Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   324 / 731
(#) petya0808 válasza Directors hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

most fejböl több adatot nem tok mondani de am kössz
(#) ptesza válasza petya0808 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Ha valaki szobába való szub-ot akar építeni akkor általában az autós szub hangszórók közül választ. Hogy miért? Mert nemigen talál mást amit még meg lehetne fizetni. Egy jó szub hangszóró : JBL GT4-12 A doboz formája meg olymindegy , csak a megfelelő térfogat legyen meg.
(#) shalafi.66 válasza telectro hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Nemrég írtam másnak itt a témában. Mélytartományban többek között a T-S, kis és nagyjelű paraméterek döntenek.

Az egyébként nem volna rossz ötlet, hogy a hangszórók légterét különválaszd egy doboz esetén is, mivel nem tudhatod mennyire egyformák, és a nagy dobozokat mindenképp merevíteni kell, adott esetben a válaszfalak ilyen célra is jók.

Tölcséres doboz? Kérdés, hogy tölcsér, vagy csak tölcséres, mert nem mindegy. De egyébként lehet ott is több hangszórót használni, csak a keresztmetszetet kellene az egyhangszóróshoz képest négyszeresre venni.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Azt már elvileg nem lehet kapni. Nem?

JBL helyett jók a Harman más néven futó hangszórói is, pl. az Infinityk olcsóbban.

Egy mélysugárzónál azért nemcsak a térfogat számít, hanem a doboz jósága, merevítése is. Minél nagyobb a doboz, annál fontosabb ez a része, mert óriási különbségeket okozhat.

Egyébként a szoba négy fala közé sem kötelező autós szub hangszóró, létezik más út is. Mivel a többségük nem túl érzékeny, ezért könnyű alternatívát találni egy kisebb erősítőteljesítménynél a mély-mélyközéphangszórók között is, lásd pl. HA25-31-ek.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Itt van az összehasonlítás, porvédő sapkával és sapka nélkül. 1dB csökkenést jelent a csúcsnál sapka nélkül, de az egész hangzásra hatással van. (érdekes, ezt nem is gondoltam)

A következő mérési eredményt érdemes megnézni. Ez az MNC noir 8" hangszórójának egyszerű pc mikrofonos mérése, doboz nélkül. Lehet, hogy nem hiteles mérőmikrofon, de egy igazi hangszórónál nem ilyen eredmény születik. 100Hz - 4kHz-ig látható.
Én felfedeztem egy apróbb kiemelést 500 és 1100 Hz között. Lehet, hogy azt hallom ?
Szuper kis hangszóró, nem ? Én maximum 400Hz alatti alkalmazásra tudnám elképzelni, külön középpel, de hiába a hangváltó, ezt a púpot nem tünteti el.
(#) telectro válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Köszönöm válaszod. Szóval valami ilyesmire gondoltam mint a képen csak a nagy hangszóró helyett 4 db 16 cm-es.
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Ezt a szörnyű rezonálást úgy néz ki, nem is a membrán okozza, úgyhogy felesleges is lenne a membráncsere.
A hangszórónak a csévéje alumínium, egy 1,5" átmérőjű fémhenger. Ha a membránra nehéz sújt helyezek, az nem igazán hatásos. Ha a cséve egyik élére helyezek sújt, a kiemelés halkabb lesz. Ha körkörösen elhelyezek egy súlyt a cséve élén (egy domború lencsét), az elég jól elhalkítja a kiemelést. Szerintem a csévetest rezonál, és az adja át a rezgést a membránnak.
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

A csévetest önmagában nem okoz ilyen problémát. De teljesen mindegy, mert maga a membrán az 1k körüli gondjaitól eltekintve is használhatatlan, középen rengeteg más hibát behoz ezen felül is.
(#) shalafi.66 válasza telectro hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Hát nézd meg, hogy mennyire közelíti a két megoldás (1 vagy 4 kisebb hangszóró) hasznos felülete egymást.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Mindegy, kísérletezek vele egy kicsit, ha esetleg valamire jutok, leírom. Köszi a segítséget.
zoka
(#) petya0808 hozzászólása Nov 5, 2010 /

Jó estét segítenétek lenne egy kérdésem M.N.C FX hangszóró 12" / 300 mm 150 / 300 W, 8 ohm (30806) Frekvencia: 25Hz-3kHz
Mágnes méret: 40 oz
S.P.L.: 92dB/W/m
ez a hangszoró szerintetek mélyközép mert nem tudom semmi nem volt irva csak adatok elöre is köszi
(#) shalafi.66 válasza petya0808 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Leginkább egyik sem, mint hangszóró nem jó választás. Kétútban pedig nagyjából esélytelen.
(#) petya0808 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Értem és milyet ajánlanál?
(#) petya0808 hozzászólása Nov 5, 2010 /

Gitárhangszorók jol szolnak 2 utban?
(#) ptesza válasza petya0808 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Gitárhangszóró , gitározáshoz jó . Pl bassgitárhoz általában nem használnak magasat sem . Ha mégis , akkor jól visszahallható az ahogy az ujját húzza a recés húrokon.

2 utas rendszerhez max 20 cm-es hangszórót válassz. Itt , érdemesebb körülnézni . HA17-638,HA20-484,HA22-599

Magasnak Vifa DX25 , DT99 más nemigen jöhet szóba elérhető áron. Úgy tudom DX25 van a H2000-nél is.
(#) petya0808 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Köszi
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Elvittem egy szakemberhez ezt a hangszórót, felvázoltam neki a helyzetet. "Finoman célzott rá", hogyha mnc vagy sal, akkor elő se vegyem
Ennek ellenére megnézte, és a lényeg az (a saját szavaimmal megfogalmazva), hogy a cséve, amin van a tekercs, feljebb van, mint ahol lennie kellene, vagyis a tekercsből egy 3-4 mm-es rész simán kilátszik, alaphelyzetben nincs körülötte mágnes. Szerinte lejjebb kellene tenni a csévét. Mondta, hogyha módosít rajt, akkor sem biztos, hogy megszűnnek a hibák. A módosítás annnyiba lenne, mint maga a hangszóró. Meghallgatta egy függvénygenerátorról, mondta hogy össze-vissza rezonál, meg torzít.
Én végeztem ezzel a hangszóróval, az "ügy" zárásaként még ezt leírtam
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

A szakember nem jól gondolja, azzal semmi baj nincs, hogy a cséve vertikálisan a légrés fölött is folytatódik. Ez a része teljesen rendben van, rezonanciát meg végképp nem okoz.
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Ezt én is így tudtam, illetve olvastam.

Csévét tekercselik hosszabbra, hogy egy része mindig benn maradjon a résben. Ha már nagyobb mágnest nem építenek be.

Szerintem a rezonanciák fő forrása az hogy membrán , nem eléggé merev .
(#) vass1024 hozzászólása Nov 6, 2010 /

Hello mindenki!
Mélyláda építésre adtam a fejem és ebben kellene egy kicsi segítség. Még elég kezdő vagyok ebben a dologban de hát mindent el kell kezdeni egyszer
Akkor adott egy 130 literes láda és ebből szeretnék egy basszreflex ládát csinálni, csak otthon és kisebb bulikban szeretném használni. A hangszóró amit kinéztem egy DLD 500+ az újabb, de erről is megoszlanak a vélemények (speciel nekem tetszik mert jó a teljesítménye az érzékenysége és főleg az ára) de várok más javaslatokat is 16k körül.
Mindezek után lenne pár kérdésem.

Mekkora reflex cső kellene hogy kellemesen szóljon egy kisebb teremben vagy egy szobában? (hangfal tervező programot nem tudtam használni mert nincsenek meg hangszóró adatai)

A másik hogy hangtompító szivacsot rakjak-e bele? Én "tojás" alakú szivacsra gondoltam.
Ha valaki tud segíteni azt nagyon megköszönöm:worship:
Üdv. Ádám
(#) shalafi.66 válasza vass1024 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

A doboz (130l) szörnyen nagy annak a hangszórónak, kettőhöz is elég lenne. Másrészt hasonló áron azért találni jobb mélyhangszórót is.
(#) vass1024 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hát ekkora van Ez annyia baj? Pl milyen hangszoróra gondolsz?
(#) RAMB0 hozzászólása Nov 7, 2010 /

shalafi.66

Qts=0,49 -es hangszóróból lehet jól működő reflex ládát csinálni? Nem lesz baja?
Mert számolgattam az Unibox nevezetű progival, és az a gond, ha a 90l-es zárt ládámat lecsökkentem 50-re, a Qtc érték nagyon magas lesz (1,27) és az meg nem ajánlott ha jól tudom. Ha viszont reflex ládát csinálok belőle nem fog károsodni a membrán? Hány Hz-re lehetne azt hangolni? 30-35-40-45?
(#) shalafi.66 válasza RAMB0 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

A membrán mégis mitől károsodna?

Én 0,8-0,9 körüli hangszóró+doboz teljes jóságot látok 50 literben, ez biztosan nem probléma. Igaz nem azzal az adatsorral számolok, mint te.
(#) RAMB0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

shalafi.66

Hát megpróbálom a reflex ládát. Van itthon egy 10cm-es csövem és belerakom. Hová a legjobb tenni a csövet? A láda előlapja enyhén dől hátra felé, amúgy téglalap alakú. Aztán hátha jó lesz. Hogy a legkönnyebb hangolni?
(#) RAMB0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Én itt is megtaláltam az adatokat:
Phoenix Gold XS154
Bővebben: Link
(#) shalafi.66 válasza RAMB0 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Én meg ilyet találtam:

Phoenix Gold XS154
Revc (DC VC res) 3.34 ohms
1evc (inductance@1Khz) 2.27 mH
Res Freq 19.77Hz
Piston Area 0.081m^2
BL (Flux Length) 12.88TM
SPL0 (SPL @ 1W) 91 dB
Qms (Mech Q) 4.74
Qes (Elec Q) 0.39
Qts (Total Q) 0.36
Vos (Acous Vol) 387.58L
Cms (Compliance) 416pM/N
Mms (Total Mass) 155.85g
P8 (Thermal Power Handling) 300W
Xmax 7.5mm
Vc (Voice Coil Diameter) 2.0in
Vdd (Driver Displacement) 385in^3
Mounting Diameter 13 7/8 in
Mounting Depth 6 3/4 in
(#) zoka válasza ptesza hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

A hangszórót elvileg néhány tized Volttal meghajtva is jön hang, ami 1k magasságában jó ha néhány mikrométer membránmozgást okoz (persze nem tudom mennyit, de nagyon keveset mozdul), vagyis nem hajolhat el a membrán. Márpedig a legkisebb hangerőnél már hallani a hibáját. Mert ha már 1-2 mm-t megmozdul a membrán, akkor elhiszem, hogy berezonál.
Viszont biztosan én tévedek, csak olyan hihetetlen nekem, hogy szinte 0 hangerőn már megváltozhat a membrán alakja. Ha egyáltalán erre gondoltál

Azt még nem is kérdeztem, Neked a Noir 8" hangszóróiddal nincs ilyen kiemeléses probléma ebben a 700-1100 Hz tartományban ?
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Ezek nem szemmel látható változások, és ugye nem kézzel mozgatott egyenáramű viselkedésről, vagy 1-2, hanem 1000-2000Hz-ről van szó.
(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Idézet:
„vagyis nem hajolhat el a membrán”

Ezt nem igazán lehet józan paraszti ésszel átgondolni ,és indokolni.
Egy kis ajánlott olvasmány:

HFM 15 és 16 szám.Darvas László : Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót

Ebben tökéletesen le van írva , hogy mi az a betörés . Idézet: Az első betörés annál magasabb frekvenciára csúszik, minél merevebb a membrán. Ha a membrán síklap volna, nem nagyon volna tartása, ezért általában valamiféle tölcsér-alakzatot adnak neki: kúposat, exponenciálisat, hiperbolikusat - lehet kísérletezni vele. Csodák azonban nincsenek, és az első betörés helye végülis a méretektől függ, azaz minél nagyobb a membrán, annál hamarább betörik.
Még a 20 centi átmérőjűeket is eléri a végzet úgy 7-800Hz környékén - hogy a nagyobb basszushangszórókról ne is beszéljünk.
Idézet:
„Viszont biztosan én tévedek, csak olyan hihetetlen nekem, hogy szinte 0 hangerőn már megváltozhat a membrán alakja.”

Gondolod , hogy 1W bevitt teljesítménynél másképpen kellene szólnia , mint 2W-nál?
Következő: »»   324 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem