Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
16 éves
Ok, köszi, és az a panel mennyibe kerül?
Hát, ezt neked kell összerakni, de látom nem vagy figyelmes, mindössze annyi a dolgod, megnézed mi kell bele, melyik blokk mire való, ugyanis ezek is le vannak írva , és azt megveszed ami kell, azt hogy hol, menyiért rád bízom. Kreativitás..kreativitás..önállóság.
Egyébként azt a panelt amit linkeltél szerintem 5-8000 ből ki lehet hozni, kell egy dugdosós panel meg némi alkatrész, egy kis adapter, szerintem több minden nincs benne.
Te már betöltötted a 10 éves kort, így nem lehet gond. A C... egy "kicsit" drága.
Tudom, de sajnos sok mindent (pl. ezt a készeletet) csak ott lehet megvenni. Dncso elhiszem hogy sokkal jobban járnék azzal a panellel amit te mondasz, de ott még nem tartok hogy el tudnám készíteni
szeretnék egy 0-1000 mV feszültségű tápot, amivel tudom tesztelni a lamda monitorom. Gondoltam egy kapcsolásra, amely stabil 1 voltot szabályoz egy tranzisztor és egy potméter segítségével. Kérdés:
hogyan tudok stabil 1 V-ot csinálni (milyen IC, illetve kapcs)? Az 1000 mV-ot szabályzó tranzisztort 12 V-al, vagy 1 V-al vezéreljem?
Sziasztok! Időközben megoldódott a problémám.
![]() A 230V-os bemenet után van egy ellenállás, amit kivettem, és így tökéletesen működik! Üdv: Balázs ![]() Idézet: Ez stimmel. Az is stimmel, hogy egy 0-10V-ig változó egyenáramú jel által gerjesztett mágneses tér nem azonos a +-5V által gerjesztett mágneses térrel. Node a tekercs árammá nem a teret, hanem annak megváltozását alakítja. Márpedig a megváltozás a két esetben azonos kell legyen. Ja és az ellenkező irányú gerjesztés a feszültség 10V-ról 0V-ra esésekor ott van. Szóval én még továbbra is kötném az ebet a karóhoz hogy nekem van igazam. De cáfoljatok meg ha mégsem. „Nincs igazad. Egy nullától 10V-ig változó egyenáramú jel nem azonos +-5V váltakozó áramú jellel.” Idézet: „De cáfoljatok meg ha mégsem.” Megcáfollak. Itt egy kicsit keveredik az elmélet a gyakorlattal, az ilyen szimulátorok ideális alkatrészekkel számolnak, egy valós transzformátort nem is olyan könnyű szimulátorban összehozni. Az általad említett ellentételes gerjesztés nincs ott, ugyanis amikor elveszi a 10V-ot nem biztos, hogy rövidzár képződik a helyén, hanem szakadás, és akkor mi hozza létre az ellentétes áramot. Olyan ez mint egy kondenzátor: Ha feltöltöm 10V-ra, és elveszem róla a 10V-ot, magyarul leveszem az elemről, benne marad a 10V nem esik le a feszültség. Más kérdés, ha rövidre zárom. Itt a szimulátornál szó sincs arról, hogy mikor megszűnik a 10V, ráerőltetem a 0V-ot a primerre, illetve, ha van is csak leviszem 0-ra, nem vált át az ellenkező irányba.
A 64 mélységű memóriához 6 bites számláló kell. A CD40193-as tokból kettőt kell felhasználni kaszkádba kötve, de a kimenetek alsó 6 bitjét kell csak felhasználni. A kaszkádba kötést a CD40193 adatlapja tartalmazza.
A számláló fel és lefelé léptetésének időzítésén agyalni kellene egy ideig. Lehetne egy szekvenciális hálózatot tervezni, vagy lehetne kapukkal és időzítőkkel is próbálkozni. Persze sokkal egyszerűbb lenne valami mikrovezérlővel (vagy PLD-vel) megoldani az egészet. Kérdés persze, hogy mekkora sebesség kell, mert nagyobb sebesség esetén a hardveres megoldás gyorsabb lehet.
Hello! Azt szeretném kérdezni,hogy hány wattosak a 1206-os smd ellenállások?
Szia!
Egy linket, ha szabadna kérni.
Belekerestem egy webáruház katalógusába, jellemzően 0,25W-osak.
Szaisztok
Kérdésem lenne mi a különbség alapjában egy BC517 es és egy uln2003as között ha jól tudom a BC517 es egy NPN bipoláris darlington tranzisztor. Az uln elvileg ugyan ez csak ott 16 láb van amiből 7 a bemenet 7 a kimenet a 8as lábon kap egy gnd-t a 9esen meg a tápot tehát tulajdon képen 7 darlington tranzisztor van bele téve egy alkatrészbe??
Jól tudom hogy az uln2003-nál ha mondjuk az outokra ledet szeretnék tenni akkor az uln felé a negatív lessz és a ledeknek pedig közös pozítivot kapnak?
Elvileg ezért NPN. . . ugye? Most jön egy nagyon amatőr kérdés, létezik ebből PNP fajta tehát hogy az "uln2003" helyén lévő alkatrészből pozitív jöjjön ki a ledek felé és a ledeknek közös negatívjuk legyen?
Az ULN2003-asban nem csak darlington van, hanem a vezérléshez szükséges bázisellennállások és a kimeneteket védő diódák is vannak. Akkor jó, ha digitális kimenetről a legkevesebb alkatrésszel kell meghajtani sokkal nagyobb feszültségről működő terhelést.
Az UDN2585A-ban pl. PNP darlingtonok vannak, bázisellenállással és védődiódával. Biztosan van más hasonló IC is, én ezt találtam egy kis guglizással...
Szia!
Itt van egy pár felsorolva:Bővebben: Link Az A2982 a HEStore-ben is van, és a HQ-nál is érdemes szétnézni.
Na beleástam magam a szimulátorba egy kicsikét. Elég jól megvan csinálva, a feszültség generátorok ideálisak nulla belső ellenállással. Ha megfigyeled a te általad felrakott szimuláció képét, azon is lehet látni, hogy a transzformátort folyamatosan gerjeszti fel, az a közel 15A-es áram erre utal(ráadásul folyamatosan nő). Ilyen a valóságban nincs, ugyanis a veszteségek már sokkal hamarabb korlátozzák az áramot, ráadásul a vasmag is telítésbe megy. Mivel itt nincsenek veszteségek az áram szép lassan az egekbe nő. A feszültség ugrásokat is szépen áttranszformálja a szekunder oldalra, de mivel a primer oldalon is csak a 0V-ig megy vissza a feszültség, ezért a szekunder oldalon sem fog 0V alá menni.
Érdemes egyébként játszani vele, jól mutatja a kialakuló áramokat és feszültségeket. Próbaképpen pakolj különböző elemeket a generátor és a primer közé, és lehet nézni a hatását a kialakuló viszonyokra, és persze elgondolkodni rajta, hogy miért úgy történik ahogy. ![]()
Hello. Adott egy közös emitteres alapkapcsolás, melynek meg kéne határozni a
visszacsatolt fesz. erősítését (Auv). Ezt hogyyan tudom meg tenni? a választ előre is köszi.
Sziasztok!
Valaki nem tudná, hogy honnan lehetne letölteni a "Cadelec" valamelyik verzióját, amit hobbi célra fel lehetne használni. Előre is köszönöm! ![]()
Meg tudná mondani valaki, hogy az Attila86 féle hővédelemben (Bővebben: Link) a BC546-os tranzisztor ami a relét kapcsolja, az ha bekapcsolja a relét, akkor folyton bekapcsolva marad(mármint a tranzisztor)?
Azért kérdezem, mert relé nélkül fogom csinálni, és így lenne a legjobb. Köszönöm szépen.
Bocsánat, közben rájöttem, hogy bekapcsolva marad, mert a LED is folyton világít, és ugyanoda van kötve.
Lehet, hogy fura kérdés, de a hűtőbordába fúrás közbe beletört a fúró.. Hogyan lehetne onnan kiszedni??
![]()
Nem fura kérdés ez , sajnos ez előfordul tapasztaltabb emberkéknél is.
No már most mekkora fúró az ami beletört , milyen mélységben ? A kiszedése ettől függ , gondolom 2-5 mm körüli fúróról van szó , ha nem túl mélyen van akkor kitudod piszkálni ha netán mozog is valamelyest ha viszont nem mozdul akkor már más a helyzet . A hűtő bordát satuba befogva , fogsz egy pici kalapácsot és egy FÉM lehetőleg jobb anyagot amivel apró ütögetéssel megpróbálod megmozdítani a beletört darabot , ha már meg mozdult akkor talán van esélyed hogy kijön ! Viszont ha túlságosan mélyen van a beletört fúró darab és megsem mozdul akkor sajnos már nem sok esélyed van a kiszedésére . Egy jól bevált dolog ha szemben tudsz fúrni óvatosan és akkor már szintén ki lehet piszkálni a szembe fúrt furatból . Viszont ha nem tudsz szembe fúrni erre nincs lehetőség akkor csak egy megoldás van ez meg gép nélkül nem megy , szóval egy gép üzem ahol van szikra forgácsoló és azzal pillanatok alatt ki lehet szikrázni onnan a beletört darabkát . ![]()
Megpróbálom megütögetni valami jobb anyaggal és köszönöm a választ
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |