Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én még nem nagyon értek ehhez (de jó úton haladok) Szóval azthiszem, hogy a FET fesz vezérelt, míg a tranzisztor áram vezérelt. ÉS hogy a FET sokkal gerjedékenyebb. Ezekbe nemvagyok biztos de hátha segít
A jFET már fél Volt UGS feszültség hatására teljesen kinyit, így nem nagyon illeszthető digitális feszültségszintekhez.
Elso lepeskent vegyel egy multimetert, egy 9V-os elemet (vagy 4.5V-os laposat, ha ugyan még lehet kapni), par ellenallast (50 Ohm, 200 Ohm, 1K, 2.2K, 4.7K-bol tobbet, 10K, 100K, nehany LED-et, tekeros 4.7K-s vagy 47K-s potmetert, mindenbol a legolcsobbat. Aztan 10db NPN es 10 db PNP-s tranyot.
Vezetekek, paka (pillanat is jo az elejen), on. Multimeter, paka draga, a tobbi filleres. Aztan pedig neki kell allni es csinalni. Ohm-torveny a gyakorlatban.
A JFET vezérléséhez (lezárásához) vagy negatív tápfeszültég kell (kettős táp), vagy a szintek eltolásához ellenállások (sokkal több alkatrész). Ezek olyan hátrányok, amelyek egyike sem jelentkezik MOSFET használatakor. Egy NAND kapu összesen két MOSFET-ből előállítható, minden más megoldás sokkal több alkatrészt igényel. Kizárólag NAND kapukból pedig bármilyen logikai áramkör megvalósítható ("funkcionálisan teljes rendszer").
kettős táp használata, és a szintillesztés sem egyszerű. értem már miért nem terjedt el, köszönöm.
Bocs, még mielőtt valaki megjegyzi, a NAND-hoz azért kettőnél több FET kell (kettő az inverterhez kell)
(Mindenesetre kevesebb alkatrészből előállítható, mint más aktív elemekkel.)
Szia!
Megnéztem a töltő tipusát , rasszvet 2-es. Közben sikerült rajzot találnom hozzá. Az lenne még a kérdésem hogy a tirisztort multiméterrel kilehet-e mérni mint a tranyót és ha rossz nagyobbal helyettesithető-e ?
Heló! Én kezdő vagok a témában de tanulok folyamatosan. Én 555 ic-vel felépített astabil mv. (villogó) volt az első kapcsolásom légszerelve . Szerintem szerezz be pár cuccot amit előttem írtak. Ja és rossz cuccokból is sok mindent meg lehet menteni. Sok sikert.
A tirisztor ellenőrzéséhez kell egy tirisztorteszter kapcsolás. Bővebben: Link. Általában lehet helyettesíteni nagyobbal.
Sziasztok!
Sajna nem kaptam választ senkitől, úgyhogy még mindig kérnék egy kis segítséget. Adott egy 3w os Infra led (magasfényű, hűtőcsillagon elhelyezett). Dealextremen kapható. (1.5-1.7V). Ezt szeretném a lehető legjobb teljesítményen üzemelni. Több leírást találtam. 1000-1600mA es meghajtást ajánlanak. Nekem elegendő lenne az 1000mA. Áramgenerátort sajnos még nem találtam ami 1.5-1.7V on adna le fix 1000mA-t. Mit ajánlanátok? Mivel hajtsam meg? Jelenleg 2 góliát elemről megy ezek párhuzamosan kötve. Jól világít, de tud ez még többet is Előre is köszönöm a segítségeteket!
Hali! Mögvöttem!
3 lába van, hát mivel full nem értek hozzá kérdezném, hogy ezt hogy kell bekötni. Olyan stabilizátort vettem, amilyet mondtál. Biztonság kedvéért vettem 4-et. A középső láb a negatív? (közös negatív?) Üdv.:T
Ahogy kobzoli mar megmutatta, ugy kell. Igen, a kozepso lab a kozos fold (GND).
Szia!
LED-áramgenerátor hegyek kapcsolóüzemű és hagyományos változatban. A power LED-es kapcsolásokat nézd. Bővebben: Link
Vettem egy szilárdtest relét. Azért erre esett a választás, mert váltóáramot is meg tud szakítani!
Annó használtam FET-et ködlámpa ki-be kapcsolására. Abban szeretnék segítséget, hogy hogyan tudom megépíteni a magam 250VAC megszakítóját, melyet egy PIC lábáról írányítok.
A bemenetet bekotod, mint egy ledet (+ es - lab), mondjuk egy 300 Ohmos elotet-ellenallassal direktben a PIC labarol. A masik ket labara mehet a 230V direktben, mint egy hagyomanyos kapcsolonal. Nullatmenetnel valt, szoval inkabb ohmikus terhelest erdemes vele kapcsoltatni (pl izzolampa, vasalo, hosugarzo), nem tekercset vagy motort.
Köszi Zoli és Balázs!
Neki is látok majd! Üdv: T
Bocsi, nem voltam elég egyértelmű!
Azt akartam mondani, hogy van egy szilárdtest relém ami 220-at tud megszakítani, de én szeretném a magam 220AC megszakítóját megépíteni. Így a kérdésem inkább az: milyen áramkörrel tudnám kiváltani a szilárdtest relét, hogy az nagy feszültségen (250V) és akár váltóáramon is jól működjön?
Triak, szerintem.
Bar ertelmet nem latom.
Helló
Van nekem egy RM-950E tipusú univerzális távirányítóm , be szeretném programozni a Daewoo tv-mhez! Hogyan tudnám ezt megcsinálni? Előre is köszönöm a segítséget! V
Hali!
RM-950E
Köszönöm, de sajna nics kódunk, mert úgy kaptuk (amikor meghalt a távirányítónk) csomagolás nélkül! Esetleg ha vki tudna hozzá kódot azt nagyon megköszönném! :yes:
Sziasztok! Olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy egy sharkoon neon inverterében egy D1616 A GCK29 tranzisztor elégett, mert fordítva adtam rá a feszt. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt mivel lehet helyettesíteni? Előre is köszi!
Ha lehet, kérem gyorsan válaszoljatok.... bocsi...
Itt a datasheet Bővebben: Link
Én nem tudom hogy jó- e? Remélem. Köszönöm szépen.
Ha nem megy a kódokkal, akkor SET nyomva tartani majd a TV gombot mellé nyomni amig nem világít a led, majd ismét SET, ekkor elkezd villogni a led, ha már villog, akkor kezd el nyomogatni a POWER gombot bekapcsolt TV mellett, ilyenkor lépteted a kódokat,, ahol kikapcsol a TV ott rögzítsd az állást a SET ujbóli megnyomásával. Ha túlszaladsz, akkor lehet előlről kezdeni.
Ugyan nem egyezik, néhány paramétere kicsit gyengébb, de lényegében megfelelhet. Fesz , áram, béta jó, kicsit lassabb talán. Hasonlítsd össze.
Heló!
Az lenne a kérdésem hogy,az ellenállásoknak mindegy.e a bekötése?Hogyan kell őket bekötni?Mindegy melyik lába merről van? A válaszokat előre köszönöm. Üdv.: Peti |
Bejelentkezés
Hirdetés |