Fórum témák
» Több friss téma |
Itt vannak. (Igaz külföldiek.)
Van hozzájuk AVR példaprogram is, memóriakártya kezeléssel.
Ismét kérdezek: projektoros órát szeretnék csinálni, van is lcd-m, de nincs hozzá meghajtás, csak közönséges szegmenses elemek vannak(5db 1 karakteres kijelzőcském van) rendesen lábakkal kivezetve, és ez ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy milyen meghajtást javasoltok hozzá? Ma nem, de holnap rakok fel képeket! Addig is hátha segít valamit a dolgokon: HE találkozóról vannak, az ingyen elvihető részlegből! Holnap jelentkezek képekkel! Előre is köszönöm a segítséget!
Hello!
Alapvetően két lehetőség van. Vannak kimondottan LCD meghajtására tervezett 1/4/x digites IC-k. (pld. BU9796F-E2 v. ICM7211 v. a kihalt MEV TMC77), vagy szoftveresen is előadható a dolog. (Pld.) üdv! proli007
És hol lehet ilyen ic-t/ic-ket kapni itthon? Legfőképp Pesten árulnak-e valahol ilyen ic-t/ic-ket? Egyébként köszönöm a választ!
Vannak olyan PIC-ek (pl. a 16F917), amikben kifejezetten LCD üveg meghajtásához is van áramkör. Bár az 5 db egyedi digit meghajtása lehet, hogy nem a legegyszerűbb dolog, gondolom 3 db 2 digitesként kezelve lehetne talán 1:3 multiplexben meghajtani őket.
Hello!
Tőlem kérdezed? Én már azt sem tudom Pesten sárgák-e még a villamosok.. ICM 7211-et láttam már közelről. TMC77-ből meg éppen 5db van a fiókomban. Ha az téged boldogít elküldöm neked, mert én legfeljebb kutyát fogok már vele dobálni.. üdv! proli007
5db-om van valóban, de csak 4 lesz felhasználva belőlük, mert az egyik valami okból kicsit sérültnek látszik, meg egyébként is órának akarom használni, ahoz meg elég a 4 digit(legalábbis amire ezt használni tervezem majd, annál elég lesz csak 4 digit)!
Akár tőled is kérdezhetem! Igen a villamosaink sárgák még, legalábbis kívülről. Az ic-kre vonatkozó részt meg majd privátban megdumáljuk!
Énnekem akkor a legjobb a kijelző kontrasztja, ha a testre kötöm a 4-es lábat közvetlenül! Egyébként HA MINDEN IGAZ, akkor holnap ismét jelentkezem, immár képekkel!
Kérünk egy "Hello World"-öt!
Sziasztok,
Merészkedtem új topicot nyitni, mert keresgélésem során nem találtam semmit ami ilyennel foglalkozna (igaz lehet rosszul keresgélek)... Nos. Első körben lenne egy ismeretlen tipusú lcd panelem (csatolom a képeket), és ennek szeretném megtudni a tipusát, és esetleg az adatsin elrendezését.... A hátoldalán találhatóak csak némi azonosítók, de ezek alapján a gugli nem hozott eredményt, katalógushoz pedig nem tudok hozzájutni hirtelen. A panel egy gépkocsiba építhető dolog (oda tervezték), ennyit tudok róla.... Valaki esetleg jobban jártas e téren?
Köszi szépen! Ezt a topicot tényleg nem találtam!
Sziasztok!
Lenne egy 7"-os tft, lcd modulom, mely a leírások alapján RGB jelet fogad. Sajnos a gyári számára rákeresve sem a gyártoját sem a data sheetet, nem tudtam megszerezni. Egy grundig hordozható dvd lejátszóból operáltam ki, ami megadta magát. A kijelző biztos, hogy jó mert képet adott, még a gépben. Odáig jutottam el, hogy sikerült felélesztenem, tehát a háttérvilágítás megy, és kontrasztot is tudok állítani. Nos itt jön akérdésem. Hogyan tudom rávenni, hogy képet adjon, ha rákötöm egy videó auttra? A segítséget előre is köszönöm!
Sziasztok
Teljesen új vagyok ebben a témában és lenne egy olyan problémám, hogy van egy anag vision AV1624YRB 2x16-os kijelzőm de a neten semmilyen leírást vagy lábkiosztást nem találok róla. Ha valaki tudna segíteni vagy dobni egy linket valami leíráshoz azt megköszönném.
Hali!
Szerintem HD44780 kompatibilis Bővebben: Link.
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy építettem egy óravezérlőt, amin van egy Displaytech 162BBW Lcd kijelző. A gond az, hogy élesztéskor a kijelzőnek csak a felső sora működött, ott viszont az összes pixel. Magyaeul 16 fekete négyzet jelent keg. A kapcsolásban nem találtam hibát, valami viszont mégsem stimmel. Kérdésem, hogy Ti nálam hozzáértőbb emberek a fekete négyzet hibajelenségből tudtok-e következtetni valami hibára?? Köszi előre is!
Ez nem hibajelenség, bekapcsoláskor mindig így viselkedik, ha nincs inicializálva, vagy hibás az inicializálás. A HD44780 vezérlő adatlapja részletesen leírja az inicializálás módját és a betartandó időzítéseket.
Köszönöm.
Akkor ezt azt jelenti, hogy valami hiba van a picbe égetett programban? Őszintén megmondom, nem én proramoztam, csak a panelt készítettem+raktam össze...
Igen, lehet szoftverhiba, vagy elkötés is, hogy nem a megfelelő lábra mennek a vezérlő jelek. De ezt is a szoftverrel összhangban kell csinálni, hiszen a szoftver szabja meg, hogy melyik lábon jön ki az E, RS és R/W jel.
Hali. A minap vettem észre egy gondot az LCd kijelzőmmel. PIc vezérelt. Szerintetek mi lehet a gond vele ?
Bővebben: Link
Ez az a kijelző. A 17-es lába Vee. az mire való? Nincs összefüggésben a hibával?
A gyártó azt mondja, hogy NC/ Negative voltage output, azaz vagy nincs bekötve, vagy valami negatív feszültség jön ki belőle. (még mindig jobb, mintha a füst jönne ki...) A negatív feszültségre akkor lehet szükség, ha 3 V-os üzemmódban akarod használni, akkor ugyanis a Vo lábra már negatív feszültséget kell adni, hogy pl. a 3,3 V-os Vdd-hez képest 4,2 V-tal lentebb legyen.
A képek úgy néznek ki, mintha az első 8 karakter mögött nem működne a háttérvilágítás. Lehet kontaktus probléma is (a kijelző és a panelje között).
A háttérvilágítás mindenütt ugyanolyan. A vaskeretet levettem, és a nyák, és az LCD között a kontaktusokat szesszel átpucoltam, nem segített.
Megpróbáltam már mindent, lehet olyan is, hogy a vezérlő mondott csődöt? És lehet olyan, hogy ez az én hibámból?
Köszönöm.
Elkötés nem volt az LCD-nél, utána többször átnéztem a panel lehetséges rossz forrasztásait, aztán egyszercsak elkezdett működni. Szerintem egy ellenállás nem érintkezett rendesen. Szerencsére a szoft fut rendesen
Sziasztok!
Lenne egy-két eléggé amatőr kérdésem. Ebben a hétszegmenses LCD kijelzőben van beépíttet polaritást váltogató vezérlő áramkör, mint a HD44780-asokban? Szerintem nincs, mert nem kell külön 5V-ot adni neki és az adatlap is írja, hogy 30 és 100 Hz-el kell váltogatni szegmensek polaritását, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos. A lábkiosztással kapcsolatban is vannak gondjaim. A 28-as láb, ami a COL elnevezést kapta az micsoda? A K (katód?), 3-as láb pedig ugye a szegmensek közös kivezetésű pontja, igaz? És végül a BP,1-es és 40-es lábnak mi a funkciója? Segítségeteket előre is köszönöm!
Semmilyen vezérlő cucc nincs benne minden "szegmens" azonos vezérlést kiván, az előjel, low bat, dp sem kivétel. Ha az adatlapot kicsit lejjebb tekered oda van rajzolva a COL melyik lcd szegmenst jelenti. Ha pl icl7106-al vezérled az megoldja a polaritásváltást, a tizedes pontokhoz meg kell pl. egy fet. ennek az adatlapját is tanulmányozhatod
Köszi a segítséget!
Akkor jól sejtettem, hogy nekem kell a polaritást váltogatnom rajta. Sajnos az icl7106 nem jó, mert AD konverterre most nincs szükségem, szóval marad a szoftveres megoldás. A COL szegmenst pedig én is megláthattam volna az adatlapban...
Hello!
Lehet tudod, de.. Egy LCD-n, a BP (Backplane) vezérelni kell egy négyszögjellel. Ha egy szegmens azonos fázisban "forog" a BP-vel, akkor nem látszik. Ha ellenfázisban van, akkor látszik. Ezt egy XOR kapuval, vagy utasítással lehet megoldani. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |