Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   56 / 164
(#) gulasoft válasza Stewe hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Látom neked sikerült a problémát értelmezni. Ezért nem értem én sem.
Ez a pc meg a windows egy halott dolog. Csak megcsinálom a saját mikrovezérlős cuccomat. A gond akkor lesz mikor már nem csak fúrni kell. Most egy full gkód értelmezőt írni a mikrovezérlőbe nem kis feladat. Ráadásul valami felületen csak be kell lőni hogy a tengelyek milyen felbontással dolgoznak.
Jelenleg van egy negyedkész cuccom ami soros vonalon kommunikál a pc-vel és egyenlőre lépésszámot kér a soros vonalon és onnantól már az ő dolga a léptető jeleket kiadni. Ezzel gondoltam meghajtani, ha jól emlékszem van a vezérlőn egy külön csatlakozó az ilyen saját vezérlésekhez.
(#) Stewe válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Ha viszont a nyilak nem a vezérlőn keresztül mozgatnak, még lehet valami illesztetlenségi probléma a port és a vezérlő között. Minden az ajánlás szerint lett megépítve?
Tápfeszültséget nem rántja meg túlságosan a port?

Tényleg egy másik PC próba kellene.
(#) Harry válasza lazsi hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Hestore:
4x BC 639 NPN 1A/80V =17.50Ft;
4x BC 640 PNP, 1A/80V = 13.75 Ft;
8x 1 N 5395 Dióda, 400V 1,5A =12.50 Ft
SUM: 225Ft
L293 D =437.50Ft

Az elektronika egy floppy fejmozgató léptetőmotor lenne. Eredetileg úgy gondoltam, hogy ha a PNP bázisa GND-re kerül, lehúzza földre a lábat, ha logikai 1-et adok az NPN -en keresztül (C-E-n) keresztül a külső tápfesz haladna, így tudnám kapcsolgatni. Ha bemenetre állítanám a PIC lábát akkor lebegne, szóval se táp se föld...
Ez a -0.6V-ot nem tudtam :S. Tinával teszteltem annyit, hogy ha földet kötök a bázisra akkor zárt a (C-E).
(#) sargarigo válasza Harry hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Ha már mindenáron ezen az úton akarsz elindulni, akkor használj tisztességes alkatrészeket! Négy FET (később is jól jön bármihez), s FET-ekben lehet hogy már benne is vannak a diódák (nem biztos, nézz utána az adott típusnak).
Azért FET, mert a bipoláris tranzisztor ehhez lassú. Úgy fog melegedni hogy ihaj!
A mikrovezérlődet úgy tudod megvédeni, ha garantálod hogy visszáram nem fog folyni. Tehát optó. Végső esetben egy 1k-10k-s ellenállás. Nagyon oda kell figyelni, nehogy összenyiss két FET-et (alsó és felső oldal), mert különben kijön a készüléket működtető füst belőle, és többé nem fog működni
Egyébként meg itt van amit rajzolni akartál normálisan.

Szerintem döntsd el, hogy mennyit szánsz rá (nem csak pénzben, de időben is), mert ez nem öt perces játék lesz.

Továbbra is akkor jársz legjobban, ha inkább bontasz valamiből. Ha meg tanulni akarsz, akkor ne sajnáld az alkatrészt belőle!
(#) dinokal válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

A Mach3 csak a parancsot adja, nem tudja hogy forog-e a motor vagy sem. Ezért kell a motornak és a vezérlőnek megfelelő beállításokat használni. A motornak mindig van áram hangja , mivel állandóan áram alatt áll. Vagy a beállításoknál nem stimmel valami, vagy a vezérlő áramkörnél van valami hiba. Lehet egy rossz forrasztás, vagy hibás érintkezés. Próbálj meg a motor vezetékek csatlakozásánál ránézni szkóppal, ha nincs, kössél velük párhuzamosan ledeket, a hozzájuk való ellenállásokkal. A ledekkel párhuzamosan nem árt egy-egy ellentétesen bekötött dióda. Leveszed a max. fordulatot annyira, hogy a ledek ne folyamatosan égjenek, így talán látod hogy jó e a vezérlésük. Ha olyan fet a meghajtó, amelyikben benne van a dióda, nem árt kívülről is rákötni egyet, mert mint olvastam valahol, a belső valahogy nem elég védelemnek, ettől már nem egy fet elfüstölt. Én egy 1300MHz-s gépet használok XP-vel, és tökéletesen működik. Az elején volt csak lépésvesztésem, mert túl nagy volt a sebesség, és a nem tökéletes menetes tengelynél egy helyen szorult, meg meg torpant a motor. A sebességet kicsit visszavéve tökéletesen fut azóta, lépésvesztés nélkül.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Olvasgasd bélabá hsz-jeit!
Én gépem 800MHz 196Mb RAM-mal. Megy pár hónapja a CNC róla!
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Én úgy vettem ki hirtelen, hogy a kábel volt a megoldás. Ezt ki kell próbálnom, délután veszek egy rövidet.
(#) Stewe válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Még valami kimaradt: mi van ha nem lépésvesztés van, hanem valahonnan léptetőjelet szed össze, és ezért áll máshová? Az árnyékolás is megér egy próbát.
(#) mezpal hozzászólása Okt 15, 2010 /

Nekem van 3db szép nagy bontásból származó léptecsem,valami nagyfrakós encoderrel a végén,az encoder nem is annyira mint inkább a motorokhoz 1 jó vetérlő.A motorokról imit tudok az csak mérés és tapasztalat.3ohm,3mH/tekercs 8kivezetéses a motor,méretei120x80mm a tengely 10-es.12v-on a motor tekercsenként vagy 4A val helytottam,bár csak 20 percig bírta a vezérlő,de a motor nem melegedett.Na ehhez kéne valami.
(#) Harry válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Köszönöm a hozzászólásokat,
átgondoltam én ezt, és meggyőztetek.
A lomexben 300 alatt találtam L293-ast, és azzal tényleg szebb megoldás lenne.
Az eredeti célom csak működésre bírás lett volna kb. nulla befektetéssel, és nem is drágállom én ezt a 300Ft-t, csak reményedtem, hátha itthoni alkatrészekből össze tudom "kukázni".
De lebeszéltetek és valahol köszönöm is, mert ha hazavágtam volna a PIC-et valami vagány rövidzárral...
(#) Stewe válasza Harry hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Hát a PIC kimenet semmiképp sem sem teljesítmény elektronikai felhasználásra lett tervezve, egy motor a terhelési viszonyoktól függően elég szélsőségesen tud viselkedni, nem is kell rövidzár, hogy hazavágja az erre fel nem készített vezérlőt.
(#) sargarigo válasza Stewe hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Már csak azért sem, mert létezik önindukció is, ami frankón fellőheti a vezetékben a feszültséget akár több száz voltra is! Nincs az a pic ami ezt kibírja! Én egy jó nagy elkót durrantottam majdnem szét, amikor szerencsére észrevettem, hogy púposodik a teteje, és igen forró. Csak egy dc motor volt rajta, azt akartam volna vele pufferelni. Azóta tudom
(#) frecsko hozzászólása Okt 19, 2010 /

Sziasztok.
Remélem valaki tud nekem segíteni. Van 4 stepper motorom, ebből 3 unipoláris. A neten nem nagyon találok róla semmit, vagy lehet, hogy rossz helyen kerestem eddig. Működési feszültség és áram érdekelne. A motorokra ezek vannak ráírva:
1. 42SPM24DGYB1; PJJQ182ZB-M; 7.5 deg 140 Ω.
2. EM-286; 04Z01G; STH-39H112-02.
3. EM-278; 17PM-K303-P3L; T0Z07-0-03.
4. 55SPM25D6F1; PJJQ181ZB-M; 7.5 deg 9 Ω.
Előre is köszönöm a segítsget.
(#) skater9320 hozzászólása Okt 24, 2010 /

Sziasztok!
En parhuzamos portrol szeretnek vezerelni 2 unipolaris 12 v os leptetomotrot+ egy electromagnest! erdekelne egy kapcsolasi rajz amelynel max 7 parhuzamos portal tudnam vezerelni a 2 motrot hogy 1 port maradjom meg az electro magnesnek!
udv skater.
(#) Stewe válasza skater9320 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

1. bit -1. motor lépés
2.bit -1.motor lépésirány
3. bit -2. motor lépés
4.bit -2.motor lépésirány
5.
6.
7.
8.
A maradék 4 a tiéd, bármit vezérelhetsz vele, akár elektromágnest is.
A CNC-hez tervezett motorvezérlők többsége jó neked, a keresővel nézz szét, és a megfelelő méretőt válaszd ki!
(#) Stewe válasza skater9320 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Ez például 3 motorhoz készült, a felesleges csatornát nem kell beültetni.
(#) fulmination hozzászólása Okt 25, 2010 /

sziasztok, az iment epitettem egy unipolaris stepper vezerlojet... 4017 es szamlalo IC 4 kivezeteset hasznaltam, rajta 4 tranzisztor kapcsolja a motor negy kivezeteset ( - ) es a motor 2 kivezetesen folytonos +5 ot kap.eleinte nem akart menni, ezert mindenik tekerccsel parhuzamosan egy egy ledet kotottem(hogy lassam mukodik e a vezerlo, bekapcsoltam, es megy- a motor forog, ha leveszem a ledeket, megint nem megy... otletek hogy mi lehet a gond ?
(#) szabi83 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Nem csatoltad?
(#) fulmination válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

itt a rajz, a tranyok bd241c - s tipusuak nem 139, a motor 1,2,3,4 azok a tekercsek szelso kivezetesei...csillagba van kotve 6 szal, 2 o kozos amin + ot kap.

asd.tif

(#) Stewe válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

(#) bertzi hozzászólása Nov 8, 2010 /

Helló fórumozók!

Kezdő vagyok az elektrónika terén és új tag is a fórumon.
Egy forgó korongot szeretnék alkotni, amit számítógép fog szabályozni. A forgó korong jobbra és ballra is kell hogy forogjon, lassan vagy gyorsan, ahogy a számítógép "mondja". Ugyancsak ha a számítógép kiadja a parancsot hogy "most jobbra forogsz lassan 45°", akkor ennek meg is kell történnie. Egyértelmű tehát, hogy léptető motor segítségével valósítható meg ez az feladat. Maga a szögelfordulás pontossága annyira nem lényeges, mert mechanikussan, fogaskerék áttételekkel szabályozom majd.

A léptetőmotor amit használok egy Mitsumi M49SP-1. Ez egy nagyon széles körben elterjedt motor, én speciel a megboldogult Samsung lézernyomimból szereltem ki. 12 voltos, unipoláris, 7.5° léptető fokkal, négy darab kivezetése van. További infók (angol):

1. Rated Voltage: DC 12V
  2. Working Voltage: DC 10.8~13.2V
  3. Rated Current/Phase: 431mA
  4. No. of Phase: 4 Phase
  5. Coil DC Resistance: 30 Ohm/phaseą7%
  6. Step Angle: 7.5°/step
  7. Excitation Method: 2-2 Phase excitation (Unipolar driving)
  8. Insulation Class: Class E insulation
  9. Holding Torque: 181.3mN•m
  10. Pull-out Torque: 62.7mN•m/150pps
  11. Pull-in Torque: 60.8mN•m/150pps
  12. Max. Pull-out Pulse Rate: 290pps
  13. Max. Pull-in Pulse Rate: 280pps

A probléma magában a léptető motor vezérlőjében van: nem létezik még :-/.
Hogyan nézne ki a legegyszerűbb és a legpraktikusabb léptető motor vezérlés amit számítógéppel tudnék irányítani és ami még biztonságos is (az eletronikára nézve)? Figyelembe kell venni a fenti feladat teljesítését és a már meglévő motor tipust. Melyik port lenne a legmegfelelőbb a kommunikációra a vezérlő egység és a számítógép között: COM, LPT vagy USB?
Egy nyomtatott áramkör rajza, a könnyen beszerezhető elektronikai komponensek listájával és egy bekötési sémával ideális lenne!
Előre is köszönöm!

Üdv.
bertzi
(#) Stewe válasza bertzi hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Az alkalmazás amit leírtál elég köznapi, ha visszaolvasol a fórumban, találsz szép számmal megoldást, a határadatok alapján választhatsz.
(#) bertzi válasza Stewe hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Hopsz! Rossz másolás eredménye. Így lesz a jó:

Rated Voltage: DC 12V
Working Voltage: DC 10.8~13.2V
Rated Current/Phase: 431mA
No. of Phase: 4 Phase
Coil DC Resistance: 30 Ω/phase+-7%
Step Angle: 7.5°/step
Excitation Method: 2-2 Phase excitation (Unipolar driving)
Insulation Class: Class E insulation
Holding Torque: 181.3mNm
Pull-out Torque: 62.7mNm/150pps
Pull-in Torque: 60.8mNm/150pps
Max. Pull-out Pulse Rate: 290pps
Max. Pull-in Pulse Rate: 280pps

(#) Stewe válasza bertzi hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Túl gyors voltam, közben megnéztem az adatlapot.
(#) bertzi válasza Stewe hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Idézet:
„Az alkalmazás amit leírtál elég köznapi, ha visszaolvasol a fórumban, találsz szép számmal megoldást, a határadatok alapján választhatsz.”

Hát ez az ahol kellene a segítség! Keresztül olvastam a fórumot, sok megoldást láttam, de nem tudom biztosra hogy melyik mennyire alkalmazható az én esetemre. Lehet hogy ez egy hétküznapi eset, de nekem ez olyan mint egy kinai nyelven írt űrhajó összeszerelési utasítása

-b-
(#) gulasoft hozzászólása Nov 8, 2010 /

Időközben megoldódott a probléma. A mach3 volt selejtes, lecseréltem a vezérlőhöz adott mach3-al és láss csodát. Szóval nem mindegy melyiket használja az ember.
(#) moderboy hozzászólása Nov 9, 2010 /

Hozzáértők véleményét szeretném kérni erről a meghajtó panelről: Bővebben: Link

Ez egy opensource fejlesztés része, megfelelő lehet házibarkács cnchez való felhasználásra?

Egyébként nagyon érdekes opensource fejlesztéseket lehet találni a 3D nyomtatóig bezárólag, mint pl. ez a reprap is. Csak sajnos még így is elég borsos áruk van.
(#) dinokal válasza messer hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Elnézést az erősen off-ért. Ha színuszjellel akarod vezérelni, minek a PWM? Mindkettőnek más a szerepe! Egyébként ha már PIC-es vezérlés, akkor szerintem színusz helyett simán fűrész vagy háromszög. Könnyebb megvalósítani úgy programban mint áramkörben. A nehézség abban áll, hogy a motor fordulatszámához kell igazítani a kimenő frekvenciát, ez visszajelzés nélkül nagy szivacs, lépésvesztés vagy többlet lesz belőle. Jelvezérléssel sokkal gyengébb lesz a motorod, kell neki az a határozott nagy erejű lépés, főképp indulásnál! Ha már forog, kisebb energiával is elpörögne. Az én cnc-m motorjai sima hajtással gyönyörűen, folyamatosan, mindenféle rángatás és recegés nélkül működnek. Az állandóan feszültség alatt lévő tekercs tölti be a fék szerepét is! Leállításnál határozottan blokkolja a forgást, olyan mint amikor biciklivel betonfalnak mész . Színusz hullámnál ez elvész, simán minimum 1 lépést tovább lép. Nem véletlen hogy a vezérlő program nulláról fokozatosan gyorsít fel a meghatározott legnagyobb sebességig, és onnan fokozatosan lassít vissza nullára. Ha kevés a lépésszám el sem éri a sebesség maximumát. Ezt kitárgyaltuk. Ha folytatni akarjuk, azt inkább itt:Bővebben: Léptetőmotor vezérlés.
(#) messer hozzászólása Nov 10, 2010 /

A dolog nem ennyire egyszerű egyenlőre a cnc-től vonatkoztass el, nekem szükségem van egy olyan vezérlésre ami a bipolaris 2fázisú léptetömotrot a lehető leg simábban leg hangtalanabbul viszi, erre a legjobb megoldás a microstepp üzemmód. A sinusos vezérlés lenne a legoptimálisabb, de ez esetemben nem valósítható meg így a sinus görbét kell leképezni impolzus szélesség modulációval. Amit meg is fogok valósítani.
(#) telectro válasza moderboy hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Az én véleményem, hogy nagyon drága.
Egy L297 1600 ft, míg egy 74194 50 ft.
A panelt ugyanúgy el kell készíteni, l298 ugyanúgy kell bele, és a végeredmény is majdnem ugyanaz, csak sokkal olcsóbb lesz.

Ha érdekel a 74194 IC-s megoldás keress vissza ebben a témában régebben láttam valamelyik hozzászólásban a komplett rajzot.
Következő: »»   56 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem