Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LCD vezérlés
Témaindító: kicsi_huszar, idő: Jún 13, 2006
Hát kép továbbra sincs. Nem rajzol ki semmit. Vezérlő fesz felment 6v ra, az talán elég. A kijelző vlaszol, a staust lekérdezem a végén, minden ok, a kijelző be van kapcsolva (Display ON bit alacsony), mégsem rajzol ki semmit sem
Hi!
Tulajdonomba került pár zsír új LCD kijelző. De egyenlőre nem tudom lehetne-e vele valamit kezdeni. Van rajta egy cimke: Alcatel 128 *64 dots JIM-MSGF9679-03 Meg még pár szám aminek szerinte nincs különös jelentősége. Itt van 3 kép róla, elég nagy felbontásuak, ezért inkább linkelem: http://www.delphiforum.hu/images/DSCN1329.JPG http://www.delphiforum.hu/images/DSCN1331.JPG http://www.delphiforum.hu/images/DSCN1332.JPG
Hmmm, még mindíg szívok vele...
Lehet, hogy kontraszt hibám lenne? Mert elvileg már jó minden. Ha a tápot lehúzom random alapon csíkok jelentkeznek a kijelzőn, majd eltűnnek. Kontrasztot hogy lehet állítani? Több helyen is olvastam, hogy ks0713 kompatibilis a chip
Eladod nekem.
Egyébként ha tudod a gyártóját valószinüleg találsz róla valamilyen adatlapot!
Haladunk haladunk......
valahol azt olvastam, hogy digitálisan lehet állitáni a kontrasztot 64 lépésben.. azthiszem a vezérlő adatlapjában... de az is lehet hogy nem elég az a fesz az LCD vezérlőnek... azt hiszem azt is lehet valahogy tuningolni digitálisan....
Hi!
Eladni nem igazán akarom, nem a pénz érdekel ebben. Ha találsz hozzá nekem valami doksit, vagy hogy hogyan lehet életre kelteni, küldök neked 1-et ingyen, és Te veheted ki a gyári fóliából is
Ja, az adatalpban benne van ott ahol felsorolja hogy mit is tud:
-Electronic contrast control function (64 steps) Na de aztán sehol máshol Egyébként szerintem az a Set reference voltage - val állítható mert az 64 lépcsős és alfa a jele. Közben amikre rájöttem: ugyebár a vezérlő feszültésget digitálisan kell beállítani, VC, VR, VF -el. Na ha ezeket beállítom (mindet 1re) akkor a belső táp áramköröket használom, azaz ő fogja előállítani a vezérlőfeszt. Ezt mérem a V0 lábon. ez 7-8 volt. Na és ezek beindulásakor 1 pillanatra sötét lesz a kép majd ismét semmi. A tippem: ez a fesz kb 15 voltra felfut (adatlap szerint) ekkor elindul a kijelző, de nagyon leterheli ezért a fesz visszaesik 7-8 volt köré és kikapcsol a kijelzés, mert ugyebár a vezérlő fesz leesik. Aztán lehet hogy ezen eszmefuttatásom hülyeség, nemtom. Egy mérést szkópon megér. Megnézem aztán írok.
hát nem nyertem a fesz egyenletesen felemelkedik és ottmarad, nincs túllövés, elméletem elbukott
Az összes kondi be van kötve a C1-3 lábakra?
Mert ha igen akkor a VOut-n VDDx5 feszültséget kellene hogy mérj.... valami tuti nem jól van beállítva....
Igen, be van mind forrasztva. Az adatlap valóban 5*VDD-t ír, de annak nyoma sincs.
Jó nehéz dió ez.... Most egyenlőre nem jut semmi több eszembe.... Talán éjjel megálmodom..
hát tuti nem véletlen adják ezen az áron, hiszen filléres kijelző
Elvileg a feszültésge (V1..V4) kiszámolható abból hogy a BIAS hogy van beállítva és abból, hogy a DUTY0 és DUTY1 L-re vagy H-ra van kötve. Ez nincs kikábelezve, direkten van, de az adatlap nem mondja meg hogy hova. Innentől hiába tudom a BIAST állítani nem tudom a DUTY-t a feszültésgeket sem... Az igazság, hogy az adatlap egy rakás sz@r
Nagy nehezen megszületett a megoldás. A vezérlő fesz nem tudott beállni. Ki kelett cerélni a kondikat kisebbre és már megy is minden szépen. Most már használható az LCD.
Ennek nagyon örülök!
Esetleg, ha van időd, akkor elmagyarázhatnád, hogy hogyan lehet működtetni, mert már én is szemeztem ezzel a kijelzővel régebben, csak furcsa volt ez a bekötési mód.... Meg az a flexi csatlakozó... annak az aljzatát be lehet normálisan forrasztani? Gondolok itt arra, hogy elég kicsi lehet a láb távolsága... mert, ha sokat kell vele tötymötögni, akkor inkább maradok a normál változatnál...
A csatit be lehet forrasztani rendesen, össze kell taknyalni, utánna harinya.. De vigyázz mert nagy hőre vetemedik, szóval kicsit azért óvatosan.
Csatolok egy képet a schematikról, így 100% hogy működis, stabilan. Az init progi meg benne van az LCD adatlapjában, az is jól működik. Igazábol a vezérlőfesz létrehozását segítő kondik a kritikusak. Így utólag már látom. Egyébként most hogy már pár napja használom, nagyszerűnek tűnik, főleg hogy az ára is igen alacsony.
Üdv!
Adott egy LCD kijelző, 2 soros: felső sor alfabetikus karakterek megjelenítésére alkalmas 14 szegmenses 10 karakteres, alsó sor számkijelzésre alkalmas 7 szegmenses 10 karakteres. 5 érintkezős (4 láb+fémkeret) csatlakozás. Meghajtás nem ismert. Amit lehet tudni: csak a kijelzés változtatásakor kell egy adatfolyamot küldeni bele, a feliratot utánna kint tartja magától. Hátlapján egy számsor szerepel: MX9440 Van valakinek ötlete, hogy ez hogyan is működhet? Nem naon értek a vezérléséhez, ami nélkül nincs értelme az egésznek. Gondolom h ez sorosan vezérelhető... Nincs vkinek vmi doksija hasonlóhoz? Várom a segítségeket!
hi
ezt a vateráról vetted vagy te vagy aki árulod a veterán? nekem telefonból volt ilyne kijelzőm, igaz csak hétszegmenses, de lehetett vele 14 szegmensest is vezérelni valami NEC gyártmány volt updxxxx, asszem sajna már kidobtam az összeset (Vdd,GND,SDA,SCL,RES) ezek voltak az enyémen üdv
Csak venném, de pszt!
Abban nem tudol segíteni, hogy hogyan is kéne bele adatot küldeni? Karaktertáblázat? Freki? Doksi?
szerintem sima SPI vagy i2c a tied is, csak nincs IC száma így nem tod azonosítani a lábakat, de állítólag szkóppal meglehet, nem tom hogy és már az IC számára sem emlékszem,
talánm úgy lehetne azonosítani, hogy nézni még számokat és hátha taálsz hasonlót a neten vagy egyet megveszel leégeted róla a bakelitet és nagyító alatt látni látni fogod az IC nek a számát. onan pedig már nem lesz túl nehéz üzemeltetni. üdv
Köszi a válaszokat, lábkiosztásban itt szerencsére nincs sok variáció, legfeljebb szétkapom és meglessük belülről is :zavart1:
Még egy olyan aprócska kérdés, hogy nem tudsz mutatni egy leírást, vag vmi segítséget az spi és az i2c szabványhoz, mert gogliban nem igazán akaródzik találni. (Vagy a filmforgalmazó, vagy a laptopok tömkelegje jön be)
hi
valószínüleg SPI (SDA,SCL,CS) Serial DAta, Serial CLock, Chip xxx ,a sima I2C csak SDA és SCL van az és íyg 127 eszközt lehet "sorba" kötni az első adatsorral adod meg a címét az eszköznek, amelyiket szeretnéd használni, valószínű hogy az SPI nél is így van, csak ott a CS a küldött kód végét jelöli. általában az LCD nél még R/W, R/S is egy-egy bittel oldották meg ...stb. (Nokia 3310 LCd nézd meg a neten SPI buszos PCD8533 vagy valmi ilyesmi az ic száma, ott vna időzítési diagram is) az órajel felfutó vagy lefutó élénél veszi érvényesenk az adtavonalon megjelenő értéket ha vlami nem jó a kollegák kijíváthatnak. üdv
Köszi!
I2C-ről találtam egy enyhe leírást, de csak arra jutottam vele, hogy saccra van a clock, és az adat-láb Valszeg van még a föld, meg a háttérvilágítás, na meg persze a táp :yes: (És megvan az 5 láb) Majd ha kezembe kerül egy ilyen lcd, akkor majd megpróbálom felderíteni a vezérlőjét, Mert sztem sok jóra lehet ezt is használni, főleg amire nekem majd kell Érdekesség: Még nem is naon progiztam picet meg lcd-t , de már van egy rakás megrendelésem
Üdv
Sajnos arra kényszerülök hogy itt tarháljak info után Találtam a lomok között 1 ien lcd-t, anno 1 videokamerába volt. Unipac tipusú de a hivatalos lapjukon semmi információ nem volt róla. A kérdésem hogy valaki tud-e valamit róla illetve valami linket ahol ehhez hasonló vackokat bírnak működésre. Vagy teljesen reménytelen hogy bámit is kezdjek vele? Előre is köszönöm a válaszokat.... Idézet: „valószínű hogy az SPI nél is így van, csak ott a CS a küldött kód végét jelöli” SPI-nél nem így van Az eszköz kiválasztása a CS (Chip Select) kivezetésen történik. Általában aktív nullás.
Adatlap nélkül ezeket meghajtani szinte lehetetlen. Az adatlapról meg annyit, hogy ezekről a korreai, kínai, stb. gyármányú kijelzőkről nem igazán találni semmit.
Megoldás lehet szkóppal rámérni a saját meghajtó áramkörével (ha még működik a kamera). Az ilyen nagyfelbontású színes LCD-k esetében még így is nagyon sokáig tart kibogarászni... az ember előbb vágja a sarokba és veri szét kalapáccsal, minthogy rájöjjön
Köszi a gyors választ, valószínü hogy sarokbadobás lesz
Van neki panelja csak szerintem már mindent leforrasztottam róla, csak poénból hőlégfúvó és tsa. köszi
Sziasztok!
Egy faxből szedtem ki egy LCD kijelzőt, Samsung gyártmányú, és szeretném valahogy életrekelteni, egy hőmérőt szeretnék építeni belőle
Nem látszik pontosan, a szalagkábel 10 pólusú, és az 1-es pont jelölt rajta?
Igen 10 pólusú a szalagkábel.
Aham. No egy teljesen hasonló kinézetűvel én is lutriztam, mert nem találtam róla sehol semmit - bejött
Nálam az volt, hogy bekötöttem "hagyományos", 14 lábú, HD44780 kompatibilis LCD modulként úgy, mintha az alsó adatbitek hiányoznának (ugye így marad az eredeti 14 lábból 10). Persze, így csak 4 bites módban lehet megszólítani, úgy viszont megy tökéletesen. Szerintem Nálad is ez lesz a megoldás. Tehát ilyen bekötéssel próbáld szerintem: 1-Vss 2-Vdd 3-Vo 4-RS 5-RW 6-E 7-DB4 8-DB5 9-DB6 10-DB7 |
Bejelentkezés
Hirdetés |