Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   80 / 227
(#) Hodinka válasza pcroland hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

És még egy-két jótanács.Lehet most ezzel picit előre szaladok,de amikor már az első tesztelésnél tartasz,először az áramkört egy 12V és 100W körüli lámpával sorosan kösd a tápra,és ha minden oké mehet egyenesbe,így nem szállnak el mindjárt a fetek,ha esetleg valami nem helyesen van bekötve vagy beültetve.A panelt pedig célszerű leárnyékolni,vagy legalább nem közvetlen a szekunder mellett tartani.Ez nem egy bonyolult kapcsolás,ha kicsit odafigyelsz,nehéz elrontani.Egyébként meg ezt a témát már sokszor kitárgyaltuk.A legjobb lenne,ha visszaolvasnál néhány oldalt,így még sok kérdésedre választ haphatnál,és nem követnéd el ugyanazokat a hibákat.
Idézet:
„SF18(1A 600V 35nsec)ilyen alkatrész nincs HE.Store-on.Hol vegyek Ilyet?

Nézz még szét szaküzletekben.Ott szerintem rátalálsz,ha azonnal nem is,megrendelésre biztosan.
Üdv!
(#) Hodinka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Azt mondjuk nemhinném,hogy acél.Ahhoz ahogy elnézem túl hajlékony.
(#) pcroland válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Köszi!
(#) Massawa válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Én sem hiszem, de ezt a vezetéket most nem akarom kapargatni. Majd jönnek még a szerelök, akkor kérek egy darabot belöle.
(#) _BiG_ válasza Massawa hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Ha elég hajlékony, akkor lehet valami plattírozott tombakfém is. Vagy sárgaréz. Mindkettő forrasztható is.

De majd megkérdezed, illetve megnézed, mint mondád.
(#) Massawa válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

En is valamilyen ilyen fémnek nézem, de ezt nem akarom kapargatni, majd legközelebb kérük tölük egy darabot és azon vizsgálodhatok.
Igaz ezek már se nem forrasztanak se nem bilincselnek, hanem egy spéci szerszámmal összpréselik a csöveket.
(#) _BiG_ válasza Massawa hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Préselt kötés? Mennyire nyúzásálló? Nem tudom, ki találta ki ezt, de félek, hogy ezek a kötések lassan engednek a vízcsőben fellépő nyomáslengések, tágítással-szűkítéssel (rezgéssel) járó fárasztó igénybevételének és jön a spricc... Hiszen a préselt kötés folyási határig nyomott, előfeszített fémekből áll, feszültséggel terhelve. De ne legyen igazam.

Üdv!
(#) belganarancs válasza pcroland hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Szia!

SF18 nekem van betárazva a fiókban,egy teslányit hajlandó vagyok elbizniszelni veled,ha nem találsz sehol.

A primer rajza,így kell megépítened,ahogyan a rajzon van!! Legyél nagyon figyelmes!Bővebben: Link

A többit majd később,egyébként szerintem minden kérdésedre találsz itt a topicban választ,ha használod a keresőt..
(#) Massawa válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Márpedig ma ez a menö - nem értek hozzá csak látom....
(#) marksman hozzászólása Okt 12, 2010 /

Sziasztok megépítettem Skori féle tesla tekercs 3-at.
Csak valamiér zárlatos a meghajtó áramkör, kiverte az 5 A-es biztit is. Pedig nem folyt össze sehol a cin.
Van valakinek ötlete hogy mi lehet ? :rinya:
(#) belganarancs válasza marksman hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Nyáktervedet tedd fel ide,készíts képeket,ellenőrizd a primert,hogy úgy csináltad-e ahogyan kell,ennyi infó egyelőre kevés,hogy megmondjuk neked,hogy hol a hiba.
(#) belganarancs válasza marksman hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Hát így nem lesz egyszerű..Sőt.
Én is csináltam próbapaneles skori-féle teslát,de egy ilyen kivitelezésnél hibát keresni fénykép alapján..Az finoman szólva húzós.
(#) Collector válasza marksman hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Akkor az első feladatod: készíts egy normális nyákot, és mindent pakolj át rá (kimérve, hogy működnek-e még).
(#) marksman válasza Collector hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Mik működnek-e még ? Az alkatrészek újak.
(#) Collector válasza marksman hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Ja, csak nálad éppenséggel az 5A-es biztosítékot is ellőtte, legalábbis ezt mondtad. Arra nem gondolsz, hogy a rossz bekötés miatt tönkremehetett alkatrész?
Adok rá 50% esélyt, hogy ha így ahogy most van átültetnéd rendes nyákra, azon sem működne.
(#) belganarancs válasza marksman hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Volt valami papírod,amire lerajzoltad,hogy mit hova kötsz,vagy a netes kép alapján csináltad?Én anno lerajzoltam,hogy mit hova a próbapaneles verziónál,az sokat segített.Ha lenne ilyen rajzod,akkor legalább átnézhetnénk,valószínűleg valamit rosszul csináltál.
(#) marksman hozzászólása Okt 13, 2010 /

HAHAHA.
Csak a polaritást kellet felcserélni.
:idiota: :lama:
(#) zolee1209 hozzászólása Okt 13, 2010 /

Sziasztok! Egy teslatekercs szekundere mennyit érhet? 120-as PVC csövön van, körülbelül 1200 menettel, talán 0,6-os zománcozott huzalból. Már megvan pár éve, de sosem használtam fel. Az adatokat is ezért saccoltam, mert már régen mértem az adatait...

Úgyhogy most már kész van, működik.
A tekercs 5,8 cm lett és kb 1-2 cm-es szikrát csinál tetőkapacitás nélkül. De hogyha rárakok valamit a tetejére nem megy, az mér van ? Milyen tetőkapacitást rakjak rá ?
Itt vannak videók és képek:

http://www.indavideo.hu/video/Tesla_tekercs
http://www.indavideo.hu/video/Tesla_tekercs_video2
(#) belganarancs válasza marksman hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Kevés a menetszám.Egyébként pöpec!
(#) Collector válasza marksman hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

FET-eknek milyen hűtése van?
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Levegő.
(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Mert ha nem suttogok, azt mondjátok, hogy az apróban a helye, így meg ha megtudok valami irányárat, akkor felteszem az apróba...

szerk.: Bár így is feltehettem volna az apróba : "megegyezés szerint"
(#) Collector válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Akinek pont olyan kell, mint amilyen neked van, akkor sokat ér. Egyébként meg anyagár.
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Igen, az az 1cm^2 felület valóban levegővel van hűtve, lehet még egy kis szellő is éri, és akkor csak 150 fokosak lesznek 1 perc alatt
(#) marksman válasza Collector hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Még semmi majd holnap csinálom meg.
Igy csak 5 másodpercig üzemeletem utána hagyom lehűlni.

Növeld meg a csatolást, a szikra is nagyobb lesz. A huzal ugye nincs belül vezetve?
Ilyen csúcs helyett inkább egy kis csapágygolyót tegyél rá, vagy valami hasonló szabályos alakú kis tárgyat. Nagyobbat csak akkor, ha van rajta kitörési pont.

És mekkora tetőkapacitást kell rárakni ?
8 cm-es lemezdarabot ?
És ha olyan fánk alakut raknék rá ?

Lemez nem jó, mert az oldala éles. Gömböt, vagy toroidot érdemes rátenni, aminek szabályos, lekerekített élei vannak. Kísérletezésnek rárakhatsz bármit. De ha eleve ekkora szikrát csinál, máshol is szét kell nézni, pl. a primer huzalodat kapásból érdemes vastagabbra cserélni, és legyen vörösrézből. De elsőnek rakd feljebb a primert egy kicsivel, és ügyelj rá, hogy ne nézzen lefelé semmilyen csúcs (ez a kicsi szekundered hátránya).
Következő: »»   80 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem