Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   70 / 221
(#) (Felhasználó 46585) válasza walter hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Megköszönném, de nem jött semmi...
(#) Moderátor hozzászólása Okt 12, 2010

Nos uraim! Amennyiben tovább off-olnak, a témát fagyasztom egy időre. Véleményeket erről nem kérek, ez egy közlés volt.
(#) walter hozzászólása Okt 13, 2010 /

Elnézést mindenkitől, de úgy érzem az A osztályú beállításról és az erősítőről irtunk,igaz kis kitérőkkel de a lényeg arról szólt.
(#) storm hozzászólása Okt 13, 2010 /

Csak hogy valami témához kapcsolót kérdezzek
Szóval JLH-t megkakarom épiteni véglegesre. 2db mono végfok lesz. A kérdésem az lenne, hogy a hangszínszabályzót az erősítő paneljára tervezzem rá, és onnan vezessem a potikat az előlaphoz, vagy a végfok és az előfok különy NYÁk-on legyen?
(#) Doncso válasza storm hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Én a helyedben külön nyákra tenném mindenképpen, mivel mi van ha valamelyik nem tetszik ahogyan szól, esetleg a hangszínt később másra akarod majd használni? Sőt, én kikapcsolhatóvá is tenném a hangszínt, egyszer el fogsz jutni oda, hogy nem fog kelleni hangszínszabályzó.
(#) storm válasza Doncso hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Értem, köszi a választ!
Szerk.: És a hang útjába mekkora potit tegyek? 10K-s lin jó lesz? vagy log-os legyen?
(#) Doncso válasza storm hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Hangerőt mindíg logaritmikus potival állítunk, mivel a hallásunk nem lineárisan érzékeli a hangerő növekedést, ez azt jelenti, hogy például 0,5w és 5w közötti hangerő növekedést sokkal jobban érzékeled mint az 5-10w ra ugrást egyrészt. Másrészt, a halk részt sokkal precízebben tudod állítani. 10k nál magasabbat szoktunk használni, de beteheted, működni fog.
(#) walter válasza Doncso hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Szerintem 47 K- tegyél a bemenetre, ez az illesztést is megoldja. (árnyékolt vezetéket használj)
(#) storm hozzászólása Okt 14, 2010 /

És a kimeneti kondit érdemes a NYÁK-ba ültetni, vagy elég ha a kimenetnél teszem be?
(#) Doncso válasza storm hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Hangzást tekintve teljesen mindegy. Igényesség szempontjából döntsd el te.
(#) storm válasza Doncso hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Csak azért kérdeztem, mert szerintem érdekesen nézne ki, a sok kis alkatrész egy nagy elkóó De ha mindegy akkor majd a kimenetnél fog kicsatolni
(#) storm hozzászólása Okt 14, 2010 /

Ja és gondolkoztam még valamin az egésszel kapcsolatban. Szóval ugye ezen az egész áramkörön konstans áram folyik de mivel az erősítő kis nyugalmi áramnál is linárisan csinálja a dolgát, ezért arra gondoltam, hogy környezetbarát megoldás lenne, ha az előlapra lenne kivezetve a nyugalmi áramot szabályzó poti. Mert ugye ha csak 3-4W-ot veszeek ki belőle akkor felesleges az 1,5A (csak mondtam valamit) nyugalmi áram.
Vélemény?
(#) storm hozzászólása Okt 16, 2010 /

Csináltam egy NYÁK tervet amin rajtavan az előfok is. A 12V-ot a főtápból állítja elő neki egy TO92-es tokozatú LM317T. Megépitettem a táp miatt ha közel hajolok hallatszik egy kis 50hz-es brumm de amúgy gyönyörű hangja van . Amúgy 160mA-es nyugalmit állítottam be, mert a tranyók alatt nincs borda de így is csak langyosak és minden hang torzitás nélkül jön ki persze csak nagyon kis hangerőn. A NYÁK tervnek elismerem vannak szépséghibái de működik.
(#) anubis hozzászólása Okt 25, 2010 /

Hello emberek

Kicsit megült a téma és gondoltam felrázom egy kicsit.
Itt van pár kép ízelítőnek a saját művemből.
Lassan halad a dolog mert együtt viszem a dobozolás és a végfok építés menetét. Már a célegyenesben lennék ha 23.án nem törik el az utolsó M6 előfúróm is. Nem bírtam a bordához rögzíteni a paneleket.
(#) anubis hozzászólása Okt 25, 2010 /

Még egy pár kép
ÉS extraként a bamba kutyánk mikor szereltem.
(#) lamalas válasza anubis hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Udv,

Nem szerencses a fektetett hutoborda a doboz oldalan, mert nem lesz olyan jo a holeadas mintha allnanak a bordak (radiator effektus!). Persze igy is mukodokepes, csak ez muszakilag nem szep/helyes megoldas.

Szinten erdekes (es nem tul szemet gyonyorkodteto) megoldas a NYAKon a ferde alkatresz (kondi) elhelyezese. Meg akkor sem csinalunk ilyet ha celszeru lenne ez a fajta alkatresz szereles. A NYAKon vagy parhuzamosan vagy egymasra merolegesen allnak az alkatreszek.

Amugy hajra, remeljuk jo lesz az erosito
(#) walter válasza anubis hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Szia!
Szerintem meg mindenben lehet hibát találni!
Rögtön igyekeznek elvenni a kedved,pidig nem rossz, és a lényeg a hangja!
A hűtő borda elhelyezés nyilván állítva lenne jobb, úgy gondolom magas lenne a doboz ezzel a bordával.
Mekkora a felülete?
(#) storm hozzászólása Okt 25, 2010 /

Én is csináltam 2 végfokot de én tettem mellé előerősítőt is táp majd kb 30V körül lesz a nyugalmi meg 1.3A környékén. Habár a terven 1 végfokhoz ír 4x 4700µF-ot én a 2 végfokhoz együtt használok annyit szerintem elég lesz. Márcsak a borda méretre vágása ésa doboz híja van

P1020666.jpg

(#) hapro válasza storm hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Ez 5 amperes dióda?
Én raknék bele jóval nagyobbat, vagy két darabot készítenék ebből a tápból. Fog melegedni rendesen. 4A-es diódát használok a Hiraga-ban és ott oldalanként van tápegység, 2X0,7A nyugalmival, és olyan meleg a dióda, hogy a dobozon is érzem a melegét.
(#) storm válasza hapro hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Ezek P600K tipusú elvileg 6A-es diódák A tápomban is ilyen van amikor 4A körüli áram folyik rajtuk akkor kb 55-60 fokosak de itt max 3A fog folyni szóval szerintem elég lesz
(#) hapro válasza storm hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Értem, járj vele szerencsével!
(#) storm válasza hapro hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Köszi
(#) Kovidivi válasza anubis hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Nekem a doboz tetszik a legjobban. Szépen össze van rakva, famunkából ritkán látni ilyen szép művet. A felfogatásokat jól megnéztem, nagyon precízek A tetején mi lesz? Valami plexi, vagy fa? Ilyen nyákok mellett a belvilágra is büszke lehetsz. Egy kis könnyed LED-es belső világítással és plexi/üveg tetővel este nagyon szép lenne ez a kazán!
(#) lamalas válasza walter hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Idézet:
„Rögtön igyekeznek elvenni a kedved,pidig nem rossz, és a lényeg a hangja!”

Egyaltalan nem "igyekeznek" elvenni anubis kedvét. Egyreszt nehany muszakilag kifogasolhato dologra hivtam fel anubis ill. azok figyelmet akik olvassak ezt a temat, masreszt nem mondta senki, hogy rossz amit csinalt. Tovabba egy aramkor mukodese kapcsan egy muszakilag rosszabb megoldast nem erdemes palastolni azzal, hogy ugyis valami mas tulajdonsaga a lenyeg.

Egyebkent fektetett bordakkal is meg lehet epiteni. Ez esetben a muszakilag korrektebb megoldas az aktiv hutes lenne. Illetve lehet magas dobozt is kesziteni a hosszukas allo bordaknak. Minek mindig a szokasos teglatest alaku (lapos, hatulra nyulo) dobozokat hajkuraszni? Lehet a formakkal, meretekkel, stb. jatsznai, hogy tenyleg egyedi erositot keszitsen vki
(#) Doncso válasza lamalas hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Idézet:
„Lehet a formakkal, meretekkel, stb. jatsznai, hogy tenyleg egyedi erositot keszitsen vki”

Így van.
(#) anubis válasza walter hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Hello Walter köszönöm a bíztató szavakat és a kérdésedet. Írok pár gondolatot az általam építendő egységről. A 2 hűtőborda majdnem 4 kg és 6500cm2 a felülete. Toroid trafót jövő fizetésnél rendelem meg hozzá ami 200wattos lesz. Puffer oldalanként 34100µF lesz.
Ha majd megszólal jelentkezem újra vele.
(#) anubis válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Köszönöm a dícsérő szavakat de magam tudom hogy vannak hibái. A tetejére annak függvényében kerül üveg vagy tükör hogy milyen esztétikusra sikerül összehoznom. Kapkodni nem akarok vele semmiképp.

A ledes dolog nem rossz gondolat de én tekernék rajta egyet és mondjuk kellemes fényű glimmeket alkalmaznék.
Bár ezesetben minden extra csak plusz vezetéket és gerjedési lehetőséget vihet be a dologba.
Nem tudom, még gondolkodom rajta.
Köszi mindent.
hello
(#) anubis válasza lamalas hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Hello Lamalas.
Tudod olvasgattam a fórumot és ráakadtam a JLH topikra, a 10.oldalnál jártam az olvasásban mikor elhatároztam hogy megépítem a végfokot. A 15.oldal körül jártam mikor elkészült az első panel. Most 40 körül tartok és jó félkész a mű. Szerintem mikorra végzek a fórummal akkorra elkészülök vele.
Azt hiszem Tomika néven futott egy srác akiről magamra ismertem. Lehettem vagy 16, sorra építettem a végfokokat,az egyik nem működött a másik felrobbant (szó szerint) Szóval voltak kalandok.
Te viszont ott voltál a fórum megalakulásának kezdeténél is, sokaknak segítettél tanáccsal és trükkökkel ezért átrágtam a gondolataidat. Sajnos a doboz már erre a hűtőborda elhelyezésre épült így nem tudok változtatni rajta, a bemenő kondi nos hát őő izé...
Még egy gondolat a lenti hozzászólásodhoz. Van tervben nálam egy háromszög alakú végerősítő, Dracula triangle lesz a beceneve mert egy dracula végfokot tartalmaz. Legalábbis ez a terv. De még csak a 0.1 beta verzió van a rajzasztalon. Előnye viszont számtalan a háromszög alaknak nem találkozik pl hálózati feszültségű vezeték hang jellel.
Jó légy és köszi az építö kritikát.
(#) Doncso válasza anubis hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Idézet:
„Van tervben nálam egy háromszög alakú végerősítő,”
Azért ne reklámozd a terveidet, mert még hamarabb látod viszont, mint ahogy te elkészíted, én már jártam így. Pont ebbe a topicba, és nem esett valami jól.
(#) bakos13gab válasza Doncso hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Húúú, de jó ötlet, máris elkezdek barkácsolni... :beka2:
Következő: »»   70 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem