Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék segitséget kérni.Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra ami feszültség esésre kapcsol. Eképzelésem az lenne:Akkumulátornál mondjuk egy 5W-os izzó felkapcsolása pár tizedvoltnyi áramcsökkenést okoz.Nos ezt érzékelné.Amire kapcsol. Köszönök minden segitséget!
Hello, ennek a kapcsolásnak a pirossal bekeretezett része az Rx-en eső feszültséget figyeli. Ha az a potméteren beállított érték fölé megy, akkor a kimenet átbilllen. Ilyenre gondoltál?
Egy "kúszóreferenciás" komparátorra van szükséged. Ez úgy néz ki, hogy a ref bemenetet nagyértékű ellenállással kötöd a feszre és a bemenetre teszel egy kondit (220k,100 uF). A másik bemenet csak ellenállással megy a figyelendő feszre. Az akku feszből képzett referenciafesz lassan követi a változásokat, de egy beltéri világítás izzója által okozott bekapcsolási tüske már billenti az áramkört.
Az összes egyszerű passzív infra is ilyet tartalmaz.
Szia!
Valami hasonlóra.Ennek a kapcsolónak,a lényege az lenne .Ugyanarról a feszültségről üzemel mint amit figyel.Konkrétan:Autóban ha kinyitom az ajtót egy 5W-os izzó felkapcsol.Ezt a pár tizedvoltot esést érzékelné amire kapcsol,vagyis jelet ad amit egy tranyóval behuzatok egy relét.De ez már részletkérdés.Fontos lenne még az is hogy állitható legyen a bekapcsolási idő pl. 0-10mp,tehát nem azonnal ad jelet hanem egy kis idő elteltével amit én állitok be.
Szerintem ez így nem lesz jó, mert mi van a többi fogyasztóval? Ha a rendszerbe valami feszültségesést okoz, azonnal kapcsol? Szerintem használdd az ajtó kapcsolóját, ami biztos a belső világítást vezérli! :yes:
Lehet, hogy hülyeséget mondok, de nem lenne jobb az izzóval sorosan kapcsolni mondjuk egy varikap kondit (idő késleltetés) meg egy tranyót? (ami kapcsolóként üzemelne)
Igen.Riasztónak lenne.Szerintem semmi nem okoz hirtelen feszültségesést egy autóba.Vagy ha mégi akkor tévedtem
Persze nem ez az egyetlen védelmi pont. Van valakinek ötlete?
Van ilyen riasztó, építettem is már be ilyet.
Söt, kapcsolásom is van, kéretik várni kicsit, hadd rajzoljam meg.
Szóval, itt a kapcsolás.
Egy régi cucc, manapság valami rail-to-rail opamp-el csinálnák. Lényeg, hogy működik a régi jó 741-gyel. A nyers 12V-ra kell kötni, semmi esete sem stabilizáltra. A kimeneten egy impulzus keletkezik bármi fogyasztó bekapcsolásakor, amivel pl egy 555-tel készült monostabilt kell inditani, gondolom, azt már nem kell magyarázni. A trimmerpotival az érzékenység szabályozható, ha hosszabb impulzus kellene, a C1-et lehet növelni.
Igen,ilyesmire gondoltam.Megépitem és tesztelem,de szerintem elmondásod alapján ez lesz a megoldás.
Javaslom, hogy a kapcsolást TL071-el építsétek meg, mert annak bemenete, lehet a + tápfeszültségen, a 741-el ellentétben.
üdv! proli007
Hello Feri, kipróbáltad ezt a kapcsolást?
Nem emlékszem, ugy 10 eve talán.
RT-böl másoltam a kapcsolást egy füzetembe.
A neten keresgéltem és ezt találtam.Persze véletlenül.
http://www.ezermester2000.hu/2003/07-08/riaszto.htm
Készséggel elhiszem, hogy működik, de a katalógus által ajánlott működési tartományon kívül.
Közös módusú feszültség értéke (és itt pont arra van "szükség") min:+-12V névleges:+-13V [+-15V tápfesz mellett] Itt a D1 dióda ezen segít valamelyest, kb. Ut-0,7V-ot. (Az ajánlott 2..3V helyett) Én a D1 helyett, egy ZPD6V2 zénert tennék. Továbbá, nem igazán szeretem, ha a CMOS-ok tápja közvetlen a 12V, mert az akár 15V is lehet, és innen egy ugrás (akarom mondani egy löket) csak a halál. A többi, látszatra rendben van a rajzon. üdv! proli007
Sziasztok.Szeretnék egy olyan kapcsolást kérni,ami egy 9 voltos elemet figyel és ha a feszültsége 6 voltra csökken (ezt az értéket jó lenne ha tudnám változtatni) megszólaltat egy zümmert ami ugyanerről a telepről működne.A zümmer jó lenne ha nem folyamatosan sípolna hanem például percenként csippanna.A válaszokat előre is köszönöm!
Egy hiszterézis komparátor áramkör kell neked. Az LM324 adatlapjában van egy csomó példakapcsolás ezek között találsz is ilyet a 13. oldalon. ( nem kell feltétlen az LM324 es, jó pl az LM 358, 258 ... stb) Ez csak a fesz figyelését oldja meg, ennek a kimenete vezérelheti a "percenként csippanó" áramkört.
A Zener változtatásával tudod állítani a kapcsolási feszültséget a diódával soros ellenállásokkal tudod állítani az időzítéseket vagy a kondival. a tranzisztor környéki ellenállásokat addig növelheted amig biztonságosan működik (r1 100k ,r2 a zenertől függ ).
Köszönöm a segítséget,még biztos lesznek kérdéseim.
Szeretnék ismét segítséget kérni!Van egy kész áramköröm (nem én csináltam kompletten vettem) amiben van egy MC14467P1-es IC 3 db kerámia kondenzátor, 5 db ellenállás és egy piezo zümmer.9 voltról működik és azt csinálja,hogy ha víz ér a szenzorokhoz pittyeg folyamatosan.Ezen kívül figyeli az elem merülését és 40 másodpercenként pittyen ha egy bizonyos szint álá esik a feszültség.Eddig ez tökéletes de azt szeretném,hogy amikor a víz érzékelésénél pittyeg ezzel egyidőben egy pici relé is meghúzzon,de az elem merülését jelző pittyegésre ne reagáljon.Remélem érthetően fogalmaztam,az IC adatlapját mellékelem.
Helló. Nekem egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami a bemenő jel csökkenésére, kapcsol egy kimenetet. Bemenő jel lenne 12V, és ha az csökken, tehát 10V alá esik, egy kimeneten egy log1 érték jelenjen meg. Tudnátok segíteni?
Hello!
Ehhez, egyszerű esetben elég egy zéner dióda, két ellenállás és egy tranyó. Igényesebb esetben referencia feszültség, és komparátor. üdv! proli007
Szerintem elég az egyszerűbb. Megtudnál firkantani egy vázlatrajzot? :worship:
Hello! Elég egyszerű? üdv! proli007
Én most találtam egy ilyet. Ehhez mit szolsz?
Minek relé? Prolié egyszerűbb, ésszerűbb. Miért akarod bonyolítani?
Hello!
Ez bohóckodás, mert kizárólag a tranyó bázis-emitter nyitófeszültsége a referencia, aminek hőfokfüggése 500..600mV mellett -2,2mV/°C. A zéneres áramkörnél is benne van a BE dióda, de a zéner hőfokfüggése, kb. 6mV/°C, de 9,1V feszültséghez képest. Egy plusz zéner csak nem lehet gond? (Hogy valami egyszerű is legyen, meg precíz is, az szinte kizárt.) üdv! proli007
Na jó, én a tiédet csinálom, csak találtam egy ilyet, gondolom megmutatom
|
Bejelentkezés
Hirdetés |