Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   35 / 375
(#) Stewe válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Golyósorsót sem tud esztergálni? Még a profilja sem túl lényeges, a golyók mindig befekszenek a helyükre. A gördülési ellenállás a töredéke a súrlódásinak, a holtjátékot pedig egy inkrement szintjére lehet beállítani, az szerintem vállalható.
(#) gulasoft válasza Stewe hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Biztos hogy nem, mert magának sem csinált. A meghajtásokhoz bordás szíjat használ, van egy futószalag a képében az is bordás szíj 10 centi széles.
A géphez lézervágatta a fémalkatrészeket, a nagy áruházláncaknál meg lehet nézni a sörösdoboz visszaváltót csinálták, most készül a második 50 darab. Egyszerűen nem éri meg neki olyan gépet beszerezni amivel ezeket meg lehet csinálni, mert nem egy két darabokat csinál.
A gép teszt nyákjait nálam csináltuk meg, de a sorozatgyártást már az egyetemen gyártatja.
Irtó jó fej, meg okos pali, saját maga tervezte vezérlők vannak a gépben, meg mobil kommunikáció meg amit akartok, de olyan géppark, amivel menetes orsót meg trapézorsót tud csinálni nincs.
Ő az egyetlenkomalyabb gépekkel rendelkező ismerősöm akitől kérni mernék 1 órányi melót (gondolom a 3 tengely nem kerülne többe)
(#) Stewe válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Még ma kapsz egy műhelyrajzot, valami bámulatosan egyszerű alkotás.
A bordás szíj mit mozgat? Én építettem át egy horizontálmarógépet CNC üzemre, a "Z" tengely üres csúszó tömege 2,7 tonna, de egy 50mm széles szíj azt is játszva rángatja egy 10 mm emelkedésű orsóval.
(#) mex válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Üsd be a danamid rúd kifejezést a keresőbe, és válaszd ki a lakhelyedhez közel eső céget...
A hobbi cnc fórumon volt egy leírás, ahol magával a menetes szárral fúrták a menetet a danamid anyába. A szár elejét három helyen flexxel behasítva vágóélet képeztek ki, de előtte lekúpolták az átmérőt is a furat méretére. Valószínűleg működik a dolog a vágóélek aláköszörülése nélkül is.
(#) SALáta válasza mex hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Erről jó lenne megkérdezni Degusst. Ha jól emlékszem próbálta. Ha minden kötél szakad még mindig lehet venni is készen anyát.
Szerk: Semmi sem drága, nézőpont kérdése. A befektetett munka nem sok ha van műhelyed, lehetőséged. Ha nincs és mindent venni kell akkor drága, olcsóbb a kész anya. Komplett tengely volt 23 ban golyósorsóval, csak motor kell rá meg felfogatni és kész a biztos jó X tengely.
(#) mex válasza SALáta hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Biztos, hogy macerásabb, mint egyszerűen egy anyamenetfúróval elintézni a dolgot. De ha nincs más, akkor körültekintő munkával sikerül.Gondot kell fordítani a kiképzett vágóélek sorjamentesítésére, esetleg, ha ügyeskezű, kialakíthat egy kis hátraköszörülést is. 1mm vágókoronggal simán kivitelezhető az egész procedúra. A menet fúrása közben nem árt egy kis vágóspray, de én még mindig a faggyúra esküszöm.
(#) gulasoft válasza Stewe hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Küldjed, legfeljebb megkérdezem neki hol esztergálnak.
Nem vagyok tisztában a teljes gép működésével, van benne annyi cucc, hogy öröm nézni, van motor ami az ajtót nyitja, egy másik a palack szállítószalagját mozgatja, van egy ami miután eldőlt, hogy alumínium, nincs beletömködve semmi (nagyon rosszindulatú emberek vannak, volt amibe vasdarabot raktak csakhogy szétbarmolja a gépe), akkor azt egyik helyre irányítja (ezt a tartályt időnként megpréselik) a trükkös palackokat pedig máshova. Komoly nagyon, és egyedülálló módon (legalább is az eu-ban) a gyűrött palackokat is felismeri, ne kérdezzétek hogyan, mert nem tudom. A németek meg akarták venni, de végre volt gy cég, ami azt mondta, hogy szívesen visz nekik komplett gépet, de a lincencet nem adták el, ezzel itthon munkahelyeket tartanak meg, és teremtenek és nem az azonnali haszonra hajtanak.
(#) gulasoft hozzászólása Nov 12, 2010 /

Most kérdeztem meg, egy 6 centi hosszú rúdba a menetmetszés (tehát csak a munkadíj) 1.200 forint. Az 3 tengelynél 3.600 +maga a danamid rúd.
Létezik hogy akkor ez cirka 8.000Forint?
(#) gulasoft hozzászólása Nov 12, 2010 /

Amit linkeltetek egy exelon gkód konvertert az egészen jó, egy apró gond van vele, megadod , hogy 1mm az egység, erre a 6 mm-ból 60 mm-t csinál, viszont ha ott 0.1-et adsz meg akkor ez is jó, és ember számára értelmezhető gkódot gyárt. Le is tudtam mérni egy vonalzóval, ennek a a kimenetét fogom odaadni a mach3-nak, exelon fórófile-t meg remélem minden komolyabb nyákkészítő progi tud. (az eagle tud)
Délután kiderül mit alkottam.
(#) szabi83 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Rajzold le az elképzelésed a gépről szerintem, tervezd meg minden méretét, ne várd el, hogy más megcsinálja neked. Ahogy Te szeretnéd, azt csak Te tudod..szerintem..

Hajtástechnikáról lévén szó, így hajtástechnikai boltot érdemes keresni.. Én a Powerbelt Kft favorizálom, rendes srácok.. már vállalnak esztergálási munkát is..

Alu-t valószínűleg, nem a Ferro vastelepén érdemes megvenni, hanem az erre specializálódott cégnél, pl. Metalloglobus Kft-nél (HQ videótól nincs messze). Van itt Alu dögivel, sőt hűtőborda 6m-es szálakban, potom pénzért Kg-ra stb.. Itt szoktam venni danamid-t is, van nekik textilbakelit is, na meg sok frankó cucc…

Danamid-t jobb csavar boltok is árulnak, igaz dupla, tripla árért, mint a Metalloglobus

Danamid 20x200 KB 300 Ft
6 cm es anya hova kell?? 2cm elég/teng.

Rajz kellene, látni, hogy mit szeretnél addig én semmi okossat nem tudok mondani.. Ahogy szerintem más sem.. :miaz:
(#) Szebence hozzászólása Nov 12, 2010 /

Régebben, amikor építeni szerettem volna egy komolyabb CNC-t, akkor én mindent lerajzoltam méretarányosan, később pedig habból kivágtam és összeraktam a vázat méretarányosan, hogy lássam, mi hogy fog passzolni, stb... Végül túl drága lett volna ekem egy komolyabb gép készítése így letettem róla, de szerintem aki még nem csinált CNC-t érdemes előtte lemodellezni, mit, hogy fog összeilleszteni, stb mert érhetnek meglepetések
(#) szabi83 válasza Szebence hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Így van, ha nincs jól átgondolva, akkor érhetnek meglepetések, nem véletlenül mondom a rajzot..

Mennyi lett az összköltséged, amit sokaltál?
(#) Szebence válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Igazából bele sem kezdtem, egy cégtől kértem árajánlatot külömböző mechanikákra, küldtek egy CD-t amin rajta van minden forgalmazott termékük, ők erre vannak specializálódva. Van két ismerősöm is, egyik egy kisebb főnök, ahol lézeres CNC-t használnak, ő szokott nekem besegíteni 1-2 dolog elkészítésében, másik ismerősömnek saját cége van 4-5 CNC maróval. Hozz ámentem e, megnézni mit, hogy érdemes csinálni, kikértem a véleményét, tanácsát, stb, ő ajánlotta a céget...
Igazából konkrét célom nem volt amiért én CNC-t építsek, csak a kihívás, lett volna, de ha csinálom akkor csináljunk rendeset, így úgy gondoltam, hogy ~1m^2 legyen a munkaasztal. Konkrét ár nem jött ki, a felénél abba is hagytam a számításokat, középiskolai tanulóként, fizetés nélkül horribilis összeg, csak azért, hogy kihívás és, hogy legyen
Szeritem olyan 180, de inkább 250 000Ft lett volna. A váz aluból lett volna (így volt tervezve)
Most valószínű fogok tudni szerezni pár rossz nyomtatót, ha lesz időm meg kedvem, lehet megpróbálkozok egy kis plotterrel, ahol nem számít 1mm holtjáték, stb... Viszont ami gépet komolyan gondoltam, azt tényleg úgy szerettem volna, hogy minden kotta legyen...
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Ha én most leírnám, hogy mit szeretnék rólad leírni, akkor kitiltanának innen a fórumról.
Így szimplán megkérlek, hogy ne hazudozz, de az a minimum, hogy ne állíts be mások előtt h....nek! Tipikus magyar mentalitás.
Kérlek többet ne említs! Nevemet és nick nevemet szádra többé ne vedd!
Köszönöm!
Továbbra is házi alkatrészekről van szó, és továbbra is sorozatgyártásról beszélsz. Időszakosan fellelhető alkatrészek. Megveszel egy golyósorsót 3000ft-ért. 6cm-es. És? Akkor a Z-d 6cm-es lesz. Mi a baj vele? Ha 30cm-es fióksined van, akkor a fát is 30cm-esre vágod alatta. Ez ilyen.
800ft/kg áron adják az alu profilt: használt, feldarabolt, fix méret. Egy 40*40-es profil métere kb 1.5-2kg.
A topikban a legelső feltöltött kép a kottyanásmentes anya tökéletes példája. Átolvastad már a topikot?
Danamidot egy esztergás egy sörért ad neked. Már kaptál elérhetőséget és árat is. Innentől kezdve erre sem lehet panasz.
Nemrég raktam fel képet egy cnc-ről, azon is az anya kotty mentes, önbeálló, automata. Digitálisan sem tudsz jobbat készíteni.
Ha maradnál a trapézorsónál, akkor íme az árak a vecsési csapágyboltból. 1méter neked bőven elég.
Íme a danamid megmunkálása anyának.
Szerintem te már weboldalt tévesztettél: miért nem mész át ide: felteszel egy kérdést és hozzáértők válaszolnak rá. Miért az amatőrök között játszod az elégedetlen profit?
Cipőt a cipőboltból!
(#) szabi83 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Nem leszel kirakva Sir! Csak szerezz nekem léptecset, vagy mérd le :miaz:
(#) mex válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Mi a jófene az a "léptecs"? :eek2:
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Szerintem léptetőmotorra gondol.
(#) szabi83 válasza mex hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Léptetőmotor :whistle: :wave:

OK. Mit kell lemérni a léptecsen?
(#) Sir-Nyeteg válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Privi

Hát az úgy volt… lényeg..

Adott egy 2.5V 3.8A -es léptecs.

25V-s tuningfeszültségen, mekkora áramot vesz fel ?

Alighanem a soron lemegy a villany....

Mért is?
(#) sunraw válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Üdv Sír!
Gondolom akkor nem érdekel a alu profil
Na mert kitaláltam rá egy profi kocsit és úgy gondolom a te profilodra is lehetne alkalmazni. Holnap összedobom és küldök majd képeket. A te profilod 40x40-es?
(#) Sir-Nyeteg válasza sunraw hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Sokféle méretet lehet kapni, a gépem általában 40*40-es profil. Esetleg a híd nagyobb. De tervezem 35*35-ös merevségét is kipróbálni. Nyák gravírra biztosan elegendő!
Őőő, nekem úgy jött le, hogy már erre tervezel építeni Köszönöm, képeket kíváncsian várom!
(#) sunraw válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Á dehogy. A lézerhez lehet elég lenne hurkapálca váz is :yes:
Viszont így lehet, hogy az Y tengelyem ezen fog futni. Mivel ez 30x60-as, a 40x40-es alu zártszelvényt szépen megvágom és pont körbe fogja futni egy kis toldással. Végül is ez nem extra hűde, viszont a csapágyazás az már igen, mivel csak 4 db fog kelleni :yes:

Régebben kértem árajánlatot a Rex*oth -tól, hát akkor arany áron volt.
(#) Libus válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

25V mehet rá, csak a 3.8A-t ne lépd túl
Meg tudod oldani? PWM a kulcsszó, avagy áramszabályozás. Vagy most mi a kérdés?
(#) albinolynx hozzászólása Nov 12, 2010 /

Ezt láttátok már?

http://web.mit.edu/imoyer/www/portfolio/pcbmill/index.html

Szintén nyák gravírozáson agyalok. Bár még kérdéses, mert furkálni utálok csak (SMD a megoldás?).
Meg nagyrészt prototípus nyákokat gyártok.
Van viszont gépműhelyem, csak sajnálom az időt. Ez a lemezes konstrukció viszont egyszerű, mint a faék - megrajzolva a terítéket, pár nap alatt el is hozhatom a lézerrel kivágott lemezt. Megfelelő helyeken AWI-val összeolvasztanám. Keménykrómozott rudat Győrből lehetne rendelni, vagy csapágyboltból akár kéregedzettet is.

Igazából az érdekelne, hogy mi a véleményetek egy ilyen gép használatáról prototípus gyártáshoz?

Nem 2 napi munka lenne azért összerakni, meg esztergálgatni ezt-azt hozzá. Viszont lehet megérné a ráfordított időt, mert pontos is lenne, gyors is - nyák gyártáshoz elvileg ideális.
(#) szabi83 válasza Libus hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Szia Zoli!
(az esztergályosomnak tetszett az ER11 )

Oké már értem, akkor másik léptecs kell nekem, ami max 2A-s az IC miatt.. :whistle:
(#) sunraw válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Már bocs, de az ER11 az mi? Mert ER16-ról és 24-ről már hallottam.
Következő: »»   35 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem