Fórum témák
» Több friss téma |
A generátor üzemi fordulatszámától függ hogy van e értelme 6 lapátosra alakítani. A 300W-os generátoromnál a 6 lapát miatti lassulás olyan magas fordulatszám tartományban következne be ami üzemszerűen nem fordulhat elő, így semmi hátránya nincs. (30A-t ad amikor a 3 lapátos 10A-t)
Autó önindítókban ill. generátorokban van, ezek amik viszonylag könnyen beszerezhetők a bontókból. (Célszerű több vagy nagyobb szénkefét (vagy bronzkefét) alkalmazni mint ami gyárilag rajta volt.
Kedves Ali
Nyitottam-zártam a lapátokat egy fél délután, de eredmény nem volt. Kedves Barret Csapágyazás még várat magára. Így is kellene forogjon, ez a próbaterhelés. Ha így nem forog, nem is hajtana az meg csapágyakon sem semmit. Kedves athor 77 Én annak is örülnék egyenlőre, ha forogna. Egyenlőre a túlpörgés veszélye nem áll fenn. Sajnos. Kedves sziriusz A pillepalack tényleg szélfogónak készült, de a hordó nem. Mégis az lett belőle. Már arra gondoltam, szemes kukorica tárolására alkalmas lenne, némi fáradsággal, de az megfutamodásnak minősülne. A vízszintes tengelyűt sem akarom elhanyagolni. Van pár méter polietilén vízvezeték csövem. 11 cm átmérő, 7mm vastag falú. Azt ha végigvágom és kiegyenesítem, 33 cm széles lapátokat kapok. Megköszönném, hogy ha megírnád, milyen hosszú darabokat vágjak le. Kedves erbe Lehet, hogy ez lesz a vége, de ahhoz még egy hordót fel kell áldozzak, a könnyebb indulás érdekében. Mellékelek egy képet, amin kitűnik, hogy üres a közepe a forgónak, és besiklik a szél. Ennek a forgónak a palástját ráteszem egy másik hordóra, hogy a szél szoruljon meg a lapát benti oldalánál, hátha úgy már lesz valamilyen eredmény. Köszönöm a segítségeteket és az észrevételeiteket.
Most nézem, szinte az egész országban fütyül a szél csak nálam nem.....
Nálam is fúj reggel óta
Jó erős közepes szél van.
Szia!
Nekem az a meglátásom hogy annak a hordónak a megforgatásához viharos erejű szél kell! (ha csak nem csapágyazod meg) Az a néhány Watt amit kinyerhet a szélből,az kevés a súrlódás leküzdésére. Nem hülyeségből kérdeztem egyből rá a csapágyazásra!
Egy csúszógyűrű körül rengeteg a hely. Célszerű gyűrűnként kettő, vagy akár három kefét használni. Nem csak az átmeneti ellenállás csökken, de a szennyeződés vagy oxidréteg okozta ív keletkezését is megakadályozza. A levezető csúszógyűrű ugyanis nem forog folyamatosan, és nem tartja tisztán fényesen a teljes csúszófelületet, egy szokatlan irányú szél kis teljesítményű keréknél okozhat kontakthibát, vagy a 2-3 amperes ívecske felületi felrakódást, krátert, ami utána mér eleve rossz kontaktus, ráadásul eszi a kefét.
Értem kössssz a választ
Kedves köbzoli
Tudomásul veszem a vereséget. A lapátokat visszakalapálom, hogy újra hordó alakot öltsön, és félbe vágom. Még egy hordót ketté vágok, mert az a célom, hogy ha keveset termel is, de a gyenge szélben is elinduljon. A pillepalack oly szépen pörgött, gondoltam érdemes lesz nagyban is kipróbálni. Még egy esélyt azért adok neki. Felviszem magasra, legalább 6 m-re mert most kb. 2 m magasan van. Kedves Barret Amennyiben van benne némi igyekezet, amit kétlek, kapni fog két csapágyat, bár most is pillekönnyen forog. Látom, ismered a helyzetet, írd meg, kérlek, egy ilyen hordóforgó milyen csapágyat szeret a legjobban? Golyóscsapágyat? Nyomócsapágyat? Rolniscsapágyat? Ideális helyzetben hány wattra számítsak?
A YouTube-on van egy videó egy ilyen két félbe vágott, kék színű, műanyag hordós kerékről.
Láttad már? Nem tudom linkelni mert letiltották a videómegosztót, így nem tudom megkeresni.
Én nem tudom kiszámolni hány wattot fog termelni.
Lesz rá jelentkező biztos.Az a hordó könnyű.Akármilyen csapágy jó lehet.Golyós vagy kúpgörgős. De kétlem hogy lejön róla 50 watt...
Nah átalakítottam a fűnyírómotort generátorrá.(36 V )
Háromfázis szénkefe nélkül. Nem vagyok tőle elájulva... 2500-as fordulaton termel 17 voltot... Mondjuk ampert tolja mint állat! 300-as fordulaton 1 fázison zárlati árama 20 amper felett. Ha teszek rá áttételt,még jó lehet... Bár erősen ragad. Szoval 1500 forintos kísérlet volt. Bár a felépítménye megérte! Áttétellel megfelelő méretű rotorral talán jó lenne.
A használható feszültség 12V körül kezdődik, így lehet akkuban tárolni, fűtőbetétet is csak csinálni lehet kisebbhez... transzformálni pedig nehézkes, mert lassú fordulaton a trafó gyakorlatilag zárlatként viselkedik, és nem tud felpörögni. Ha a tekercsvégek külön ki vannak vezetve, akkor külön egyenirányítva és sorba kötve kaphatnál nagyobb feszültséget, de itt már 6 dióda feszültségesését is számításba kell venni, ami 4V körül van.
Ez szerintem teljesen jó, csak áttétel nélkül nem működik elfogadható tartományon.
300RPM 20A rövidzárási áram, a feszültség meg 17*300/2500= 2V, ebből a belső ellenállása 0.1 ohm Ha áttétellel tennénk rá a 300-at forgó szélgépre (a=2500/300=8,3 hatásfoka 80%),akkor máris megtermelne 17V^2/0,1ohm = 2890W ot ebből lejön az áttétel hatásfoka =2300W, és ebből max a fele vehető ki a gépből (1150W) Azaz egy kb 9-10 szeres áttétel árán, ha a szélkerék elég a meghajtáshoz, van 1150W hasznosítható teljesítmény (szélkeréknek be kell fognia 2890W/saját hatásfoknyi energiát) össz hatásfok kb 15-20 % érvényes a kevesebb néha több (ha kevesebb áramot veszünk ki, akkor a fékezőnyomaték csökken ettől a generátor gyorsabban forog a feszültség nől, tehát van olyan szakasz, ahol kevesebb áramnál nagyobb a teljesítmény (U*I) )
Barret!
A fűnyírómotorból 10-12-es áttétellel jó kis elektromos kerékpárt tudnál építeni, mely lejtőn haladva töltené az akku(ka)t.
Én azért átgondolnám ezt a helyedben... nem szabad összekeverni a különböző üzemállapotból származó adatokat!
Egy néhány száz wattos motort két és fél kilowattos generátorként használni elég bizarr eredmény!
U egyenesarányos a fordulatszámmal, így u-t tudok számolni bármilyen fordulatra (van terheletlen mérési eredmény), 300as fordulaton meg megvan a rövidzárási áram, belsőellenállás (hőmérsékeleten kívül) közel állandó.
Teljesítmény pedig arányos a fordulatszámmal, tehát ha egy generátort névleges fordulatszámának dupláján pörgetünk, akkor ugyanakkora belső veszteség mellett kb dupla annyi teljesítmény vehető ki (Iki ugyan az, Uki kb dupla, veszteség meg csak I^2Rb ami nem változik.)
Így ugye akár több Kw-os is lehet, csak megfelelő áttétel kell.
Igen így van.
Ami motor most fent van a gépemen,36v 13A-es Megpörgettem pisztolyfúróval, 120V!!! jött le róla! Szélgépen a 12v 100W-os halogént elcseppentette akksival sorba kötve Jó erős szélben több mint 40 V jön le róla generátor üzemben.
Hát még ha tudnád milyen motor! (Bosch)
Egybe van építve a vezérléssel. És egy 400-as fűnyíróhoz már kell teljesítmény! De én már nem építek elektromos kerékpárt. Elég volt belőle. Azért 1 roller van még Nosztalgiázásra.
Azért azt oda kell írni a végére hogy elméletileg! Egy forgógép tekercselése rövid ideig elviseli a háromszoros terhelést is, de a szerkezetek általában rosszul viselik a névleges üzemi fordulatszám háromszorosát!!
A feszültség pedig valóban egyenesen arányos a fordulatszámmal, de azonos teljesítménynél fordítottan arányos a terhelő árammal. Ezt szerintem kihagytad a képletből. Az a 2V esetleg terheletlenül lehetne igaz. Ha a kapocsfeszültség nem függne a terheléstől, az forradalmasítaná a villamosenergia-termelést!
A lényeg: nem szabad összekeverni a terhelt, és az üresjárási mérések adatait!!!
Üdv István. Leírom én hogy csináltam meg az enyémet ami működik, igaz még nem termel semmit mert 1 métere van a földtől. De így is pörög mint állat. Szóval vettem egy colos csövet két végét megcsapágyaztam sima golyós csapággyal. A kerületét fel osztottam 6 felé és hegesztettem rá 70 cm hosszú 14-es menetes szárakat ezek tartják a lapátokat úgy ahogy a rajzon van. A lapátokat hulladék műanyag lemezekből csináltam. Most pont úgy néz ki mint a kék vonallal rajzolt. Majd ha lesz időm lefényképezem és felteszem. Szerintem a csapágy azért sokat számít de ha simán kézzel megpörgeted és könnyen pörög a szélnek is vinnie kell.
Jó lenne az a fénykép,így az is meg tudja nézni,aki nem irodában dolgozik
Nincs kihagyva. Gndolom ismered a thevenin helyettesítő képet, ha erre ráhúzzuk, akkor az ideális feszgenerátor mindig a fordulatszámmal arányos feszültséget ad le (volt üresjárási mérés, ebből az arány számolható). A helyettesítőkép belsőellenállásának meghatározásához pedig kell egy rövidzárási mérés (olyan fordulaton ahol ismert az üresjárási feszültség, ezt arányosan számoltam át, a rövidzárási mérési pontra).
Következésképpen a maximálisan előállítható teljesítmény a gépben üresjáási fesz*rövidzárási áram (Uü^2/Rb). Persze ekkor nem jön ki semmi a terhelésre, hanem mind bent marad a gépben és hővé alakul (hatásfok =0). A helyettesítő kép analizálásakor kiderül, hogy bárilyen terhelést is teszünk a kapcsokra a kivett teljesítmény sosem lesz több mint a kivehető maximum fele (ezt hívják teljesítményillesztésnek (Rterhelés=Rb)) a hatásfok ekkor 50% Tehát ha végignézed elosztottam ketté a maximális kivehető teljeítményt. Abban viszont igazad van hogy ennyi veszteségi teljesítményt biztos nem bírna ki a gép (vagy csak rövid ideig). kicsit elhamarkodtam. Akkor közelítsünk máshonnan a problémához: Ha a veszteségi teljesítmény nem válzozna, akkor elég hiteles eredményt kaphatánk Pveszteség legyen kb 100W (500Wos gép 80% hatások) (P=S*hatásfok, S=P+Pv, Pv=S(1-hatásfok)) Szóval felpörgetjük 2500RPM re, terheletlen feszültsége 17V belsőellenállása 0,1ohm (vasveszteségtől tekintsünk el, mivel saját üzemi fordulatszáma körül forog így az biztos elfogadható értékű) tehát ha azon a 0,1 ohmon 100W veszteség van akkor a kimenetre marad: P=Uki*Iki Uki=Uü-gyök(Pv*Rb)=17-3,2= 13,8V Iki=gyök(Pv/Rb)= 31,6A Pki=436W Valószinűleg Barret csak egy fázison mért és csillagkapcsolású a gép (fázisáram és fázisfeszültség) ezért ezt meg kell szorozni 3-mmal. Tehát összességében (ha jól feltételeztem a mérés mikéntjét) 3*100W a veszteség és 3*436W a leadott teljesímény. Áttétel másikvégén ez már (3*100+3*436)/0,8= 2Kw (ennyit kell előállítani a szélkeréknek) kb 4KW felületi teljesítményre kell méretezni a kerék átmérőjét (áttétel értéke a kerék jellemzőitől függ: gyorsjárás meg sugár.) (összhatásfok így is csak 32%) Azért annyira mégsem roszz ez, csak ragad, nem fog egyből indulni minden kis széllökésre.
Ragadásra az jutott eszembe, hogy ha nagyon nem akar elindulni és jó szél van, akkor át kell menni motoros üzembe rávezérelni a tekercsekre "forgó 3F" feszültséget, így be lehetne "lökni" ha éppen úgyadódik.
Némi plusz teljesítményt ez is megeszik, de ha a szélkeréknek kicsi az indítónyomatéka, forgatónyomatéka viszont biztos van, a motor indulása után kb a terheléssel arányos nyomatékot vesz fel...
Üdv Stewe!
Az a bizonyos 2 volt a generátor belső elektromotoros ereje (régen így mondták). Ez üresjárásban kapocsfeszültségként jelenik meg, rövidrezáráskor meg ( 0 kapocsfesz esetén is) hajtja az áramot a tekercsben.
Értem már miért jutottál erre következtetésre... de terhelt állapotban a feszültséget soha senki sem mérte. Erről legalábbis nem szól a fáma. A üresjárási feszültségből hogy számolsz valós kapocsfeszültséget egy nemideális generátoron???
A méréskor ugyanis nem volt terhelve a generátor... számold csak ki, ha megpörgette 2500-zal: milyen teljesítmányű volt az az esztergagép amin megtekerte? |
Bejelentkezés
Hirdetés |