Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   79 / 291
(#) batkamano válasza dizi hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Szevasz Dizi! Hogy tudom kiszámolni a J függvényében a rákötni kívánt vezeték hosszát? Mert amit multkor élkészitettem,annak a J értékét a kondik bekötésével tudom változtatni,de nem tudom mennyi vezetéket bír el az adott kondi.
Köszi!
(#) isssti válasza dizi hozzászólására (») Nov 7, 2010 /
 
Hát igen, ilyen mellékes információ felett elsiklottam!
Különben csak mesélni szeretnék még úgy általánosságban, de félig neked címzem, mivel mindig az invertereseket ajánlod. A hétvégén egyik ismerősömnek sos-ben kellett egy pásztor marhákhoz, az EPKT-6-osuk meghalt, 2km karámhoz kell, igazi nehéz terep, nád rádől, nagy fű stb. és a madzag meg toldott foldott bizonytalan eredetű vásári, na és a nem inverteres kütyümre azt mondta az ürge, ugyanakkorát üt mint az epkt. . .
(#) dizi válasza batkamano hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
A vezetékeden nyomuló energiát nem csak a kondi kapacitása és annak feszültsége határozza meg, itt a legfontosabb alkatrész a kimenő trafó, mert autó gy trafóval is lehet villanypásztort készíteni, igaz a fényes nagy szikrák ellenére sem bír az ember számottevő energiára szert tenni.
Bár készítettem már olyan AGYT-s pásztort amivel 3 km nyomtak le de abba 20µF 500 volttal volt rásütés.
(#) dizi válasza isssti hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Az a baj,hogy én még nem találkoztam ezzel az EPKT-6 típusú készüléknek nem tudom mik a paraméterei,viszont azt tudom,hogy akármilyen kapcsolást is raktam össze mindig az inverteres győzött, ezzel nem akarom az invertereseket isteníteni,de nekem azok váltak be.
Azt viszont nem írtad mekkora a terület ami védve van.
(#) Kotesz válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
összedobtam próbapanelon a kapcsolást és láss csodát ilyen jelalakot kaptam.

HPIM6292.JPG
    
(#) Kotesz válasza Kotesz hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
trafóval pedig ilyet

HPIM6293.JPG
    
(#) kadarist válasza Kotesz hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Na, erről van szó. Próbáld ki így az átalakítót.
(#) Kotesz válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Tökéletesen működik minden.50mA áramfelvétel.
1 s szikra intervallum.
Köszönöm szépen a segítségedet. :worship:
(#) kadarist válasza Kotesz hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Szívesen!
(#) isssti válasza dizi hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Én is most láttam azt a monstrumot először egy 50*50*25-ös dobozban volt benne legalább, de nem volt időm belenézni sajnos, azt mondták amikor 4 km vezeték volt rákötve és még a nád is itt ott ráhajolt akkor is csapkodott rendesen.
Gondolkoztam már nagyon, hogy összerakjak egy inverterest, -csak időm lenne már rá- de azt nem értem, hogy mondjátok a 15-20mm, meg ennél nagyobb szikrákat, minek ekkora fesültség, az első szigetelésnél elszökik a nagy része a kraftnak úgy is, nem?
Ja, fene tudja mekkora a terület, azt mondták úgy 2 km a zsineg, nem mértem le , de 2km vezetékkel 8ha-t kényelmesen le lehet keríteni.
(#) marci91 hozzászólása Nov 9, 2010 /
 
Tudnátok belinkelni tuti működő inverteres rajzot, ami 12V-ról megy és szintén autó gyujtótrafó kell hozzá? Amúgy mellékesen megkérdezném, hogy a terület kábelezését hogyan szokták elvégezni? A földet is végig kell húzni? Illetve milyen kábeleket szoktak használni (nincs semmilyen kerítés)?
(#) kadarist válasza marci91 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Szia!
Csak egy helyen kell a földelést kialakítani. Arra vigyázni kell, hogy a karám vezetéke semmiképpen se érintkezzen földelt tárggyal. Egy jó inverteres:Bővebben: Link Lehet, hogy az 555 kimeneti kitöltési tényezőjétt be kell jobban lőni. Lásd lejjebb.
(#) dizi válasza isssti hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Hi
Igen kilehet hozni 2cm szikrát ami egy szikraközzel vissza van mérsékelve úgy 5-8 mm-re,de igazából ezt a két centit 1µF kondival is meg 20µF kondival is kilehet csalogatni csak a szikra ereje nem mindegy azt amelyik egy mikróval van építve arra nem biztos,hogy rá akasztasz 2km vezetéket.
(#) dizi válasza marci91 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
HI
A karámvezeték kitelepítését többféle módon meglehet oldani.
A villanypásztor készülék a lehető legjobb hatásfokkal tudjon dolgozni ehhez 3 dolog szükséges.
1, jó minőségű kis ohm/m ellenállású vezeték
2 jó szigetelő (nem kókány házi zizi) hanem lehetőleg gyári,sokan ezen akarnak spórolni aztán rájönnek, hogy lehet ezzel szívni sokat.
3 jó földelés jó csatlakozással lehetőleg csavaros kötéssel.
Erre a legjobb az alumínium,réz horgany stb,a lényeg hogy ne festékes csődarab legyen és ne 20 cm,legalább 1.5-2m lehet akár kettő is a földben bajt nem csinál.
Akár több szálat is kihúzhatunk 2,3,4 csak arra figyeljünk,hogy minden negyedik vagy ötödik oszlopnál legyenek párhuzamosítva így csökken az ellenállás jobb lesz a hatásfok.
Nem kel 2-3 méterenként oszlopot szúrni elég 5 méterenként így kevesebb energia veszik el a szigetelőknél.
Illetve még lehet olyat is játszani,hogy két nagyfesz vezeték közé ki húz az ember egy földelést is azaz ha alatta bújik akkor is *** meg ha közötte akkor is.

csapja ..
(#) marci91 hozzászólása Nov 10, 2010 /
 
Ez az ötlet szerintetek működne? Kecsegtetően egyszerű
http://bsselektronika.hu/index.php?id=445&searchtext=villanyp%E1sztor&c1=1
(#) dizi válasza marci91 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Hi

Szerintem ezzel próbálkozz.
Szerintem ez is egyszerű,

http://bsselektronika.hu/index.php?id=453
(#) golyo01 válasza marci91 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
kezdésnek jó lesz szerintem
(#) marci91 hozzászólása Nov 11, 2010 /
 
Nem igazán értem a lényegét, hogy miért tünik hatásosabbnak az inverteres verzió. Az oké, hogy nagyobb feszültséget kapcsolunk rá, de ha az egész készülék fogyasztása megegyezik egy nem inverteressel, akkor a teljesítményének is ugyanannyinak kéne lenni nem?
(#) isssti válasza marci91 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Mekkora karámhoz kell neked? 3-400m jó madzaghoz fütyülve elég egy nem inverteres, fogsz egy 556-ot meg egy rendes tranzisztort és csókolom.
(#) gofi2 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Hali!
Tudnál felrakni kapcsolási rajzot?
(#) dizi válasza marci91 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /
 
Csak annyi a különbség,hogy míg egy invertermentes húz szikrát az inverteres meg vastag szikrát húz szinte égeti a levegőt és ezzel lényegesen nagyobb területet lehet le keríteni mert nagyobb energia jelenik meg a kimenetén még párás ködös időben is, és jobban viseli a fűszál által létre hozott zárlatot, azt egyszerűen elégeti.
Én még gyáriban nem láttam ilyen tranzisztoros kivitelt az ok egyszerű, az inverteres jobb ezért ezt gyártják kicsitől a nagyig.
Jelen esetben is az inverteres jobb bár itt autó gy trafóval van az megvalósítva,még talán jobb hatást is elérhetünk ha készíttetünk vagy ha ügyik vagyunk mi magunk készítjük el a nagyfesz trafót.
(#) batkamano válasza dizi hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Szevasz Dizi!
Részemről csak 2 kérdés van:
milyen trafót és hogy érdemes késziteni?
Mert haverom nem inverterest csinált Tesla-tekercssel.
Kérdeztem azt hogy,de nem sokat árult el róla.
Vagy neked mi jó ötleted van?
Köszönöm
Attila
(#) dizi hozzászólása Nov 12, 2010 /
 
(#507593) frob válasza Atis57 hozzászólására (#506033) Válasz  Szept 5, 2009
nagyfesz trafóra gondolsz
gyerekjáték

fogsz egy 20-30mm átmérőjű csövet
megtöltöd sima mezei vashuzallal, de úgy rendesen hogy az utolsókat már úgy kelljen beleverni

az egész legyen 8-10cm hosszú
vágj egy másikat azt hagyd üresen, és fogasd be pl két müa pezsgősdugót átlukasztva egy menetes szárral a fúrógépbe, ha van tekercselőd akkor pesze inkább abba

1mm es zománcozott huzalból ~ 300menetet tekerj fel majd megfeleő szigetelő papírral, vagy ha nicns akkor szigetelelő szalagot vagy cellukxot legalább 2-3 rétegben rátekersz, ez a szekunder ebből jön majd a nagyfesz, a primer amire a kondit fogod sütögetni ami 400V ra van feltöltve meg szépen valami jó vastag huzalból mundjuk a villanyászok által hsznált 1-2.5mm2 es müa szigetelősű huzalból teker 6-10menetet , ez a tekersz a másik közepére essen!

ezután a már megtömött csövet odailleszted a másikhoz és ha szerencséd van 1 mozdulattal áttolod a vasakat a megtekertbe,

a tekercseket rögzíted és mehet a buli

legalább is én így tekertem meg, és igen izom szikra jött ki belölle, nem nagy de az elég ütős volt, mondjuk majd jövőhéten jön meg a tesztpanel, akkor fogom folymatos üzemben kipróbálni
(#) Cavalier válasza batkamano hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Bocsánat, de ez a Tesla tekercses mondat mókás volt.
A Tesla tekercs egy önrezgő oszcillátor része, ami általában tobbszáz kHz-pár MHz tartományban rezeg a tekercs induktivitása és a hozzá tartozó kapacitások által meghatározott rezonancián. Ezzel persze lehet nagyfeszültséget előállítani, de villanypásztornak alkalmatlan, ha más miatt nem, azért mert a szabványoknak nem felel meg.
(#) Cavalier válasza marci91 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Azért hatásosabb az inverteres, mert jobban felhasználja a felvett energiát. A sima megoldás csak annyi energiát tárol, ami a trafóban mágneses tér formájában keletkezik a 12V hatására. Az inverteresnél pedig a motorindító kondiban tárolt töltés adja az energiát.
Tekercsnél ez század-tized joule nagyságrend, a kondiban meg könnyedén lehet 1-5J-t is tárolni. Más kérdés, hogy az autó gyújtótrafó ezt az energiát teljes egészében nem tudja közvetíteni a kerítésre, ezért jobb az ide való nagyfesz trafó.
(#) erdgab válasza gofi2 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Bővebben: Link

Ott volt a rajz előtted
(#) batkamano válasza dizi hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Szevasz!
Még egy kérdés:
a tömött vascső helett tömör vasat rakok,az is jó,nem?
Attila
(#) batkamano hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
rövidzárvédelem mennyire egyszerűen kivitelezhető?
(#) frob válasza batkamano hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Nagyon könnyen, a kimenet re raksz 2-3 mm es szikraközt.
A vascső helyett pedig tökéletes a tömör vas is, csak legalább 2-3m hosszú legyen amit leversz.
(#) batkamano válasza frob hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
mármint a trafó készítésnél azt irtad,h csövet kell megtömni dróttal....és azt akarom kiváltani tömör vasrúddal.
rövidzárvédelem a kimenő nagyfesz megszakításával?
Következő: »»   79 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem