Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 97
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Szept 5, 2010 /

Jó-jó, a fojtás nem is melegedet igazán. A FET-ek se nagyon. De a 0.68µF MKP kondi az melegedett.
néztem a feszt terhelés alatt, és 10-12V körüli értékű.
Áramot még nem mértem.
Táppal kapcsolatban, valahol van egy kb. 250W-os trafóm egy régi Hi-Fi-ből. Az csak elég lesz.
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 7, 2010 /

Idézet:
„néztem a feszt terhelés alatt, és 10-12V körüli értékű.”

Azt,hogy nem esik a tápfesz az magyarázza,hogy 12V-nál a ZVS áramfelvétele még viszonylag korlátozott épphogy súrolja a 2A-es határt (no meg pont ezért kicsi még az ív),ellenben a feszültség növelésével az áramfelvétel ugrásszerűen nő akár a jelenlegi értékek többszörösére is,tehát ez azt jelenti,hogy nagyobb feszültségen kell járatnod és egyben jóval izmosabb tápról is.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 7, 2010 /

Tegnap este megmértem fesz és az áramot.
Következő adatok:
Táp 18V/7-8A, puffer kondikkal 22V/ 8A
A ZVS meghajtó üresjáratánál:17-18V/1-2A
Terhelésnél(ívhúzásnál): 8-10V /6-7A
Az ív max. 1.5-2 cm.
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 7, 2010 /

Gyenge a táp és kész!
Én például egy 36V 25A-os hálózati trafóról járattam,ami így is megérezte a max terhelést,olykor úgy bezúgott mint egy menetzárlatos hegesztőtrafó.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

A héten keresgéltem itthon, és találtam két hifi trafót, valamint az apámtól kaptam egy bazi nagyot.
Annyit tudok a nagyról h valami ipari kapcsoló táblának volt valami táptrafója.
Ha ezekből készítek egy tápot pl. 24V/15A annak már elégnek kell lennie?
Ha a szekundert több huzalból sodrom meg úgy is lehet növelni az áramerősséget?

DSCF2192.JPG

(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

A fojtónál lehet, de a kondiknál nyugodtan használhatsz rézcsövet is, nem kell sok belőle.
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

24Vés15A?(az 360W durván).Na azért ez már jobban hangzik. Sajátkezüleg is megtekerheted a szekundert persze,de mindenekelőtt indulj ki a vasmagból,hogy ne vidd telitésbe,mérd meg számold ki a keresztmetszetét és az alapján méretezd a szekundert,360W-ra legalább 20cm2 vasmagkeresztmetszetre szügség lesz.Ha ezzel meg vagy jöhet a szekunder,meg kell határozni a menetszámot és a huzalátmérőt,15 A-ra egyébként 6mm2-es rézhuzal elég is lesz,ha épp nincs ilyen keresztmetszetű huzalod,akkor megoldhatod úgy is ahogy írtad,többszálban.A lényeg,hogy ne siesd el és lesz egy jó kis tápod.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Már szétszedtem a trafót.
A következő adatokat tudtam meg
belső mag méretei 6×3 cm 18cm[sub]2[/sup]
Tekercs szélesség magasság 6cm
Tekercsnek való hely 2×6×1.5cm szintén182
Primer 2×110V 0.4mm legalább arra nem lesz gondom.
Egyéb tekercsek: 2×6V kb 1A, 1×12V kb.1-2A, 1×24V 10A és pont az nincs meg.
Súly: 6-5 kiló körül
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

18cm2 talán még határeset (max nem fogja leadni a tervezett teljesítményt).24V ra olyan 64-65 menetre lesz szügséged,ügyelj,hogy ráférjen,az ablak méreteit ugyan megadtad,de azt nem írtad le,hogy ebből mennyit foglal el a primer tekercs. A primer huzalt egyébként biztosan jól láttad? mert 0,4mm az egy kicsit kevés,ugyanis a primer oldalon is max terhelésnél 1,5A körüli áramfelvétel is előfordulhat.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Azt nem említettem, hogy az említettem hogy a fenti adatok csak megbecsülés alapján van vannak írva.
Kivéve a vasmag és a tekercshely adatai.
Tegnap csak az egyik 110V-s tekercset szedtem le.
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Nos amit fent írtam, pontatlanok.
A mellékelt képen láthat tekercsek voltak a csévetesten.
1.a,1.b: 0.6mm-s, 3 és fél sor, soronként kb.85 menet.
2. 0.4mm-s, 1 és fél sor, soronként kb.110 menet.
3. 0.5mm-s, 2 sor, soronként kb. 95 menet.
4. 0.7mm-s, hihetetlen de igaz, kemény 15 menet
5. Az, ami pont hiányzik.
A helyet, az 1 a, és b, lesz nagy valószínűséggel a két 110V-s primer.
Ez azért állítom, mivel ha 1 110V-s primer 3 és fél sor, 85 menet/sor-al számolva kb 300 menet, ezt meg szorozva 2-el 600 menet. Ehhez hozzá adva a 0,6-s átmérővel kényelmesen el fog férni a vasmagon.

DSCF2193.JPG

(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Hát akkor tekercselésre fel!
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Már elkezdtem. Kétfelé osztottam, szimplán funkcionalitás céljából, két ok miatt.
1. Ha netán leégne a primer, könnyen cserélhető legyen.
2. Ha netán sikerül vastagabb huzalt szereznem, pl. 0.75
akkor "tuningolás" céljából is jól jön.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Hú..., 6 izzasztó óra tekercselés után meg van a primer.
Meg mértem az ellenállását kb.7 ohm, vasmaggal 20 ohm lehet.
A biztonság kedvért megszámoltam, és 604 menet lett.
Jónak kell lennie, mert ha viszonyítási alapul veszek egy MOT-t, igaz annak a primere 0,8-0,9-s és 450-500 menet körül lehet.
Ha sikerül egy 22-24V és 12-13A-s szekundert készítenem, és ami 300W körüli teljesítményű, annak csak örülni fogok.

DSCF2194.JPG

(#) moltam válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

A tekercs egyenáramú, ohm os ellenállása változatlan marad, ha a vasmagot berakod.
(#) Mallar válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Énis most akarok egy tápot tekerni a ZVS-emnek. A tiédnél is sokkal gyengébb az ív amit eddig produkál. Számgép tápról járatom 12V 8A. Tudom harmatgyenge, azért is kezdtem neki áttekerni egy itthon hányódó legégett autóakksi töltő trafót.

A ZVS-nél melyik részekre figyeljek? a kapcsolásban .66uFes fóliakondikat használok,az induktivitásom egy ferritrúdon van vagy 40menet kb másfeles rézhuzal(pc tápból bontott induktivitás), ezeknek szerintem jó az értékük. A kritikus helyeket megónozom mégvastagabban. Talán az 5+5 menet huzal igen silány minősége és vékonysága miatt van gyenge kimenetem. Ma este majd kimegyek már' a fészerbe a vastag rézhuzalomért
(#) Collector válasza Mallar hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Idézet:
„az induktivitásom egy ferritrúdon van vagy 40menet kb másfeles rézhuzal(pc tápból bontott induktivitás), ezeknek szerintem jó az értékük.”

Szerintem nem, de majd az áram eldönti
Idézet:
„A kritikus helyeket megónozom mégvastagabban.”

Hát inkább ne. 1 jó forrasztás kell, nem pedig ónhegy.
Nyugodtan lehet vékony hegesztőkábelt is használni, vagy rézcsövet, az a lehető legjobb választás (főleg, ha esetleg indukciós hevítőként is ki akarja valaki próbálni).
(#) alfa007 válasza Mallar hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Ha az akksi töltő szekunderét pl 14V/15A-e megtudod tekerni, akkor 14×15=210W ez pár centis ívhez elég.

A mellékelt képen látható ZVS meghajtóm látható, ami még fejlesztésre szorul.
Amivel nem vagyok megelégedve:
A primer a sorkimenőn, az fogom egy vastagabbra cserélni. (min.1.8 vagy nagyobb)
A hűtőbordákat is kicserélem nagyobbra
Induktivitás 0.8 5-6A azt elviseli, de 14-16A már elégeti, szóval ha nem készítek 2 mm vastagság alatt nem fogom meg úszni.
Szóval mindent erősebb kell terveznem.
Csak most táppal vagyok elfoglalva.

Neked is azt javaslom, hogy először a táp legyen meg, aztán a ZVS tuningolás.

DSCF2196.JPG

(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Idézet:
„...ha viszonyítási alapul veszek egy MOT-t, igaz annak a primere 0,8-0,9-s és 450-500 menet körül lehet.”

A MOT-ok vasmag gerjesztése jóval nagyobb az átlagosnál, emiatt van annyival kevesebb menet is rajtuk.Üresjárásban is akár 1-2A-t is felvehetnek a hálózatból.Ezért ne ved viszonyításképp egy sima trafóval szemben.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Igaz, mivel fojtás nélkül nem is merem merem működtetni.
Először azt akartam átalakítani, de nem tudtam szétszedni. :no:
(#) alfa007 hozzászólása Szept 19, 2010 /

Nah... végre elkészült a trafóm. Nagyon szép lett. A szekundert sodort, 0.5, 0.4-s huzalokból van 14 szál így a teljes keresztmeszet 1.8-2mm szekunder menetszám 48.
Már csak a bedobozolás, és egyéb apróságok vannak hátra.
Íme egy kép a "drágaszágómról". (by Smiagol)

DSCF2199.JPG

(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Idézet:
„...szekunder menetszám 48.”

Akkor az vagy 18(max 20)V-ot jelent.
De ne keverd a huzalátmérőt a keresztmetszettel,ha 0,5mm átmérőjű huzalt vettél 14-szer,akkor az 2,75mm2 ami ha 2,5A/mm2 áramsürüséggel számolunk durván 7A-ig jó,és ennek a szekunder fesz-el való összege kb 140.Szóval durván kaptál egy 140-150 W-ig terhelhető szekundert.
Üdv!
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Na akkor majdnem kétszer erősebb tápom lesz. Mivel a régi tápom 75 W mivel egy videóból bontottam ki hogy 75VA.
Most félig vagyok a tápépítésben, mivel sok más dolgom is van. Az utóbbi időben heti 2-3 órát szánni, abban benne van táp készítés, ismerőseim műszaki cuccainak javítása, alkarétrész vizsgálat, kapcsolások tanulmányozása, adatlap "vadászat",...stb. Igaz nem minden egyszerre, mert nem tudok hangsebességgel menni.
(#) B.I hozzászólása Szept 29, 2010 /

Sziasztok. Azt szeretném kérdezni, hogy a csöves TV-kben a sorkimenő milyen frekvencián üzemel.
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

15,625kHz
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Akkor azok is akárcsak a félvezetősek. De pedig azt hittem, hogy nagyobb a frekvenciája.
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

A 100 Hz-esének ennek a duplája.
(#) B.I válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Van 100Hz-es régi csöves TV?
(#) alfa007 válasza B.I hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Én csöves TV kb 15 évesen láttam utoljára. Van némi ismeretem a csövekkel kapcsolatban. PLxxx típusú csövek vannak benne. (az xxx azok számok helyét jelzik)
Azt hiszem tetródáknak hívják.

Érdekesség: A PL xxx típusú csövekből VTTC-t, az-az csöves tesla tekercset is lehet készíteni.

Ha egyszer hozzá jutok egy ilyen csőhöz, lehet hogy nekem is lesz egy VTTC-m.

Amúgy nem tudom hogy van-e 100Hz-s csöves TV.
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Nincs 100Hz-es csöves tv..
Következő: »»   39 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem