Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   49 / 118
(#) d0b0s hozzászólása Ápr 27, 2007 /
 
Érdekes, hogy a 8703-nál viszont nem írnak alsó határfrekit, viszont Masterfox szerint az se megy 5 MHz alatt. Szerintem, ha a mintavevő kisüléséről van itt szó, akkor a mért értékek csak fokozatosan csökkennének 5MHz-től lefelé haladva. Nem tudom, hogy nálatok mi volt a pontos "nem működött" -jelenség.
A buffer az ADC-nél tényleg jó ötlet, de egyelőre kihagyom.
Kár, hogy max232,ltc1780, hasonlók nem tudnak többet 150 kbaud-nál (azt nem tudom, hogy az alaplapokon lévő rs232 illesztők mennyit bírnak max., gondolom ahány ház annyi szokás, de azért este csinálok egy RxD-Txd összedrótozós tesztet).

(#) MaSTeRFoXX válasza d0b0s hozzászólására (») Ápr 27, 2007 /
 
TDA 8703 : nézd meg mi csinált >>>
Bővebben: Link

TLC5540: 10kHz-en: (Egyenes vonal tiszta szemét ) Bővebben: Link

AD9059: kis frekvencián (színuszgörbe helyett) Bővebben: Link

Ezek alapján elhiszed?
(#) vega55 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 28, 2007 /
 
Nem tudom 100%-osan a valaszt, de a legtobb nagy sebessegu AD a konkret analog erteket nem 1 ciklus alatt "szuli" meg, hanem nehany cikluson keresztul. Tehat biztositani kell, hogy egy meres eseten is lefusson a minimalis meresi ciklus =kb 7-t. Ekkor lesz egy korrekt kimeno adat az elso meresrol, es 6 inkorrekt a tobbibol...

Mas:
MaSTeRFoXX - az a kijelzo, ami a kepeken szerepel, honnan lehet beszerezni, mennyiret, es mi a felbontasa ??
(#) MaSTeRFoXX válasza vega55 hozzászólására (») Ápr 28, 2007 /
 
A kijelzőt a chipcadtől vettem 240*128 a felbontása, kb 16eFt volt az ilyen színű. A hagyományos az kb 12eFt.

Igen, nem egy mérés alatt végez vele, kb 2-3 a késleltetése, és így minden órajelre kapunk adatot csak ezok el vannak késve 3 méréssel... [off] De ez kit zavar ?
(#) vega55 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 28, 2007 /
 
Kosz az infot! Azt hittem be lehet szerezni olcson is ilyet(vagy hasonlot)...

Idézet:
„De ez kit zavar ?”


Hat azt, aki alacsony frekivel akarja jaratni...
Ugyanis azalatt valoban kisulnek a belso tarolok(analog), es vegul egesz mas ertek jon ki az AD-bol, mint kellene.
(#) MaSTeRFoXX válasza vega55 hozzászólására (») Ápr 28, 2007 /
 
Én ezt úgy oldom meg hogy az AD konverter megkapja a normális frekvenciával az órajelet, mondjuk 10MHz-et, és egy szinkron számlálóval ezt az órajelet osztom tetszőlegeses és ezt vezetem csak a memória írásra, így kevesebbet fog elmenteni a memóriába, olyan mint ha alacsonyabb frekivel menne az AD konverter.
Persze a szinkron számlálót meg programozni kell hogy mennyire osszon, ezt én CPLD meg ilyen dolgok nélkül egy shift registerrel meg néhány multiplexerrel oldom meg, amivel kiválasztom az aktuális frekvenciát
(#) dpeti hozzászólása Máj 4, 2007 /
 
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Máj 12, 2007 /
 
Összeraktam a memóriarészt. Nem lett túl szép, nem voltam túl szerencsés azon a napon amikor csináltam a nyákot. (Egyet elrontottam, túl erős lett a maratóoldat, aztán az akrillan lakk se úgy terült ahogy kéne meg ilyesmi...)
Ma délután ki is próbáltam. Belekókányoltam a régi szkópba, hát mit ne mondjak nagyon guszta lett.... . Próbálgattam (előtte a reset meg az órajel lábart sikeresen összekevertem), működni működik, bár nem a legtökéletesebb, valamiért mintha hiányozna a 3.bit, tehát eléggé lépcsózetes a jel. Na mindegy, össze kell raki az alaplapot most már hozzá, mert annyi dolog miatt lehet ilyen a jel hogy már meg se lehet számolni...
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
Hihetetlen , de már egy hónapja én is elakadtam. Csak annyit csináltam, hogy átterveztem a digitális részt és mégsem müködött ami már korábban müködött egy igénytelen panelen. Gondoltam azért mert a forrasztópasztával kísérleteztem. Aztán volt nekem is egy sikertelen maratásom. Szóval eddig már 2db. nyák landolt a szemétbe. Most próbálgatom a harmadik panelt, de ez sem akar kommunikálni a PC-vel. Lehet hogy az újabb fordító motor tett keresztbe? Azthiszem visszatérek egy korábbi verziójához. Szerintem gyorsan rájövök hogy mi lehet a probléma.
De már készülök eszközökkel a következő szkópomra. A CPLD beforrasztásához rendeltem egy profi hőlégfúvót meg SMD-hez való forrasztó folyadékot és pasztát.
(#) bbatka hozzászólása Máj 13, 2007 /
 
Jó másfél órahosszát elvett az életemből a IC-prog 1.05E verziója, míg végül rájöttem hogy a programmal van a gáz. A 16f877a kiolvasási tartalom ellenőrzésnél hibát jelez. Az IC-prog 1.05D verziójával minden rendben. Lehet hogy a 18f452-nél is ezzel szívtam? Lehet hogy hibásan égetett?
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
Előfordulhat, én is szívtam már azzal hogy nem a D verziót használtam. Csak én régebbit hasnzáltam helyette nem E-t. Érdemes lenne egy bootloadert beleégetned, és utána csak soros porton töltögetni rá, ha van hozzá programod.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
Van ICD2-öm is, csak most a Propic2 égetőt használtam. Hát ezért nem árt ha van valamilyen visszajelző a panelen, akár egy LED is lehet, amiből látszik hogy fut a program.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Máj 13, 2007 /
 
Szerintetek ez a szkópkábel jó lehet?
Bővebben: Link
Lassan be kellene szereznem mérőkábelt is a szkóphoz, csak nagyon drága, itt meg lenne egy pár 6000Ft-ért.
(#) vega55 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 13, 2007 /
 
Hat nem egy csucs, a 100MHz az az 1/10-es osztasra vonatkozik, ebbol 1/1-re kb 10MHz jut.
Kis szkophoz, kezdetnek jo lehet...Meg mindig jobb mint a semmi
(#) mindenmegvan hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Olvastam ezt a kezdő bejegyzést:

Kérem, aki ebben eljutott egy működő és jól használható megoldásig, értesítsen.

köszönettel SzL

------- idézet innentől -------
Sziasztok!

Nemrégiben találtam a következő linket:
http://www.cmccord.co.uk/FYP/Downloads.htm

Letöltöttem a leírást ("Final Report") és a hozzátartozó fájlokat. A leírás nagyon részletes, tartalmazza a teljes fejlesztési folyamot, kapcs. rajzokat, teszt eljárásokat..stb. Szóval nagyon igéretesnek tűnik.

Úgyhogy meg is építettem a kapcsolást, és felprogramoztam a PIC-et. Az első tapasztalatok változóak, látja a "hardvert" a PC, de az adatgyűjtés és a kommunikáció nincs teljesen rendben. Ha esetleg valakit érdekel a dolog és úgy dönt megépíti, akkor hasznos lenne a felmerülő problémákat megosztani.

Ha esetleg már valaki megépítette, örülnék minden tapsztalatnak.

Üdv: Pakibec
----- idézet eddig -----

(#) pokot válasza dpeti hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
dpet!
a fentebb említett analizátort kipróbáltam, remekül működik, csak nyákot macerás lenne neki csinálni,de majd 1szer
(#) MaSTeRFoXX válasza vega55 hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Hát 10 megát már nem fog mérni a digitszkópom, szóval akkor ez sztem jó lesz hozzá. Majd rendelek egyet. Jobb mint a házilag gányolt kábel
(#) pokot válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
vagy lejjebb veszed az osztást, a fejet meg 1/10 be kapcsolod, még kevésbé terheli az ák.-t is
(#) dpeti válasza pokot hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Ennek örülök!

Nekem még nem volt időm kipróbálni, mert zh zh hátán, de ha végre szünet lesz akkor nekiesek én is
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Öszerajzoltam a szkóp alapapját. Most már lehet nekiesnem a NYÁK tervezésének. Annyira nem lesz bonyolult, mivel jóformán csak vezetősávok meg 1-2 alkatrész van benne. A szkópban EEPROM helyett egy nagyobb kapacitású dolgot használok. Az Atmel gyártmányú dataflash memóriát, 1Mbites ~128kbyte, ebbe már jó sok mérés el fog férni, és alig 500Ft Sajnos 3.6V-ot visel el max, ezért a tápfeszt egy 3.6os zenerrel stabilizálom neki, meg ellenállásosztóval hajtom meg az AVR felől, Visszafelé direktben mehet mivel van egy külön SO -serial out lába a memóriának
Itt már megaszakításos lesz a billyentyűzetkezelés.

motherbrd.pdf
    
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
Én meg a mélyponton vagyok. Ma sikerült tönretennem az analog panelt, ami már be volt állítva. Illetve gerjedést tapasztalok, ami gátolja a helyes müködésben. Nemtudon mire vélni. Órákig méricskéltem és majdnem rendesen müködött eddig, aztán most meg meghülyült. A digitális panelem meg megint nem müködik rendesen. Néha kommunikál a PC-vel néha nem. Ez már a 3. panel ami a kukába fogja végezni. Amikor éppen hajlandó volt müködni, akkor teletüskézte nekem a képet. Szerintem az a baj hogy bakelit nyákra dolgoztam. Megvettem és maratás után láttam hogy milyen jól bevásároltam. Egyszer már müködött. Persze üvegszálas nyákon.

A következő szkópomhoz meg kitaláltam hogy SD kártyára fog menteni. A digitális fényképezőmhöz adtak egy 16MB-sat, ami képekhez kicsi. Tanulmányozgattam kicsit a mikrovezérlővel való kommunikációját, szerintem elfogok bírni vele.
(#) pokot válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
az AVR-ben nincs ESD-dióda a bemeneten? spartannal úgy csinálják a 3.3/5V illesztést, hogy csak egy soros ellenállatot(270ohm) tesznek a 3.3as és az 5ös logika közé,nem terhel,a dióda meg vágja a tulfeszt.
(#) MaSTeRFoXX válasza pokot hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Itt fordított az eset, itt a memória 3.6V-os az AVR az 5V-os. a 3.6V-ot elfogadja az AVR H szintnek, de nem tenne jót a memóriának az 5V
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Úgyis tudod stabilizálni, hogy egy ellenállás sorosan, aztán egy shotky dióda a 3,6V-os tápfeszre.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Csak az is kérdés hogy a dióda mekkora késleltetést okoz. De ki kell próbálni. Nekem is hasonló lesz a problémám a CPLD 3.3V így inkább dsPIC-et választottam 18f4550 helyett. Gyorsabb is és 3.3V-ról is jár.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
A harmadik lehetőség a tranzisztoros illesztés. Ez most jutott eszembe.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Én maradok a zéneres tápfesz csökkentésnél, illetve a feszültségosztós feszültségcsökkentésnél a vezérlőlábaknál ,ez a rész már rajta is van a nyákon....már lassan kész a nyák, már csak 16 léghuzalt kell elrendezni...
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Szerintem is az ellenállásosztós a legcélszerűbb. Illetve esetleg a kapcsolótranzisztoros. Valahol ez utóbbira láttam példát. De hogy hol? Meg hogy milyen tranzisztort haszált? 2n2369 Talán?

Még mindig a pauszpapír/fénymásoló technikát használod? Nekem is váltanom kell a másolópapírról, mert a CPLD lábai csak 0,5mm-re vannak. kb.0.4mm a minimális sávszélesség amit papírra nyomtatással el tudok érni. Úgyhogy vagy pauszpapír vagy Lézer fólia lesz a végén.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Én már tavaly nyáron elvetettem a pauszpapirt amikor csinálni akartam a szkóp fő paneljét. Hő hatására összébbment és a TQFP 64 tokozású AVRnek nem stimmeltek a lábai. Azóta, vagyis inkább a kezdetektől fogva lézernyomtatóval nyomtatok írásvetítő fóliára, illetve lézenyomtató fóliára.
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
Kész lett a szkóp alaplapjának a nyákja. Sikerült úgy megtervezni, hogy ne kelljen vezetékelni, ezért cserébe kicsit össze kellett cserélgetni az AVR lábait, szóval a Kijelzőt 3-4 különböző portról vezérlem De legalább kultúráltabb a nyák. Nem tudom mikor tudom megépíteni... Át is kéne még nézni meg a régi szkóp paneljábra írni egy olyan progit ami az AVR összes lábát ki/be kapcsolgatja kb 1Hz-el, és végignézni módszeresen, hátha az idők és kísérletezések folyamán elszállt valamelyik....


Az 5V-os tápág kb 4mm-es sávval van rajzolva, biztos ami biztos....
Következő: »»   49 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem