Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   43 / 247
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

A KT611-eket hagyd békén, hiszen az eltérítések végfokozatai jók.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Látom neked még megy az orosz
Hasznos infó kis google translate segítséggel.

Ok. 611 lesz az utolsó akihez hozzányúlok.
Egyébként köszönöm, hogy ilyen sokat segítesz!!!
Kíváncsi vagy te is a végeredményre? (mint én?)

Én nem sokat tudok oroszul. Tudod, az évek... A naprazsényie a feszültség, a tok az áram. Ennyi. Csak az eredményekre vagyok kíváncsi A KP103-at is hagyd. Az egy jFET.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Ok. Mára ill. a hétvégére ennyi mert kifogytam a szükséges alkatrészekből. Remélem hétfőn megkapok mindent ami még kell és végére jutok(jutunk) a dolognak. Igazából csak elkok kellenek mert minden más van.
Ki a fene gondolta, hogy ilyen kondikra valaha szükségem lesz. Bocs... 18 pF sincs. Ez lesz a nehezebb. Sajnos Sopronban nehéz ezeket beszerezni... Remélem nem rendelés lesz a vége.
Még 1x nagyon köszönöm, hogy ennyi energiát "pazarolsz" az ügyemre.

20pF is jó, vagy valami hasonló érték. Nem életveszélyes a pontos érték, csak egy kis nagysfrekis kiemelést csinál ez a kondi.
(#) zoly15 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Kicsit OFF... Láttam hogy nem megy az orosz. Van nekem egy "ciril betűk magyar megfelelője" táblázatom. Gondoltam felteszem, hátha hasznát veszed. Esetleg még mások is..
(#) blackdog válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Kicsit sem OFF.
Köszi!
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

[OFF]Ez sem rossz és innen ki is tudsz másolni betűket az orosz alkatrészek kereséséhez.
(#) zoly15 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Nincs mit! Én is nagyon sok segítséget kaptam már a fórumról
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Nem bírom megállni, hogy ne foglalkozzam vele.
Helyre hoztam a belső szinkront.
Az normális, hogy csak zöld pötty van, ha nem mérek semmit? Hálózati szinkronra kapcsolva megindul a pötty.

Áruld már el, hogy hogyan hoztad helyre a belső szinkront. Szerintem többeket érdekel.

A belső szinkron kapcsolójára megy egy vezeték a függőleges erősítő K102/1 kapcsolójához. Ez a vezeték szakadt volt.
Most úgy tűnik, hogy sikerül "megállítani" a képet, de nagyon villog balról jobbra. Viszont nem fut.
(#) blackdog hozzászólása Szept 26, 2010 /

Kicseréltem egy KT315G-t BC182-re. Igaz véletlenül, de ez úgy látom semmit sem változtatott.

Mi az, hogy villog? Mekkora frekvenciájú a négyszögjeled?

Őszintén? Nem tudom mert ey 555IC adja amit egy trimmer állíthatok. De nem is lényeges mert bármit mérek villog a kép balról jobbra és ha csökkentek az időn akkor javul a villogás, de értelmezhetetlenül nagy a kép vagy szétesik.
(#) dB_Thunder hozzászólása Szept 26, 2010 /

Én is haladok az Iwatsummal. Már a két függőleges csatorna rendben.
De még mindig szívok a vízszintes résszel: hibás volt a végfokba egy PNP tranyó, amit javaslatotok alapján cseréltem BC213-ra majd párjával együtt BF509re. Ami még mindig gond, hogy gyorsabb eltérítés felé (az utolsó két állásba leginkább) elmászik jobbra a csík, miközben a bal fele erősen elhalványul. Szerintem az elmászást a vékfok produkálja mert a bemenő jelet mutatós műszerrel mérve nem tapasztaltam egyenfeszültség változását.

Másik gondom: nem értem hogy működik a MAG (x1, x10 ) kapcsoló. Ezzel lassulnia vagy gyorsulnia kellene az eltérítés sebességének??
Az biztos hogy belenyúl a végfok erősítésébe (egy relé segítségével), megnöveli azt, annyira hogy a képernyőn kívülire kerül a kép nagy része(kiakad a végfok is). Ezt a beavatkozás kikötve semmi nem változik ! Pedig a MAG kapcsolóról még jópár helyre megy vezeték.

Legapróbb gondom : Sweep mode-ot SINGLE-be kapcsolva nem indul el az eltérítés ha megnyomom a RESET gombot..szerintem el kellene indulnia. De ha resetelés után átkapcsolom a SLOPE kapcsolót elindul.. ??

Átkondizás: megéri tantál vagy esetleg low ers kondikat venni a régi (hagyományosnak tűnő) kondik helyett?? (jópár 10µF 25 voltos kondi van tápszűrésre használva)

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Norberto válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Idézet:
„nem értem hogy működik a MAG (x1, x10 ) kapcsoló. Ezzel lassulnia vagy gyorsulnia kellene az eltérítés sebességének?”

Ha átkapcsolsz 10-szeres szorzásra, akkor tulajdonképpen tízszeresére nyúlik a jelalak, vízszintes irányban. Viszont kirajzolni csak a tizedrészt érdemes. Tehát olyasmi a hatás, mintha mégkisebb időalapot választottál volna, azaz gyorsult az eltérítés sebessége. Persze fizikailag nem gyorsult, csak a megnyújtott jelalakot nem rajzolhatja ki egészében a szkóp, a jel 9-ed része elveszik, illetve nem látható. A megfelelő mértékű, beállított eltérítésnél ugyanis kikapcsolja a sugárt annak vezérlő-áramköre, és ismét következik a kirajzolás az elejéről a megfelelő trigger-szintnél.

Idézet:
„Legapróbb gondom : Sweep mode-ot SINGLE-be kapcsolva nem indul el az eltérítés ha megnyomom a RESET gombot..szerintem el kellene indulnia.”

Kicsit tekerd fel jobban a fényerőt, mert lehet, hogy csak nem látható rendesen az egyszeri lefutás. Ilyenkor ugyanis nem merevedik ki a kép, hanem egyszer, de nagyon gyorsan lefut a képernyőn a jelalak.

Tantál kondenzátorokat nem javasolnék személy szerint ilyen "komoly pozíciókba", a low ESR alkatrészeket viszont annál inkább, bár itt nem sok jelentősége van ennek a kiemelhető tulajdonságának.
(#) kadarist válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

A MAG (x1, x10 ) kapcsolóval csak a vízszintes eltérítés amplitúdóját növeled meg. A kondik cseréjéhez a hagyományos is jó lesz.
(#) dB_Thunder válasza Norberto hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

A leglassabb eltérítési sebességnél ( 5 sec/cm !!) próbáltam a single módot, tehát elsuhanni nem tudott a pont A másik hogy mutatóssal mértem a fűrészt, meg se mozdult a mutató !
(0.728 voltról indulna és 0.552 voltnál végezne, ha menne..)

Mi a baj a tantállal ? (azon kívül hogy marha drága, emiatt én sem szívesen vásárolnék belőle huszonX db-t) Manapság is használják igényes helyen hidegítésre.

Idézet:
„A MAG (x1, x10 ) kapcsolóval csak a vízszintes eltérítés amplitúdóját növeled meg.”

Attól félek emiatt mihálylott meg az a PNP tranyó a vizszintes végben, mert az kiakad egy jó időre az óriásira állított erősítés miatt.
A másik: akkor mi a szösznek megy még hozzá jópár vezeték..

Visszatérve az elkókra, szerintem low ers egyedek lesznek, mivel nem túl drágák de (talán) legalább a minőségük jobb..
(#) Norberto válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Nem szeretik a nagy meredekségű feszültség-lökéseket, a túlfeszültségre, pillanatnyi feszültség-kiugrásokra sokszor pukkanással, füsttel válaszolnak, s ehhez az állapothoz való könnyebb eljutást segíti elő a szkópok "bemelegedett" állapota.
(#) proli007 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Hello!
Idézet:
„Sweep mode-ot SINGLE-be kapcsolva nem indul el az eltérítés ha megnyomom a RESET gombot..szerintem el kellene indulnia.”

Itt egy kis félreértés van.. A SINGLE módban a sugár, csak egyszer fut le. (Mint ahogy a neve is mutatja.) De a szinkron jel indítja a futást. A RESET meg helyre állítja. Tehát ezért először RESET, aztán ha jön a szinkron jel, akkor lefut egysszer. Mint ha egy RS tár lenne, amit a szinkron indít, és a RESET állít vissza.
(Az teljesen jó lehet, ha a Slope átkapcsoásra elindul, mert akkor érkezik egy szinkron inpulzus.)
- A tantált nem javaslom, mert nem szereti a hirtelen töltéskori csúcsáramokat. Rendszerint erre (vagy fordított polaritásra) megolvad és "zárlattal válaszol". És a tápon nem túl jó egy néhány ohm-os ellenállássá vált kondi. (Nem a levegőből mondom, hanem több száz hibás kondi cseréje után. Ha a tápban ellenállás van előtte, az már egy másik történet..)
üdv! proli007
(#) blackdog hozzászólása Szept 27, 2010 /

Megvettem a hiányzó elkókat. Nekiállok... Kíváncsi leszek...
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

C3 kondiba tud valaki segíteni. Ez egy 400V 2x 20 µF kondi aminek van 5 lába, de csak 3 van felhasználva. Hogyan lehet ezt kiváltani 2x 1db 400V 22 µF kondira?

Ha jól értelmezem a rajzot akkor a két kondi + lába közé megy az ellenállás a - lábak pedig közösek.
22. oldal.

Itt egy kis videó. Ezen talán látszik, hogy miért nem tetszik a működése:
Bővebben: Link

Így kötöttem. Bekapcsoltam....
Még élek

Látom ma csak magamban 'beszélek'.
Kicseréltem az összes elko-t. A hidegítők egy részét. 1-2 potmétert. Eredmény:
Most már úgy ahogy megállítható a kép, de csúnya. Villog balról-jobbra. Kezdem feladni
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Az 555 tápja rendesen meg van szűrve?
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

9V elem.
asszem' ez elég tiszta táp
(#) huba válasza blackdog hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Milyen frekvenciájú az a jel? Nekem úgy tűnik hogy kicsi a frekvenciája, és azért villog, mert lassú a pont végigfutása a képen, továbbá a következő szinkronig való várakozás is beleszól a dologba. Emeld meg a jelforrás frekvenciáját, lehet meghozza a várt hatást.
Következő: »»   43 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem