Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm. Remélem sikerrel járok. Még annyit hogy, a képen a LA1140 mellett. Van egy T1 nevezetű potméter féleség (kék fedéllel). Ő mire való illetve , az miért volt hogy ha hozzá értem az LA1140 házához akkor jött valamiféle külföldi adás ?
Nem találom a T1 kék fedelű alkatrészt , de lehet , hogy a bekeretezett tekercsre kérdezel (1) . Az FM demod. tekercs lesz , az adás érzékelését 10,7MHz -en működő KF erősítő produkálja , mivel ahogy hozzáérsz , antennát kap .. és ebben a frekitartományban vételt produkál .
Értem, na megoldódott a problémám ismét van adás. De halk ahoz a vételhez képest amit akkor ad ki ha hozzá érek az LA1140-hez. Mi okozhatja ? Esetleg lehet közem hogy egy kcisit eltekertem az a demodulátort ? (Bár próbáltam nagyjából visszaállítani az alap helyzetébe.)
Fülre , max. hangerőre is beállítható , csak vigyázz , ne törd bele a magot .
Hogyan oldódott meg a probléma ?
Hát elég érdekes módon neki álltam ki forrasztani de gondoltam előtte még minden vele kapcsolatos lábat még egyszer átforrasztok. (Íme)
![]()
Nem megfelelő csavarhúzó miatt törted el a magot (figyelmeztettelek ) . Próbáld kiszedmi a vasmagot (kivehető , kis türelemmel ) , mert a másik végén is van alkalmas bevágás a hangolásához , tehát fordítva visszatéve ismét hangolható lesz , beleillő szerszámmal .
Az antenna hossza nem befolyásolja a hangerőt , tekercs optimális beállítása megoldja a problámád .
Hm.. és ezek a demodulátorok mind egyformák ? Tehát eltér a tekercselés 2 demodulátor között ? Mert, sehogy sem tudom belőle kiszeparálni a magot és gondoltam akkor rakok a helyére egy másikat.
Másik rádióból is kitermelhető , nézd meg a kivezetéseit , azoknak egyezni kell (nem csak méretben ).
Ha kiforrasztod a régit és szerencséd van , akkor a vasmag furata a másik végén is hozzáférhető , így onnan is próbálhatod kitekerni .
Igen, kiforrasztottam de sajnos nem tehát marad a kitermelés.
![]()
Ma beletettem egy másik demodulátort és ezzel halkabb az egész akár merre tekerem, tehát lehetséges, hogy mégse egyforma ?
Csak demodulátor tekercs lehet jó ..
Én megpróbálnám a régit megjavítani .
Tehát ugyan olyan annyi hogy itt a mag le van fedelezve, de méretre is ugyan akkora. Tehát valahogy a régit kell életre kelteni.
Nem látom esélyét... Irány az alkatrészesbe az egész rádió.
![]()
Nem szabad ilyen gyorsan feladni !
Egy tekercs könnyen pótolható , javítható . Az új tekercsel halkabb ..., de hangolva érzékelhető volt a maximum ?
Igen, ez benne a vicces, hogy ha még tekergettem akkor se hallottam változást.
Akkor valószínű , hogy a bekötése nem egyezik , élesen kéne hangolnia , az optimum kis határok között érzékelhető , ha jó tekercset használsz .
Ohm méréssel ellenőrizhetnéd a kivezetések egyezését . Lehet , hogy nem azonosak a kivezetések bekötései ..
Van egy olyan problémám miben azt gyanítom, hogy a forgókondi megszorult. A főtengelyt hajtó orsó amin a skálabowden van tekerve meg se mozdul. Próbáltam a kondi főtengelyén lévő fogaskeréknél fogva is tekerni, ott "kotyogott" amennyit a fogaskerék engedett. Azt állapítottam meg, hogy az álló fegyverzet és a mozgó egymáshoz képest mozdult de nagyon keveset. Ezt értettem az imént kotyogásnak. Lehet, hogy nem is a kondi szorul hanem a meghajtó (bowdenes)orsó tengelye? Csöves rádióról van szó.
Rajzold le a skálahúrt, hogy majdan vissza is tudd tenni, ezután vedd le! Szorulása lehet bármelyik elemnek, ami a húr mozgásában részt vesz.Ha magyar rádió,akkor a skálahúrozás rajza esélyes, hogy pl. egyik "Kádár" könyvben benne van-letölthetők:innen
Forgó tengelye szorul a csapágyazásban .
Vedd le a zégert és a tengelyre csöpögtess finom kenőanyagot ( WD40) és a tengely óvatos ki-be húzogatásával meg tudod indítani . Kis türelemmel , kenegetéssel biztos , hogy sikerül .
Igen, magyar rádió, VT R4330. A húrozás nem gond: bele van a rádióba ragasztva egy papírlapon.
![]()
WD 40-et adtam neki, de zéger levétel nélkül. A húros-tárcsás-tengelynek semmi holtjátéka nincs, nem tudom mennyire jut be az anyag. Állítólag bejut mindenhová a WD-40.... Ez a vadásztölténygyári R4330.
Zégert le kell venni , mert be és kifelé kéne mozgatni .
Kis kitartással kitakarítható . Tengely mozgatásakor vigyázz mert , ha hirtelen megindul , akkor nekinyomódhat a forgó lemezeinek .
Sziasztok!
Tudna-e valaki segíteni egy jól működő Kf hangoló generátor rajzal 10,7MHz-re. Modulálható (75KHz löket) kellene, aminek kicsi torzítás van. PIC mentes lenne jó.
Szia!
A Rózsa Sándor: Amatőr mérőkészülékek építése. Című könyvben a 116 oldalon van egy jó megoldás. Én régen megépítettem, 3 db tranzisztorral direkt ilyen célra. Ha kell akkor kifényképezem, és felteszem ide.
Szia!
Köszönöm. Ha jól emlékszem valami zéner diódás megoldást használ változtatható kondenzátorként, attól tartok nem lenne szimmetrikus a kapacitás változás így a löket sem, de köszönöm. Esetleg nincs valami olyan feszültség vezérelt (VCO) IC típus amivel jó minőségűt lehet készíteni?
Inkább felteszem, mert ránézésre is ütőképes.
![]()
Nem erre gondoltam ez jó lehet, Te elkészítetted ezt?
A differenciál erősítő kicsatoló tranzisztorának a kollektor ellenállása 100 ohm ez jó lehet? Vagy rosszul látom?
Igen, majdnem 20 éve.... valahol még kallódik a sok lom között... bedobozolásig nem jutott el.
![]() Látom írtál hozzá, Az a fokozat nem erősít, hanem elválaszt, és a 100 Ohm pedig biztosítja az alacsony kimenő impedanciát. |
Bejelentkezés
Hirdetés |