Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
R5+R4/R4=23szoros
Ez nagyon jól tud szólni, arra figyelni kell, hogy nagyon érzi a tápot, és ebből kifolyólag gerjedékeny. Én a feszvégbe ellenálás, utánhuzó helyet sima áramganerátort szoktam használni. Ja és germánium tranyóval visszahajló zárlatvédőt ( SOAR-ost, szintén) késleltetve Főleg a 80-as években ment ez a formáció: Na a fene egye meg nem találom a képeket róla amit ude akartam csatolni. Elnapolom
Sziasztok!
Van egy végfok hibás SAAB 8080 tranzisztoros erősítőm. Szeretem a hangját, csak mostanában az egyik oldala sokkal halkabbul szól mint a másik. Mivel nem nagy teljesítményű (2*4W) ezért így kezd használhatatlan lenni.... Mi lehet a gond szerintetek? Nem akarom feleslegesen szétbontani teljesen, először kíváncsi lennék a véleményetekre. Hibás alkatrészt nem látok benne, nincs semmi külsérelmi nyom, vagy elfolyt kondi.
Talán SABA. Ki lehetne cserélni az összes elkót benne pl.
Én ezt nem ajánlanám, mert a modern kondik, nagy meglepetéseket tudnak hangilag okozni.
Inkább valami megynyúlt ellenálás felé mozdulnák elsőre
Srácok...
Van egy UHER-VG 850-es bitang erős erősítőm.A probléma az vele hogy A POWER gombbal ha bekapcsolom akkor van benne egy relé ami ki-be kapcsol,és ilyenkor nem ad ki hangot.Gondolom a biztonság érdekében van ez.De ha a POWER gombot bekapcsolva hagyom,és a konnektorból ki húzom és vissza akkor minden tökéletesen mukxik.Ez már így megy több mind fél éve.Ahhoz hogy a relé kattogását megszüntessem és tökéletesen tudjon működni mit kellene leghamarabb átnézni rajta? Válaszotokat előre is köszönöm.
Ha átkötöd benne a relét, akkor hatalmasat fog durranni bekapcsoláskor.
Tulajdonképpen mi is a probléma? hogy nem kattog, vagy pont az, hogy kattog?
A probléma az hogy kattog és nem ad ki hangot.Csak egyet kellene kattanjon amikkor be kapcsolom.Mert ha a konnektorból ki be kapcsolom akkor egyet kattan és működik is.Csak hogy ne a konnektorból keljen öröké ki-meg be dugni gondoltam hogy meg kellene javítsam.
Szóval az a baj, hogy amikor csak simán bekapcsolod nem kapcsol fel a relé csak akkor amikor kihúzod a hálózatból és bedugod újra. Már értem mi a baj... Kicsit érdekesen magyaráztad...
Bocsi csak igy tudtam megfogalmazni mind laikus
Talán a védelem áramkörében egy elkó betegeskedik, vagy megnyúlt egy ellenállás. Ha lenne kapcsolási rajz, meg tudnád méregetni..
Üdv mindenkinek. Segítséget szeretnék kérni. Van egy viszonylag kisteljesítményű berendezés amiben hidalt végfok van ,ennek a jelére szeretnék ráerősíteni egy másik hidalt végfokkal ,de mindkét eszközt egy tápról hajtanám. Ki ,hogyan oldaná meg az illesztést ,hogy két egymást követő hidalt fokozat ne "bántsa" egymást a közös táp miatt.
Szia!
Miért bántaná? A bemeneteket kell közösíteni nem a kimenetet.
Azt értem. De az első fokozat +- kimeneténél a második fokozatnak a testére megy a negatív kimenet. Mivel egy tápról (ami nem szimetrikus) használnám a kettő fokozatot így az első fokozat negatív kimenetét testre zárnám a következő fokozat bemenetével. Még nem próbáltam csak gondolom.
Sajnos nincs.De valamit kitalálok vele.Azért köszi a segítséget.
A negatív kimenetet ne testeld le max egy 100-200 ohm-os ellenállással terheld. A pozitiv oldallal hajtsd meg a második végfokot egyenáramu leválasztás után(soros kondi).
Köszönöm a segítséget!
Bocsi, de nem értem miért akarod a kimeneteket összekötni. A tápnál kell összekötni a +-Ut-t, és a földelést. A kimeneteket nem kell kötni sehova, maximum ugyanúgy mint eddig, hangszórót köthetsz rá. A bemeneteket kell összekötni.
Van egy kisteljesítményű hidalt erősítővel ellátott készülék és ennek a hangszórókimenetéhez akarok csatlakoztatni egy nagyobb teljesítményű végfokot ,de mindkettő egy tápról menne. Természetesen arra ügyelnék hogy a második fokozat ne kapjon túl nagy jelet ,de féltem ,hogy egy tápról gondok lesznek az illesztésnél a negatív kimenet és a test között ,ahol az egyik végfok kimenete a másik bemenetével kapcsolódik.
Ok, ezt értem, de ha már a táphoz hozzáférsz, nem férsz hozzá a bemeneti jelhez is? Leoszthatod az első erősítő kimeneti jelét is, pluszba kell egy kondenzátor, ha a hidalás miatt a kimeneten egyenfeszültség is van. Ami miatt nem részesítem előnyben ezt a megoldást, hogy a második erősítő az első végfok zajával, és torzításával feldúsított jelet fog kapni. Persze, ha kényszermegoldás..
Egyik ismerősöm akar több teljesítményt kicsalni az autórádiójából. Valamikor már szedtem szét ilyen tipust és valami szutyok távolkeleti TA... ic ha jólemlékszem 10W körüli van benne. Nekem viszont van egy jópár tda1554q és a haver rágja a fülem ,hogy próbáljuk ki utánnakötni ,hátha ... (persze leosztanám szépen a kimenetét a rádiónak) Felhoztam neki a minőségi problémákat ,hogy már csak az alapzajra nagyot fog erősíteni amikor kicsi a jel vagy szünet van ,de kiakarja próbálni ,én pedig nem fogom szétműteni a készülékét ,hogy egyből a tda erősítsen. Köszönöm a választ. Üdv. Skero.
szevasztok
Épitettem egy tda2616-bol egy 2x12w-os erősítőt hangrőszabályzóval,és elé szeretnék még elé epíteni egy előerősítőt basszus és magas szabályzóval,csak az a bibi hogy nem nagyon találok rá kapcsolást. Hogyha valaki segítene nekem azt nagyon megköszönném! Előre is köszönöm segítségeteket. hali
hy
Köszönöm a segítségedet,de az a helyzet hogy még nagyom kezdő vagyok ebben az erősítőépítésbenés ez volt az első erősítőm amit építettem. Mi lenne ennek a TDA előerősítőnek a hivatalos neve? És hol kell keresni? Előre is kössz a segítséget!
Azért linkelte be a kolléga, hogy van saját témája is, ahol válaszolnak a kérdéseidre. És ott csak ráklikkeksz az adott hozzászólásban az aláhúzott IC nevére, és lőn világosság.
Ó ne haragudjatok észre se vettem
Bocsi És kössz a segítséget
Sziasztok!
Köszönöm mindenki segítségét, aki hozzájárult az erősítőm megépítéséhez. A család és az ismerősök azt kérdezik, hogy 40 éves fejjel kell ezt elkezdeni? Persze, sosem késő... Volna egy kérdésem is: Készülőben a második erősítőm, (az elsőből sokat tanultam) Az egyik barátom hozzámvágott egy régi rádiót, ez lessz a háza. Sokat variáltam az előerősítő illesztésén a végfokhoz, netes keresés közben találtam egy egyszerű szűrőt: 10µF sorba, 20pF párhuzamba, 100 Ohm sorba. nem tudom van-e értelme ezt még közbe rakni. A panelt elkészítettem, de még nem kötöttem be. Mellékelve 2 kép. Előre is köszi a válaszokat. Üdv: Ottó
Hali. Van egy KIT, amibe LM3886 adja az erőt. Egy kapcsolás is van hozz, viszont én nem vagyok jártas az erősítőkben, nem tudom milyen táp kel hozzá. Azt tudom hogy szimmetrikus. papírba azt írja hogy max 30V. Szükségem lesz egy toroid trafóra, aminek a kimenetén, mondjuk 2x 24V, de hány VA? És mondjuk egyenirányítás, szűrés?
Ez úgy van, hogy 2 ugyanolyan kapcsolás, tehát sztereó. Annak a két kapcsolásnak a táplábait összekötöm. Lesz egy kivezetés, amire majd a trafót. Ezt lehet így?
Kondi mondjuk 10000uF?
Hali!
Terveznék egy kisebb sztereó csöves erősítőt csinálni. Tudnom kell valamilyen fontos infót mielőtt belekezdenék? Linkelem a kapcsolás adatlapját: Link Kérlek nézzétek meg, írjatok véleményt is4 Előre is köszönöm! Üdv, Beni
Szia!
Egy fontos infó: ez egy előerősítő. Erre van szükséged?
Lesz ,,egy,, kivezetés. (nem szó szerint egy kábel) De ha nem kötném össze a két erősítő tápját, akkor 2 helyről jönne a tápkábel, így csak egy helyről jönne. Van egy trafó, 2x25V 225VA, az jólesz? ehhez egy 8A egyenirányító, kondi, és szólhat is?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |