Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   16 / 42
(#) hangszoros válasza karpi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Nekem is tetszik karpi okfejtése
Talán hozzá kellenne füzni, hogy a részletgazdagságről _feloldó kápességről_ se kellenne elfelejtkezni!
Müszer se kell hozzá. Elég egy ágyteszt. ez olykor a zene lelkét jobban kifejezi.
A zenész hangulatát, a hangszere hangjának szépségét stb, na és persze a MÜVET a zénét .
Azt hisszem ha összejön a dolog _nem a frekvenciamenet ! _ mondjuk, hogy JÓL SZÓL
Ehhez nagyon sok apró részletnek kell összeállnia.
Mikor az alu lengőcséve felzabálja a részleteket > a legelterjedtebb mai teknologia< , nehéz a mutatvány.
Az se véletlen, hogy az ALNICO-s mágnesek azonos fluxussal jobban szólnak, mint a ferritek
(#) shalafi.66 válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Szerintem maradjunk inkább a tényeknél. Az a bizonyos "részletgazdagság" kifejezés hangszóró szinten nem is értelmezhető igazán jól, csak rendszerként kezelve van értelme, ugyanis többutas felállásban nagyrészt nem az adott hangszórók képességein múlik, hanem azon, hogy miként használják fel azokat.
Másrészt nem kell túlmisztifikálni ezt a témát különböző működésképtelen "tesztekkel", elég a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségekkel tisztában lenni, és helyesen használni azokat (átviteli egyensúly, mérhető dinamikus viselkedés, idő-energia problémák, torzítási termékek, lengőrendszer, és mozgórészekre, mágneskörre, lengőcsévére visszavezethető torzítások, kitérésfüggő nemlineáris változások, stb. még lehetne sorolni sokáig).
(#) karpi válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Reszletgazdasagot ( definicio , artikulacio) az intermodulacio alacsonyan tartasaval lehet javitani.

Ezert meg ha nem is pontos linearis egy felszereles de ha tobb savra van bontva a lejatszas kulon hangszorokra az intermodulacio alacsony lessz ,Gazdasagosabb es jobb minosegu egy elektronikus crossover-es cucc kulon erositovel minden savra.jol ki lehet vezerelni a hangszorokat es az erositoket.
Mas minosegi szempontbol is jobb megoldas az elektronikus "crossover" .
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

A valóságban persze nem ilyen egyszerű a dolog, az aktív váltás csak egy lehetőség a sok közül, és semmi nem determinálja, hogy jobb legyen, mint a passzív megoldások. Pont ugyanannyi ismeret kell mindkettőhöz, és pont ugyanannyi esély is van az elrontásukra.
(#) gyulank hozzászólása Nov 4, 2010 /

Sziasztok!
Azt akarom megtudni, hogy hány wattos ellenállást vegyek, ha egy LG HT202SF házimozi első 2 "hangfalát" (2x60W 4ohm) ki akarom cserélni egy AIWA NSX-D606 két 1. hangfalára (2x50W 6ohm) Azt kiszámoltam, hogy 12ohmos ellenállásokat kell párhuzamosan kötnöm a 6ohmos hangfalakkal, hogy 4ohmosak legyenek. Van 2db. 80W 4ohmos PIONEER hangszóróm. Ezt a 2 hátsóval cserélném ki, ami szintén 4ohm 60W, szóval nem kell illeszteni gondolom én. Még annyi, hogy az LG-s "hangfalakra" úgy van írva, hogy 60W PROGRAM ezt nem tudom, mit jelent, ahogy a PMPO-t sem, de szerintem az AIWA hangfal nem csak sokkal nagyobb, de mélyebben, és hangosabban is tud szólni.
(#) karpi válasza gyulank hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Nem kell semilyen ellenalast bekossel .6 Ohm-on kb 25% -al kisebb lesz az erosito terhelese.Hogy milyen hangossak a hangfalak az az erzekenyseguktol fugg (SPL)

Ha parhuzamossan kotsz ellenallast az csak halkitja a hangszorodat mivel egy resze az energianak az ellenallasra fog jutni az amugy is kisebb energiabol ami 6 Ohm-on jon az erositobol.

Roviden.Nem kell semilyen ellenallas.

Hogy menyire illeszkedik be a hazimozi rendszerebe az kerdeses.

Az egyes hangszorok es hangsav kozotti aranyt valamilyen "proceszor" vegzi.Ez adott SPL-es hangszorokra van beallitva.
Ha van kulon szub,mely,kozep , magas hangero beallitas akkor evvel kell elore beallitani a megfelelo aranyok felso hatarat.

Van olyan cucc is aminek van kontrol mikrofonja es a szoba hangzasahoz allitja az EQ-t es a jel aranyokat.

Nem probaltam ilyet csak most vagy 6 eve egy PC soft rendszerben ( mintha a "Pinguin " csomagban lett volna ) a mikrofon altal felvett kontrol jel szerint beallitotta optimalisra az EQ-t es a csatornak kozotti aranyt.

Biztos van mar azota uj es okosabb program vagy hardware cucc.

Hazimozi , hangossag .Nem gondolom hogy nagy hangero kene.En millio eve rockzenesz vagyok , meg vagyok szokva az iszonyatossan bombolo hangszorokkal az meg iszonyatosabban bombolo PA -val.De 10 perc mely morgas ugy 20W-on ( aranylag kis SPL-es szub-okon) faraszto es nem lehet kibirni...
Megy az urhajo es a legures terben( hehehe ) mely morgas a hatterben allandoan csak ugy rezegminden a szobaba...hat ez felesleges es faraszto.Volt olyan film aminek a hangja allando szub morgasok,.luktetesek , feligmeddig torz/komprimalt kozep+magas hangok ...zorejek ..zenereszletek..stb volt.Hat nem lehet kibirni teljessen elvonja a figyelmet a film nezestol.

Koncert DVD-khez sztereoban halgatom es a melyeket anyira "potolom" hogy ynekem tetszen a basszus es a nagydob. Vagyis ahogy en kepzelem el vagy halottam valahol hogy jol szolt.

Kulonben a minoseg a sztereokep a fontos .
(#) shalafi.66 válasza gyulank hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

A párhuzamos ellenállás ugyan nem/alig "halkít" (mivel feszgenerátorról van szó az erősítők 90%-a esetében), de jelenleg tényleg nem szükséges. A nagyobb impedanciájú hangsugárzóval kisebb lesz a felvett teljesítmény, ettől viszont valóban szólhat halkabban, mint a 4 ohmos hangsugárzóval. Persze ezen az ellenállás fűtése semmit nem segít.

Mozizásnál azért általában előny az egységes hangszórókészlet, és nem érdemes nagyon keverni a hangsugárzókat, de talán az LG kis szappantartóitól jobb lesz az AiWA akkor is, ha nem egyezik a két hátsóval. Csak nehogy a csere utána szub (.1) hangnyomása legyen kevés a többihez (5.) képest.
(#) hangszoros válasza gyulank hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

PMPO ( Peak Music Power ) az egy kereskedelmi trükk, hogy jó nagy Watt számot rá lehessen irni a lomra
gyök 2x2= 2.82x2.82= 8
Tehát 8x akkorát ráirnak mint a valós RMS, és nem sirhatsz, mert megmagyarázák. Philips lobálón volt ( táskarádio CD vel ) hatalmas szinesbetükkel 2x32 Watt !!!.Elemes + gyenge hálózati benne.
Na mondom ez érdekes, hogy jött ki ? Szervizmanuáljában 2x2.2Watt volt 10%-ra.Na mondom azt még beveszem, hogy 2x16. Úgy gondolták ha 2 Ohmra használom még duplázodik Erre szokták mondani "Ügyes" meg mást is......
Visszont én is kérdeznék : Nem jegyzi meg a bejentkezést a HE. Ötlet ???
(#) shalafi.66 válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

A PMPO nem egészen ez. Annyi biztos, hogy inkább marketing adat, de van, vagyis lenne valós háttere is.
'Peak' tehát leadott teljesítménycsúcs maximumát jelöli, és attól függően, hogy az M 'Momentary' vagy 'Music' jelentéssel kerül a betűszóba, egy, vagy a musicnál legalább tíz egymást követő csúcsra kellene hogy vonatkozzon.
(#) karpi hozzászólása Nov 4, 2010 /

60W Program , azt jelenti hogy 60W pillanatnyi terhelest visel el a lengotekercs tekercs anelkul hogy kiegne. A PROGRAM ..most attol fugg milyen zenet veszunk atlagkent .HipHop,vagy magyarnotat/kesergot .Vagyis egy jo kis kodosites.
Persze a mereseket laborban eszkozoltek "brown noise" ..2us vagy es 0,1ms vagy szelesebb ismetlodo loketekkel ( nem emlekszem mar a pontos ertekekre de valami ilyesmit irt a JBL adatlapjan ami azert meg egy komoly gyarto ) ami allitolag pontossan a zenei PROGRAM-ot alakitana ( muveszien).

Mindegyik ceg kitalal maganak egy kulonleges holtbiztos sajat modeszert amit aztan kimagyarazz ahogy akar es lam lam (reklam) ott az 1000W a 15meter / 0,3mm -es atmeroju CuEm huzalba amibol a lengotekercs van.(csak belegondolni hogy ehez kb 35A -t kene belepreselni a tekercsbe.....es igy talaltak fel a fustgepet meg a fenyorgonal...)
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Nem, ez nem igaz. A terhelhetőségmérésnek adott létező IEC szabványai vannak, a gyártók nem találhatnak ki saját módszereket, vagy ha megteszik, akkor értelmét veszti a mérésük, ugyanis nem lesz összehasonlítható egy másik hangszóróéval.

Az elektrodinamikus hangszóró pedig nem kávéfőző, egy magasabb crest faktorú jellel hallgatva a névleges érték többszörösét is elviseli a megfelelő technológiával készült lengőcséve.
(#) gyulank válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Mivel az aiwa 3 utas, és alul 2 csövön is jön ki a hang, feltételezem, hogy jobban adja a mélyet, mint azok a kis izék. A házimozira 200Wattot írtak, ebből 100W 8ohm a sub a többi 5 egyforma. (-5)-5-ig lehet vezérelni. Jelenleg 5-ön van a Sub, hátsó 0, első -3, center -5. Nincs rajta semmilyen EQ, csak a hangerőt állíthatom, és ha a többi hangszóró hangerejét feljebb veszem, akkor már kevés a mély. Ezért gondoltam, ha ezeket a hangszórókat rakom rá, dinamikusabb hangot ad akkor is, ha feljebb veszem. Ja, és akkor semmi veszélye nincs, hogy túlvezérlésnél tönkreteszi az aiwát. Mert leveszi a 2ohm plusz ellenállás a teljesítményt, vagy ha 4ohmra csökkentem 12ohmmal, akkor az. És ugye az aiwán lévő 50W nagyobb teljesítményt jelent, mint az LG-n lévő 60W?
(#) shalafi.66 válasza gyulank hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Igen, végigolvastam a kezelésijét. Azok a 100W-os adatok nem a kimenőteljesítményre vonatkoznak, a beépített erősítőböl a szatellitekre 20W, a mélyre 51W jut.
Az Aiwanak ettől a 20W-tól nem lesz baja, csak ne vezéreld torzításba.

De nem biztos, hogy úgy fog menni, ahogy te gondolod, mert szerintem a frontokra csak sztereó módban jut valami a mélytartományból, mozizás közben nem hiszem, hogy érvényesülnek majd a nagyobbra cserélt front sugárzó pozitívumai.

Ha a mély kevés, inkább a mélysugárzót kellene cserélni egy érzékenyebb darabra, ami több, mint az LG szerint írt 84dB@1W, és pl. szól 70Hz alatt is..

Ui: az ellenállásokat felejtsd el. Hangsugárzók és erősítők impedanciaillesztésére teljes sávban nem használhatók (egy-két kivételes esettől eltekintve; de ez most nem az).
(#) gyulank válasza shalafi.66 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Köszönöm! Rákötöttem mindent, amit írtam, úgyhogy lecseréltem 4-et. Az aiwa hangosabb, és valamivel magasabban szól, de élethűbb. Az LG-s hangszórók halkabbak, mélyebbek, de olyan mű hangot ad. Nem tudom, mihez hasonlítani, de olyan erőltetett mély, talán a változó alacsony bitrátás mp3 tud olyan effektet létrehozni. A 2 pioneer is hangosabb sokkal, de így doboz nélkül, magasabb is, bár sokat számít, hogy merre sugároz, és milyen magasan van. De ez más kérdés. Lényeg, hogy működik, és nem kellett kínlódnom ellenállásokkal, és nem kell tartanom, hogy szétmegy, viszont akkor tudom, hogy az aiwára az LG 60W-os 4ohmos hangszóróknak még a negyed hangerő is veszélyes.
(#) petya1029 hozzászólása Nov 16, 2010 /

Sziasztok! Azt szeretném kérni hogy mondjatok nekem véleményt erről az M.N.C Big Gun Hangszóróról!! http://bolthely.hu/mikroshop/id/03961_MNC_BIG_GUN_12_inch___800W___..._35304

400/800W-os ha esetleg a link eltünne!!! Azt szeretném kérdezni erről hogy miért van 2 oldalán is 2-2 csatlakozója?(bocsi h nem tudom a nevét de nem értek ehhez annyira) És mire jók ezek? Nekem most Blaupunkt 400W-os erősítőm van. Jó lenne ehet? vagy ha nem akkor tudnátok ajánlani valami olyasmi hangszórót ahoz az erősítőhöz ami jól szólna és azért nem sikerülne kiütni a hangszórót? Mert már 1 500W-os hangszórót sikerült kiütnöm vele:/ Ja és szerintetek ajánlott ehhez már 1 kondi is? Mert az 500W-osnál is villogott minden a kocsin. És még végül anyni hogyha kell is kondi akkor 1 farados elég e hozzá? Köszi előre is a válaszokat!
(#) ptesza válasza petya1029 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Azért van 2-2 kivezetés mert 2 különálló 4 ohm-os tekercs van benne. Ha párhuzamosan kötöd őket akkor 2 ohm lesz az eredője , ha sorosan akkor 8 ohm. Attól függ mit eszik az erősítő inkább. Ha torzításba vezérled akkor bármelyik hangszórót le lehet égetni ,mert azt nem szeretik. Kondi helyett lehet jobban járnál egy másik akku-val párhuzamosan. Vagy mindkettő. De ha nagyon kell még teljesítmény akkor felszereltethetsz még egy generátort , ha meg tudod oldani az elhelyezését. A kondi is csak akkor jó ha tudod tölteni.
(#) shalafi.66 válasza petya1029 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Azért van négy csatlakozó, mert a lengőcsévének 4 kivezetése van, ezzel szabadabban alakítható az erősítőt terhelő impedancia, 2, 8, vagy 2*4 ohm felállásban.

A hangszóró egyébként nem jó választás, a habszéle ugyanaz a széthulló anyag, mint a SAL BEAST-nél volt, nem központosít nagy kitéréseknél igazán jól, és kevéssel többért már rendes mélyhangszórót is lehet venni, pl. Infinity REF 1620W, vagy szintén a Harmantól egyik-másik JBL szub.

Szerk: ptesza, egy cséve az, csak négy ponton van kivezetve.
(#) petya1029 hozzászólása Nov 16, 2010 /

Köszi a gyors válaszokat! Még annyi kérdésem lenne és kérésem hogy pl:Shalafi légyszi linket küldj már a hangszóróról mert így nem biztos hogy megtalálom. És még annyi hogy bocsi de én nem értek annyira ezekhez az Ohm-os cuccokhoz. Megköszönném ha valaki nagyon leegyszerűsítve elmondaná hogy miért jó ha pl 2 ohm-ba vagy 8 ohmba kötöm a hangszórót. És még amit nem írtam le hogy a mostani aksim már eléggé régi és az a baj vele szerintetek?(Tavaly télen amikor hangfal se volt még benne álló helybe lemerült az aksi). Ja és az fontos lenne még hogy ne legyen a hangszóró csak 10-15e ft között!! Köszi előre is a válaszokat!
(#) shalafi.66 válasza petya1029 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Hát többek között azért mehetett tönkre eddig a hangszóró, mert nemvolt az erősítőnek normális táp/felvehető teljesítmény.

Én egy ilyet találtam: http://digibest.hu/index.php?p=termek&kat=187&termek=7127

A terhelő impedancia az erősítőtől függ, úgy kell megválasztani, hogy tudja kezelni végtranyók, áramkorlát, max. kimenőteljesítmény szempontjából.
(#) petya1029 hozzászólása Nov 17, 2010 /

Hali! Köszi a linket! De ez a hangszóró az ugyan ez mint ami ebben a videóban van? http://www.youtube.com/watch?v=m9Ippto4jjk&feature=related

Légyszi válaszoljatok! Köszi!
(#) kowi válasza petya1029 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Nagyon úgy néz ki hogy ugyanaz.

És szerintetek ezt a hangszórót meghajtaná ez az erősítő? http://www.briver.hu/termekek/auto_hi-fi/erosito/2_csatornas/21651_...o.html

Aki most kapcsolódna be az nézzen pár hozzászólással visszább és ott lesz az a hangszóró amiről szó van!
(#) kowi válasza petya1029 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

hidalva szűkösen meghajtja.

Akkor szerinted jó lesz ehhez az erősítőhöz ez a hangszóró?
(#) Tomi20 válasza petya1029 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Szia

Ez az erősítő maximum 280W-ot tud felvenni. (a biztosíték sárga színű, ami 20A-os) Tehát max 200W-ot tud hidalva 2ohm terhelésnél, ami 4 ohmnál csak kb 100W. Ha elég ekkora teljesítmény, akkor jó lehet.

Hát kétlem hogy 100W-ot tudna leadni. Ez az erősítő le is adja a 400W-ot ha nem is annyit akkor 360W minimum. Ezzel már sikerült egy 500W-os hangfalat kiütnöm és egész könnyen szal van benne erő.
(#) hangszoros válasza petya1029 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Hát én nem értem, hogy nem értik a felhasználok azt az egyszerü tényt hogy :::
Az átlag hangszorók hatásfoka 1%. Ha belepumpál 1000W akkor több mint egy vasaló melegének kellenne valahová mennie.
Persze, hogy szerencsétlen nem birja.
Nem akarok belebonyolodni a szempontokba, holmi RMS, komprimálás, meg mindenféle egyebbekbe.
(#) shalafi.66 válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 17, 2010 /

Pedig anélkül nem működik a dolog, hogy legalább a crest faktort meg ne néznénk.
De korábban is leírtam az okát érthetően: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_842258.html#842258
(#) Tomi20 válasza petya1029 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Egy 20W-os erősítővel is ki lehet nyírni egy 500W-os hangszórót, ha a hangszóró MNC, és az erősítőt hosszú ideig torzításba vezéreljük. Ha csak szub a hangszóró, akkor a torzítást sokszor nem is hallani, csak azt vesszük észre, hogy szaga van a hangszórónak, mert fél óráig négyszög jelet kap a végfoktól... Hidd el, az az erősítő nem több 100W-nál 4-ohmos terhelésnél, elég ha az árát megnézzük, egy valóban 400W-ot leadni képes erősítő 40e Ft-nál kezdődik újonnan.
(#) karpi válasza Tomi20 hozzászólására (») Nov 18, 2010 /

Az csak 500W-osnak "becézett" hangszóró .Mar említettem egy párszor hogy a mostani reklám adatok tízszeres erőt írnak rá a hangszóróra amit egy saját -különleges spéci csalhatatlan módszerű laboratóriumi merés támaszt alá.
Vagyis az """500W-os""" hangszóró jó ha 50W-os kivezérlést huzamosan nagy nehezen túlél és benne marad a fűst.

Arról is szó volt mar elrettentő példaként hogy

500W -1% =495 W .

Ha a hatásfok 10% lenne akkor is tulajdonképpen egy kávéfőző az elfutott 450W-al .De lehet hajszárítónak is használni.
Következő: »»   16 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem