Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   21 / 119
(#) smirdex hozzászólása Szept 29, 2010 /

Sziasztok!
A képen látható kisméretű pc táppal gyűlt meg a bajom. A táp egy mini itx-es atom procis lapot nem indít el. A lap másik táppal elindul. A tápot kiszereltem, a 12 V -os ágára tettem 2 db 55w -os halogén izzót, kifogástalanul megy órákon át. A feszültségeket multiméterrel megnéztem, mindegyik stimmel. A 5 és a 3.3 voltos ágat terhelve nem tudtam próbálni. Púpos kondit vagy bármi optikailag is látható rendellenséget nem láttam. Mi lehet a probléma, hogy léphetek tovább a hiba keresésben?

Köszönöm!
(#) petemazi válasza csabee hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Ilyen van benne szerintem.
Kapható is: Bővebben: Link
(#) embraced válasza KTobi hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Köszi szépen! Olyan problémám van,hogy nem hogy ugyanolyan termisztort hanem hasonlót se kaptam.Baj ha kihagyom vagy rövidrezárom a helyét?
(#) embraced válasza KTobi hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Köszi szépen a segítséget! Kész a táp! Egyenirányító és termisztor kicserélve.Kivettem egy régi tápból. mégegyszer köszi. Üdv
(#) KTobi válasza embraced hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Ez egy jó ötlet volt.
(#) csabee válasza petemazi hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

IGEN Ő LESSZ AZ.....
Nagyon sokat segítettél...
Köszönöm szépen....
(#) varesz hozzászólása Okt 3, 2010 /

Hali! Van egy chieftec enh-0746gb típusú tápom ami menet közbe megadta magát. Hibajelenség kb fél másodpercenként ki-be kapcsolgat a táp. Védelem hibára gyanakszok.Szétszedtem, de semmi látható hibát nem találtam... Szerintetek nagy baja lehet? És mi? Előre is köszönöm.
(#) belfi2 válasza smirdex hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Szia!
Valahogyan próbáld meg terhelni de előtte nézd meg hogy van e készenléti táp (lila vezeték, +5v) ahhoz be sem kell kapcsolni. Nekem is itt ajánlották egy pár hsz-el ez előtt.Ha van rossz kenyér pirítód egy kis odafigyeléssel és némi számítással remek műterhelést lehet késziteni de jók a GK izzók is
(#) belfi2 válasza varesz hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Üdv!
Próba padon műterheléssel indítottad? Lehet hogy a lapodban lesz a hiba. Nézz szét abban is.
(#) smirdex válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Nos a helyzett tovább bonyolódott....a szóban forgó táppal sikerült két másik lapot elindítanom, az egyik egy s478 matx lap, a másik egy szintén atomos(intel) lap. No de az adott atomos lapot (asrock ion)mint írtam egy másik 500w-os táppal simán indítottam, de egy 145w-os táppal is indult. Tehát a táp és a lap is indul külön-külön, de együtt...Mi a lehet a probléma?
(#) velence hozzászólása Okt 5, 2010 /

Helló Zsolt!
Van egy ACORP gytm. LC-B300 ATX tápom, ami még hibátlan. Szeretnék belőle egy 13V/20A tápot csinálni, 12 voltos RH adóvevő otthoni használatához. Kérdésem, estleg van-e kapcs. rajzod, illetve a fő trafón ha szét tudom szedni, leveszem a 12 V-os tekercset, tudok rá az 5 voltos tekercsre még annyit rátekerni, hogy 12 V jöjjön ki belőle? Az 5 voltos dioda (ami a felirat szerint 30 amperes) elviseli a nagyobb feszt?
Az adó végtranyói max. 13,8 voltot birnak ki. Véleményed szerint erösen lüktető terhelés esetén ezeken mekkora tranziens feszültség szokott lenni?
Üdvözlet:Tombor J.
(#) belfi2 válasza smirdex hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Nem zárja ki egyik a másikát. Elképzelhető hogy az említett két lap hajlandó a kisebb készenléti feszről indulni (a minimum 4,75V max 5,25V lehet)Rakd össze valamelyikkel és mérj rá lila szálra.Akkor majd többet tudunk mondani
(#) szilva válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Talán érdemes lenne a power good jelet is megnézni, lehet, hogy azon van valami zavar vagy szabálytalanság, amit a "kikapcsolós" alaplap nem tolerál.
(#) belfi2 válasza szilva hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Igen a másik 2 alaplapnál érdemes mert attól hogy beindult még korán sem biztos hogy jók az értékek.Gondolom szkóp nincs hogy tiszta-e a feszültség. (Mondjuk az nekem sincs)Minden esetre abból semmit sem tudunk meg hogy ezzel vagy azzal jó ,legfeljebb azokat is tönkre teszi.Terhelést minden ágra -de ne túlterhelést-és mérni.Csak így lehet valamire jutni.
(#) varesz válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Hali! A helyzet az hogy be se bírtam kapcsolni az "asztalon" Zöld vezeték a gnd-re. Kipróbáltam másik alaplapba a jelenség ugyan az volt :S
(#) belfi2 válasza varesz hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Szereld ki a dobozából és nézd át az alján nincs e kiolvadt alkatrész vagy más oda nem illő anyag.Ha van műszered és mérésgyakorlatod akkor elvégezhetsz egy pár mérést diódákra, tekercsre, ellenállásra, kondira, illetve rövid-zárra vagy szakadásra.Rajz nélkül elég kínos lesz kipofozni de nem lehetetlen.
(#) fredee4444 hozzászólása Okt 5, 2010 /

Sziasztok

Szeretném a segítségeteket (véleményeteket) kikérni egy PC tápról (Premier LC-B300ATX) amelynek a bekotése majdnem azonos a mellékelt rajzzal. A helyzet az vele, hogy egyáltalán nem indult be, még a standby rész sem ment. Sikerult kiokoskodnom annyira, hogy elinduljon, viszont csak 1 esetben tudom elindítani, ha a 3,3V-os kimenet és a fold kozti R49 (6R8) terhelo ellenállást kiforrasztom. Ebben az esetben a kimeneten a feszultségek a kov. képpen alakulnak: a negatív polaritású kimenetek rendben, +12V rendben és terhetheto is csontra, az 5V-os kimeneten nagyobb feszultséget mértem (5,26),de ez a kimenet is csontra terhelheto, a 3,3V helyett csak 2,6V-ot mértem. A 3,3V egész vonalát átmértem a trafoig, de minden alkatrész rendben volt. Dióhélyban - a 3,3V-os vonal legcsekélyebb terhelésére is kikapcsol a táp. Probáltam másik ICvel mukodo tápbol, de a helyzet ugyanaz. Ha kikotom az említett R49-est, a táp elindul, de lehet hallani nagyon halkan a zárlatra (túlterhelésre) utaló jellegzetes ciripelo hangot. Mivel az 5V-os kimeneten 5,26 V-ot mértem, ez gyanítom utalhat 12V vonalának leterhelésére, a probléma csak az, hogy terheletlenul mértem. Az osszes kondi ki van cserélve ujakra mint a kimeneten, ugy az egész tápban. Szerintetek mi lehet a probléma??

2003.pdf

(#) mugab válasza fredee4444 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Mondjuk én a 3.3-as ág diódájára gondolnék először.
(#) mugab válasza velence hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Javaslom a pc táp átalakítása topicot olvasgatásra. Amúgy a terved nem túl extrém.
(#) didyman válasza fredee4444 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Q7, a 3,3V söntstabilizátora. Ha terhelés nékül jár a táp, hajlamos megszaladni. Két diódát mögötte is mérni kell, meg a soros ellenállást is.
(#) didyman válasza varesz hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Zárlat a főköri feszek és a föld között? Az Enhance beles csíftek is szenved készenléti elkók száradásától, ezek primer és szekunder tagjait mindenek előtt érdemes cserélni. Amúgy a Delta mellett az egyik legjobb csíftek bél.
(#) didyman válasza didyman hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

..Amúgfy érdemes megnézni a közölt terhelhetőségi adatokat és a használt alkatrészeket. A hasonló modell átalakítását forszírozó kollégának melegen ajánlom figyelmébe az FR302 határértékeit... A 10C40 szintén alkalmatlan 20A terhelésre és a záróirányú igénybvétele is túl alacsony, ehhez a feszhez 100-150V körül kell diódát keresni!
(#) fredee4444 válasza didyman hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Éppen a Q7 és a korulotte lévo alkatrészek nincsenek beépítve az említett tápba (a helyuk persze megvan ). A 3,3V-os ágban lévo dupladiódát cseréltem már teljesen újra. A tekercsekben nem vagyok mondjuk otthon, szerintetek a folytotekercs hibája miatt elofordulhat hasonló jelenség?? Mint említettem az egész 3,3V-os részen átmértem az alkatrészeket, a rosszakat kicseréltem zsir újakra.
(#) didyman válasza fredee4444 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Repedt vasmag hogyne. Az egyik diódával soros tekercset lesd meg ezügyben. Nem melegszik?
(#) fredee4444 válasza didyman hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Nem melegszik benne egyetlen tekercs sem. A 3,3V os ágban lévo folytotekercsre rá van irva, hogy 28uH, megmértem muszerrel, pontosan akkora értéket is mutatott. Van egy olyan gyanum, hogy a trafonak vannak kínjai, akkor irány a kuka
(#) bimbi hozzászólása Okt 10, 2010 /

Helló!

Lehet ez táp probléma?
Úgy kezdődött, hogy nem bootolt be a gép, mert nem tudta olvasni a merevlemezt. Újratelepítettem, azután megint kiírta. Újraindítottam 2x és 2x lefagyott a boot képernyőnél és harmadjára nem jött be semmi csak egyfolytában szagatottam csipogott. A gép minden részét még a tápot is portalanítottam. Most semmi ilyesmi gondom nincsen. Csak azt nem tudom, hogy az normális-e ha majdnem 1 óra játék utána ennyire felmelegszik a gépem (kép lent). A processzor hőmérsékelete nem valós, mert amikor bekapcsolom egy éjszaka után akkor is 87C°-ot ír. A wlan kártya az usb-ben is nagyon felmelegszik majdnemhogy égeti a kezemet. Ezt okozhatja az, hogy a tápból kijövő 5V, ami a képen is van, az 6.85V?

1.JPG

(#) didyman válasza bimbi hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Nem táp probléma.
(#) didyman válasza fredee4444 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Terhelés hatására kéne melegedjen. A 3,3V teljesen önálló kör, nincsen közös vasmagon a többivel esetleg? Az 5V terhelésekor hogy áll a 3,3V?
(#) embraced hozzászólása Okt 13, 2010 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy egy megjavított pc tápot hogy tudok letesztelni hogy jó e azonkívül hogy multiméterrel megmérem hogy megvannak e a feszek?
(#) mugab válasza embraced hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Megterheled a ráírt max. áram felével mindegyik ágat külön-külön, és egyszerre is. Ha egyik mérésnél sem lép fel probléma (melegedés, cicergés) és a feszültségek is tűrésen belül vannak (a terhelt és a terheletlen részen is) akkor jó lesz. (Esetleg egy félnapos tartós teszt sem árt, mindegyik ág fél áramon)
Azt persze nem árt tudni mit kellett javítani benne, mert ha csak elko csere akkor teszelni se nagyon kell, ha meg valami vezérlés átalakítás volt akkor az oszcilloszkópos mérés sem túlzás...
Következő: »»   21 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem