Fórum témák
» Több friss téma |
Ma elmentem kipróbálni. Az első két táblázat közt átvált, azzal ,,nincsen,, gond, viszont a második tábláról a harmadikra nem vált át, így csak 7200ig mér. Összekötöttem mindent, és pontosan mutatta a fordulatot 7000ig. Ezzel nem volt gond. Itthon ha rátettem a fordulatmérőt a labortápegységre, félmásodperc alatt a PIC adta a kijelzőnek ad adatokat, és már írta is hogy a fordulat 0. Ugyanezt csináltam mocin is, és ott eltartott vagy 5 másodpercig is, valamikor ki se írt semmilyen szöveget. Vagy menetközbe olyan volt, hogy ha meggázolom, eltűnik a kijelzőről minden. Ez miért van? mi zavar, hogyan szűrhetem? És ismét az a ,,gond,, hogy ha a HALL kap testet, és feszültséget is, a PIC-re is rá van kötve a +, de a test nincs, és akkor a kijelző halványan világít, amikor a hall jelet ad. Ez normális jelenség?
Egyik "gondod"-hoz szólnék...
A kijelzőről eltűnik az adat, - jártam igy ipari környezetben, amikor "csupasz"fém keretes kijelzőt használtam. Az jelenség akkor szünt meg, amikor kicseréltem egy "fekete" keretesre. Ez is fém, de le van festve. Ha nem minden megy úgy, ahogy elvárnánk, kapcsoljuk ki próba képpen a "processzor beállítasai" ablakban az optimalizálást. (ezt legutóbb az egyedi karakterek használatakor tapasztaltam, amit pár oldallal ezelőtt tettem fel)
Erről beszélsz? Ez le van festve, nem? Megpróbálom még kikapcsolni. Az előző hozzászólásomhoz nem tudsz hozzászólni, a táblázatoshoz?
Érdekes megoldást választasz fordulatszám méréshez...
Esetleg próbáld meg ezt... (Nem próbáltam ki PIC-ben)
Közben rajzoltam egyet, (módosításban) kerülte a két hozzászólás egymást...
Ime újra, hogy használható legyen
Nemértem, miért oda multiplexer. De én ugy szeretném, ahogy Nekem van, nem magyaráznám most este hogy miért, csak a táblázat közti váltást nem tudom még megoldani.
A kijelzőn az "elmúlt" ciklus értékét így lehet megjeleníteni egyszerűen.
Ez a frekvenciamérés (és fordulatszámmérés) alapelve. Egyébként a két Timer használata befolyással van egymásra (a Te megoldásodban is) Szimulációban nem nagyon derül ki, de a gyakorlatban igen. A gyakorlatban optocsatolón keresztül vinném a bemenetre a jelet.
Azért mert, ha a valóságban akarjuk használni, akkor a jelet valahol a PIC-re kell vezetni (ez a különbség)
RB.4 (illetve a kijelzőt át kell tenni az R.C... portra, ez lemaradt), vagy a bemenet egy nem használt porton legyen. (aztán még egy "gombóc" is lemaradt) Tudod próbálok a gyakorlatban használható dolgokat ajánlani. A szimuláció az hálás dolog, de a gyakorlati használat a lényeg...
Akkor az enyémen lényegében mit is kellene változtatni? Be kellene egy olyan multiplexert tenni az én rajzomba is?
A fordulatszám értéke, egy időegység alatt a számlálóba bejutott jelek száma. (ha ezt így jeleztetnénk ki, akkor a számok futását látnánk csak)
ezért az időegység végén átírjuk egy másik "helyre", ehhez kell a multiplexer, ezt jeleztetjük ki és igy "stabil" a kijelzéskép. A Te megoldásodban az értékeket előre megírtad, hogyan kerül ez összefüggésbe a valós jelsorozattal az idő függvényében?
Dani ha 1 sec -vagy 500ms a mérési idő mindenképp ugrálni fog a mért érték ! Ebben a konfigurációban szerintem átlagolni is kéne
mondjuk 8 mérés átlagát küldeni a kijelző előtt lévő átmeneti tárolónak használt multplexerbe. Sajnos most nem tudok segíteni (rajzzal ) mert ezen a gépen csak éppen most letöltött demó parsic van .
Ha úgy lenne, hogy egy körbefordulásnál 1 jel érkezne be, és ezt számolnám, akkor persze hogy az érték össze-vissza ugrálna. Ahogy mondtam, hogy nekem 1 körbefordulásnál 4 jelet ad. ha csak egy jelet adna, akkor 1 másodperc alatt 1000 fordulatnál 16 jelet adna, és 1100 fordulatnál 18 jelet. Lehet hogy egyszer 16 jelet adna, egyszer 18-at, és az érték 1000-1100 között állandóan ugrálna. HA nekem 4 jelet ad, 1000 fordulatnál 66 jelt ad, 1100 fordulatnál 73 jelet ad. Én megadtam a táblázatba, ha a bejövő jel 66-67-68-69-70-71-72, akkor a kijelzett érték legyen 10, azt megszoroztam 100-al, és így jött ki 1000 fordulat. Lehet hogy ingadozna a bejövő érték 2-3at, de ha az a kettő úgy esik pont hogy 67-68-69 jelet ad, akkor az még mindig csak 1000 fordulat. Én ma ezt próbáltam, és az érték nem változott, vagyis nem úgy ahogy mondjátok, szépen olvasható volt. Holnap talán felvideózom. Egyébként megvan a megoldás a táblázat közti váltásra is.
És azt észrevetted hogy ha nem jön több bejövő jel
a kijelzőn marad az utólsó érték ?? Ja és ha csökken a fordulat akkor mit csinál ? Mert szimulációban nem nullázza a számlálót csak tölti és tölti a bemenőjel .viszont az 500ms es időjel nem törli csak az egyik számlálót
Igaz, ezt nem si figyeltem, de ez csak most a módosított változatban, nem? És így jó?
Ez már jobbnak tűnik (első látásra ) de ha jól megnézem az mx 1 re semmi szükség , nyugodtan kitörölheted és a számláóra kötheted a tabulátorok bemeneteit .
A bemeneti jelek átlagolására egyszerűbb megoldás is lenne, mint a táblázat.
Ha megoldottad a táblázatok váltását és megfelel neked a müködése a gyakorlatban, akkor hagyd úgy. Más hasonló megoldásokban több jel átlagát veszik. Pl a legegyszerűbb, ha két multiplexer használatával az utolsó két értéket összeadod és elosztod kettővel, ezt szorzod százzal. és ez kerül a kijelzőre. A gyakorlatban ehhez kisebb időalap kellene és több jel, hogy a százas felbontás megmaradjon. 250ms mintavétel 4x-es késleltetés és 4db mérés átlaga, ez még pont 1s...stb Hiba így is úgy is lesz a mérésban, de azt hiszem ebben az esetben megjelenítés a fontos. A multiplexert azért tedd bele a kilelző elé a "váltó"logikával...(amit rajzoltam)
Valahogy nem jött össze. Szerinted akkor nem lesz pontos?
Ha a tr1 re kettő db oneshot-ot teszel a második bemenetét invertálod és a" zászlót" meg az lcd átíró bemenetét a két oneshot közé teszed működni fog
Így igaz, már megyen is. holnap folytatjuk, én lépek, jóéjt
Háj! A kristály értékét mi szerint válasszam meg egy ,,projekt,,ben?
Függ az a kristály frekvenciájától, hogy a bemeneten 1ms alatt hány jel jöhet?
rajzoltam neked egy példát az átlagolásra (ha gondolod égesd be ) próbáld ki . A kvarc értéke minél nagyobb , annál gyorsabb lehet a program futása (a parsic a 4Mhz -s kristályt szereti) De pl ha órát akarsz csinálni akkor 32768khz-s kavicsot érdemes használni , mert ott egész számra jön ki az osztás Tehát 2--50 -100- 200 hz lehet a megszakítás és nem mondjuk 45.023 hz
HA beállítom parsicban a 16MHz-es frekvenciát, miért nem indul a program?
Az oscillator típusnál HS-t kell bejelölni.
Igen, de még a progiban állítottam XT-ről HS-re és úgy ment.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |