Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1097 / 2208
(#) moltam válasza cruisher hozzászólására (») Okt 21, 2010
Lukitól vettem bele ecc t, a pufferkondikat kicseréltem úgy, hogy beraktam még egy 100k s ellenállást, sorbakötöttem két 4.7u 400V os és egy 180u 400V os kondit. Most szépen, brummentesen szól az erősítő, csak sajnos el kell fűtenem a felesleges feszültséget egy hangszóróval sorbakötött ellenállással.
(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 21, 2010
Nem teljesen világos.Úgy kell ahogy a rajzon van?
Máté.

traf.png
    
(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 21, 2010
Nem így gondoltam.Még jó,hogy megkérdeztem Köszönöm!
Máté.
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Okt 21, 2010
Ez nálunk valós probléma, ugyanis itt a 225V a "normális" feszültség (ennél csak alacsonyabbat mértem).
A telepen nincs általam ismert zavarforrás (külön betáplálást kap ez a néhány ház), a zeneszobának saját "villany-ösvénye" van a kapcsolótáblától, saját biztosítékkal. A házban az zenehallgatás idején max. a hűtőszekrény kapcsolhatott be időnként, más villamos fogyasztó nem.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Okt 21, 2010
Akkor ez magyarázhatja , sturbi erősítőjének az otthoninál gyengébb hangzását .
DC csatolt munkapontok így könnyen borulnak és ezzel a hangminőség is .
(#) EcoPityu hozzászólása Okt 21, 2010
Sziasztok!
Van egy kis bajom: Beállítom a 30mA-eket a csöveken (6N13Sz), és úgy marad, amíg nem kezdem el hajtani. Ha "odaverek neki" kihajtom végteljesítményig 1-2 percre, és utána veszem le a hangerőt nullára, akkor meg már közel 100mA folyik csövenként nyugalomban.
Ennyire túlmelegítené a katódot a hirtelen nagy áram, hogy több elektront bocsájt ki?
(Hülyék ezek a triódák!)
(#) dragon073 hozzászólása Okt 22, 2010
Sziasztok ! Készülő 6p3s SE erősítőmmel kapcsolatba szeretnék véleményt kérni , Van e valaki aki megépítette már ezt a kapcsolást .

6p3s SE.jpg
    
(#) JZoli válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 22, 2010
Régi rádió vagy tv kimenője jó lenne neked ahhoz az ECL86-hoz, és még talán könnyen be lehet szerezni valamilyen bontott-szintén régi rádió-hálózati trafóját. Ha itt kérnél, szerintem többen is segítenének. Köbzoli rajza nem tartalmazza a fűtéseket, de azzal is gondod lesz, mivel az ECC 6,3V-ról fűt! Ezt mindenképpen vedd figyelembe.
(#) joepapa válasza CHZ hozzászólására (») Okt 22, 2010
CHZ!

Kérdésem pont a hálózati zavarok témaköre:

SRPP meghajtásnál vettem észre, hogy a hálózati lassú ingások is jönnek a kimenetén, azaz feltételezem a tápfeszültségzavarelnyomási tényezője az SRPP nek nem jó.

Jobb lenne egy sima fesz erősítő földelt katódos fokozat és egy katódkövető, vagy az SRPP nél nem kell ennyire aggódni?

Csak mert 100k Ohm al tápban (0,6mA SRPP áram 60V a 330 ból így is marad 270V) nem volt olyan dúrva a dolog.

De feltételezem, ha a szkópon jelentősen látom ha ugyanabba a hosszabítóba 300W al beterhelek (lehet ez a számítógép villámvédett hosszabbító, vagy a konyhai fali sem jó, mert a mikró is innét megy ha megy lehet megette a konektort majd megnézem)
Akkor a nagyobb frekis zavarok, zajok, is simán jönnek át a tápból az SRPP - n át a tetróda rácsra, onnét a hangszóróba...

Tehát egy stabil tápnál jó az SRPP de nekem jobb lehet egy sima meghajtás?

6P3S-ESE fokozatnak mekkora a bemenő impedanciája? talán a rácslevezetővel azonos?

Rácslevezető nélkül mekkora ellenállást képvisel egy 6P3S-E G1 rács föld közt munkapontba állított csőnél?

Azaz kell-e egyáltalán a katódkövető, vagy simán egy kis triódás fesz erősítő és lész?
(#) joepapa válasza dragon073 hozzászólására (») Okt 22, 2010
Nekem hasonló, csak az elejében 6N9S van 3k3 ellenállásokkal a tápjában 100k a tetroda rács elött és sehol nincs gerj gátló R.
A segédrácsfeszt nem csak felülről 1 ellenállás és egy 1 mikro MKP oldja meg hanem egy 10k fent 47k lent fesz osztó és 47 mikros elkó és egy MKP vagy fólis párhuzamosan.

AZ elejébe nem próbáltam ha nincs ott a katódkondi akkor még neutrálisabb a hangja állítólag...ja...és én 6p3s-e- vel kisérleteztem, de megfüleltem 6p3s el is csak ahoz át kellett munkapontozni mert ha simán a helyére dugtam ugyanoda akkor 6p3s-e 4 Ohmra (4k Ra)
volt jó 6p3s-e pedig 6Ohma (6k), azaz itt kellett nagyobb áram, kissebb táp és jó lett 4Ohmra is (4k)

(1:100 Z/Z a kimenőm)

a nagy kérdés kell-e egyáltalán SRPP egy tetródának? kell-e a kis impedanciás meghajtás a hálózati zavarokért cserébe?
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 22, 2010
Ha rájöttél szóljál, nekem is ilyen gondom van. Annyit már előreléptem, hogy miután beraktam a gerjedésgátló ellenállásokat (kivéve a kaszkód közepe), levett hanggal, illetve műsor nélkül hamar visszaáll a beállított katódáram, de vezérlésre túlságosan megnő most is.
(#) CHZ válasza joepapa hozzászólására (») Okt 22, 2010
Az SRPP zavarelnyomása jobb mint sima anódkövetős megoldásoknak , kimeneti impedanciája is előnyösebb .
Ez a lengés hallható is a hangszórókban ?
Végfok bemeneti impedanciáját lényegében a rácslevezető határozza meg , értékének megválasztásakor figyelembe kell venni a meghajtás terhelhetőségét is .
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 22, 2010
Tudom nehezen értelmezhető a dolog, de biztosan nem a hálózati feszültség nagyságával függ össze, valamilyen más módon kapcsolódik a hálózat állapotához. Nálam is vannak 15-20 V-os eltérések is, és mesterségesen is tudom változtatni a feszültséget, mert a primeren van trimmelési lehetőség (7 volt, ami a szekunder oldalon fűtést, anódfeszt, előfeszt, mindent visz, mint amikor változik a hálózati fesz nagysága), ez érdemben nem befolyásolja a hangzást. Vezérlésre keletkezik valamilyen megaherz-es tételű gerjedés, ez összefüggésben van valami módon a hálózattal (nem mindig van, de nem a hálózati fesz nagyságával függ össze) és teljesen összekuszál mindent, hangot, munkapontokat. Már oszcilloszkópon is tettenértem, mikor hirtelen letekerem a 10 K-s négyszöget (ami egyébként hibátlannak látszik), megmarad egy kb. 1,5 Mhz-es színusz, ami kezdetben (míg hideg az erősítő) gyorsan lecseng, később lassabban, van mikor megmarad, van amikor nincsen. Amíg ez megvan magas marad a nyugalmi áram is, és ettől szalad irreálisan magasra mikor megkergetjük. Főleg nagy dinamikájú források okoznak zavart. Ezt a jelenséget kell megszüntetni, és akkor egy csúcs után azonnal visszaáll a beállított érték. Gerjedésgátló ellenállásokon kívül, még valamifajta tápegység problémára gyanakszom (lehet, hogy nincs elég jól elszeparálva a két oldal, ekkora nagy áramoknál, az alkalmazott kapcsolástechnikához).
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 22, 2010
Én nem tapasztaltam ilyen áramnövekedést . Sokat méregettem fentebb leírt munkapont beállításakor . Hosszabb ideig 1KHz szinusszal vezérelve (30perc ) sem jelentkezett megszaladás vezérlés megszüntetését követően . Tápfeszültséged mekkora eséssel válaszol a teljes kivezérlés hatására ? Túlzottan nagy fesz. csökkenés okozhat nagyobb munkapont vándorlást . Ez akkor is jól látható , ha négyszöggel méred és hirtelen szinuszra váltasz , szinusz kissé összeomlik a visszaváltáskor , lassan éri el az eredeti amplitúdóját ..
Én viszont azt tapasztaltam , hogy a beállított 30mA hidegen bekapcsolva kb. 2-3 perc múlva éri el ismét ezt az értéket , 20-25mA -ről indulnak a triódák , hosszabb melegedés kell .. Ezt a csövek kissé elhasználódásának tulajdonítom .
Ezt találtam sajnos nem itthon :Bővebben: Link
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Okt 22, 2010
Leírásod alapján ez valóban gerjedés lesz . Csak a tápegységet tulajdonítod a gerjedés forrásának ? Szerintem az erősítő valamelyik fokozata is produkálhatja időszakosan .
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Okt 22, 2010
Produkálhatja, de valamivel összefüggésben kell, hogy produkálja, és végülis az erősítő a "külvilág" és a másik oldal felé csak a tápegységen keresztül "nyitott", ezért elsősorban erre gondolok most.
(#) joepapa válasza CHZ hozzászólására (») Okt 22, 2010
Köszönöm a választ. akkor egy sima fesz erősítő fokozatnál is jobb a tápfeszről érkező zavarelnyomás, akkor SRPP marad, fülre úgyis az volt a jobb, ráadásul még volt az alsó 3k3 on katódkondi, az sem kell...akkor állítólag még jobb a hangja.

Ez a lengés nem halélatszik, ha ott lenne azaz a trafók is átvinnék a 0,05Hz et akkor sem hallanám, max látnám...de nem jön át szerintem, nem ez a gond, hanem ha az SRPP kimenetén ott van a jel ha a hálózati feszt 10V al növelem csökkentem lassan, akkor feltételezem ha gyors tüske jön az is ott van, és az át is megy a végcsövön, trafón hangszórókábelen.
De ez csak feltételezés.

A 6P3S-E nek a rácslevezetőét 100k ra csökkentettem mert úgyis 500nF al csatolok, az SRPP pedig simán bírja, ráadásul ezek a lassú tápváltozások a 100k meleg lában kevésbé vannak ott mint, ha 470k lenne ott.

Az orosz datasheet pedig max 150k-t ír rácslevezetőnek az E-s csőnél.

De 100k ra egy sima fesz erősítő katóderősítő nélkül is udna dolgozni azaz lehet elég lenne egy trióda és csak egy tetróda csatornánként...kevesebb alkatrész kevesebb hangminőségromlás...
(#) joepapa hozzászólása Okt 22, 2010
Az RCA -k ról a potiig a potitól az első trióda rácslevezető melegppontig árnyékolt kábellel menjek? valami puha mikrofonkábellel, vagy koaxal (van itthon GHz es koax is vékony 2mm vastag) vagy használjak 50 éves rezet simán két eret összetekerve...de ebből csak 1mm es van, kicsit durung.
Esetleg tömör teflonszigetelésű 1mm es ezüstöm is van pár m.
(#) Bassmester válasza joepapa hozzászólására (») Okt 22, 2010
Hali!

Szerintem csak akkor kell árnyékolt kábel a belső huzalozáshoz, ha ez zavarvédelmi szempontból indokolt.
Ha megoldható, akkor érdemes "meghallgatni" a különféle drótokat és azt használni ami tetszik. Nekem nagyon bejött a CAT5, CAT7 kábelekből bontott tömör, szigetelt vezeték. Ha szerencsés az erősítő belső elrendezése, tökéletes kivitelű a trafó-tápegység blokk, akkor általában mellőzhető az árnyékolt kábel, pláne lágyacél sasszé esetén :yes:
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Okt 22, 2010
Próbálj meg a bemenettől egészen a rácsig, sodrott vezeték szigeteletlen hajszálerével menni (minél vékonyabbal, nem baj ha ezüst), ha nem szed össze zavarokat nagyon sokat tud javítani a hangon.
(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2010
Üdv!
Bemértem a trafót és szakadt a szekundere .Van egy másik 5V-os.Az jó hozzá?
Máté.
(#) MaTe193 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2010
Azt megköszönném!
Máté.
(#) vikipapa hozzászólása Okt 22, 2010
Helló mindenkinek. Lenne egy olyan kérdésem, hogy egy EI vasmagos hálózati transzformátorból lehet-e kimenőtranszformátort készíteni? Előre is köszönöm.
(#) djhans válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 22, 2010
Persze hogy lehet!
(#) vikipapa válasza djhans hozzászólására (») Okt 22, 2010
Helló. Köszönöm a választ! Akkor megéri megvenni a 60W-os hálózati trafókat "párszázért" és áttekercselni.
(#) CIROKL válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 22, 2010
Természetesen , miért ne lehetne főleg ha valami jó minőségű vasat találsz .
Nagyon könnyű feladat még a légréses trafó kialakítása is vele , ha meg netán pp erősítőbe kell akkor meg csak simán összerakva és máris maga a tökély.
Anno már én is felhasználtam 2 EI magos trafó vasat kimenőnek és az elvárásoknak minden minőségben mennyiségben megfelel .
Könnyű dolgom volt velük mert ezek már gyárilag is EI -re voltak vasalva ezért az SÉ-be pont tökéletesen passzoltak , kaptak szépen egy jól megtervezett tekercselést , simán és egyszerűen össze raktam légréssel és máris kész .
Bővebben: Link
(#) vikipapa válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 22, 2010
Helló. Köszönöm a segítséget. Egy PCL86-ossal felépített kapcsoláshoz szeretném majd használni. Erre a kapcsolásra gondoltam, (amint látom neked működik) úgyhogy "első csövesnek" ezt szeretném megépíteni. A kimenőtrafót megpróbálom majd megtervezni, ha majd meglesznek a trafók, de szerintem ez ügyben majd még kérek segítséget, mert nem nagyon értek hozzá. Nagyon szépek az erősítőid! Gondolom szépen is szólnak
(#) CIROKL válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 22, 2010
Idézet:
„(amint látom neked működik)”

Miért ne működne , ez csak természetes .
Egyébként ez a pici teljesítménye ellenére az egyik legjobb hangú erősítőm azt bátran merem mondani .
Egyet viszont mondanék ,a kimenőkön nem kell spórolni mert szólni szól a TV-ből bontott kimenőkkel is de közel sem nincs olyan hangzása mint a hozzá illő és ehhez tervezett, kivitelezett kimenő trafóval !
Bővebben: Link
(#) vikipapa válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 22, 2010
Nem szeretnék spórolni a kimenőkkel, gyakorlati tanárom is mondta hogy túl kell őket méretezni. Az EI magos kimenőtrafó is azért lenne, mert csak ilyen vasat tudok beszerezni, de ha lehet egy még egy kérdésem: menyibe kerülnek ezek a vasak amiket használtál? Ha nem olyan drága, lehet beszerzek én is belőlük kettőt és megépítem az eredeti tervek alapján. Az még egy plusz öröm ha szép a hangja, mert akkor lendületet ad több csöves erősítő készítésére
(#) CIROKL válasza vikipapa hozzászólására (») Okt 22, 2010
Konkrét választ nem tudok adni mert nekem volt otthon , de nem lehet vészesen drága olyan 1500-2000 körül van / darab .
Jó az EI magos trafó is természetesen csak a vas méreteihez át kell méretezni a tekercseket .
Következő: »»   1097 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem