Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   818 / 1320
(#) kisszee válasza hapro hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

"Kívülállóként" úgy tűnik nekem, hogy félrebeszéltek egymás mellett. (javítsatok ki, ha nem így van)

Van a céláramkörödben PIC ? Csak mert előbb még 18F4550 -ről volt szó, most meg egy 3.3V -os eszközről beszélünk (amit lehetséges - bár ezt majd a készítők megerősítik/vagy kijavítják -, hogy ez a klón nem is tud programozni).
(#) trudnai válasza hapro hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Azt gondoltam a programozodban van 100nF, de most nem arra gondoltam, hanem a celaramkorre... (amit programozni szeretnel)

A masik, hogy a Szilva fele klon alapbol nem tamogatja a .33V-os eszkozoket, es ez az amit reklamal az MPLAB - de azelobb meg 18F4550-est akartal programozni, nem? Akkor mas volt a hiba uzenet...
(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Te találtad el!
Csak rá dugtam a gépre, hogy kipróbáljam jó-e,és sikeres volt-e az építés. szilva féle PICkit2-t építettem, és PIC18LF2550 PIC van benne, és gondoltam azt be kell állítani első körben, azért dobja a hiba üzenetet.
Semmit nem szerettem volna programozni, még egyenlőre fogalmam sincs hogy kell azt tenni.
Csak rádugtam, és kíváncsi vagyok minden ok -e vele.
Ezekből a jelekből nekem az jött le, hogy valami nincs rendben, de ha azt állítjátok, hogy ez így normális ahogy van, akkor jó.
Talán még rossz topicban is kérdeztem így utólag bele gondolva, de ez izgat a legkevésbé jelenleg.
Szóval annyira lettem volna csak kíváncsi, hogy jó-e a gépem amit építettem.
Ezt meg lehet nézni valahogy? Vagy ha már világít a zöld led a gépre csatlakozva akkor semmi többel ne foglalkozzak ez így jó ahogy van?
És mivel lövésem sincs az egészhez egyenlőre azért kérdek ilyeneket...fél év múlva már programot is írok meglátjátok!
(#) Hp41C válasza hapro hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Szia!

A PICKit2 kezelő programjában van egy a bemérést segítő pont: Tools / Troubleshoot. Programozandó pic csatlakoztatása nélkül végre kell hajtani az összes pontot. A Szilva féle klón csak az 5V-os Vdd tápot kapcsolgatja, a Vdd tesztelésénél a 4.8-4.7V -ot állíts be - a Schottky diódán esik 0.2-0.3V. Ha ezek a mérések sikeresek, nyugodtan programozhatsz vele...

Érdemes-e ma csak 5V-os kontrollereket támogató klónt építeni? Már a 16(L)F-ek között is vannak 3.6V -os kontrollerek...
(#) watt válasza hapro hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Olvasd el a bemérésének menetét. Ha szilva nem írta volna le a cikkében(kétlem!), akkor olvasd el itt a hobbin a cikkemben, hogy mit és hogyan kell mérni, beállítani, ellenőrizni, csak azt vedd figyelmbe, hogy ez a klón nem tud más Vdd-t csak 5V-ot, tehát a Vdd beállítást nem tudod megtenni, de a többit igen.
Valóban a PICKit2 építése topicba kellett volna feltenned a kérdéseket.
(#) erdoszoli hozzászólása Okt 19, 2010 /

Sziasztok

kis helpet kérnék ötlet szintjén. Univerzális kommunikációt szeretnék elérni. RS232, RS422,RS484,USB stb .. Nahmost a PIC és az adóegység közti kommunikációhoz kellenek szintillesztők, pl max232,max485 stb.. és kérdésem az lenne hogy szerintetek megoldható lenne az h ne jumperekkel kelljen kiválasztani azt hogy melyik illesztőre adjam ki a jelet a PICről? Magyarán ha vakon rákötök 2 vezetéket amin jön az adat akkor azt mi alapján kéne vizsgálnom hogy felismerjem hogy milyen jel is jön ? Természetesen szoftveresen megirnám a különböző programrészeket, és az alapján menne a kommunikáció akár egyszer így akár ugy pl... Elindultam azon az úton hogy a jelszintet figyelném.Vegyük példának az RS232 és RS485 szinteket. Logikai jelszint szerint pl a "0" egyiknél 5->15 V -ig , másiknál 1,5->12V -ig terjed. Nah a probléma ezzel az hogy nem elkülönithető egyik a másiktól , tehát ezalapján nem lehet szoftveresen eldönteni hogy éppen 'milyen' jel érkezne.
Remélem nem csak én értem miről zagyválok és tudtok tippeket adni.
Köszi
(#) hapro válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Azt végig csináltam. Már csak egy kérdésem van, a csatolt képen az utolsó lépésként mit kéne tudnom mérni?
Mert ez nem volt világos és semmit nem tudtam mérni ekkor a lábain multi méterrel.
A többi mind rendben volt.

ut.jpg

(#) icserny válasza erdoszoli hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

A PIC felőli oldalon nem kötheted össze a szintillesztők kimeneteit, mert kinyírják egymást. Vagy jumperrel, vagy multiplexerrel, vagy kapuzással ki kell választani, hogy melyikről jöhet jel a PIC RX bemenetére.
(#) erdoszoli válasza icserny hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Természetesen ilyen megoldásról lenne szó. A hardver azon része ami bizonyos PIC-től érkező jelre kinyit vagy bezár bizonyos fet-eket már megvan, meglenne, ezzel "irányitva" a jel útját. Meg ha többet egyszerre engedek az RX bemenetre természetes h valami meghal, nem csak az illesztők hanem a PIC TTL bemenete is akár. Csak ugye a kérdésem lenne hogy mindenféle jumper nélkül ha a bejövő jelet a PIC egyik lábára kötöm , létezik e valamiféle megoldás arra h felismerje a kommunikáció típusát? Egyenlőre ott tartok hogy többáramkörös kapcsolóthasználok, ami egyben az adatot vezeti a megfelelő illesztőre illetve a PIC egyik bemenetén jelzi hogy milyen üzemmód szerint működjön, csak jó lenne még a kapcsolót is kiküszöbölni mert ugye az ember feledékeny

30KHz-et.
(#) hapro válasza watt hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Erre gondoltam én is, de multival nem mutatott semmit a jelzett láb kombinációkban.
(#) watt válasza erdoszoli hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Azt talán még meg lehetne oldani, hogy a vonalakat érzékelje valami áramkör a vezeték oldalon, de ha egyszerre többről jön a jel, akkor mi lesz?
Talán, ha biztosítható, hogy egyszerre csak egy vonalon jön adás, akkor valami úton módon lehetne érzékelni, de azt is csak úgy, hogy az adó egy külön jelet küldene, ami még nem tartalmaz adatot az átadni kívánt adatokból, csak egy jelzés(pl. FFFF), majd utána kezdené meg a forgalmazást. Ha ezt az adók nem tudják biztostani, akkor ez sem működik.

Esetleg egy keverővel össze lehetne keverni a csatornák CMOS szintű jelét logikai kapukkal, de ekkor is csak egy csatorna forgalmazhatna egyszerre.

Egyébként az RX nem hal meg, mivel bemenet.
Halkan megjegyzem, hogy ez nem kapcsolódik a PIC témakörhöz.

Nem érdekes, elég a logikai szinteket látnod, ha nincs szkópod nem informatív a 30KHz-ese multis mérés, ami egyébként kb. 2,5V lenne, ha egyáltalán mérne valamit.
(#) Poostmaster hozzászólása Okt 19, 2010 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy meg lehet-e oldani, hogy a PIC által bekapcsolt led fénye folyamatosan erősödjön, és a kikapcsoláskor pedig fokozatosan elhalványuljon amíg ki nem kapcsol?
(#) vilmosd válasza Poostmaster hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Hali
Igen PWM alkalmazasaval.
Udv Vili
(#) trudnai válasza Poostmaster hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Igen, tegyel be egy kondit a LED ele, ehhez nem kell PIC. Ha mindenkepp PIC-kel akarod megoldani akkor PWM-el lehet ilyeneket csinalni.
(#) Poostmaster válasza vilmosd hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Köszönöm, de ennél kicsit részletesebben kellene leírni. Mindenképpen Pic-kel akarom megcsinálni, mert ő vezérli a ledeket, és a hunyorgás csak egy effekt lenne.
(#) Hp41C válasza Poostmaster hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Szia!

Gondolom sok leded van, hardware PWM pedig csak 1 vagy 2...

(8 bites változókkal 256 szintű vezérlés)

Minden led -hez, amit különböző fényerővel szeretnél vezérelni, vegyél fel egy fényerő és egy munka változót. Állítsd be a fényerő változót a kívánt értékre (0 - nem fog világítani). Egy alkalmasan választott időzítéssel (valamelyik timer megszakítás kiszolgáló rutinjában) a munka változó(k)hoz add hozzá a fényerő változóját. Ha a C bit 1, akkor a hozzá tartozó led -et kapcsold be, ha a C bit 0, akkor ki. A rutin 20 ms alatt legalább, 8 bites változók esetén, 256 -szor fusson le.

Ha a ledeket 8 bites csoportba szervezed, és különböző fényerőt szeretnél alkalmazni rajtuk:
A C biteket szépen sorban beléptetheted egy átmeneti válozóba rlf/rrf utasítással és egyszerre írhatod ki a portra...
(#) spepe válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Ha hardveresen szeretnél egy LED-et vezérelni akkor pedig:

Választasz egy frekvenciát ami neked szimpatikus, de persze azért ne legyen túl kicsi se túl nagy mondjuk 100Khz. Ezután pedig egyszerűen csak állítgatod a PWM kitöltöttségét.

Egy kis plusz segítség a PWM-hez: PWM kalkulátor
(#) icserny hozzászólása Okt 19, 2010 /

Elkészült a PICula projekt (Ismerkedés a PIC18 mikrovezérlőkkel) újabb fejezete: Időzítők/számlálók. Elérhető az új mintaprogramokkal bővített szoftver segédlet újabb kiadása (ver 0.25) is.
(#) Poostmaster válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Igen, valami hasonlót szeretnék, de azért van még pár homályos pont.
Hova kapcsolom a ledeket?
A cél egyébként az lenne, hogy egy sor leden végigfusson a fény. Olyan módon, mintha átkúszna egyikről a másikra. Egyszerre 2 leden kellene vezérelni a fényerőt. Működés: Az első bekapcsol kis fényerővel, majd szépen fölfut teljes fényre. Ezután lassan kialszik, miközben a következő fénye emelkedik.
887-et, vagy 877A-t használnék hozzá.
(#) hadnagyakos hozzászólása Okt 19, 2010 /

Sziasztok!

Problémám akadt a frissen épített PICKit 2 klónommal. A PICKit 2 program csak elvétve vagy egyáltalán nem ismeri fel.
A Windows HID szabványú és USB beviteli eszközként ismeri fel.

A PICKit 2 program ReadME fájljában nem szerepel támogatott op. rendszerként a Windows 7. Találkozott már valaki ilyen problémával?
(#) watt válasza Poostmaster hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Idézet:
„Hova kapcsolom a ledeket?”

Nem irígylem a válaszadókat...
(#) spepe válasza Poostmaster hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Először is szerintem ebben esetben kizárt a hardveres PWM vagy max. akkor lehetséges ha külön vezéreled a LED-eket, hogy melyik mikor kapcsoljon be de szerintem sokkal jobban jársz a szoftveres megoldással.

Ezzel viszont az a gond, hogy a PIC-nek elég gyorsnak kell lennie ha még mást is szeretnél csinálni a LED-ek vezérlésén kívül.

Egyébként ebben az esetben "szabadon" választhatsz, hogy hova kötöd a LED-eket. Azért van ott az idézőjel mert azért vannak bizonyos megkötések...

Én a PORTD-t ajánlom erre a célra.

A programban pedig annyit kell megcsinálni amit már leírt az előbb az előttem szóló. (#819944)
(#) icserny hozzászólása Okt 19, 2010 /

Itt van az igazi knight rider futófény leírása. Az ebben használt LED-enként 1 db tranzisztor 2 db ellenállás és 1 db elkó kell neked az "utánvilágításhoz". A vezérlést pedig a diszkrét logikai áramkörök helyett csinálhatod mikrovezérlővel.

A témának van már több saját topikja is, ezért a probléma itteni taglalását a továbbiakban nem javaslom.
(#) trudnai válasza hadnagyakos hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Akkor 1 db PWM-et hasznalj egy invertalo es egy nem invertalo bufferrel es a valtast multiplexalt modon oldd meg.
(#) hapro hozzászólása Okt 19, 2010 /

Úgy néz ki sikerült is beégetni az első PIC-emet. Egy 12F629-et. A héten kipróbálom hogy jó lett-e a helyén, a software szerint minden rendben vele.
Ez lett belőle végül: Bővebben: Link
Kösz a segítségeket!
(#) Gamedavid hozzászólása Okt 20, 2010 /

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Van egy gyári pickit2-őm és szeretnék hozzá egy nagyobb pic-et. Létrehoztam egy új projektet az új pic-nek (18F86K90), de hiába írja az MPLAB hogy támogatja, amikor kiválasztom a programozómat ezt a hibát dobja az Output ablakban: PK2Error0035: Failed to retrieve XML Data (node = %s)
És bedob egy külön ablakban egy másik hibaüzetet is: PK2Error0025: Failed to load PICkit 2
És ezt szinte az összes 18FxxKxx pic-nél megcsinálja, mikor, mint írtam az MPLAB szerint támogatja őket. Próbáltam újratelepíteni is, de továbbra sem jó. Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném!
(#) icserny válasza Gamedavid hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

A PICkit2 által támogatott eszközök lstája itt található. Ebben a felsorolásban én nem látom az általad használt típust.
(#) trudnai válasza Gamedavid hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Milyen verzioju MPLAB es PicKit2-d van?
Következő: »»   818 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem