Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   76 / 227
(#) nikolatesla válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Na itt a képek!
Egy hejen toldani kellet de attól jó lesz. Trafó lakkal le van keve.
(#) dzsonzi hozzászólása Okt 1, 2010 /

hali!

Eltudnátok nekem küldeni egy alkatrész katalógust???
Kösszi.
(#) Collector válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Jól néz ki, de a toldás akár az egész munkádat tönkre is teheti, és csinálhatsz új szekundert miatta.
Mi az a trafólakk?
(#) Collector válasza dzsonzi hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Itt van egy:
Bővebben: Link
(#) dzsonzi hozzászólása Okt 1, 2010 /

tesla tekercshez való alkatrész katalógus ?
mit kell beszerezni az építéséhez.
köszi
(#) nikolatesla válasza Collector hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

A tetejétől kb 150menetre van a toldás
A trafó lakk olyan amibe a trafókat mártják mint pl a MOT-ot is.
(#) Collector válasza dzsonzi hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Melyik típushoz? Melyik meghajtáshoz?
(#) nikolatesla válasza Collector hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Skory féle nagy tesla
(#) Collector válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Akkor a trafólakk tehát gyanta.. a toldást le kell szedni, nem maradhat rajta.
(#) Mallar válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Igazán csinos szekunder. A teslaépítés részmunkái közül talán a leghálásabb... A végén a látvány maga már tiszteletet parancsol
Az első teslakezdeményemen én is toldottam, bár én a primeren. Sima vas drótot tekertem fel vertikálisan egy pvc csőre. Elég gyér volt és állandóan füstölt, meg beleolvadt a pvc-be. Ez nyilván a vas nagy ellenállása miatt is volt, de a toldás mindenképp bolondított a dolgon. A szekunder pedig mégfinomabb tekercs, amiben jóvan nagyobb feszülség mászkál, szóval egy ilyen toldás sosem tesz neki jót. Eltudom képzelni hogy bármikor végzetes lehet. Szóval azon a ponton átégeti a gyantát és elkezd végigégni valamelyik irányba a rézhuzal.
Szerintem a toldásnál valahogy műtsd le. Attól szerintem azt a 150 menet hiányát, kitudod még hangolni. Így nem kell újracsinálni egy szekundert. Próbáld meg óvatosan levágni valamivel egy kicsivel a toldás fölött pár menettel és bontsd vissza a toldásig. Nemtudom összesen hány menetes tekercsről van szó, de nemhiszem hogy gond lenne belőle.
(#) nikolatesla válasza Mallar hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Összesen 1000-1500 menet között van.
Olyan 3-400menet van a tetejétől a toldásig.
Itt egy kép róla. Látszik,hogy más a szín is.
Majd meg számolom pontosan,hány menet is.

DSC00425.JPG

(#) Collector válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Azért 50% hibánál egy csöppet pontosabban meg lehet határozni a menetszámot még egy vonalzóval is.
(#) nikolatesla válasza Collector hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Na meg számoltam vagyis mértem.
1mm=2menet tehát 20menet/cm vagyis 200 menetet kel pontosan le szedni az 1250 menetből ami =1050menet.
(#) Collector válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Sokkal pontosabb eredményt kapsz, ha 1 centin számolod meg, hogy hány menet van, és azzal számolsz.
1000 menet az jó.
(#) nikolatesla válasza Collector hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Akkor el kezdem letekerni. Pát perc és írok,hogy sikerült.
(#) nikolatesla válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Na letekertem.
Sajnos kisebb tőle És pontosan 1050 menet!
(#) Mallar válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

milyen méretű lett így a tekercs? Leírnád a teslád egyéb paramétereit is?
(#) nikolatesla válasza Mallar hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Na kicsit kisebb lett mint a képen is látszik.
A pontos paramétereit a Skry weblapján a nagy teslás leírásánál találod.
Annyiban különbözik,hogy most le tekertem belőle 200menetett és 1050 lett.
Nos a képek: A DSC00430.JPG az csak a macska vs hal miatt lett
A 426.os képen rajta van a "tető kapacitás" is csak ha kinagyítják akkor látszik

Technikai adatok:
Szekunder tekercs
csévetest: 70cm hosszú, 120mm átmérőjű PVC csö, kb. 60cm hosszon megtekercselve
huzal: 0.45mm-es CuZ (zománcszigetelésű rézhuzal), szigeteléssel együtt 0.5mm vastag
menetszám: kb. 1100...1200 menet
tetőkapacitás: 26cm átmerőjű alumínium tárcsa, + 8-as rozsdamentes szikracsúcs
rezonancia frekvencia: 230....280kHz félépítéstől függően
Primer tekercs
csévetest: 160mm átmerőjű pvc cső
huzal: 1mm-es CuZ
menetszám: összesen 40 menet, 10 menetenként kivezetve (megcsapolások)
(#) BULL1988 válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Kíváncsi leszek a meghajtására és a végeredményre, mert Skori oldalán a képek számomra nem voltak túl meggyőzőek.... Láttam már "egyszerűbb felépítésű" félvezetős teslát és az nagyobb szikrákat vetett. Nem tudom, hogy ez a frekvenciakövetés mennyire számít..... Amúgy a meghajtás részével hogy állsz?

A múlt héten én is készen lettem a szekunderrel, csak még nem raktam teljesen össze. Mielőtt megtekertem volna legyantáztam, a tekercselés után meg még 5 réteget raktam rá. Szerencsére sikerült szereznem 160as pvc-t is a primerhez. Már csak az ellenállások kellenek (lágyindító, stb), meg a vezeték a primerhez.

A visszacsatoló tekercs hol helyezkedjen el? Neten valahol a szekunder alatt van (azonos átmérővel, mint a primer), valahol a primer felett (nem rajta!), valahol meg kisebb átmérőjű, mint a primer. Nem igazán tudom, hogy mi alapján van most kiválasztva a helye....

Üdv, Pisti
(#) nikolatesla válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Szia!
A meghajtás nem a Skory féle lesz! Sima MOT-al lesz a hagyományos MOT+kondi+9stikraköz.
A vissza csatolást nem tetem rá. De szerintem úgy a primer tetején jó helyen van. Én még annyit fogok változtatni,hogy teszek rá egy primer védő gyűrűt is.
Még annyit a meghatásról,hogy ha MOT-al hajtom akkor akár 1-1,5m is lehet a szikra. De elképzelhető a csöves is de az sok pínz.

Értem, azt hittem, hogy azért említed meg Skori oldalát, mert olyat akarsz csinálni. Ha hagyományos (forgó)szikraközös lesz a tekercsed, akkor meg nem is kell visszacsatolás. Szikraközöset nem csináltam még, de gondolom nem azt a primert fogod használni a motokhoz..... (szerintem nem jó motokhoz, főleg ekkora teljesítményű tekercshez) De Collector jobban ért ehhez, majd megmondja ő a tutit....

Kicsit megzavarsz ám a képekkel, lefotózod a szekundered, úgy, hogy melléraksz egy gu81m típusú elektroncsövet. Aztán kérdeznek a meghajtásról meg a tekercs adatairól és erre mondod, hogy Skori oldalán ott van. Aztán most kiderült, hogy szikraközös lesz.... Nem kritizálni akarlak, csak egy észrevétel....

AZ 5S045T a csak a méretek miatt van.
Úgy volt,hogy a soky féle lesz de ahhoz sok cucc kellene.
collektoralt majd meg beszélem az éjszaka privátban.

Nem kötözködésképpen mondom, de azért van a fórum, hogy kérdezzünk és ami nem privát azt itt beszéljük meg.... Többek között engem is érdekel az, hogy hogyan kell megcsinálni egy sgtc-t. Most gondolj bele, ha mindenki, aki csinálni akarna egyet, privátban kérdezgetné Collectort.... A fórum azért van, hogy kitárgyaljunk valamit, az üzlet persze más tészta, az mehet privátban....

Tudom csak fent van msn-en és ott szoktam vele beszélgetni.
De,hogy ne legyen teljesen privát azt kérdeztem tőle,hogy milyen meghatást ajánl. ere ő azt válaszolta,hogy a sima szikra közöst vagyis forgó szikraközöst a nagy szikrához ami 1m-is lehet.

UI.: Nem csak az elektronikáról beszélgetek vele sz**...
(#) marksman hozzászólása Okt 3, 2010 /

Sziasztok!
Mi az a visszacsatolás ?
(#) nikolatesla válasza marksman hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Azzal lehet a frekit változtatni. Vagyis a sorkimenőnél így van
(#) Collector válasza marksman hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Google 3. találat
(#) Collector hozzászólása Okt 3, 2010 /

2 mikrosütőtrafóval 1,7 méteres szikra:
(#) nikolatesla válasza Collector hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Szerinted az a meghajtás jó az enyémhez?
(#) Collector válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Ez már a huzalszigeteléstől függ. Ha kétszeresen zománcozott a huzalod, és epoxyval kented le a felületét, akkor kijöhet belőle ekkora is, ha igényesen van összerakva.
Következő: »»   76 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem