Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fesz szabályzás, lekapcsolás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) trtk hozzászólása Okt 1, 2010 /
 
Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem ami egyrészt a bejövő kb 6V-os egyenfeszt stabilizálja 5v-ra és ha a bejövő fesz lecsökken 5V alá akkor azonnal lekapcsolja az áramkört.

Köszi
(#) Georgee válasza trtk hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Szerintem 7805, meg mellé teszel egy 5V-os Zener diódát . Csatoltam egy móricka rajzot.

pict.JPG
    
(#) trtk hozzászólása Okt 1, 2010 /
 
zéner diódával biztosított hogy lekapcsoljon 5v- alatt?

mi kell még hozzá, tranzisztor?
egy 6vos akksiról jönne a táp
és kb 500mA lesz a terhelése
(#) Georgee válasza trtk hozzászólására (») Okt 1, 2010 / 4
 
Ha 5 volt alá esik a fesz a Zener zár, és igy a tranyón miatt megszakad a kapcsolat a test és a 7805 között, igy a 7805 nem fog dolgozni. De a google is hasonlót dobott ki nekem klikk vagy esetleg őt építed meg a 7805 után.klikk
(#) Georgee válasza trtk hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
A tranzisztor NPN pl BD137. A zenerből meg többet kell venni, és megnézni, egy szabályozható tápegységgel, hogy melyik az ami 5 volt közelében zár. A 7805-öt ha megméred az se 5volt lesz hanem 5.5 volt körül terhelés nélkül. igy szerintem a Zenernek olyan 4.7 volt körül kell majd lennie! Illetve lemaradt a rajzomról a bázis és az emitter közül egy ellenállás!
(#) Nagymoli válasza Georgee hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Ha 5 V alá esik, épp nem kap testet a stabkocka, ami miatt a teljes tápot át fogja engedni magán, kikapcsolás helyett. De mivel 6V alatt lesz úgyis, jelentősége nincs. Ja és 6V bemenetnél a sima 7805 nem is működik, low drop stabi kell hozzá. 7805 legalább 7,5V-ot szeret a bemenetén.
(#) Georgee válasza Nagymoli hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Mondjuk ezt nem vettem figyelembe, egyből a megoldást kerestem. Viszont amit linkeltem kapcsolási rajzot a másodikat, az még szerintem esélyes.
(#) Falconer hozzászólása Okt 1, 2010 /
 
Hello!

Nem akartam új témát nyitni a kérdésemnek, mivel hasonló lenne a problémám, csak a feszöültség más. A lényeg a következő lenne: Az autóban 2 akkumlátor van (lenne). Az egyik a rendes gyári akku, az eredeti helyén, bekötve normálisan, a másik a kiegészítő akku az autóhifihez, összekötve párhuzamosan a fő akkuval, ezzel nincs is gond, de azt szeretném, hogy ez a pótakku, csak töltést kapjon a generátortól és ha indítózok akkor ne vegyen részt benne, azaz ha a feszültség kb. 13V alatti akkor ne legyen kapcsolatban az első fő akkuval, ha beindítom az autót és a töltőfeszültség megjelenik, akkor már kapcsolódjon rá. Na szóval ezt hogyan tudnám megoldani? Ja és hogy miért van erre szükség? Amiatt, hogy indítózáskor ne kelljen kikapcsolni a hifi rendszert, ugyanis elég sokat kell indítanom egy műszak alatt, taxis vagyok.
(#) proba válasza Falconer hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Az indító motorra egy jelfogót kötsz ami lekapcsolja az akkudat.Miért kellene figyelni a feszültséget?
(#) Falconer válasza proba hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Azt hittem máshogy nem tudom megoldani Tehát egy relé ami akkor old ha az indítómotor zár?
(#) Kinka István válasza Falconer hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Szia!
Ezt a töltés kapcsolást relével oldanám meg.
Beindított motornál a generátor töltés jelével (általában a "61" jelű kapocs) vezérelnék egy relét,ami a HiFi akkuját összekapcsolja az autó akkujával. Leállított motornál így az autó akkuja nem merül le a HiFi-től.Emelőhátfalas pótkocsik akkuját is így töltik menetközben,s rakodáskor csak a emelőfal saját akkuja dolgozik.Ilyen célra való relé autós boltban kapható.Célszerű 60-80A-est venni,mert a töltés kezdetén akár a teljes generátor teljesítményét képes az akku felvenni.
(#) proba válasza Falconer hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Szerintem.Talán arra kell vigyázni hogy be bírjon húzni a csökkent feszültségről is.
(#) kadarist válasza Falconer hozzászólására (») Okt 1, 2010 /
 
Vagy egy jó nagy áramú Schottky-diódával is el lehet választani a két akksit. Így a generátor töltené az erősítő akksiját, de visszafelé nem zavarna.
(#) Falconer válasza kadarist hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Köszönöm a tippeket mindenkinek, sokat segített, majd még kitalálom melyikkel valósítom meg amit szeretnék.
(#) efraim válasza Georgee hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Csak halkan jegyzem meg hogy a 7805-nek a gyári adatlapja szerint a bemeneti feszültségtartománya 7 V és 25 V között van. Így a 6 V bemenetet nem fogja díjazni
(#) Georgee válasza efraim hozzászólására (») Okt 2, 2010 /
 
Időközben elővettem az adatlapot, csak éjszakás műszak után keltem fel és úgy irtam a választ!
(#) culimuli hozzászólása Okt 2, 2010 /
 
Sziasztok!
egy olyan kapcsolás kellene nekem a 12v-os villanypásztornál ha az aksi feszültsége 11v-ra leesik akkor átkapcsol egy másik aksira és világit egy LED hogy lemerült az aksi.
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) efraim válasza culimuli hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Mondjuk így a legegyszerűbb. A potenciométerrel belövöd, hogy 11 V-nál a relé elengedjen. Ezután a potmétert kikötöd és megméred az értékét, majd helyettesíted egy ellenállással. A villanypásztor a 12 V pozitív feszültséget a relé szabadon hagyott lábáról kapja, a negatívot a negatívról. Ha a feszültség 11 V-ra esik le, akkor a relé elenged és a LED is kap feszültséget az előtétellenálláson keresztül.

he.png
    
(#) efraim válasza culimuli hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Bocs, most olvastam át újra a kérdésedet, szóval másik aksira is át kell kapcsolni. Akkor több érintkezős relé kell, a megoldás hasonló, elengedéskor a pozitív a másik aksiról jön a negativok össze vannak kötve.
(#) proli007 válasza culimuli hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Hello!
Akkor legyen egy kissé korrektebb kapcsolás is..
A Master aksit figyeli, és ha a feszültsége alacsony, akkor elejt a relé, és bekapcsolja a Slave aksit. (Vagy ha leveszed a Mastert töltésre) Töltés után egyszerűen csak rá kel tenni az aksit, és magától vissza fog kapcsolni.
Az R1 ellenállás változtatásával beállíthatod a kívánt lekapcsolási szintet. Erre azért is szükség lehet, mert a zéner diódának és az ellenállásoknak is van értéktűrésük.
Grátiszként, ha fordított polaritássl kötnéd be a Master aksit, akkor nem kapcsolja rá a készülékre.
Bekapcsolt állapotban a fogyasztása 50mA körül van, ami legfőképpen a relé árama. Kikapcsolva pedig kb. 10mA ami az IC és a Led áramfelvétele.
üdv! proli007

Togle-12b.png
    
(#) határpont hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Helló!

Talán jó helyen járok a következő kérdésemmel.
Szeretnék az autómba Ledeket beépíteni a műszerfalba.
Mint ismeretes a feszültség 12-14V között lehet, némi ingadozással. Mivel teljesen kezdő vagyok, szeretnék segítséget kapni, hogy BC547 tranzisztort felhasználva, hogyan lehetne stabilizálni a bemenő feszültséget?

A segítséget előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza határpont hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Hello!
A Led-eknél, alapvetően az átfolyó áramot kell stabilan tartani. Pontosabban határok között. De ezt egy ellenállással is lehet biztosítani, ha az ellenállásra jutó feszültség elég nagy, hogy az áram változás elhanyagolható legyen mellette. Egy BC tranzisztorral, lefeljebb egy sor led áramát vagy feszültségét stabilizálhatjuk. De hogy világosabb legyen:
- Ha pld. 3V/20mA-es fehér Led-ekből készítünk Led-sort. Akkor 12V mellett 4-et kapcsolhatnánk sorba. De így nem jutna feszültség az előtét ellenállásra. ezért, csak 3db-ot köthetünk sorba. Ez a Led-soron 9V-ot jelent.
- Így a Led-sorokat 3-3 Led-ből alakíthatjuk ki. Ezeket lehet párhuzamosan kötni. De az áramelosztás miatt nem közvetlenül, hanem előtét ellenállással.
- Ekkor célszerű a tápfeszültséget stabilizálni, és a kívánt áramot, oszloponként egy-egy ellenállással beállítani.
- Tehát ha a feszültség értékét 10V-on tartjuk stabilan, akkor a soronkénti (3 Led) előtét ellenállás, 1V/20mA=50ohm lehet.
- A 10V feszültséget, célszerűen egy LM317-el, lehet stabilizálni. Ez a stabilizátor, maximálisan 1,5A-el terhelhető. Így 1,5A/20mA=75db Led-sort lehet táplálni. Ez 225db Led-et jelenthet maximálisan.
- A stabilizátor minimális ki-bemeneti feszültség különbsége 1A terhelésig, kb. 2V. Ha 1,5A-ig terheljük, legfeljebb 12 esetén kicsit csökken a Led-ek árama.
- Kapcsolásnak az adatlap 1. ábrája bőven megteszi. (Esetleg gerjedésgátló 2db. kondit kell még rákötni a 4. ábra szerint.) Ha R1 220ohm, akkor 10V eléréséhez, az R2 értéke, 1,5kohm kell hogy legyen.
- 1,5A és maximális 14,5V feszültség mellett, a tok disszipációja 6,75W, tehát már kb. 5K/W, vagy annál kisebb termikus tényezőjű hűtőborda szükséges hozzá. (pld. SK 68/75/SA)
üdv! proli007
(#) határpont válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Köszönöm a korrekt választ!

Elnézést, hogy csak most reagálok, de most van egy kis időm a géphez odaülni.

Megpróbáltam az LM317-hez nyákrajzot készíteni (Sprint-Layout). Megtudnád esetleg nézni, hogy esetleg mit változtassak meg rajta? Gyakorlatilag NYÁK-ot sem marattam még, tehát ez lesz az első projekt. (Ha valami nagy hülyeséget csináltam kérlek nézd el nekem)

A további segítséget előre is köszönöm!

alarf4.GIF
    
(#) proli007 válasza határpont hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Hello!
Teljesen jó, néhány dolgot kivéve..
- Erre van másik topik, de a led-es téma is már OFF volt ebben a topikban.
- Arra is gondolnod kell, hogy a stabi úgy kerüljön fel a nyákra, hogy azt hűtőbordára is tudd szerelni. A stabi hűtőfelülete a kimenethez van kapcsolva, tehát szigetelni kel majd a bordától.. (de megfontolandó, hogy egyáltalán kell-e a stabilizátornak nyák, hiszen csak két ellenállás csatlakozik hozzá, az IC meg a hűtőbordán foglal majd helyet. (Igaz, a két kondit kifelejtetted, de nem biztos, hogy gerjedni fog.)
- A nyák tervezése, felülnézetből készül. Tehát ha most ténylegesen a panelt néznénk az alkatrész oldal felől, a vezető sávok nem látszódnának. De így a kész nyákon a feliratok, fordítva lesznek. Tehát a terven azt tükrözni kell, és a nyákot úgy kell elkészíteni, hogy az a forrasztás felőli oldalról olvasható legyen. (Egyébként pont ezért célszerű a nyára szövegeket írni, nehogy rosszul legyenek legyártva.)
üdv! proli007
(#) határpont válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Helló!

Először is köszönöm a teljeskörű segítséget! Leesett néhány dolog...
Valószinűleg megfogadom a tanácsodat, hogy nem fogom nyákba forrasztani az áramkört. Remlhetőleg innenstől kezdve nem ütközöm számomra komolyabb problémába.
Legközelebb körültekintőbben fogok topikot választani az aktuális témához kapcsolódva.

Köszönet mégegyszer az info-kért.
Üdv.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem