Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Egyetlen paraméter sem mindenható önmagában. mindig a teljes képet, teljes arányt kell nézni, nem lehet feldarabolni a hangszórót. Hiába magas az EBP, ha a rezonancia pont, és a jóságok is iszonyatosan magasak, ilyenkor b-reflexként kiemelős-rezonálgatós lesz mélyben az EBP ellenére is.
Ahhoz, hogy állóhullám okozzon problémát 100-150Hz körül, legalább 1-1,5m magas dobozra volna szükség. Tehát ez, szerintem kizárható. Több csillapítóanyag a reflexnyílás környékére. Erről sokkal többet nem lehet írni.
Köszönöm a választ!
Azt hogyan tudom megállapítani, hogy jelenleg hány Hz-re van hangolva a doboz? Lemérem a reflexdobozba épített hangszóró impedancia menetét, és hogyan tovább ?
A két áramrezonancia-szerű impedanciacsúcs közötti minimumpontban van a hangolási frekvencia, ahol az imp. fázisa 0 körül jár.
Oké, ez menni fog.
A hangszóró T-S paramétereit, a jelenlegi doboz térfogatát és a hangolási frekvenciáját beírva mondjuk a WinISD-be nagyjából megmutatja a program, hogy jelenleg mi a helyzet a kiemelések szempontjából ?
Megmutatja, hogy mi lenne a helyzet féltérben hallgatva. Ehhez jönnek még hozzá a környezet, helyiség hatásai, mélytartománybeli kiemelései.
Ezért jó, hogy egy általam kellemes hangzású hangfalhoz hasonlítom, így a szoba hiába "szól" bele a hangzásba, csak azt kell figyelnem, mennyire hasonlít a másikra.
A gyári hangolás 50Hz, ahol a fázis 0, és 60Hz ha úgy nézzük, hogy a két "hegy" között hol a legalacsonyabb az impedancia. De itt 10-re jön ki a fázis. Megpróbáltam bezárt reflexcsővel, hát a probléma nem szűnik meg teljesen, és még a mély is eltűnik. Viszont: beleszórtam a dobozba vattadarabokat, nem tömtem keményre, de lazán megtelt. Hát nem is gondoltam volna, hogy mennyire hatással van a hangra. Szerintem javít rajt, és lehet hogy a közép tartománnyal van inkább bajom, és eddig rosszul ítéltem meg. Ugye annak a doboznak, aminek tetszik a hangja, az oldallapján körbe vatelin van. És mivel nagyon vékony a doboz, 1cm, arra gondolok, hogy mégis csak az állóhullámok vagy valami hasonló szórakozik velem a közép tartományban. Megkopogtatva a két doboz oldalát egész más hangot ad a vatelinos belsejű, pedig az oldallapok hasonló méretűek. Ezt a beleszórt vattát nem hiszem, hogy így hagyom, mert a reflexcsövön még a végén kiköpködi. De jó lesz ez !
Akkor vmi mérési hiba van, de a minimumpontot nézd. Szóval inkább 60, mint 50.
Igen, a mérési hiba sajnos jelen van.
A progi kér egy kalibráló ellenállást, azt szépen le is lehet mérni, hozza is pl.: 12 Ohm-nál a vízszintes vonalat, és amikor ettől eltérő ellenállást mérek, pl.: 36 Ohm, ott már néhány Ohm eltérés-t is mutat. Igazából olyan hatalmas különbség nincsen. De inkább 60-nak veszem. Még ha kiemelős is a mély, a reflexes doboz összességében jobb eredményt ad a zártnál. Sokkal többet nem lehet kihozni, jó ez a gyári hangolás nekem. Inkább csak csillapító anyaggal fogom hangolni.
Mélyben nincs nagy kiemelése a doboznak. A problémám tehát nem azzal volt, inkább a doboz anyagával, vastagságával vannak gondok.
Ez az 1cm vastag forgácslap nem valami sok. De a műanyag hangszóró tartó egy kicsit ijesztő. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy 5-6cm hosszú műanyag cső kinyúlik a dobozból, és a cső végén van a hangszóró. A műanyag kb 2mm vastag. Ennek a tartónak lehetnek negatív hatásai ? Mennyire engedi át a hangot ez a műanyag ?
Vannak rossz hatásai, erősíti a membárnszél rezonanciáit, és épp 1000-1500Hz körül van egy negyedhullámú rezonanciája a "csőnek" is.
Egyébként a membrán nem néz ki rosszul, középtartományban nem lehet rossz a hangszóró, lengőcsévétől függően 6-7k-ig biztosan működőképes.
Sziasztok én egy olyan dologban szeretném ki kérni a véleményeteket, hogy adott egy pár: electro voice evm 12L,tipusu hangszóró. Ez egy 300w-os, 100dB-es,50-7000MH, gitár hangszóró. Építhetnék e nekik egy mellékelt, képen látható ládát és ez jó lenne? Vagy valakinek van más láda terve hozzá azt megnézném. A véleményeket elöre is köszönöm.
Tényleg nem rossz ez a hangszóró. Egy 5cm-es papír membrános magas-hangszóróval van kiegészítve. A hangváltó mindössze egy 3,3µF kondenzátor.
Most sikerült megtalálnom egy optimális tömést. Egy 90x25x4cm-es vatelin darab lett hosszában félbehajtva, és lágyan feltekerve csiga alakban. Ezt betettem a dobozba, úgy, hogy a reflexcsövön benézve már nem látszik. Prüszkölni biztos nem fogja. A hangszóró-tartó csőbe pedig háztartási vattát (pamut és viszkóz) tettem. Jelenleg 30 grammot, ami lazán kitölti a csövet. Ennek nagyon fontos szerepe van, és hiába csak 30g, nagyon csak észre lehet venni, hogy ott van-e vagy nincs. Úgyhogy végre sikerült "behangolnom", így már tetszik a hangja. Még a nyár elején készítettem egy b-reflex dobozt, mnc noir II, 8" hangszóróval és mnc dómmal. A hangváltó szintén egy 3,3 µF kondi. Már a teszt dobozban hallottam milyen pocsékul szól a közép tartomány. Ennek ellenére lemérés után elkészítettem neki a dobozokat. Ha most összehasonlítom ezekkel a kisebb hangfalakkal, akkora a különbség, mintha vödröt húznék rájuk. Iszonyat katasztrófa az mnc közép tartománya. Csak azért bosszantó, mert egyébként nem lenne rossz, mélyben is megfelel a mostani hangolással, de azt tapasztaltam, hogy ha csak egy kicsit is kiemel valahol a hangfal, és meghallom, utána már csak arra tudok figyelni. Arról meg szó sem lehet, hogy hangszínnel vegyem vissza. Az nem ugyanaz. Mondjuk ez nem kicsit emel ki, ordít. Most ha még egypár kilométer tekercset belerakok, akkor sem lesz olyan hangja, mint ezeknek a gyári hangfalaknak, amiket sikerült beszereznem féláron. De ennek ellenére még nem adom fel, mert a dobozokkal sok munkám volt .
Félkész dobozban egy seas hangszóró sem fog jól szólni. Egy soros kondi a magas előtt nem hangváltó. Ehez hasonló hangváltóban kellene gondolkodni , természetesen a zobelt a te hangszóróidhoz igazítva. De ezt már régebben is megbeszéltük.
Hát azért a normális mélyközép szélessávban rezonanciamentesen működik, így akár önmagában, magas, vagy váltó nélkül sem kell, hogy fájjon, ha megszólal.
Az az MNC hsz szerintem sem ér annyit, hogy kínlódjon vele valaki (mélyhiányos, középen elviselhetetlen, stb.). Azt szoktam írni, hogy a legközelebbi szeméttároló térfogata épp megfelel a hangszórónak (és az a baj, hogy ez korántsem vicc).
A CD klón, amivel subvoice dolgozott, és ez a fekete papíros teljesen más hangszórók, nem tartom valószínűnek, hogy hasonló váltó kellene hozzájuk. Már csak azért sem, mert a magashangszórótól is függ, hogy a mélyközép elé milyen szűrő kerül.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek! Van egy meglévő autó hifim: Erősítő hídba kötve: Phoenix Gold SA 1.0X Output Power: 4 ohm stereo @ 12/13.8 VDC 30/40 WRMS x 2 2 ohm stereo @ 13.8 VDC 60 WRMS x 2 4 ohm bridged @ 13.8 VDC 120 WRMS x 1 Crossover Frequencies(1.0X only) Fixed 125 Hz highpass 90 Hz Lowpass Crossover Slopes 12dB per Octave Zárt 90l-es láda: Phoenix gold XS154 specs: 300 W RMS 4 Ohm Impedance Sensitivity: 91 dB Magnet Weight: 48oz Mounting Depth: 6 3/4" Cone Material: Glass Fiber Qts:0,49 Vas:284,9l Fs:24,78Hz Szerintetek jó ez a láda ennek a hangszórónak?! Elég szépen szól de nincs benne erő! Szerintetek milyen láda kellene neki? Csináltam WinIsd-vel egy "tesztet": Ott a kép róla Előre is köszönöm a tanácsokat!!
Persze ezt értem, nincs befejezve a projekt, így nem is várom el, hogy jól szóljon. Valóban már elmondtad, hogy milyen hangváltó kellene, sőt tervet is kaptam ezt köszönöm.
Viszont azért nem álltam neki hangváltót tervezgetni, mert a dóm nélkül is komoly gondok vannak. Ugye a hangváltó feladata az lenne, hogy megoldja a mély-közép és magas-hangszóró illesztését. Jelen esetben ez lenne a legkevesebb. Attól tartok, hogy hiába "ölök bele" még ezreket. Lehet, hogy a dóm szépen átvenné a feladatot a Noir-tól a keresztezési frekvenciánál. De semmi nem törődne azzal az "aprócska" problémával, hogy a mély-közép 400Hz-től felfelé úgy üvölt, mintha tölcsérből szólna. Vagyis elkészítem a hangváltót, és a probléma oroszlánrésze még megoldatlan. Hát ezért nincs hozzá hangváltó. Jelenleg ha hallgatom, az EQ-n beállítok egy "völgyet". Az 1k feletti potikhoz hozzá sem érek, a "hangváltó" mindössze egy kondenzátor, mégis hallgatható. Jó, persze nem tökéletes, de ég és föld a korrekció nélkül.
Bizony ezek a 16cm-es mini hifi hangszórók is szépen teszik a dolgukat. Még magas nélkül is hallgathatók. És szerintem semmi bonyolult hangváltó nem kell hozzá. Kellemes hangjuk van. Ha így önmagában meghallgatom ezt vagy a Noirt, akkora a különbség, hogy azt nem tudom leírni. A Noir hangja valóban "fáj" :hide:
Ideális esetben van két hangszóróm, mély-közép és magas. Vagyis megvannak az alapanyagok. Mérés után kap egy dobozt, az alapanyagokat összeillesztem. Vagyis csak össze kell illeszteni. Noirral az a baj, hogy az hibás alapanyag. Akárhogy is illesztem össze, hibás marad. Ahhoz hogy jó legyen, a hibát ki kell javítani (már, ha lehetséges). Ehhez további alkatrészek kellenek, ami nem kellene, ha jó lenne az alapanyag. És ha valamit javítani kell, az nem ugyanaz, szerintem...
Mélyhiányom nincsen igazából, de középen elviselhetetlen. Ez a hangszóró rossz választás volt. A rá fordított összeg többszöröséért talán lehetne rajt javítani, de megéri ?
A régi eclipse II (8",10"), cd-cone (8"), sunflower (5") hangszórók közül nem emlékszek, hogy valamelyik is ennyire problémás lenne középen.
Sziasztok, szert tettem egy pár ilyen hangszorora JB Systems SP10/150. Dobozba szeretném tenni, de nem ismerem a TS paramétereit, még azt se tudom, hogy zárt, vagy reflex ládában szolna jobban. Kétutasként szeretném használni. Tud valaki segiteni?
Pedig az eklipsz és a sun ugyanilyen volt, rosszabb T-S paraméterekkel, érzéketlenséggel párosítva. A cd klón és a cézár volt más, de az meg szétszakadozott középen, tele volt kioltásokkal, és mechanikailag voltak nagy bajai (a megszokott alacsony érzékenység és használhatatlan T-S mellett).
Az alapproblémát nem tudod javítani, csak a hangszóró rezonáns rendszerének átalakításával, amit még megtehetsz, hogy a mélyközép előtti soros induktivitással párhuzamos kondenzátorral csökkented a hangnyomást a problémás részen.
SZiasztok!
Igazábol olvasgattam itt a fórumot, és láttam, hogy mindenki csak veszekszik, és hogy a hangszórókról/ ládákról nem sok szó van. (persze van az is, de konkrét válaszokat nem nagyon láttam) Szóval az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e mondani valamilyen programot, amivel hangszóróhoz ládát lehet tervezni(utána már megnézem hogyan működik, ha nehezetekre esik leírni) És még hangszóróbol se néztem ki magamnak semmit, de olyan 20 000.- kösül milyen hangszórot tudnátok ajánlani? Köszönettel elörre Csaba. :pirul:
Én csak konkrét válaszokat láttam eddig.
A hangszóróválasztás csak attól függ, hogy mire akarod használni, szóval előbb ezt áruld el. A program szinte lényegtelen, lehet az unibox, vagy winisd, vagy bassbox, amelyik neked jobban tetszik, az elsőhöz van leírás subvoice oldalán.
Honnan másoltad az adatokat? Én pl. csak egy másféle paraméterhalmazt találtam meg egy-két fórumban.
Mondjuk mindkettő szerint hasonlóan működik, zárt dobozban is jó alsó határfrekit lehet elérni vele, hacsak nem spórolod el a dobozból a belső merevítéseket. A 90 liter ebből a szempontból nagyon sok, egy keresztmerevítés már nem is elég általában. A térfogat csökkenthető egyébként, 50 literre még gond nélkül. Így a terhelhetőség lenne növelhető. Ha viszont a szokásos autós szubokra jellemző kiemelést hiányolod mélytartományban, akkor reflexesíthető is, egy 90 literes max. térfogat mellett 30Hz-es hangolással.
OTTHONRA LENNE A láda, hát az a lényeg, hogy jól nyomjon minden hangot, inkább zenehallgatásra lenne, a hangosság kevésbé fontosabb mint a mélység, nem tudom mit kellene még mondanom róla.
Ez a piros textiles membránszélű?
Ugyanilyen biztosan nem volt Csak észrevettem volna. Az eclipse 8" hangszóróimnál nem emlékszem problémás kiemelésre a középtartományban. Ott más gondok voltak, inkább mélyben volt gyenge. Ez a Noir sokkal jobb mélyben, persze jó doboza van, nem úgy mint az eklipse-nek volt. Szóval nem lenne ám ez olyan rossz, nagyot szól, mélyben is jó, de a közép miatt egyenlőre csak a "mid" poti visszavételével jó. Majd megpróbálom egyszer azt a soros induktivitásos kondenzátoros dolgot, hátha beválik
Az is rezonált pedig középen, csak kicsit följebb, a felső-középtartományban.
Mélyben hasonló dolgokra képesek, csak az új b-reflexben, a régi meg zártban elfogadható. Az érzékenység emelkedett, de ez is inkább hátrányként jelentkezik.
Igen. Azokrol beszéltem.Tudsz rolluk valamit?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |