra lesz szükséged
(#) blackdog válasza Medve hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
miért 5%-os legyen elsőre?
Addig jó amíg próbálgatok ledeket stb...

De tervbe van egy hőmérő a fűtésemre. Ott, ha pontos akarok lenni akkor már inkább 1% nem?

1/8-os nem melegszik túl gyorsan?
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
Ha megengedsz egy kis okoskodást.
Első sorban nézzük az anyagiakat. A kísérletezéshez az a praktikus, ha a méretsor teljes értékkészlete rendelkezésre áll, olyan terhelhetőségű kivitelben, ami általános esetben mindenhova jó. Ez kb. a fél W os ellenállásméret, az esetek túlnyomó töbségében nem kell számolni vele.
A 10% (E12) -os méretsorban 12 érték szerepel egy dekádban, és 1 ohm -tól 1 Mohm -g 6 dekád van, ez 72 értéket jelent. Mivel célszerű, hogy egy értékből több legyen, mondjuk 5 db értékenként az összesen 360 db ellenállást jelent.
Az 1% (E96) -os méretsor 96 értéket tartalmaz dekádonként, és 6 dekádra, valamint értékenként 5 db -al számolva összesen 2880 ellenállást jelent.
Mivel árban a kissebb teljesitményű, és a nagyobb pontosságú a drágább, 2 -3 Ft különbség is lehet, így a két készlet között már jelentős árkülönbség van, nem beszélve a Medve által említett tárolóhely kapacitás költségéről. Gondolj még arra is, hogy nemcsak ellenállások fognak kelleni.
Kísérletezéshez nagy pontosságú ellenállások nemigen kellenek, a méretek sem igen számítanak, szerintem tökéletesen megfelel kezdésnek egy 5%, 0.6 W os, 6 dekádos ellenálláskészlet. Még az általad említett hőmérő készítéséhez is, mert szinte biztos lesz benne trimmerpotméter, amivel a kalibrálást el tudod végezni. Ha meg végleges áramkört tervezel, akkor úgyis ki kell számolni minden egyes értéket. Máskülönben a felhagyott projektek bontásából származó ellenállások meg idővel úgyis felgyűlnek.
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2010 /
 
végül is van már mindenféle ellenállásom.
0,25 0,4 0,6W
1% 5%

Gondolom nagy baj nincs ha ezekkel játszadozom.
Egyenlőre én csak ellenállás értéke alapján rendezem őket:
0-25R 26-50R 50-250R 250-999 1K-50K 51K-500K 501k-

Nincs még olyan sok belőlük. Persze ahogyan gyűlnek úgy kezdem kinőni az első rendező szekrénykém :yes:
Következő: »»   6 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem