Fórum témák
» Több friss téma |
Hát itt szuper jelakakokra ne is számíts! Nem professionális! A multik frekimérőjét (a profiktól eltekintve) el lehet felejteni, általában szinuszra vannak csinálva! A másik a nagy (33nF) kondiknál van a kisebb freki! A két frekvencia meghatározó elem a 33nF és a 390pF én ezt megtoldottam még pár értékkel igy finomabb lett a felbontás! A jelalak kiválasztóra menő vezetékek árnyékoltak, az egyik végűkön! A jelalakok láthatóak a youtube-os videón amit feltettem szerintem elég jó! Nézd meg a konstrukciót amit csináltam és próbálj valami hasonlót csinálni!
Jelalakok a video végén! Le van írva a beállítása is, ezt elvégezted? Leiszt Jani
Üdvözöllek!
Aztán láttam tettem fel egy csomó jelalakot szerintem igen szépek! Ügyelj az árnyékolásra,mert amúgy tele lesz túllövéssel! És lehetőleg használd a megadott alkatrészeket! Kb. 500Ft az egész! Vagy bonts mondjuk egy rossz videóból! Leiszt Jani
Helló.
Erre számítottam. Közben egy rossz multiméterből mentettem pár pikós kondit. Így a 390-et kiraktam több kondiból igaz így is csak 320 pF -lett. 33 nF helyett viszont csak 47 nF van. A legnagyobb gond az a 2,7 és 4,7 pF. De mindezt figyelembe véve és azt is, hogy próba panelen dugdostam össze a cuccot nem a legesztétikusabban, egész jó. Igaz kb. 10 kHz után már irtózatosan torzak a jelalakok. Nem az alkatrészek árával van gond hanem a beszerezhetőségével. Úgy is készülőben van egy újabb rendelésem a hestore.hu-n majd beleteszem ezeket is. Az én kisvárosomban kb. 1 µF alatt már nem tartanak készleten kondit. Főleg nem ilyen aprókat. Amúgy nem lehet ezt a kapcsolást 200-300 kHz-ig velvinni? Persze kis átalakításokkal. [OFF] DT-516A képek megfelelnek?
Szia!
Olvass vissza! Leírtam a tapasztalataimat! 100Khz fellett csökken az ampitudó és torzul a jél, de 400kHz-ig elmegy simán! A próba panel nem igazán nyerő, mint írtam a különböző jelalakok vezetékeit árnyékolni kell, csak így lehet szép jelalakokat létrehozni! jelalakok Leiszt Jani
[OFF]Szia!
Most látom! Ha a gépkönyvre gondolsz szuper fel is teszem a honlapra, természetesen a te neveddel! De ha küldesz képeket azért sem haragszom meg! Leiszt Jani
Oké-Oké értem. Ha meglesznek a pontos hozzávalók akkor mindenképp nyákra teszem csak látni akartam, hogy valóban működik-e, főleg, hogy 'más' IC van benne.
Képeken láthatod, hogy milyen az összelapátol panel színusz, négyszög, háromszög jel 1kHz -hez. A négyszög szerintem azért ilyen rossz mert oda még keresnem kell egy kondit.
[OFF]
Persze, hogy küldök. Megígértem csak még darabokba van. :yes:
[OFF] Az a jó ha darabokban van! Engem a bele érdekel!
Leiszt Jani
De ezek szerint átalakítható 400 kHz -ig.
Max kell még egy kapcsoló ami pl: 100-400 kHz -ig van meg talán újra kell gondolni a potikat. Vagy ez nagy hülyeség?
Szia!
Nem egészen kell egy jaxley (tárcsás fokozatkapcsoló) három vagy négy állású, és arra jön egy 33pf-os kondi! Ha nem megy szólj és lerajzolom!
Jaxley tárcsám van vagy 8db. Mivel csak elméletben játszom vele nagyon hálás volnék, ha lerajzolnád. :yes:
Szia!
Itt a rajz Lehet négyet is tenni pl. egy 100p-st, akkor kisebb az ugrás!
Sziasztok!
Elöre jeleznem hogy csak futolag olvastam el a temat. Lattam hogy valaki erdeklödött a mos ic vel epitett fügvenygenerator irant,ezert batorkodom feltölteni egy valtozat rajzat amely tartalmazza a nyak ot is. A cikk Romanul van irva ,ettöl eltekintve a lenyeget erteni lehet.
Szia!
Köszi lementettem! Egyetlen követelménynek nem felel meg, csak egy hullám forma van! Gondolom négyszög!
Üdvözlök mindenkit az oldalon! A napokban szert tettem néhány darab ICL8038 as áramkörre. Szétnéztem a NET-en, és megnéztem a gyári specifikációt is. Nagy ellentmondásba ütköztem. A gyár szerint 200KHZ frekvenciát tud a ketyere. A Neten pedig sok oldal szerint 1Mhz frekvencián is képes működni. Ami viszont a legmeglepőbb, hogy létezik egy gyári függvénygenerátor amiben pont ez a tipus van, és 10MHz -et tud. Ennek utána is jártam. A valóság szerint 7Mhz volt a plafon. És a szinusz jel formája nem torzult észrevehetően. A jel amplitúdója csökkent viszont. Még azt kell megtudnom ,hogy melyik fajta kapcsolással képes ekkora frekvenciára. Próba panelen ki fogom próbálni mind két fajta kapcsolást. Viszont felmerült még egy kérdés. A frekvencia hangolására ha egy sima lineáris potit használok, akkor körülbelül tudni fogom milyen frekvenciával működik. Ha viszont helipotit használok szükséges egy frekvencia számláló is. Persze ez utóbbi megoldás sokkal precízebb megoldás lenne.
Szervusz!
Valószínűleg kevered a MAX038-al, nem ugyanaz!
Szia! Adatlapja szerint 300KHz-ig jó, hogy meddig képes működni az elméleti kérdés, darabja válogatja. Freki sokszorozóval elviheted több 10MHz-ig is . Alapból sem jó a színusz torzítás, 300KHz-n meg már akárminek nevezheted. Ennél némileg jobb az XR2206-os, az 1 megáig jó, de ott se várjál csodát, jobb is és olcsóbb is.A potméter, helipot kérdés egyszerű, utóbbihoz kb 10 skála kell egy helyett, viszont sokkal precízebb a beállítás. Ha frekimérőt használsz, akkor az utóbbi mindenképpen jobb! Lényeges hogy amatőr gyakorlatban jó kis ic, pláne ha ingyen van. Ha lehet, vennék tőled egyet, ha nem túl drága , jó kis sweep generátort csinálnék belőle. Hangfrekihez megfelelő, jól alkalmazható. Nekem volt egy gyári, magyar gyártmányú generátorom ezzel az ic-vel, 600 KHz-ig működött, aránylag jó volt a hullámkép, de az amplitudó 300KHz után szép lassan csökkent, ez viszont már kívül esik a hangfrekin. Kevesebb plusz alkatrész kell hozzá mint az XR-hez
Nem keverem! Szét is szereltem ,hogy meggyőződjek tényleg az van benne. A MAX038-al még nem volt dolgom. Az XR-t ismerem, és az ICL038-at is. Nem akartam elhinni ,hogy tud ilyen frekit is. Na majd ha megyek dolgozni lefotózom!!
Értelek. Egyenlőre nem tudom tudok e adni belőle, mivel a haveri kört szeretném elsőként kielégíteni vele. De egy hét múlva visszatérhetnénk rá!
Fórumozók
Nem lehetne függvénygenerátort digitálisan megalkotni? Végül is annyira nem lenne nehéz, csak valahogy PIC-cel megírni egy olyan programot ami a különböző jelalakok spektrumait adja ki digitálisan...és ezt ráküldeni egy D/A átalakítóra. És még akár egész pontos is lehetne, hisz egy 8 bites vertikális felbontás is igen jó! valaki hallott ilyenről? én nézegetem, keresgélem hátha van!
Szervusz!
AVR DDS signal generator
Megpróbáltam próbapanelon mind két kapcsolást a 8038-al. Hát már 600KHz után torz a szinusza. Legalábbis az én példányaimnak. Az XR- el amit csináltam az jobb volt. Annál nem építettem frekvencia számlálót, hanem a hangoló feszültséget mértem egy digit voltmérővel. És a fokozat kapcsolóval a tizedes pontot a megfelelő helyre pakoltam. Ez egy megközelítő értéket mutatott. Jó lenne egy jó kis frekimérő kapcsolást találni ami a valós frekvenciát mérné.Nekem azok tetszenek ahol egy mikrovezérlő, és egy LCD kijelző, néhány R,C tag társaságában alkotja az egészet. A Maximos IC-t már nem gyártja a cég sajna. Csak létezik valami ehez hasonló modernebb áramkör is.
Már nem gyártanak analóg chipeket MHz feletti tarományokra, arra már DDS-t használnak.
Üdvözletem!
Meg szeretném építeni ezt a függvénygenerátort,de lenne pár kérdésem:1.:Mi a véleményetek a kapcsolásról? 2.:A NyÁK-ot vasalnám,akkor kell-e tükrözni vagy sem? 3.:A band sw. nevezetű szörny kiváltható-e fokozatkapcsolóval?Esetleg sima kapcsolóval úgy,hogy egyszerre csak egy van bekapcsolva? Egyelőre ennyi.Ha van más jó kapcsolásotok XR2206-ra,akkor ne titkoljátok el! Köszönettel:Máté.
Szia!
A "range sw." egy többállású forgókapcsolóval megoldható. A nyákrajzot tükrözni kell a vasaláshoz.
Hali!
Köszönöm! Van itthon ilyen IC,majd megépítem,ha lesz időm. Máté.
Hát ez nagyon tetszik amit belinkeltél. Egyszerű, és nagyszerű. El is ment a kedvem az ICL-től.
Szia! A fórum eleje felé van pár jó kapcsolás.
Hali!
Köszönöm! Már szemezgetek egy rádiótechnikás rajzzal,csak az 110kHz-ig működik.De audio célokra bőven jó! Máté. |
Bejelentkezés
Hirdetés |