Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   609 / 2499
(#) Dj TSM válasza lapose hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Amint mondtam,nem álitottam egy szóval sem,hogy én találtam fel vagy hasonlók,én azt mondtam szószerint,hogy én fejlesztettem ebben a formában,a neten többszáz kapcsolás van ami hasonló,de egysem egyezik meg az enyémmel.A kimeneti tranyókat nemlehet párhuzamositani meghajtó tranyók nélkül,mert a nyugalmi áram eltolódása végett azonnal tönkremennének,az optimális kivezérléshez a BD tranyók emitereit 470 ohmos ellenálásokon húztam a kimenetre,mivel 4 ohm melett pont ideálisan és biztonságosan lehet kivezérelni a végtranyókat.Nembeszélve a zavarszürésröl,mindent oszciloszkópos méréssel álitottam be.470 pikosak a v=egek b-k közeibe meg stb.Nincs kedvem vitatkozni senkivel,aki belefog ijen munkálatokba,az tudja mivel jár.Lényeg az,jól müködik úgy ahogy van,akit érdekel megépiti akit nem az meg nem.Csak egy ötletként és jószándékként tettem fel de mindig felbukkan valaki aki becsméreli a másikat,ha valaki alkot valamit aszt értékelni kell és nem mindig a hibát keresni benne.Régóta figyelem a fórumot,szinte mindennap,de nem oknélkül nem irok oj gyakran,llátom a viszájokat az itt lévö emberek közt,nekem ez nemhiányzik.
(#) lacek29 válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Köszi szépen
(#) Bassmester válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Hát igen... nincs új a nap alatt, de néha mégis akad.
Én jól tudom hogy mekkora munka és költség, mennyi idő és vesződség egy kapcsolást kikisérletezni, vagy akár egy meglévőt módosítani, tuningolni. Azt hiszem, hogy többek nevében is kijár neked egy köszönet a munkádért és annak önzetlen közzétételéért :yes:
(#) Mayan hozzászólása Szept 24, 2010 /
 
Profik! Nézzetek már rá erre a rajzra légyszi. Jó erősítő ez ? Innen van:
Bővebben: Link
(Kivettem a lényeget és kicsit átrajzoltam)

amp.png
    
(#) skero válasza lapose hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Akkor már inkább LM350 .
(#) skero válasza ECL82 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Itt azt írják ,hogy max -+44 V ig el lehet menni. Bővebben: Link Bővebben: Link Ha letöltöd a hídkapcsolású tervét ,ott egy táblázatot is találsz melyen feltüntetik a feszültség teljesítmény arányt.
(#) elek tron válasza Mayan hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
a **
(#) MPedro válasza skero hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Igen, lehet hajtani kb 44-ig, csak nem célszerű, főleg a hidat nem. Elsősorban azért nem, mert amennyiben az áramszolgáltató kicsit "túlszalad", az IC felrobban. A tápod 40/41 voltja viszont OK-s, használhatod vele.

Részemről az előfokomhoz szükséges asszimetrikus feszt LM317-el oldottam meg, a pozitív ágról.

Pedro
[a linkelt dolgok tervezője, webáruház-üzemeltető és bassgitáros ) ]
(#) MPedro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Nemcsak ***, hanem sok éve használom is... Infóért fordulj Bassmesterhez, vagy akár Topihoz

* . Burkolt reklám sem kell..
(#) Bassmester válasza ECL82 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Hali!

A 7294-nek teljesen jó lesz a +/-40-41V
Ha hidat táplálsz ekkora fesszel, akkor csak 8 vagy több Ohm-mal terhelheted. Az R-C szűrés felejtős. A hűtést gondosan csináld meg és itt nem az oriás bordára gondolok, hanem a gyors hőátadásra. Célszerű a TDA tokot szigetelőlap nélkül egy kb 20x25 mm-es 6-12mm vastag hütő tönkre szerelni, majd ezt szigetelőlap és paszta közbeiktatásával a hűtőbordára szerelni. Így elkerülheted a hővédelem okozta tortyogást tartósan nagy kivezérléskor.
Én is csináltam egy TDA-s basszuskombót, kapcs.táppal, csöves előfokkal, TDA 7294 híddal, Eminence Beta 10A hsz-val.
Ime.
Itt megtalálod az előfokom rajzát és fotóját.
Így néz ki egészben.
Az előfok (+) tápját, a +/-40V pozitív ágáról vedd le, zéneres, áteresztős, fetes vagy tranyós cuccal.
(#) Dj TSM válasza lacek29 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
üdv

Itt a beültetési rajz is amit kértél.Ha kérdésed van az épitésröl,kérdezz nyugodtan.

01.jpg
    
(#) Bassmester válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Hali!
Egy Sprint Layout-os nyáknak, szerintem sokan örülnének :yes:
Mérted már terhelve? Kiváncsi vagyok, hogy mennyi jön ki belőle 4 és 8 Ohm-ra.
A +/-50V biztonságos a TIP 142/147 végeknek?
(#) lapose válasza skero hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Egy előfok nem hiszem, hogy többet enne 1.5A-nél.
(#) skero válasza lapose hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Igazad van ,félre értettem. Tényleg elég a 317 -es.
(#) lacek29 válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Köszi,bár kicsit tényleg nehéz leolvasniaz alkatrészeket
(#) Dj TSM válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
üdv

Hát a layotos rajz biztos jobblenne,sajnos valami gond adódott vele a gépemen,nemtudok vele nyomtatott lapra szerkeszteni,valamiért nemengedi.A +-50 volt nemveszéjes neki,próbáltam már +-62 voltal is,az volt eddig a legtöbb,de van egy másfajta kapcsolásom megépitve ami már 3 éve +-55 voltról megy ezekkel a végekkel problémamentesen.4 ohmon terheltem,bemeneti jel erösség 300mV,30Hz mellett a kimeneten 700mV jelenik meg.Asztán növeltem a frekit egész 5Khz ig 800mV ot produkál.Késöbb rendes hütéssel elkezdtem tesztelni a maximális türöképességet.Bemeneti jel magasság 12 volt háromszög jelalakban,kimeneten 4 ohm ellenálásdrót,és képes volt a kimenetre küldeni 65 voltot háromszögjelben,ez a pont mikor már vágja a háromszög jel tetejét.A tranzisztorok 5 percnyi tesztelés után sem égtekle,semmi hiba nemlépett fel de fütöttek rendesen.A rövidzár védelem is jól üzemel,hallgattam fél hangon kb,rövidrezártam a kimenetet és nemment tönkre benne semmi,csak nagyon felforrósodik a 330 ohmos ellenálás,ezt emiatt 2 wattos teljesitmény rezisztorral hejettesitettem.Szerintem 4 ohm mellett 400watt kivehetö belöle minden gond nélkül.Igy a pnp 40 és saz npn oldalnak is 40 ampér a max árambirása,ami szerintem soha nemközelitödik meg,legfeljebb max kivezérlésnél,egy rövidzárkor a kimeneten.No meg ha adott a nagyméretü tápegység.
(#) Dj TSM válasza lacek29 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
üdv

Hát neharagudj de ez van,ha ujbol instalálom az eaglet,akkor teszekfel jobbat igérem.Ugyis tervezem egy kissebb méretü nyák megrajzolását.Csak mostanság kevés az idöm,holnap is munkába kell mennem.
(#) lacek29 válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Annak nagyon örülnék.
(#) Bassmester válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Köszi az infót, meggyőző dolgokat írtál róla :yes:
A darlingtonokat nem kell hozzá összeválogatni?
Szerinted 160V/10A-es darlingtonokkal (pl.: 2SD 390/2SB 1560) megcélozható a 300W/8Ohm +/-75V -os táppal?
Nekem elsősorban PA és hangszererősítőnek volna érdekes a kapcsolásod. Majd még írjál róla, hogy tartósan hogy bírja a gyűrődést.
(#) Dj TSM válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Szivesen,hosszabb ideig még csak a jövöben lessz tesztelve,ha bedobozolom,hallgatni hallgattam kb 3 órát igy asztalon,nemvolt gond,kishangon 8 ohm mellett még hütés sem kellett neki.Szerintem nincs akadája +-75 volt mellett az rms 300w hoz,elég lessz 4 tranzisztor a végeknek,de más tranzisztorokat kell a BD k és a BC k hejett.Mondjuk én a BD hejett tennék MJE 15032 és MJE15033 at,ezek 250 voltig jók,1 amper mellett.A BC k hejett meg MPSA42 és 41 párost.De ha van bontott erösitöd jók a japán 2SC és 2SA kategóriák is.Sokszor magas feszültségeken dolgoznak ezek az erösitök és találsz bennük megfelelö tranyókat,amik kimondottan audió célokra lettek kialakitva.A rövidzár ellenálásokat,gondolok ezzel a 47 ohmosakra pedig megnövelném 100 ohm körülire.A darlikat pedig én nemválogattam,de megmértem öket és nemvoltak nagy különbségek egyiköjük közt sem.Itt nemkell válogatni,ha mosfet lenne talán akkor.
(#) bankimajki hozzászólása Szept 24, 2010 /
 
Kíváncsi lennék valaki találkozott már Onkio a-35-ös erősítővel? És ha igen, mi róla a véleménye. A service manualból nekem elég igényes és jó hangú cuccnak tűnik. Csak azért kérdezem, mert vásároltam egyet. Igaz még nem működik, de ez nem lesz tartós állapot nála.
(#) kadarist válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Amire az van írva, hogy Onkyo, az csak igényes lehet.
(#) J-O-E válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Régi klasszikus 418W-os táppal 2x100w kimenőre 20Hz-20Khz 0,02%THD ez elárulja hogy nem lehet igénytelen.
Szólj ha eladod
(#) bankimajki válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Elmentem fejhallgatókat hallgatni. Azóta nemigen hiszek az adatoknak. És megsúgom hogy az én kedvencem egy Pioneer SE-M390 lett. (Ha minden igaz, már hétfőn meg is lesz.)
(#) bankimajki válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Megjavítom, és átviszem hapro-hoz, összehasonlítani a hiragával. Meg összedobok egy HTA 30-at is. Csak összehasonlításképp. Ha nem fog tetszeni a hangja, akkor felteszem az apróba. (De ne úgy legyen.)
(#) J-O-E válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Rendben abból tanulságos eredmények lesznek.
Ilyenkor kiderül hogy egy jobb hírű gyártó mit tud, az infókat kíváncsian várom.
(#) Bassmester válasza ECL82 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Hali!

Itt válaszolok a privát kérdésedre, mert amúgy nem tudok fájlt küldeni. A mellékletet a ProfiCad nevű ingyenesen letölthető progival tudod megnyitni. Egy ilyen tápot felesleges túlbonyolítani, ezért egy egyszerű, de jól használható megoldás rajzát mellékeltem.
(#) mineral hozzászólása Szept 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Van nálam egy Reflex RX500-as erősítő.
Világít rajta mind a két protect led és az egyik oldalon a clip felirat. Azon az oldalon találtam egy zárlatos KD503-at. (Rajzon 2N5886)
Ilyen tranzisztorom nincs. Gyanítom nem is kapni. Helyettesíteném valami mással. Az a sanda gyanúm , hogy mind a 4 tranzisztort ki kell cserélnem egyformára.

Jól gondolom?

Köszönöm a segítséget.
(#) kadarist válasza mineral hozzászólására (») Szept 25, 2010 /
 
Szia!
A helyettesítők: Bővebben: Link
(#) R4v3n hozzászólása Szept 25, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek! Van két 25/30Wos, 8ohmos hangfalam, ezekhez szeretnék végerősítőt építeni. Ha egy kapcsolási rajzot tudna valaki küldeni, azt megköszönném.
Következő: »»   609 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem