Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1077 / 2208
(#) hgy válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 1, 2010
Ha a két csövet felcseréled, és ugyanaz az oldal a másik csővel is 100 mA-t vesz fel, akkor gerjed. Ha felcserélés után a két csatona áramfelvétele is felcserélődik, akkor az egyik cső gyenge.
A menetszámadatok jónak látszanak. Azt én sem tudom, miét nagyobb teljesítményű a kisebb vaskeresztmetszetű SM102a.
(#) biji válasza joepapa hozzászólására (») Okt 1, 2010
A hálózati feszültség sem azonos. Ez is bonyolítja a helyzetet.Egy héten keresztül mértem, naponta többször is kb 220-242V között ingadozott.
(#) CHZ válasza hgy hozzászólására (») Okt 1, 2010
Idézet:
„Azt én sem tudom, miét nagyobb teljesítményű a kisebb vaskeresztmetszetű”

Esetleg .. a nagyobb ablakméret miatt vastagabb vezetékkel tekerhető , kicsit nagyobb menetszám mellett is . Közel négyzetes vaskeresztmetszet , rövidebb huzal , kisebb rézveszteség is jelenthet valamit .
(#) bakos13gab válasza CHZ hozzászólására (») Okt 1, 2010
Hát akkor az emelt feszültség miatt növelem a menetszámokat, ha nem is 3000-re (azért még rákérdezek fletára egyet). Viszont lehet, így már nem fog elférni az SM85b magon, valahogy a kitöltést is ki kell számoljam. A SM102a olyan tágas, hogy azzal túl nagy gond nem lehet, de őszintén sajnálnám erre ellőni, amikor arra valami jó PP (a már említett Williamson például) is mehetne.
(#) hgy válasza CHZ hozzászólására (») Okt 1, 2010
Hát.. 8%-al kisebb vaskeresztmetszet, 29%-kal nagyobb teljesítmény, azaz 37%-os fajlagos teljesítménynövekedés azonos gerjesztés esetén. Ennyit jelentenének a fentiek? Nem győztél meg..De ugyanígy van a 102b - 130a és a130b - 150a-nál is, úgyhogy lehet benne valami.
(#) sturbi válasza hgy hozzászólására (») Okt 1, 2010
Mert hol hallottál olyat, hogy a magkeresztmetszettől függ az átvihető teljesítmény ? Nem azért számolunk a magkeresztmetszettel, mert az határozná meg a trafó teljesítményét, hanem azért, mert praktikusan hozzá van szabványosítva az ablaktérfogat. Bajban lennénk a Toroid, R, SU stb. trafókkal, ha a magkereszmetszet szerint kellene kiszámolni a menetszámot, sosem férnénk rá. Emlékezz vissza az iskolából arra az utálatos feladatra, hogy tervezzen 100 W-os trafót 1 cm2-es magkeresztmetszetű szilícimos vasra, és tervezze meg ugyanezt 10 cm2-esre is, melyik vason praktikus elkészíteni ? (nem az volt a kérdés, hogy elég-e az 1cm2-es magkeresztmetszet a 100 W-nak (mert egyértelmű, hogy elég), hanem az, hogy praktikus és gazdaságos geometrián megvalósítható-e a 100 W-os trafó, ha csak 1 cm2 a magkeresztmetszet (a helyes válasz az volt, hogy nem praktikus, gazdaságtalan olyan vasat gyártani, amelyik 1 cm2 magkeresztmetszettel 100 W teljesítmény átvitelére megfelelő, a 10 cm2-es vason praktikusabb geometriával készíthető ilyen teljesítményre transzformátor).
Az SM 102 A-ra igenis az alkalmasabb geometriai tulajdonságai miatt készíthető nagyobb teljesítményű transzformátor, ahogyan arra CHZ "lájtosan" célzást tett.
(#) bakos13gab válasza sturbi hozzászólására (») Okt 1, 2010
Hát nekem nem volt ilyen iskolám, de azt hiszem kapizsgálom.
(#) CIROKL válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Okt 1, 2010
Nem mondtam hogy lehetetlen de ha nem kell akkor nem szenvednék ezzel , itt már azért a G2-nek stabil 250 Volt meg az elő fesznek is csöves táp hát ha lehet akkor nem , meg aztán mindez + csövek és a hozzá tartozó + energia a fűtéseknek .
(#) klemo86 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 1, 2010
Erről szól az elektroncső (Találd már ki a dolgokat, nem szeretek tartozni! )
(#) heinrik endre hozzászólása Okt 1, 2010
Sziasztok dobozt tervezek egy csőveshez kérdés miből szerintetek
(#) CIROKL válasza heinrik endre hozzászólására (») Okt 1, 2010
A tervezéshez csak papir ceruza kell ! Ami a csöves erősítőt illeti az már érdekesebb , a dobozolás anyagát lehet szinte fémből fából akár mi -ből ami a környezeti viszontagságokat elviseli ,betartva az érintés védelmi és a tűz védelmi szabályokat !
(#) hgy válasza sturbi hozzászólására (») Okt 1, 2010
Te összekeversz valakivel . Én az iskolában csőátereszről, hidraulikáról, hidrológiáról tanultam anno. Nekem ez elektronika csak hobbi, önképzés, bár kétségtelen tény, ha hagynak annak idején választani, ma villamos mérnök lennék..
Amúgy holnap vagy hétfő reggel indul a csomag.
(#) zolika60 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 1, 2010
CIROKL kolléga honlapján sokféle kiváló dobozt láthatsz. Persze a legjobb a tiéd lesz neked.
(#) hgy válasza hgy hozzászólására (») Okt 1, 2010
Még egy válasz, szubjektív.
Egy hazai guru állította, hogy több hangvadász (ezt levédetem ) egyértelmű véleménye szerint nagyon jó hangú kimenőt gyártottak két SM85 mag egymás fölé helyezésével. Márpedig ez ellentmond a klasszikus elveknek. Abszolút rossz oldalarányok, kis ablak keresztmetszet, de jól szólt! A légpárnás lemezjátszóról már nem is szólva..
(#) sturbi válasza hgy hozzászólására (») Okt 1, 2010
Az egymás fölé helyezés mit jelent, hogy a rövid oldalnál vannak összerakva a vasak, és akkor ott a tekercs is (ráhúzott cséve nincs), magas felépítésű a tekercs, a keskeny hely miatt, a tekercs szélességéhez képest nagy a mágneses úthossz a vasban ?
A 85A-t, 102 A-t elvileg csillagba is össze lehet rakni kis hibával (két klt.-et egybe), érdekes lehet, mit produkál úgy. Rafinált szerkezet a trafó, főleg ha szélessávú.
(#) hgy válasza sturbi hozzászólására (») Okt 1, 2010
Képzelj el egy pár SM85 magot az asztalon, vízszintesen, cséve nélkül. Tegyél rá felülről egy másikat. Ehhez csinálj egy egyedi csévét.
(#) sturbi válasza hgy hozzászólására (») Okt 1, 2010
Akkor egymás mellé kerülnek kétszeres szélességgel, oldalnézetben hasonló lesz, mint az SU ?
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Okt 1, 2010
Szerintem hgy arra gondolt, mint amikor EcoPityu a körerősítőjében egymás mellé tett két képkimenőt. Azaz a pakettvastagságot növelte (kétszerezte), így a vasmagkeresztmetszet is kétszerese lett. Ugyanezt követhették el az SM85-tel is. (Mondjuk ennek értelmét nem látom, mert az ablaknyílás ettől nem lett nagyobb.)
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 1, 2010
SM-mél azt nem lehet megoldani, mert egyformák a vasak. A körnél nem lett nagyobb a magkeresztmetszet úgy, az ablaktérfogat lett kétszerese, és annak bizony van értelme.
SM-et csak úgy lehet összerakni, ahogyan írtam, egy klt. összerakása esetén nem változik a magkeresztmetszet sem és az ablaktérfogat sem, csak más geometriai elrendezésű tekercsek lesznek.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Okt 1, 2010
Lehet, hogy nem jól emlékszem, nem biztos hogy E-E ként lett összerakva a két képkimenő (az I lemezek kihagyásával). Akkor persze kétszeres magkerestmetszete lett, ha az I lemezeket is használta (egyszerűen a pakettvastagság duplázásával).
Szerintem SU szerű összerakásról van szó, akkor akár két félablakos cséve is lehet rajta, a magkeresztmetszet nem változik, mert kétszerese lesz a szélesség. Az zavart meg, hogy egymás fölé rakottnak hívta, és ez nálam egymás mellé rakott.
(#) hgy válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 1, 2010
Igy van. Abszolút nem logikus. Ha hagyományos lemezes trafóban gondolkozunk, a pakettvastagság növekedett a duplájára. Az ablak keresztmetszet nem lett nagyobb.
(#) CHZ válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 2, 2010
Idézet:
„Ja igen, a számításnál az SM85b 13,1 négyzetcentiméterét vettem figyeleme.

Képlet sima lemezelt vasra igaz , hiperszil keresztmetszete ebben a számításban felszorozva valósabb eredményt hozna (13,1~20 ) Így már kevesebb menetszámot kapsz , ami elegendő lesz jó átvitelhez .Túlzottan nagy menetszám sok problámát fog okozni .
(#) sturbi hozzászólása Okt 2, 2010
Befejeztem a 6C33C kimenőtrafó kisérleteket, nem szívatom magam tovább ezzel. Az utolsó, már végleges kimenő így néz ki: Vas SU 75B, Primer 1300 me., szekunder 142 menet (900 ohmos illesztés), illetve 183 menet (600 ohmos illesztés). Alul 330 me. 2 sorban 0,43-as huzallal, majd 71 me., 0,95-el, 320 me., újabb 320 me, 71 me., 330 me., 41 me. légrés 0,6 mm (2*0,3 mm). A 900 ohm és a 600 ohmos illesztések valósak, nem az üresjárati feszültségáttételnek megfelelők. A leadott színuszos teljesítmény 600 ohmra (szekunderen) 100 Hz-20 Khz között 18 W, kis torzulást megengedve 21 W. (anódfesz 260-265 V). A 6C33C-nek semmiféle nehézséget nem okoz a 600 ohmos illesztés (még kisebb sem), ha elegendők a kimenőtrafó primer és szekunder induktivitásai (üresen). Ez a primer menetszám már határeset, ugyan 1000 menettel is elboldogul még, de akkor már romlik kicsit a hang (eredetileg 210 menet szekunderrel akartam megoldani a trafót, de kiderült, nincs annyi huzalom a nagyobb primerhez és a szekunderhez sem, és rá sem fért volna randesen a csévére).
Mostantól a meghajtással futok még pár kört, bár a 6N6P kaszkód nagyon jó hangú (valószínűleg jobb, mint a 6E5P triódában, az előtte lévő 6C7B-nél szerintem jobb a 6ZS45B triódában, de mindegy már, úgyis direktcsatolt változatot próbálok, ha az jobb lesz a kaszkódnál, az lesz a végleges, ha nem, akkor marad a 6N6P kaszkód a 6C7B-k nélkül. (ha jól nézem E182CC- vel valamivel nagyobb erősítést tudok csinálni, mint 6N6P-vel).
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Okt 2, 2010
SU75B ? De az csak egy 9cm2-es vas. 18 W-ot áttoltál rajta ?
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Okt 2, 2010
300 VA-es, jól néznénk ki ha kevés lenne.
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Okt 2, 2010
Valóban ha beteszem az adatok az OPT_DA-ba, akkor 30 Hz-en a total B kb. 1,22 T.
100 Hz alatt milyen eredményeket kaptál ?
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Okt 2, 2010
100 Hz alatt négyszöggel per pillanat nem tudok mérni, a színusznál 100 Hz alatt sem torzul érdemben a jelalak, de a dekádoszcillátorom sem az igazi 100 Hz alatt. Az a tapasztalatom, ha jó a 100 Hz-es négyszög, akkor már nincs gond a mélyekkel, nem érdemes tökéletes 20 Hz-es négyszögátvitelre törekedni. A BEAG 057-nek ennél sokkal nagyobb tetőesése van 100 Hz-en, mégsincs gondja mélyben.
Az OPT da egyébként túl kevés menetszámokat számol ilyen kisimpedanciás kimenőknél.
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Okt 2, 2010
Hát igen senki sem hallgat otthon négyszögjelet.
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Okt 2, 2010
Hála CHZ mesternek, nálam le tudjuk majd mérni 100Hz-alatt négyszöggel is. Kérdés mennyire számít mindez...
Sajnos én ennyit nem tudtam kísérletezni a kimenővel, mert nem tudok trafót tekercselni. (Sem anyagom, sem tudásom...)
Viszont az igaz, hogy egy saját építésű erősítőt soha sem lehet véglegesnek tekinteni...
(#) lpcollector válasza mayky hozzászólására (») Okt 2, 2010
Én már próbáltam, hogy megnézzem hogyan torzul a jel valós terhelésen. Hát nem egy szórakoztató műfaj...
Következő: »»   1077 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem