Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség csökkenésre reagáló kapcsoló
Lapozás: OK   1 / 2
(#) denon888 hozzászólása Dec 19, 2007 /

Sziasztok!
Szeretnék segitséget kérni.Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra ami feszültség esésre kapcsol.
Eképzelésem az lenne:Akkumulátornál mondjuk egy 5W-os izzó felkapcsolása pár tizedvoltnyi áramcsökkenést okoz.Nos ezt érzékelné.Amire kapcsol.
Köszönök minden segitséget!
(#) Medve válasza denon888 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Hello, ennek a kapcsolásnak a pirossal bekeretezett része az Rx-en eső feszültséget figyeli. Ha az a potméteren beállított érték fölé megy, akkor a kimenet átbilllen. Ilyenre gondoltál?
(#) Sebi válasza denon888 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Egy "kúszóreferenciás" komparátorra van szükséged. Ez úgy néz ki, hogy a ref bemenetet nagyértékű ellenállással kötöd a feszre és a bemenetre teszel egy kondit (220k,100 uF). A másik bemenet csak ellenállással megy a figyelendő feszre. Az akku feszből képzett referenciafesz lassan követi a változásokat, de egy beltéri világítás izzója által okozott bekapcsolási tüske már billenti az áramkört.
Az összes egyszerű passzív infra is ilyet tartalmaz.
(#) denon888 válasza Medve hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Szia!
Valami hasonlóra.Ennek a kapcsolónak,a lényege az lenne .Ugyanarról a feszültségről üzemel mint amit figyel.Konkrétan:Autóban ha kinyitom az ajtót egy 5W-os izzó felkapcsol.Ezt a pár tizedvoltot esést érzékelné amire kapcsol,vagyis jelet ad amit egy tranyóval behuzatok egy relét.De ez már részletkérdés.Fontos lenne még az is hogy állitható legyen a bekapcsolási idő pl. 0-10mp,tehát nem azonnal ad jelet hanem egy kis idő elteltével amit én állitok be.
(#) Medve válasza denon888 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Szóval riasztót akarsz?
(#) Taki33 válasza denon888 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Szerintem ez így nem lesz jó, mert mi van a többi fogyasztóval? Ha a rendszerbe valami feszültségesést okoz, azonnal kapcsol? Szerintem használdd az ajtó kapcsolóját, ami biztos a belső világítást vezérli! :yes:
(#) (Törölve) válasza denon888 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Lehet, hogy hülyeséget mondok, de nem lenne jobb az izzóval sorosan kapcsolni mondjuk egy varikap kondit (idő késleltetés) meg egy tranyót? (ami kapcsolóként üzemelne)
(#) denon888 hozzászólása Dec 19, 2007 /

Igen.Riasztónak lenne.Szerintem semmi nem okoz hirtelen feszültségesést egy autóba.Vagy ha mégi akkor tévedtem
Persze nem ez az egyetlen védelmi pont.
Van valakinek ötlete?
(#) Feri007 válasza denon888 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Van ilyen riasztó, építettem is már be ilyet.
Söt, kapcsolásom is van, kéretik várni kicsit, hadd rajzoljam meg.
(#) Feri007 válasza denon888 hozzászólására (») Dec 19, 2007 / 4

Szóval, itt a kapcsolás.
Egy régi cucc, manapság valami rail-to-rail opamp-el csinálnák. Lényeg, hogy működik a régi jó 741-gyel. A nyers 12V-ra kell kötni, semmi esete sem stabilizáltra. A kimeneten egy impulzus keletkezik bármi fogyasztó bekapcsolásakor, amivel pl egy 555-tel készült monostabilt kell inditani, gondolom, azt már nem kell magyarázni.
A trimmerpotival az érzékenység szabályozható, ha hosszabb impulzus kellene, a C1-et lehet növelni.

riasz.png

(#) denon888 válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Igen,ilyesmire gondoltam.Megépitem és tesztelem,de szerintem elmondásod alapján ez lesz a megoldás.
(#) proli007 válasza denon888 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Javaslom, hogy a kapcsolást TL071-el építsétek meg, mert annak bemenete, lehet a + tápfeszültségen, a 741-el ellentétben.

üdv! proli007
(#) Medve válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Hello Feri, kipróbáltad ezt a kapcsolást?
(#) Feri007 válasza Medve hozzászólására (») Dec 29, 2007 /

Nem emlékszem, ugy 10 eve talán.
RT-böl másoltam a kapcsolást egy füzetembe.

(#) denon888 hozzászólása Jan 5, 2008 /

A neten keresgéltem és ezt találtam.Persze véletlenül.
http://www.ezermester2000.hu/2003/07-08/riaszto.htm
(#) proli007 válasza denon888 hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Készséggel elhiszem, hogy működik, de a katalógus által ajánlott működési tartományon kívül.
Közös módusú feszültség értéke (és itt pont arra van "szükség") min:+-12V névleges:+-13V [+-15V tápfesz mellett]

Itt a D1 dióda ezen segít valamelyest, kb. Ut-0,7V-ot. (Az ajánlott 2..3V helyett)
Én a D1 helyett, egy ZPD6V2 zénert tennék.
Továbbá, nem igazán szeretem, ha a CMOS-ok tápja közvetlen a 12V, mert az akár 15V is lehet, és innen egy ugrás (akarom mondani egy löket) csak a halál.
A többi, látszatra rendben van a rajzon.

üdv! proli007
(#) cepuk hozzászólása Feb 25, 2008 /

Sziasztok.Szeretnék egy olyan kapcsolást kérni,ami egy 9 voltos elemet figyel és ha a feszültsége 6 voltra csökken (ezt az értéket jó lenne ha tudnám változtatni) megszólaltat egy zümmert ami ugyanerről a telepről működne.A zümmer jó lenne ha nem folyamatosan sípolna hanem például percenként csippanna.A válaszokat előre is köszönöm!
(#) menyus válasza cepuk hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Egy hiszterézis komparátor áramkör kell neked. Az LM324 adatlapjában van egy csomó példakapcsolás ezek között találsz is ilyet a 13. oldalon. ( nem kell feltétlen az LM324 es, jó pl az LM 358, 258 ... stb) Ez csak a fesz figyelését oldja meg, ennek a kimenete vezérelheti a "percenként csippanó" áramkört.

LM324.pdf

(#) proba válasza cepuk hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

A Zener változtatásával tudod állítani a kapcsolási feszültséget a diódával soros ellenállásokkal tudod állítani az időzítéseket vagy a kondival. a tranzisztor környéki ellenállásokat addig növelheted amig biztonságosan működik (r1 100k ,r2 a zenertől függ ).

elem.JPG

(#) cepuk válasza menyus hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Köszönöm a segítséget,még biztos lesznek kérdéseim.
(#) cepuk válasza proba hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Neked is köszönöm!
(#) cepuk hozzászólása Feb 27, 2008 /

Szeretnék ismét segítséget kérni!Van egy kész áramköröm (nem én csináltam kompletten vettem) amiben van egy MC14467P1-es IC 3 db kerámia kondenzátor, 5 db ellenállás és egy piezo zümmer.9 voltról működik és azt csinálja,hogy ha víz ér a szenzorokhoz pittyeg folyamatosan.Ezen kívül figyeli az elem merülését és 40 másodpercenként pittyen ha egy bizonyos szint álá esik a feszültség.Eddig ez tökéletes de azt szeretném,hogy amikor a víz érzékelésénél pittyeg ezzel egyidőben egy pici relé is meghúzzon,de az elem merülését jelző pittyegésre ne reagáljon.Remélem érthetően fogalmaztam,az IC adatlapját mellékelem.

MC14467-1.pdf

(#) jdani hozzászólása Okt 10, 2010 /

Helló. Nekem egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami a bemenő jel csökkenésére, kapcsol egy kimenetet. Bemenő jel lenne 12V, és ha az csökken, tehát 10V alá esik, egy kimeneten egy log1 érték jelenjen meg. Tudnátok segíteni?
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Hello!
Ehhez, egyszerű esetben elég egy zéner dióda, két ellenállás és egy tranyó. Igényesebb esetben referencia feszültség, és komparátor.
üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Szerintem elég az egyszerűbb. Megtudnál firkantani egy vázlatrajzot? :worship:
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Hello! Elég egyszerű? üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Én most találtam egy ilyet. Ehhez mit szolsz?

DSC02386.JPG

(#) didyman válasza jdani hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Minek relé? Prolié egyszerűbb, ésszerűbb. Miért akarod bonyolítani?
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Hello!
Ez bohóckodás, mert kizárólag a tranyó bázis-emitter nyitófeszültsége a referencia, aminek hőfokfüggése 500..600mV mellett -2,2mV/°C. A zéneres áramkörnél is benne van a BE dióda, de a zéner hőfokfüggése, kb. 6mV/°C, de 9,1V feszültséghez képest. Egy plusz zéner csak nem lehet gond?
(Hogy valami egyszerű is legyen, meg precíz is, az szinte kizárt.)
üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Na jó, én a tiédet csinálom, csak találtam egy ilyet, gondolom megmutatom
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem