Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hajdú-Biharban keresek csőteszteres kollegát, ki beméri a 6П45С-eimet jó áron.
Pedig kicsit kisebb teljesítményétől és a 40 V-os fűtéstől eltekintve a Tungsram PL 509 jobb minőségű.
Hát nem nagyon tudtam tegnap este tesztelgetni, de első hallásara nem olyan szörnyű. Az utánépített SP8-hoz képest jobb. (Egy gyári Sp8-as biztos jó, csak nekem nem sikerült jól az utánépítés) Még kell neki építeni egy rendes tápot. Most 300 V-os tápfeszről megy.
Nem tudom mekkora az erősítése, de a csöves erősítőmhöz bőven elég.(MM hangszedő)
Az EL509-nél v. a 6П45С-nél jobb? A hangjára vagy a gyártási szórására gondolsz? Valahogy odzkodok a P-s csövektől... Meg aztán a trafót is a másikhoz készíti Fleta...
Segédrácsfeszültség előállítás megoldásokon gondolkodom 1 napja.
Találtam egy érdekeset ami nekem nem jutott eszembe: link: segrács Szóval itt oké a nagyanódról 33k Ohmon át kapja a segrácsáram által okozott feszültségesésnyivel kevesebb segrácsfeszt. Az is oké, hogy van ott egy 22 mikrós kondi hidegíteni, de hol is van a kondi alja? a katódon. Mi ennek a szerepe? DC drift szempontból ugye semmi mert a kondik szakadtak. Nade vezérlésnél? Ug fel akkor anódáram növekszik, ami a katódkondi miatt nem engedia katódot hangfrekis sebességre elmozdulni azaz marad az ug1 és a katódfesz is ...azaz a katód fesz a vezérlés hatására nem változik, akkor miért nem kötötték le a 22 mikrós ug2 hidegítőt földre?
A Hiraga RIAA alternatívájaként gondoltam megépíteni, annak a külön tápját felhasználva (az most 470V, de néhány alkatrész cseréjével átalakítható).
Ha jól értettem CHZ mestert Neki az ARC hangja jobban tetszett. "Papíron" nekem is a Paravicini szimpatikusabb...
Igen orosz, egyenesen Ukrajnából, de nem ír dobozt, valószínűleg gyűjtőben van, de NOS csövekről van szó mindenképp.
Kicsit furcsa? Engem eszméletlenül zavar, hogy egy pentóda triódás üzemben van! Pláne ilyen formában, mint ez! GU50-et minimum tetródás üzemben - szerintem… Ennyi modifikálás kell neki. Szerintem meg azért 5C9S, mert a képek magukért beszélnek
![]() ![]()
Nem sok kicsit az a 400V G2-re és G3-ra? Arról nem is beszélve, hogy "pozitív" félperiódusban ennél jóval magasabb értéket is felvehet.
[OFF]EL34et megkérdeznéd nekem, Ukrán forrásodtól. Köszi
Ahogy a kapcsolásokat elnéztem, ez a végcső egyszerűen ocsmányan van belapátolva a kapcsolásba! Bekötök mindent valahova, hogy ne lógjon a levegőbe? Én annyiban változtatnék rajta, hogy G3 megy katódra, G2 100Ω körüli értékkel egy 200Voltos leágazáshoz… (Az anódfesz felét szereti 100Ω előtt, kb úgy néztem a hasonló kapcsolásokban.)
EL34-et nem gyártottak… Nekem van egy kvartett, ha érdekel, írj privátban!
Én is ezért furcsálltam.
Azért 400V az már nagyon sok neki. [OFF] Bár én 1500v-al fogom működtetni VTTC-be ![]()
Szegények
![]() ![]()
Hát igen,én találkoztam olyannal szlovákiban ahol 2500Ft volt egy darab!
Itt belföldön már börzén is 2-300Ft darabja. Egyik legolcsóbb cső de a legjobb is ebben az árfekvésben. UI.: Bár sokan hasonlítják össze egy 300B-vel ![]()
Az oroszok? Már hogyne gyártottak volna EL34-et!
Az anód egy masszív fémtömb, nyugottan kapcsolhatsz rá 1000V-ot, bírni fogja. A rácsok viszont hajszálvékony huzalból készültek, ezért érdemes az ilyen fajta terheléstől megkímélni.
Már van eredmény, este próbálom küldeni. az a baj, hogy a segédrács csak 275 Voltot bír.
Tudom!
![]() De ahogy Klemo86-is írta masszívak. ![]() [OFF] UI.: Bontottam egy Román FF tv-ből egy diódát a nagy fesz részről. Csak nem tudom mi a bekötése és a típusa. Amit látni lehet a csövön: PY... Ennyi. Nem tudjátok mi lehet? ![]()
Márpedig a TV-ben igencsak igénybe voltak véve, mégis 10.000 órára specifikálták. Az orosznak a szórása gyatra, hangját nem tudom, itt a fórumon én sem tudtam a múltkor cserélni két db-ot legalább.
Valószínűleg booster dióda, PY83, vagy 88
Köszi!
Ez sokat segített. Végül PY88 lett ![]()
A JJ is gyárt már egy ideje EL 509-et. Oktál foglalattal, így a felső anóddal se kell bajlódni.
Talán a csőbarlangba beszerezhető, legalábbis forgalmaznak JJ csöveket. Nekem az APX-eimbe Svetlana 6P45SZ csövek vannak, és szerintem sokkal jobb a PL509 nél.
Mire használod az APX-eket, ha szabad megkérdeznem?
Tudom, de azonos árban van a JJ KT88-al, és "ha mán akkormán" (Darvastól lopva).
Az egész egy tévedésből beszerzett aranyozott magnovál foglalattal kezdődött...(Gombhoz a kabátot.) A Svetlana ma is gyártja, elképzelhetetlen, hogy ne lehessen valahol hozzájutni... Az anódsapka meg direkt tetszik. (Valószínüleg nem véletlenül készült ilyen kivitelben.)
Hifire van átalakítva, de már nem azt használom.
Vagy ha már KT88 akkor már 6550
![]()
Talán éppen a TV-s "múltja" miatt nem tetszik... Szimpatikusabb a 6,3-as fűtés is. Pedig a börzén az új PL tungsram töredékébe került volna...
Tung-Sol meg ezek? Annak sok köze nincs a dologhoz, én a régi értelmében gondoltam… Vagy a 6P27S-re gondolsz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |