Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1084 / 2208
(#) djhans válasza joepapa hozzászólására (») Okt 9, 2010
Szia! Szép az erősítő!

Nem melegszik nagyon a hálózati trafó? Ahogy én látom az egy VT rádió hálózati trafója.
(#) hgy válasza sturbi hozzászólására (») Okt 9, 2010
Pontosítanék: amit a SOVTEK 5881 kibír, azt bírja a 6P3SZ-E. (mert a sovtek 5881-nek csak annyi köze van az eredeti 5881-hez, hogy mindettő sugártetróda). Azon a kevés orosz csövek egyike a 6P3SZ-E / SOVTEK 5881, melynek nincs nyugati megfelelője, legalábbis én még nem találtam. 400 V-ig biztosan használható több egy behangzó vélemény szerint, de olvasni lehet ennél extrémebb terhelésekről is.
(#) joepapa válasza hgy hozzászólására (») Okt 9, 2010
Azaz az E-s bír kevesebbet mint a sima? mennyit szerinted?
Vagy azért a simánál több feszt bír az E?
mindenhol mást írnak...
Nekem 306V anód és G2 vel ment egész éjjel üresben, teljesen hibátlanul tűrte az E...azt, hogy 1000Órát bírna-e...hát nem próbálom ki ...ill majd kiderül.
Igaz most megint 250V ról hallgatom, mert így is jó, sőt mintha szebb hangja lenne.
(#) joepapa válasza djhans hozzászólására (») Okt 9, 2010
Triodának kötve a 6p14p-t csak langyos azaz simán bírja, előtte volt pentódaként túlhúzva a cső akkor forrósodott, de akkor a 2 végcső 120mA t evett együtt, most 70-80at..

Hát csiszoltam 4 órán át mire lejött a MÜSZI féle ráncos gumis trutyis "lakk" aztán 10 réteg vékony lakk lett ráfújva. Még lehetne pár hetes száradás után 600 as papírral megsimítani és 1-2 réteget ráfújni a tükörhöz, de a fedlaphoz meg az egész stílushoz nem illik a túl tökéletesség
Sajnos a fedlapon vannak fölös furatok, mert brumminimumra lettek a trafók beállítva, úgy hogy jól is nézzen ki, mert volt pár brumminimum csak akkor össze volt kuszálva minden.
Végül is nagyon hallgatható lett. Ma mégsem álltam neki a 6P3S nek mert egész nap ezt hallgatom, nem lehet itthagyni. Nagyon jó. A hangja jobb mint ahogy kinéz még most is.
(#) hgy válasza joepapa hozzászólására (») Okt 9, 2010
Katalógus szerint az E bír kevesebbet, a valóságban pedig fordítva van. Nekem is 360 V-on ment.
(#) joepapa hozzászólása Okt 9, 2010
Ahoz képest milyen volt gyönyörű lett.

itt van a mult:
(#) joepapa válasza hgy hozzászólására (») Okt 9, 2010
Én is így szűrtem le, csak hihetetlen.
Mire készültek ezek a csövek az oroszoknál? Honvédségi megafonba?
És ezekszerint az igazi 6L6GB vel eggyik sem azonos.
De még nem is hasonlók.
A sima magasságával átlátszó tetejével jobban nézne ki ha már látvány csak azon is vághattak volna nyílást az anódlemezekre.
Emiatt szebb nekem az E.
A hangját nem tudom eldönteni melyiknek jobb.
Talán mindkettőt járatni kellene 20 órát és utánna.
Lassan elpakolom az el84 et mert egész nap szólt, és nekiállok a 6P3S lepucolásának, bár lehet kellene egy tök más doboz is...

Először tápot cserélek alatta, csak nem tudom ebben a kis dobozban hova tegyen az egyencsövet.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Okt 9, 2010
Itt az én kapcsolásom, ha ezt csinálod, ne kelljen keresgélni. 6P3C-E- vel is jó. A hangja jobb, mint a triósás kötésnek, a fogyasztása lényegesen kisebb.

6P7Cmük.jpg

(#) marone hozzászólása Okt 9, 2010
Helló !
Ezen az oldalon van egy egyszerű tápegység.
230 V-ból egy egyszerű kapcsolással 250-et csinál.
Meg tudná mondani valaki, hogy az induktivitás mekkora értékű ?
Kösz !
(#) sturbi válasza marone hozzászólására (») Okt 9, 2010
Amilyen van, amúgy a rajzon 20 Hy-s van írva (a GAD 20 H-val kezdődők 20 Hy-sek, az elektroncso.hu-n kapható). A kapcsolás amúgy a "mi Janink" kapcsolása.
(#) Müszi válasza joepapa hozzászólására (») Okt 9, 2010
Józsikém, nagyon szépen összehoztad, gyönyörüen néz ki, egyszer szivesen meghallgatnám!

Müszi
(#) hgy válasza joepapa hozzászólására (») Okt 9, 2010
Tévedés. A sima 6P3SZ nagyon hasonlít 6L6 különböző változataihoz, kivéve a GC jelű 30 W-os változatot.
Az eredeti 5881 a az amerikai B52 nehézbombázóihoz lett kifejleszve a 6L6-ból, szervóerősítő csőnek, alapvető jelleggörbéi azonosak a 6L6-éval, simán helyettesíthető (bedugható) a 6L6 helyére polgári alkalmazásban, fordítva már nem biztos...
Az orosz 6P3SZ-e szintén szervoerősítő volt a MIG-ekben, és egyéb katonai felhasználásokban, de itt az oroszok nem koppintottak, ez egy másik cső, (szerintem) saját fejlesztés. Mondjuk pl. a katalógus szerinti belső ellenállása 65 Kohm, szemben a sima 6P3SZ, és 6L6-ok 29 K-s belsőellenállásával.
Viszont a hidegháború lezárultával hogyan adjuk el?
Nevezzük el úgy, mint az amcsik a profi változatot. Mit számít, hogy semmi köze hozzá!
Szívesen várok egy most vásárolható SOVTEK 5881 WXT, stb utánzögékkel jelölt cső gyári adatlapját. Aki küld, 2 db GU50-et kap ingyenesen postán.
(#) mark.budai válasza joepapa hozzászólására (») Okt 9, 2010
Jó lett. a 6-os kép nagyon szép.[off] Ha Neked nem gond, háttérnek kiraknám..
(#) joepapa válasza hgy hozzászólására (») Okt 10, 2010
Köszönöm a választ.

A következő sorok lehet nem igazak, de kérdés:

Ha igaz a 65k 29k belső ellenállás (valószínű Ra ban is nagyobbat szeretne az E) , akkor ha berakok 6P3S - t (29kOhm) és mérem a max kivezérelhetőséget egy olyan műterheléssel, amin a sinus alul vágja be a fejét azaz alulterhelt és ugyanoda bedugom az E-s csövet (65kOhm) (talán Ra ban is nagyobbat szeretne) akkor esetleg alul felül egyszerre, vagy felül elöbb következik be a krimp. (vagy csak kevésbé alul).

szerencsés esetben 6P3S-E vel 8 Ohmra jó erősítőbe simát dugva 4 Ohmon lenne okés az illesztés.

Vagy lehet rosszul gondolom?

mark.budai: nyugodtan,

OFF:
bár ezt csak tripod nélkül WC papírral kiékelt vázzal, fix35 ös obival konyhaasztalon vak sötétben automata fényméréssel, azaz vakon állítva a crop ot csináltam.
Ha lenne tripodom, egy sigma150 makróm azok már képek lennének, de ez már más topic.
ON:
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Okt 10, 2010
Ez az a kapcsolás amit már linkeltél, és ami miatt szereztem be 6N8S eket, ha jól sejtem az jó meghajtásnaka 6N9S ide vékonyka.
A jobb oldali féltrióda az mi a szösz? próbálok rájönni...de a mester leírása jobb lenne, mint az én tapogatózásom.
(#) CHZ hozzászólása Okt 10, 2010
Trafókat is felszereltem , jöhet a huzalozás és a két verzió kipróbálása . Belül még kicsit káosz uralkodik ...
(#) hgy válasza joepapa hozzászólására (») Okt 10, 2010
Mivel pentódaként van bekötve a cső, áramgenerátorosan hajtja a kimenőt. Az optimális terhelő impedanciát a jelleggörbéből kell meghatározni.
Furcsa, de az E változatnak kell a kisebb impedancia, amit mérés is igazolt.
(#) (Felhasználó 1947) válasza joepapa hozzászólására (») Okt 10, 2010
Jól látom,hogy a hálózati kábel sima kéteres?
(#) Doncso válasza CHZ hozzászólására (») Okt 10, 2010
Nagyon szép lett az erősítő. Nekem tetszik. Szép, rendezett, látszik a gondos munka.
(#) joco63 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 10, 2010
A dobozaid mestermunkák, ezt a mintát szeretném követni én is. De saját erőből, és saját kedvtelésből.
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Okt 10, 2010
Szép az erősítő! Ismét a tőled megszokott minőségi munka! Sajnos én nem tudok ilyen szép munkát végezni.
(#) joco63 hozzászólása Okt 10, 2010
Elkészült a 807-es belseje. Nem volt deszkamodell, kitaláltam milyen látványt szeretnék, és ennek megfelelően építette fel a a dobozt. Persze a méreteket figyelembe véve. Lehet, hogy megint csak szerencsém van, de lehet hogy a jól bevált szerelési elvek hozták meg a jó végeredményt. Ma már meg is szólalt. Sem brum, sem zaj nincs. Amiket be szoktam tartani. A trafó vasmagok testelve. A test vastag keresztmetszettel végigvezetve a doboz belsején, és minden ide csatlakozik. A hálózati rész lehetőleg leárnyékolva. A dobozon belül elhagytam az árnyékolt kábelek használatát is. Tettem fel képeket. A külsőről, már tettem képeket pár napja. Végleges kialakítás a jövő héten várható. A 807-es sötétben kék glóriát képez, remekül néz ki.
(#) Bassmester válasza CHZ hozzászólására (») Okt 10, 2010
Hali!
Nagyon szép lett
Ez egy 6AS7 -es PP? 6N13SZ-ből is lehetne pp-t csinálni?
Mekkora teljesítmény vehető ki csatornánként? Van jópár 6n13sz csövem, amiből eddig egy ilyen füleserősítőt csináltam, de van egy kimenőnek való vasam is (beag, 17,5 cm2), szeretnék egy gitárerősítőt összehozni belőlük. Tudnál ajánlani kapcsolási rajzot és trafóleírást?
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Okt 10, 2010
Ahogyan joco63 írta, sokunknak mintául szolgálnak a dobozaid
Irigyellek a türelmedért. Mikor minden alkatrész összegyült, én már nem bírom kivárni a hónapokig tartó dobozolást, igyekszem minnél elöbb megszólaltatni deszkán a kiválasztott kapcsolást. (Te meg még az áramkört is magad tervezted...)
(#) lpcollector válasza joco63 hozzászólására (») Okt 10, 2010
Ezek az Accord/Melodia A-10/M-10-es bolgár rádióból származó kimenők nagyon gyengék ehhez a csőhöz, ráadásul nem is légréssel szereltek. Ilyen szép munkát kár lerontani velük...
Az első, EL84-el készült erősítőmet élesztettem ezekkel a trafókkal amíg meg nem érkeztek a hozzávaló kimenők.
Szólni szólt ezekkel is, de mekkora volt a különbséggel már 3W-on is...
(#) joco63 válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 10, 2010
És milyen trafókat rendeltél hozzájuk? Tudom, hogy ez a melodia a trafó a leggyengébb pontja az erősítőnek. Egyébként az ECC85-öt kicseréltem az orosz katonai ECC83-ra és szerintem ezzel jobb a hangja, még ennél az összeállításnál is.
(#) joepapa válasza hgy hozzászólására (») Okt 10, 2010
Én is erre jutottam a mai mérésekke, de nincs egetverő különbség, azaz alig más impedanciát eszik szívesen.
Nagyon jó hangja letta végére tetródának bekötve 13,8V PP még hibátlan 4 Ohmon. aztán alul üti meg magát, tehát alulterhelt, megpróbáltam 2,2 Ohm-al, akkor szimmetrikus a krimp. de akkor is csak 7W jön le, 4 Ohmon 5,95W azaz sacc 6W os lett, de ezt a 6W ot azaz 13,8V PP-t tudja 1kHz en 30Hz en 18kHz en is ...lejjebb feljebb nem megy rendesen a notebook generátorom
Csináltam 555 el 20Hz es négyszöget neki...avval próbáltam csökkenteni a katódkondikat és a csatolót, mert egy olyan fura gondolatom volt az 500nF os csatoló az előfoktól túl nagy, és lehet subszónikus frekin elviszi a munkapontot, azaz olyan torzítást okozhat a tul nagy csatoló mint a tranyósok termikus torzítása, és akkor fuccs a csöves hang.
De ez csak elmélet...illetve még az sem, csak kitaláltam...de levseréltem 220nF ra és hihetetlen jó lett. igaz ez nem c3015remix hanem c313 de nagyon sokat javut.
Tetrodaként 6W triódaként 2,65W ot lehet belőle 305V tápról kisajtolni evvel a kimenővel, ha még csökkenteném a katód R-t akkor már elérhető a szimmetrikus koppanás, de túllépi a disszipációt...és a max anódáramot is, és 7W nál többet semmiképp nem lehet kiszedni.

Most ahol nagyot szól ott 310V (néha ha meleg már nagyon azaz 3 óra után)305V a táp a 235 Ohmos katódellenállásokon 18,6 (másik csat 17,6V) esik azaz sacc 80mA...tehát 23W ot disszipál azaz ez a max amit engedhetek.
talán 2-3W a segrácson 20-21 az anód...

Ezt az E-s csővel, ha beraktam két simát azokon pont 1-1 V al esett kevesebb a katód R en (de ez csak pont ilyen cső volt szerintem)

lélegzetelállító lett, és akkorát szól mint az ágyu.
(#) lpcollector válasza joco63 hozzászólására (») Okt 10, 2010
Ilyeneket rengeteg pénzért egy nyíregyházi cégtől.
Aztán utóbb ezeket kapta meg a G807SE, az EL84-hez meg Fleta mester tekert trafókat SM74-es vasra (Mérve jobbak mint a nagyon szép de drága "profik").
Az ECC83 bár kétségtelenül HF cső a túl nagy erősítése miatt nálam nem jöhetett szóba...
(#) hgy válasza joepapa hozzászólására (») Okt 10, 2010
SE ben 7-8 wattnál tetróda üzemben, 400 V tápfesznél (!!!)sokfajta beállításban, (katódellenálással, fix előfesszel, katódkondival és anélkül, különböző G2 feszültségekkel) többet nem tudtam kihozni. Az AN meg két csőből 18 (2X9) W-ot hoz ki. Ennek egyetlen módja van: A tápfesz nagyobb mint 400 V.
(#) joco63 válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 10, 2010
Köszi azt hiszem értem. De ki az a Fleta mester? Elérhető valahol? foglalkozik még ilyesmivel? Az én tapasztalatom is az, hogy van néhány szakember aki a "gyári" kimenőkkel azonos, vagy jobb minőséget képes előállítani.
Következő: »»   1084 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem