Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Jó-jó, a fojtás nem is melegedet igazán. A FET-ek se nagyon. De a 0.68µF MKP kondi az melegedett.
néztem a feszt terhelés alatt, és 10-12V körüli értékű. Áramot még nem mértem. Táppal kapcsolatban, valahol van egy kb. 250W-os trafóm egy régi Hi-Fi-ből. Az csak elég lesz. Idézet: „néztem a feszt terhelés alatt, és 10-12V körüli értékű.” Azt,hogy nem esik a tápfesz az magyarázza,hogy 12V-nál a ZVS áramfelvétele még viszonylag korlátozott épphogy súrolja a 2A-es határt (no meg pont ezért kicsi még az ív),ellenben a feszültség növelésével az áramfelvétel ugrásszerűen nő akár a jelenlegi értékek többszörösére is,tehát ez azt jelenti,hogy nagyobb feszültségen kell járatnod és egyben jóval izmosabb tápról is.
Tegnap este megmértem fesz és az áramot.
Következő adatok: Táp 18V/7-8A, puffer kondikkal 22V/ 8A A ZVS meghajtó üresjáratánál:17-18V/1-2A Terhelésnél(ívhúzásnál): 8-10V /6-7A Az ív max. 1.5-2 cm.
Gyenge a táp és kész!
Én például egy 36V 25A-os hálózati trafóról járattam,ami így is megérezte a max terhelést,olykor úgy bezúgott mint egy menetzárlatos hegesztőtrafó.
A héten keresgéltem itthon, és találtam két hifi trafót, valamint az apámtól kaptam egy bazi nagyot.
Annyit tudok a nagyról h valami ipari kapcsoló táblának volt valami táptrafója. Ha ezekből készítek egy tápot pl. 24V/15A annak már elégnek kell lennie? Ha a szekundert több huzalból sodrom meg úgy is lehet növelni az áramerősséget?
A fojtónál lehet, de a kondiknál nyugodtan használhatsz rézcsövet is, nem kell sok belőle.
24Vés15A?(az 360W durván).Na azért ez már jobban hangzik. Sajátkezüleg is megtekerheted a szekundert persze,de mindenekelőtt indulj ki a vasmagból,hogy ne vidd telitésbe,mérd meg számold ki a keresztmetszetét és az alapján méretezd a szekundert,360W-ra legalább 20cm2 vasmagkeresztmetszetre szügség lesz.Ha ezzel meg vagy jöhet a szekunder,meg kell határozni a menetszámot és a huzalátmérőt,15 A-ra egyébként 6mm2-es rézhuzal elég is lesz,ha épp nincs ilyen keresztmetszetű huzalod,akkor megoldhatod úgy is ahogy írtad,többszálban.A lényeg,hogy ne siesd el és lesz egy jó kis tápod.
Már szétszedtem a trafót.
A következő adatokat tudtam meg belső mag méretei 6×3 cm 18cm[sub]2[/sup] Tekercs szélesség magasság 6cm Tekercsnek való hely 2×6×1.5cm szintén182 Primer 2×110V 0.4mm legalább arra nem lesz gondom. Egyéb tekercsek: 2×6V kb 1A, 1×12V kb.1-2A, 1×24V 10A és pont az nincs meg. Súly: 6-5 kiló körül
18cm2 talán még határeset (max nem fogja leadni a tervezett teljesítményt).24V ra olyan 64-65 menetre lesz szügséged,ügyelj,hogy ráférjen,az ablak méreteit ugyan megadtad,de azt nem írtad le,hogy ebből mennyit foglal el a primer tekercs. A primer huzalt egyébként biztosan jól láttad? mert 0,4mm az egy kicsit kevés,ugyanis a primer oldalon is max terhelésnél 1,5A körüli áramfelvétel is előfordulhat.
Azt nem említettem, hogy az említettem hogy a fenti adatok csak megbecsülés alapján van vannak írva.
Kivéve a vasmag és a tekercshely adatai. Tegnap csak az egyik 110V-s tekercset szedtem le.
Nos amit fent írtam, pontatlanok.
A mellékelt képen láthat tekercsek voltak a csévetesten. 1.a,1.b: 0.6mm-s, 3 és fél sor, soronként kb.85 menet. 2. 0.4mm-s, 1 és fél sor, soronként kb.110 menet. 3. 0.5mm-s, 2 sor, soronként kb. 95 menet. 4. 0.7mm-s, hihetetlen de igaz, kemény 15 menet 5. Az, ami pont hiányzik. A helyet, az 1 a, és b, lesz nagy valószínűséggel a két 110V-s primer. Ez azért állítom, mivel ha 1 110V-s primer 3 és fél sor, 85 menet/sor-al számolva kb 300 menet, ezt meg szorozva 2-el 600 menet. Ehhez hozzá adva a 0,6-s átmérővel kényelmesen el fog férni a vasmagon.
Már elkezdtem. Kétfelé osztottam, szimplán funkcionalitás céljából, két ok miatt.
1. Ha netán leégne a primer, könnyen cserélhető legyen. 2. Ha netán sikerül vastagabb huzalt szereznem, pl. 0.75 akkor "tuningolás" céljából is jól jön.
Hú..., 6 izzasztó óra tekercselés után meg van a primer.
Meg mértem az ellenállását kb.7 ohm, vasmaggal 20 ohm lehet. A biztonság kedvért megszámoltam, és 604 menet lett. Jónak kell lennie, mert ha viszonyítási alapul veszek egy MOT-t, igaz annak a primere 0,8-0,9-s és 450-500 menet körül lehet. Ha sikerül egy 22-24V és 12-13A-s szekundert készítenem, és ami 300W körüli teljesítményű, annak csak örülni fogok.
A tekercs egyenáramú, ohm os ellenállása változatlan marad, ha a vasmagot berakod.
Énis most akarok egy tápot tekerni a ZVS-emnek. A tiédnél is sokkal gyengébb az ív amit eddig produkál. Számgép tápról járatom 12V 8A. Tudom harmatgyenge, azért is kezdtem neki áttekerni egy itthon hányódó legégett autóakksi töltő trafót.
A ZVS-nél melyik részekre figyeljek? a kapcsolásban .66uFes fóliakondikat használok,az induktivitásom egy ferritrúdon van vagy 40menet kb másfeles rézhuzal(pc tápból bontott induktivitás), ezeknek szerintem jó az értékük. A kritikus helyeket megónozom mégvastagabban. Talán az 5+5 menet huzal igen silány minősége és vékonysága miatt van gyenge kimenetem. Ma este majd kimegyek már' a fészerbe a vastag rézhuzalomért Idézet: „az induktivitásom egy ferritrúdon van vagy 40menet kb másfeles rézhuzal(pc tápból bontott induktivitás), ezeknek szerintem jó az értékük.” Szerintem nem, de majd az áram eldönti Idézet: „A kritikus helyeket megónozom mégvastagabban.” Hát inkább ne. 1 jó forrasztás kell, nem pedig ónhegy. Nyugodtan lehet vékony hegesztőkábelt is használni, vagy rézcsövet, az a lehető legjobb választás (főleg, ha esetleg indukciós hevítőként is ki akarja valaki próbálni).
Ha az akksi töltő szekunderét pl 14V/15A-e megtudod tekerni, akkor 14×15=210W ez pár centis ívhez elég.
A mellékelt képen látható ZVS meghajtóm látható, ami még fejlesztésre szorul. Amivel nem vagyok megelégedve: A primer a sorkimenőn, az fogom egy vastagabbra cserélni. (min.1.8 vagy nagyobb) A hűtőbordákat is kicserélem nagyobbra Induktivitás 0.8 5-6A azt elviseli, de 14-16A már elégeti, szóval ha nem készítek 2 mm vastagság alatt nem fogom meg úszni. Szóval mindent erősebb kell terveznem. Csak most táppal vagyok elfoglalva. Neked is azt javaslom, hogy először a táp legyen meg, aztán a ZVS tuningolás. Idézet: „...ha viszonyítási alapul veszek egy MOT-t, igaz annak a primere 0,8-0,9-s és 450-500 menet körül lehet.” A MOT-ok vasmag gerjesztése jóval nagyobb az átlagosnál, emiatt van annyival kevesebb menet is rajtuk.Üresjárásban is akár 1-2A-t is felvehetnek a hálózatból.Ezért ne ved viszonyításképp egy sima trafóval szemben.
Igaz, mivel fojtás nélkül nem is merem merem működtetni.
Először azt akartam átalakítani, de nem tudtam szétszedni. :no:
Nah... végre elkészült a trafóm. Nagyon szép lett. A szekundert sodort, 0.5, 0.4-s huzalokból van 14 szál így a teljes keresztmeszet 1.8-2mm szekunder menetszám 48.
Már csak a bedobozolás, és egyéb apróságok vannak hátra. Íme egy kép a "drágaszágómról". (by Smiagol) Idézet: „...szekunder menetszám 48.” Akkor az vagy 18(max 20)V-ot jelent. De ne keverd a huzalátmérőt a keresztmetszettel,ha 0,5mm átmérőjű huzalt vettél 14-szer,akkor az 2,75mm2 ami ha 2,5A/mm2 áramsürüséggel számolunk durván 7A-ig jó,és ennek a szekunder fesz-el való összege kb 140.Szóval durván kaptál egy 140-150 W-ig terhelhető szekundert. Üdv!
Na akkor majdnem kétszer erősebb tápom lesz. Mivel a régi tápom 75 W mivel egy videóból bontottam ki hogy 75VA.
Most félig vagyok a tápépítésben, mivel sok más dolgom is van. Az utóbbi időben heti 2-3 órát szánni, abban benne van táp készítés, ismerőseim műszaki cuccainak javítása, alkarétrész vizsgálat, kapcsolások tanulmányozása, adatlap "vadászat",...stb. Igaz nem minden egyszerre, mert nem tudok hangsebességgel menni.
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni, hogy a csöves TV-kben a sorkimenő milyen frekvencián üzemel.
Akkor azok is akárcsak a félvezetősek. De pedig azt hittem, hogy nagyobb a frekvenciája.
Én csöves TV kb 15 évesen láttam utoljára. Van némi ismeretem a csövekkel kapcsolatban. PLxxx típusú csövek vannak benne. (az xxx azok számok helyét jelzik)
Azt hiszem tetródáknak hívják. Érdekesség: A PL xxx típusú csövekből VTTC-t, az-az csöves tesla tekercset is lehet készíteni. Ha egyszer hozzá jutok egy ilyen csőhöz, lehet hogy nekem is lesz egy VTTC-m. Amúgy nem tudom hogy van-e 100Hz-s csöves TV. |
Bejelentkezés
Hirdetés |