Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha segítséget szeretnél legalább az IC-k típusát írt le pontosan.
heló láttam yutubon 1 vidit ahol a csávó ledet meg óvszert
meg 1 pár apróságot használt és rákötötte a hangfalra és olyan volt mint a strobsoszkó de amikor az óvszert felhuzta a kupakra akkor vmi gázt belefujt és nem tudo m mi volt gondoltam ti mint szakemberek tudjátok meg mijen ledet használjak mellékelek videót is: http://www.youtube.com/watch?v=heUJCH6c1zo&feature=player_embedded#
Hali!
Volna pár kérdésem ezzel kapcsolatban. Most 9 v vagy 12 v kell neki? Gyártó által 15 v van írva. A diódák sima szilícium diódák hogy az áram nem arra menjen amerre akar vagy valami másfajta? Belehet kötni rendes hangszórót pl rádióból kioperáltat vagy buzzer kell? A mellékelt beültetési és nyákrajz pontos (szerintem az). A beültetési rajznál az ic 15 . lábánál van egy piezo felirat és 2 láb hely viszont a kapcsolási rajzon nincs piezo feltüntetve akkor kell vagy sem? Köszi!
Szia!
Nekem elég furcsa, hogy az IC stabilizátor nélkül kapja a tápfeszültséget ![]() Ha adatlapjában 15V-ot láttál, akkor tegyél elé egy 15 V-os stabkockát.Használj, akkor 15 V szekunder feszültségű trafót, abból lesz kb 20V simított áram, amiból a stab kocka(majdnem) tökéletes 15V-ot csinál. A diódák mindegy milyenek, csak bírják a teljesítményt. Üdv.: mate_x
UDv mindenkinek !Van egy kis problemam egy kapcsolassal kapcsolatban es az a baj hogy mikor halad a feszultseg es a pirosrol atakarna menni sargara mert olyab ketszinu ledet hasznalakok mikor sargara kellene valtson elfeheredik es ha meg fenne megy a feszultseg egyszer csak megjelenik a zold amugy ezt a kapcsolast megcsinltam es minden ment es gondolom megkerdem mit kothettem rosszul vagy mi lehet esetleg hibas valaszotokat elore koszonom
Udv:Janosi Levente-Romania
Már világos! Régebben is olvastam azt a cikket de nem jutott eszembe!
KÖSZI!
Üdv,
Mobilos, elektronikai kérdésem lenne: A mobilokban/pda-kban a li-ionos akkuk töltését mi vezérli? Az akkuban lévő elektronika, vagy a készülék? Konkrétan az érdekel, hogy egy telefonakkumulátort elég simán tápra (ezesetben napelemre) kötni és az elektronikája majd megoldja a töltés-vezérlést, vagy töltő elektronika kell hozzá? (vagy igazítsatok útba, hol kérdezzem meg)
Sziasztok!
Van egy panelem amint van pár IC. 74xx sorozat. Az egyik IC nem olyan szép fekete mint a többi hanem olyan a színe mint egy meghajtogatott fekete műanyag lapnak. Fehéres-szürkés. Elképzelhető, hogy ez az IC nem viselkedik rendeltetés szerűen?
Helló!
Szerintem, csak sima egyszerű levegőt fújt bele, ha jól emlékszem sűrített levegő néven lehet kapni számítástechnikai üzletekben. LED-nek pedig nagy fényerejűt használj, olyan színűt amilyen tetszik! ![]()
Az IC tokozásának a színe nem oszt-nem szoroz. Melyik a jobb, a piros vagy a kék autó?
![]()
Sziasztok!
Csak annyit kérdeznék, hogyha fogok két elemet, és párhuzamosan kötöm rá a fogyasztóra, akkor annak nagyjából annyi lesz az üzemideje, mintha akkor cseréltem volna le az egyik elemet, amikor a másik lemerült? Köszi a választ előre is..
Próbáld ki! Ki mondja meg ezt neked? Meg mit jelent az, hogy "lemerült"?
Hali!
Kéne egy kis segítség %V-os stabilizátorral kapcsolatban. 7805-ből szeretném megoldani. Ha jól tudom, a 7805 be- és kimenetére is kell kötni egy-egy kondit párhuzamosan, csak azt nem tudom, milyet és mekkora értékűt. Tehát 7805-höz milyen kondikat kell használni? Van valami elmélet, ami alapján ki lehet számolni, hogy melyik stabilizátor IC-hez milyen kondit érdemes használni?
Igen csak tartósan magas hő hatására a műanyag fakul. Én tudomásom szerint az IC-k nem szeretik a magas hőt főleg nem a TTL. Ebből gondolom, hogy lehet némi gondja. Persze ez csak feltételezés részemről.
![]()
Marhára ráérek ezért végeztem egy gyors mérést. Tudom, hogy valószínűleg semmi értelme, de azért kíváncsi vagyok a véleményekre. Szóval:
Fogtam két 47 µF elektrolit kondenzátort (az egyik új a másik 30 éves bontott alkatrész). Mind a kettő kapacitását 5 másodpercenként mértem 100 alkalommal és a 60. mérésnél adtam nekik egy kis fagyasztó spray-t. Mellékelve az eredmény ![]()
Lehet, hogy kerámiatokos. A kerámia lilás-szürkés színű és nehéz megkarcolni meg persze hőálló.
Sziasztok,
jól sejtem, hogy a Trafólink trafó által trafolt 12V feszültség ac? Tehát egyenirányítanom kell, ha szeretném pl. LED-ekhez használni? Ha jól számolom, akkor így ~18 V-s egyenfeszültségem lesz. Ha egyenirányítom, akkor egy pufferkondit kell tegyek kapcsolásomba, hogy kisimítsa az egyenáramot. Nem sok minden van fenn erről a trafóról az oldalon, kérlek erősítsetek meg, jó-e a gondolatmenetem! Köszi, zimpee
Köszönöm!
Ebben az esetben: Bővebben: Link -n található Graetz-kapcsolásnál mi a szerepe az R1 ellenállásnak? Ha a helyére kerül a pufferkondi (mert az tűnik logikusnak), akkor milyen értékkel bírjon az? Köszönöm, zimpee
Az R1 ellenállás segítségével folyatunk át áramot a diódahídon. A szimuláció miatt kell, mert nélküle nem nyitnának ki a diódák, mivel az oszcilloszkóp végtelen nagy bemenő ellenállású. A kondenzátor értékét a maximális áramhoz kell méretezni. 1000-10000µF között szokott lenni.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy pattern generátor amin DVI a kimenet, és van egy interface amin szintén DVI a bemenet. Az interface-t leszeretném cserélni egy másik kütyüre, de azon a bemenet az sima monitor csatlakozó...hogyan tudnám megoldani? Van ilyen csatlakozó? DVI--monitor csatlakozó! Esetleg van valami buktatója? Ha valaki tudna segíteni bövebben is írok... elöre is köszönöm!
És ez komolyan tud indukálni 209V-ot?
És van arra valami megoldás, hogy ilyen jelenség ne alakuljon ki?
Ilyesmi kellene köszi.
![]() ![]() ![]()
Köszi ilyesmi érdekel
![]() ![]() Üdv: petike
Hali!
Adott ez a 3 kapcsolás, a vezérlő i2c buszon kapcsolódik a többi periféria panelhez. 3db kimenet és 2 db bemenet van. 24V-t kapcsol és 24V-os bemenet. Ha a 24Vot zavarom,ki-be kapcsolom, stb, akkor a vezérlő ill. a i2c periféria illesztő ic-k megbolondulnak. MÉG akkor is, ha az optocsatolók ki vannak véve, tehát SEMMILYEN JEL nem jut a ic-k bemenetére. Erre tud valaki mondani valami okosságot ? Természetesen galvanikus kapcsolat nincs a 24V és 5V között. Üdv Kiborg jelenség: ha 24Vt kapcsolón viszem a bemenetekre és kapcsolgatom, semmi hiba, viszont ha kapcsolót lenyomva tartom és a tápot szakítom meg a kapcsolóknál, akkor előáll a hiba. Olyankor is előáll a hiba, a kimeneteknek a tápvezetékét szakítom meg (egyszerű ledek).
Szóval helyzet közben agyalok és próbálkozok. Optók kivéve, kimeneten csak ledek,(amik ugye alapból világítanak vezérlés nélkül) és ha csak annyit csinálok, hogy a tápvezetékükkel hozzáérek a táphoz(24V) akkor 1-3 alkalom után meghal az i2c kommunikációm.
Sebességet próbáltam már lejjebb venni, de eddig nem használt. Kiborg |
Bejelentkezés
Hirdetés |